Loading ...

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αν. Μακεδονίας - Θράκης για το «Εθνικό Απολυτήριο»

Το Εθνικό Απολυτήριο δεν έρχεται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις, τα γιγάντια τμήματα κα. Αντίθετα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αν. Μακεδονίας - Θράκης για το «Εθνικό Απολυτήριο»
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αναφέρεται αναλυτικά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «Εθνικό Απολυτήριο», εξηγώντας γιατί τα συγκεκριμένα σχέδια προωθούν μια συνολική αναδιάρθρωση που αυξάνει τους φραγμούς για την αποφοίτηση από Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, αλλάζει το περιεχόμενο, τον ρυθμό και τον σκοπό του Λυκείου που θα μετατραπεί σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, θα γενικευτεί ο ανταγωνισμός και η παπαγαλία, μεγαλώνοντας το άγχος στα παιδιά.

Με το «Εθνικό Απολυτήριο» θα περιοριστεί κι άλλο η εμβάθυνση, η κριτική σκέψη, η δημιουργική αφομοίωση της γνώσης και το μορφωτικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά, το Λύκειο μετατρέπεται σε ακόμη πιο σκληρό μηχανισμό ταξινόμησης και αποκλεισμού, ενώ θα εκτοξευτεί το κόστος για τις οικογένειες - που ήδη στενάζουν από την ακρίβεια - για περισσότερα φροντιστήρια και ιδιαίτερα, σημειώνει η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι, το Εθνικό Απολυτήριο δεν έρχεται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις, τα γιγάντια τμήματα κ.ά.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία, εκτιμά ότι το “Εθνικό Απολυτήριο” θα αποτελέσει μια αρνητική αλλαγή που θα επιβαρύνει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Θα επηρεάσει σοβαρά την καθημερινή δουλειά των εκπαιδευτικών, το παιδαγωγικό κλίμα στο Λύκειο. Οι αναφορές της κυβέρνησης για «εθνικό διάλογο» είναι προσχηματικές, αφού οι βασικές κατευθύνσεις είναι προαποφασισμένες. Αναλυτικές τοποθετήσεις για το θέμα έχουν ήδη εκδώσει η ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία των Γονέων) και η ΟΛΜΕ.

➢ Πίσω από τις διακηρύξεις για «αναβάθμιση» και «απαλλαγή από το άγχος των Πανελλαδικών», προωθείται μια συνολική αναδιάρθρωση που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για την αποφοίτηση από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Το Λύκειο θα μετατραπεί σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, με περισσότερες γραπτές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις. Συνδέεται το απολυτήριο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενισχύεται η Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις, ανοίγοντας νέο κύμα κατηγοριοποίησης της εκπαίδευσης.

➢ Εκτιμούμε ότι με το Εθνικό Απολυτήριο θα προσαρμοστεί η διδασκαλία αποκλειστικά στις εξετάσεις. Θα γενικευτεί ο ανταγωνισμός και η παπαγαλία, μεγαλώνοντας το άγχος στα παιδιά μας. Θα περιοριστεί κι άλλο η εμβάθυνση, η κριτική σκέψη, η δημιουργική αφομοίωση της γνώσης.

➢ Με τις περισσότερες εξετάσεις θα εκτοξευτεί το κόστος για τις οικογένειές μας (που ήδη στενάζουν από την εκτόξευση της ακρίβειας, το κόστος της στέγης, της ενέργειας κ.ά) για περισσότερα φροντιστήρια και ιδιαίτερα, σε όλο και μικρότερες τάξεις.

➢ Θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες και οι αποκλεισμοί των παιδιών από τις οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την εξωσχολική προετοιμασία, που ζουν σε περιοχές με λιγότερες υποδομές και στήριξη, καθώς και μαθητές/τριες με μαθησιακές δυσκολίες, τις οποίες το σχολείο οφείλει να καλύπτει (με ενισχυτική διδασκαλία, ειδική αγωγή και μικρότερα τμήματα) και όχι να τιμωρεί.

➢ Την ίδια ώρα, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση του άρθρου 16, ώστε να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά η αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για ιδιωτικά πανεπιστήμια και προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, που ήδη αναπτύσσονται με ταχύτητα και παρουσιάζονται προκλητικά ως «εναλλακτικές διαδρομές». Το παράδειγμα της Ιατρικής είναι αποκαλυπτικό: με 19.000 μόρια μπαίνεις στην Αθήνα, ενώ με 11,98 και μερικές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο γίνεσαι γιατρός στην Κύπρο.

➢ Το Εθνικό Απολυτήριο δεν έρχεται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις, τα γιγάντια τμήματα κ.ά. Αντίθετα οι κοινωνικές ανισότητες, η παραπέρα κατηγοριοποίηση μαθητών σε «καλούς» και «κακούς», ο αποκλεισμός μεγάλης μερίδας παιδιών από το δικαίωμα στην ισότιμη, ποιοτική, δωρεάν μόρφωση, θα αυξήσει τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες στα παιδιά, θα επιδεινώσει τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν και σε έξαρση παραβατικών συμπεριφορών και βίας στα σχολεία.

Η Ομοσπονδία Γονέων περιφέρειας ΑΜΘ διεκδικεί:
  • Να υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στις πανελλαδικές εξετάσεις, το δικαίωμα επανάληψης όσες φορές χρειαστεί και να μπορούν τα παιδιά να κατοχυρώνουν τους βαθμούς που έχουν πετύχει.
  • Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
  • Να ενισχυθεί η ζωντανή πρόσθετη διδακτική στήριξη, και όχι το φροντιστήριο - "κονσέρβα", για όποια παιδιά τη χρειάζονται.
  • Να ενταχθεί η διδασκαλία των Ειδικών Μαθημάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις στο Λύκειο κανονικά.
  • Να γίνει μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, 20 μαθητές στα μαθήματα γενικής παιδείας και 15 στην κατεύθυνση. Σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια, βιβλιοθήκες.
  • Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, σταθερό προσωπικό, ενισχυτική διδασκαλία μέσα στο σχολείο, ειδική αγωγή και ψυχοκοινωνική στήριξη. Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών Γενάρη και Φλεβάρη και να λείπουν εκπαιδευτικοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΡΙΠΛΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
ΜΕ ΤΟ “ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ” ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μαζί με τις Ενώσεις Γονέων, τις ΕΛΜΕ προχωράμε το επόμενο διάστημα σε ενημερωτικές εκδηλώσεις όλων των γονιών για το Εθνικό Απολυτήριο.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Facebook | X | Instagram | Threads | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,729,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2168,Αλεξανδρούπολη,10031,Αλεπάκος,12,Άμυνα,406,Ανακύκλωση,41,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,173,Άρθρα - Απόψεις,3193,Αρίκας,29,Αστυνομικά,489,Αυτοδιοίκηση,3912,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,237,Βαλκάνια,33,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,123,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,44,Διαδίκτυο,189,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,41,Διδυμότειχο,821,Δράμα,136,Έβρος,20633,Εθελοντισμός,271,Εκδηλώσεις,2904,Εκκλησία,1415,Εκπαίδευση,1785,Ελλάδα,1432,Ελληνισμός,33,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,101,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,678,Εργασία,31,Εργασιακά,371,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,134,Ζωή και Υγεία,350,Θράκη,863,Ιστορία,278,Καβάλα,224,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,214,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,701,Κοινωνία,99,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,740,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,149,Μόδα,12,Μουσική,205,ΝΔ,474,Ξάνθη,263,Οικολογία,378,Οικονομία,616,Ορεστιάδα,1763,Πανταζίδου,188,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,281,Περιβάλλον,509,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4401,Πολιτική,1660,Πολιτισμός,269,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,81,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6910,Ροδόπη,502,Σαμοθράκη,718,Σαρσάκης,55,Σάτιρα,62,Σουφλί,708,Σπίτι,33,Συγκοινωνίες,300,Σύλλογοι,322,Συνέδρια,162,ΣΥΡΙΖΑ,426,Σχολείο,9,Τέχνες,117,Τεχνολογία,69,Τουρισμός,301,Τρίγωνο,86,Τυχερό,65,Υγεία,1201,Φέρες,456,Media,313,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αν. Μακεδονίας - Θράκης για το «Εθνικό Απολυτήριο»
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αν. Μακεδονίας - Θράκης για το «Εθνικό Απολυτήριο»
Το Εθνικό Απολυτήριο δεν έρχεται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις, τα γιγάντια τμήματα κα. Αντίθετα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiY6rdH6H2mcuOF7XayeH0MPBkkuX-bK0nHwoZVbg0WGMibZ9mXTabqt27VZkuklKZl0f_Rcu3dPkalvRMrT7wD3Fy-SAShapiuJJkxNOCINRljnC1fyQnc9NxhIdSF0-KAFce8mjm9GK891dDuFxQ7-r9FYDVP8CCMfCepaDlvNNW7qLpvY224xa6DAcQ/s16000/8975210.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiY6rdH6H2mcuOF7XayeH0MPBkkuX-bK0nHwoZVbg0WGMibZ9mXTabqt27VZkuklKZl0f_Rcu3dPkalvRMrT7wD3Fy-SAShapiuJJkxNOCINRljnC1fyQnc9NxhIdSF0-KAFce8mjm9GK891dDuFxQ7-r9FYDVP8CCMfCepaDlvNNW7qLpvY224xa6DAcQ/s72-c/8975210.webp
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2026/04/blog-post_17.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2026/04/blog-post_17.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων