Η «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας

Οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ρωσία, την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Περσία, δεν πείθουν κανένα απολύτως. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ποιόν έχουν απέναντί τους.

Η «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας
του Λεωνίδα Κουμάκη*

Μόνο η εισβολή στην Συρία έλειπε από το πλούσιο παζλ των πολλών προβλημάτων της σημερινής Τουρκίας: Μέσα στην ίδια την χώρα, ο κόσμος κυριολεκτικά χάνεται. Ένα αποτυχών πραξικόπημα που μπορεί να «αναζωπυρωθεί» ανά πάσα στιγμή, καθημερινός εμφύλιος σπαραγμός με 750 νεκρούς - οι 400 στρατιωτικοί ή μέλη σωμάτων ασφαλείας - καθώς και περισσότεροι από 1.300 τραυματίες σε ένα 12μηνο μέχρι το πραξικόπημα (το πραξικόπημα «στοίχισε» άλλους 240 νεκρούς και 1.400 τραυματίες), διώξεις προς κάθε κατεύθυνση με απόλυση 80.000 ανθρώπων κάθε κατηγορίας, φίμωση περισσοτέρων από 130 ΜΜΕ, στραγγαλισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάρρευση τουριστικής βιομηχανίας και οικονομικών δεικτών, πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Τουρκία κ.ο.κ.ε.

Και όμως. Ο ψευτο-σουλτάνος Ρ.Τ. Ερντογάν, εκστασιασμένος από την μεγαλομανία του, «οργανώνει» Τουρκική εισβολή στην Συρία υπό τους αλαλαγμούς σύγχρονων νέο-βασιβουζούκων οι οποίοι τον «παροτρύνουν» να φθάσει μέχρι την Δαμασκό!

Η εισβολή του Τουρκικού στρατού στην Συρία δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε προσεκτικά από τους ποικιλώνυμους «άσπονδους φίλους» του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου, με βάση τις διάσημες «αρετές» του χαρακτήρα του (μεγαλομανία, ψευδαίσθηση υπερδύναμης, αυταπάτες νέο-οθωμανικής ηγεμονίας, ανασύσταση χαλιφάτου) ώστε να παρασυρθεί στην φλεγόμενη κόλαση της Συρίας όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υποστεί θανατηφόρα «εγκαύματα».

Όσον αφορά την νέα «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας, είναι δεδομένο πως η καταλυτική παράμετρος αφορά τα πολύ μεγάλα, κοινά οικονομικά συμφέροντα. Η Τουρκία που είχε (και έχει) την φαντασίωση της υπερδύναμης υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί άκομψα υπό την αφόρητη πίεση των αμέτρητων προβλημάτων που δημιούργησε, μέσα και έξω από την Τουρκία, η μεγαλομανία ενός ανθρώπου που βλέπει τον εαυτό του περίπου σαν ένα νέο χαλίφη των απανταχού γης μουσουλμάνων που θα εξαφανίσει όλους τους «αποστάτες του Ισλάμ» και θα κατατροπώσει όλους «τους άπιστους».

Ο πολύ ακριβός όμως «λογαριασμός» που πληρώνει ο ψευτο-σουλτάνος της Άγκυρας προκειμένου να αρχίσει η «προσέγγιση» με την Ρωσία, καταγράφεται στα «ψιλά» της καθημερινής ειδησεογραφίας:

• Η Τουρκία, ικανοποιώντας Ρωσική απαίτηση, ανακήρυξε την Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα της Συρίας) σαν «τρομοκρατική οργάνωση» και ζήτησε από την ελεγχόμενη από την Άγκυρα Τουρκμενική Jays Al Islam να αποχωρήσει απ' όλα τα Συριακά εδάφη τα οποία ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις (2/7/2016).

• Οι μέχρι τώρα πολέμιοι της Ρωσίας, σύμμαχοι της Ουκρανίας και ελεγχόμενοι από την Άγκυρα Τάταροι της Κριμαίας (πολλοί από αυτούς πολεμούσαν μαζί με την Jays Al Islam τον Συριακό στρατό) διακήρυξαν πως «Η αναγνώριση της Χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και καλούμε την Άγκυρα να μην υποκύψει στην κερδοσκοπία του Κιέβου και των πρώην πολιτικών προϊσταμένων της Κριμαίας που στρεβλώνουν την επικρατούσα κατάσταση»! (4/7/2016).

• Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι πιλότοι που συμμετείχαν στην κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου 2015 με την αιτιολογία ότι «είχαν σχέση» με το αποτυχών πραξικόπημα (20/7/2016).

• Εν όψει της συνάντησης του με τον Βλαδιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη (9 Αυγούστου 2016), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «επιθυμεί οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας να επαναπροσδιοριστούν σε νέα βάση ώστε να ξεκινήσει και πάλι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς». Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Βλαδιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών μετά την συνάντηση, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία θα γίνει σταδιακά» (9/8/2016).

• Η Ιρίνα Ζβιαγκέλσκαγια, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο TASS πως «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιθυμία του Ερντογάν για στενότερες σχέσεις, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων από τη µια πλευρά και αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις της χώρας µε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από την άλλη» υπονοώντας προφανώς πως η προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας είναι επιφανειακή (12/8/2016).

• Αιφνιδιαστικά, η Τουρκία έκανε απότομη στροφή 180 μοιρών στο θέμα της Ουκρανίας υποδεικνύοντας στην Δύση, δια του Υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αλλάξει την πολιτική της γιατί «η κρίση στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από την μη εποικοδομητική στάση της Δύσης»! (19/8/2016).

• Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια πολεμικού κλίματος και βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Φιντάν Χακάν, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος μέσα στην Τουρκία, μετέβη στην Συρία για να συναντήσει Σύριους αξιωματούχους του πάλαι ποτέ «δολοφόνου» Μπασάρ αλ Άσαντ, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλντιρίμ ότι «η Τουρκία θα αγωνιστεί για την ακεραιότητα της Συρίας»! (22/8/2016).

• Με «αφορμή» το μακελειό με 51 νεκρούς και 69 τραυματίες από επίθεση καμικάζι σε Κουρδικό γάμο στο Γκαζιαντέπ της ΝΑ Τουρκίας (20/8/2016), ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανήγγειλε «την πλήρη εκκαθάριση των συνόρων της Τουρκίας - Συρίας» με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» την ώρα που βρισκόταν στην Άγκυρα, για επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η Τουρκική εισβολή μέσα στην Συρία πρόβαλλε σαν στόχους την «κατάληψη» της πόλης Τζαραμπλούς, την οποία όμως εγκατέλειψαν οι Ισλαμιστές πριν φθάσουν οι εισβολείς, αλλά και την επίθεση στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης, δηλαδή τους Κούρδους! Η Ρωσία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις, ο αρχηγός των Κούρδων της Συρίας Salih Müslim δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πληρώσει πολύ ακριβά την επέμβαση της στον Συριακό εμφύλιο» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει άμεσα και να «βάλει τέλος στην επιθετικότητα» και την «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας» (24/8/2016).

• Οι εφημερίδες «Τζουμχουριέτ» (η παλαιότερη της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας) και «Χουριέτ» αναφέρουν πως σύμφωνα με τον Αχμέτ Χακάν, σύμβουλο του πρώην προέδρου Α. Γκιούλ, η Τουρκία, για την κατάρριψη του Ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους S-24 (24/11/2015), θα καταβάλλει στην Ρωσία αποζημίωση ύψους... 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! (25/8/2016).

• Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε επίθεση και βρέθηκε δύο φορές ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά καθ' οδόν προς την πόλη Καρς (από τις ανατολικότερες πόλεις της Τουρκίας και πρωτεύουσα της Αρμενίας κατά τον 10ο αιώνα) με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός σωματοφύλακα και τον τραυματισμό άλλων δύο (26/8/2016).

• Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρωσική εφημερίδα ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Συριακού Κουρδιστάν στη Μόσχα Ροντί Οσμάν δήλωσε κατηγορηματικά πως «Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε η βόρεια Συρία να μεταβληθεί σε δεύτερη Κύπρο, ώστε οι Τουρκικές αρχές να εγκαταστήσουν εκεί τρομοκράτες. Γιατί δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων εγκληματικών συμμοριών» (27/8/2016).

• Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάστερ κάλεσε την Τουρκία «να µην βάζει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας και να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να εμπλέκεται σε συγκρούσεις µε τις Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Κουρδική YPG. Την ίδια στιγμή, Τουρκικό άρμα μάχης επλήγη στη Συρία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών (30/8/2016).

• Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom και το Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και φυσικών πόρων συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του έργου Τurkish Stream «το συντομότερο δυνατό» (3/9/2016).

Η «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας με τη ματιά του Freaking News

Συμπέρασμα: Οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις του Ρ.Τ. Ερντογάν προς την Ρωσία, την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Περσία, δεν πείθουν κανένα απολύτως. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ποιόν έχουν απέναντί τους.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία διευρύνει επικίνδυνα τα «ενεργά» μέτωπα με τους Κούρδους (μέσα στην Τουρκία, στο Ιράκ και τώρα στην Συρία) και –υποχρεωτικά– με το Ισλαμικό κράτος. Όλα αυτά, όταν ένα αποτυχών στρατιωτικό πραξικόπημα «αιωρείται» ακόμα αόρατο επάνω από την Τουρκία και ο στρατός έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου διάλυση από τις συνεχείς καρατομήσεις ανώτατων στελεχών του!

Η εξασφάλιση Ρωσικής «ασυλίας» για την Τουρκική εισβολή στην Συρία δεν στοίχισε μόνο πανάκριβα, αλλά εγκυμονεί και τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας, αφού προσφέρει στον πολυπληθή Κουρδικό πληθυσμό - και όχι μόνο - μια μεγάλη ευκαιρία. Επί πλέον, επιτρέπει στους «άσπονδους φίλους» του ψευτο-σουλτάνου να αυξήσουν την «εξάρτηση» της Τουρκίας, οδηγώντας την εκεί που επιθυμούν.

Μέσα στο τοπίο αυτό, η ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν την «κατάλληλη ευκαιρία» να αντιμετωπίσουν άπαξ διαπαντός την διαρκή νέο-οθωμανική επιθετικότητα και τον παράλογο επεκτατισμό της Ισλαμικής Τουρκίας, πλησιάζει. Και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα «μέτωπα» που η Τουρκία κρατάει ανοιχτά με την απειλή χρήσης βίας εδώ και δεκαετίες.


* Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα - Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο του 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8219,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3201,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17962,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2462,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1420,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1443,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6001,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας
Η «προσέγγιση» Ρωσίας - Τουρκίας
Οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ρωσία, την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Περσία, δεν πείθουν κανένα απολύτως. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ποιόν έχουν απέναντί τους.
https://3.bp.blogspot.com/-mKH4pdPjj78/V89qFALwMdI/AAAAAAABoY0/9dqBl6hcKVMFjMOobmswxRMQ65mpn_eiQCLcB/s1600/Putin-Erdogan.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-mKH4pdPjj78/V89qFALwMdI/AAAAAAABoY0/9dqBl6hcKVMFjMOobmswxRMQ65mpn_eiQCLcB/s72-c/Putin-Erdogan.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/09/blog-post_95.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/09/blog-post_95.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων