Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας του Άλσους στο Φυτώριο

Πρωτοβουλία δημοτών για την προστασία του δημοτικού άλσους στο Φυτώριο όπου η δημοτική αρχή θα ανεγείρει το νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης.

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας του Άλσους στο Φυτώριο
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης ζητά να συζητηθεί, προ ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης το αίτημα πρωτοβουλίας δημοτών για την προστασία του δημοτικού άλσους στο Φυτώριο, το οποίο έχει επιλεγεί από τη δημοτική αρχή για την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου της Αλεξανδρούπολης.

Το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και στα τοπικά ΜΜΕ η διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας δημοτών για την προστασία του δημοτικού άλσους στο Φυτώριο, στο χώρο που πρόκειται να ανεγερθεί το νέο κλειστό γυμναστήριο, δίπλα στο κολυμβητήριο της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη καταθέσει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης εκατοντάδες υπογραφές για την προστασία του άλσους.

Ζητούμε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης, να δοθούν απαντήσεις στους δημότες ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο, τι θα γίνει με το άλσος όπως και με το θερμοκήπιο του 2ου ΕΠΑΛ στο οποίο έχει γίνει εδώ και χρόνια σοβαρή δουλειά μαθητών και εκπαιδευτικών του τομέα Γεωπονίας και πρόκειται και αυτό να απομακρυνθεί για να γίνει πάρκινγκ.

Επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφα της πρωτοβουλίας δημοτών και της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου. Παρακαλούμε επειδή το ΔΣ θα γίνει διαδικτυακά να δοθεί ο λόγος και στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας και της Οικολογικής Εταιρείας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


Επιστολή της Πρωτοβουλίας Δημοτών για την Προστασία του Δημοτικού Άλσους στο Φυτώριο:

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Έχοντας υπόψη ότι ο Δήμος προχωρά στην ανέγερση μεγάλου κλειστού γυμναστήριο στο Δημοτικό άλσος του φυτωρίου καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας περιληπτικά και κατά το δυνατόν λακωνικά.

Α) Το άλσος αυτό είναι -αναμφίβολα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια - μια κατάφυτη δασωμένη έκταση με πρωτοφανή για την Αλεξανδρούπολη ποικιλία δασικών δένδρων, που προσφέρουν μεγάλη εναλλαγή χρωμάτων και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αισθητική αξία του Λόγω της θέσης του εντός της ενδοαστικής ζώνης ονομάζεται αστικό άλσος που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλει τα μέγιστα στην απαραίτητη οικολογική ισορροπία της πόλης. Κάθε πόλη εκτός από το κεντρικό πάρκο πρέπει να διαθέτει και τα περιφερειακά πάρκα στις γειτονιές. Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη υστερεί ασφυκτικά στον τομέα αυτό καθότι σήμερα αναλογεί ανά κάτοικο μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ενώ η ενδεδειγμένη αναλογία ανέρχεται στα 18-20 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Εφόσον αποψιλωθεί αυτό το πανέμορφο άλσος για να εγκαταστήσει εκεί ο Δήμος ένα τεράστιο κλειστό γυμναστήριο θα έχουμε την παραπέρα μείωση του αστικού πράσινου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο. Πέραν αυτών από την αποψίλωση θα παραχθούν εκατοντάδες κυβικών μέτρων δασικής ξυλείας από το αστικό άλσος και εξ αυτού θα αναδειχθεί το ιδιαίτερα χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο μας που ασφαλώς δεν μας τιμά.

Β) Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστήριου για διεθνείς αγώνες σε θέση χέρσα που θα επιλέξει ο Δήμος. Καταθέτουμε όμως τον προβληματισμό μας για το αν η συγκεκριμένη θέση στο φυτώριο καλύπτει τις τεχνικές προδιαγραφές για έργο αυτού του είδους. Ήδη κάποιοι γνώστες αυτού του θέματος εκφράζονται αρνητικά.

Γ) Κατόπιν αυτών προτείνουμε στον χώρο του φυτωρίου ο Δήμος αντί για το κλειστό γυμναστήριο να δαπανήσει ελάχιστα χρήματα για να διαμορφώσει το άλσος σε χώρο αναψυχής που οι κάτοικοι θα το αποδεχθούν με ιδιαίτερη χαρά.

Δ) Επισημαίνουμε τέλος ότι δεν επιθυμούμε την ενεργοποίηση της δικαστικής προστασίας επικαλούμενοι τόσο την αρχή της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος που αναφέρεται στον Ν2077/92,όσο και την πλούσια νομολογία του ΣΤΕ που αφορά ειδικά την παραπάνω αρχή.

Ε) Με αυτό το έγγραφό μας ζητάμε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να λάβει απόφαση επί των προτάσεων μας α) για δαπάνη ελάχιστων χρημάτων ώστε να διαμορφωθεί το άλσος του φυτωρίου σε χώρο αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες και β) ο Δήμος να επιλέξει θέση χέρσα για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου.

Με εκτίμηση

Οι δημότες της πρωτοβουλίας

Επιστολή της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου:

Προς α) Δήμο Αλεξανδρούπολης, β) Δημοτικές παρατάξεις

ΘΕΜΑ: Το αστικό πράσινο της Αλεξανδρούπολης - Δημοτικό άλσος φυτωρίου

Αντικείμενο αυτού του εγγράφου μας είναι το δημοτικό άλσος νοτίως του νέου δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή του παλιού φυτωρίου του Δασαρχείου. Πρόκειται για ένα μικτό αστικό άλσος διαφόρων κωνοφόρων και πλατύφυλλων δασικών ειδών με ιδιαίτερη αισθητική αξία και υψηλή συγκόμωση, που φυτεύτηκε πριν από πενήντα περίπου χρόνια. Σήμερα είναι ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος φυσικός πνεύμονας στο δομημένο αστικό περιβάλλον της Αλεξανδρούπολης.

Τα άλση με τα δένδρα τους ρυθμίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του αέρα, επομένως συνδράμουν στην σωματική υγεία του ανθρώπου, αναβαθμίζουν την αισθητική του τοπίου και συμβάλλουν με την προσφορά τους αυτή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα δένδρα στα άλση και τις δενδροστοιχίες το καλοκαίρι διακρατούν την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλούν έτσι την μείωση της θερμοκρασίας, ενώ τον χειμώνα τα φυλλοβόλα είδη ρίχνουν τα φύλλα τους και έτσι η ακτινοβολία φθάνει στο έδαφος. Επομένως και στις δύο εποχές τα δένδρα λειτουργούν ευεργετικά υπέρ των ανθρώπων. Τα δένδρα μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνουν σημαντικά τα αιωρούμενα σωματίδια (άμμος στάχτη σκόνη καπνιά γύρις) μειώνουν αποτελεσματικά τους ρυπαντές καθότι απορροφούν σημαντικό ποσοστό από το όζον της ατμόσφαιρας. Τα δένδρα των αστικών χώρων μετριάζουν την λάμψη που προκαλείται από το θερμικό περιβάλλον της ηλιακής ακτινοβολίας όταν αυτή επηρεάζει τα τζάμια το ατσάλι το αλουμίνιο στις πόλεις, όπως και την λάμψη που προέρχεται από τους προβολείς των αυτοκινήτων την νύχτα, το φως των δρόμων, των διαφημίσεων κλπ. Τα αστικά άλση προσφέρονται για περιπάτους αναψυχής. Γενικά όλες αυτές οι ιδιότητες του αστικού άλσους και των δενδροστοιχιών βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Αυτό το πολύτιμο περιβαλλοντικό αγαθό που απολαμβάνει ο άνθρωπος χωρίς δαπάνη προστατεύεται άμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος «Η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός»

Μια υγιής οικολογική λειτουργία της πόλης απαιτεί 18-20 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αστικού πράσινου ανά κάτοικο. Στην Αλεξανδρούπολη αντί αυτής της αντιστοιχίας είχαμε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μόλις 1,6 τμ αστικού πράσινου ανά κάτοικο, ενώ τώρα έχουμε 2,5 τμ ανά κάτοικο. Δηλαδή η Αλεξανδρούπολη των 60.000 περίπου κατοίκων έχει την ίδια αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο με αυτήν της πολυάνθρωπης Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με τα εκατομμύρια των κατοίκων. Αυτές όμως οι ελληνικές μεγαλουπόλεις είναι ουραγοί στο θέμα αυτό έναντι των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της δυτικά Ευρώπης.

Αντί να αυξηθεί το ποσοστό του αστικού πράσινου στην Αλεξανδρούπολη φημολογείται ότι η Δημοτική αρχή θα εκχερσώσει το δημοτικό αστικό άλσος στην περιοχή του φυτωρίου προκειμένου να κατασκευασθεί εκεί το νέο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο. Εφόσον οι φήμες αυτές ευσταθούν θεωρούμε ότι - με βάση αυτά που αναφέρουμε εδώ για το αστικό πράσινο της Αλεξανδρούπολης - θα έχουμε μια άκρως ανεπίτρεπτη ενέργεια. Κανείς δεν αντικρούει την δημιουργία ενός συγχρόνου κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου που μπορεί να ανεγερθεί σε μια από τις χέρσες εκτάσεις που είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Στο δημοτικό άλσος του φυτωρίου η δημοτική αρχή θα πρέπει να επέμβει άμεσα με μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς (ήδη διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο). Θα πρέπει επίσης να φροντίσει άμεσα για τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές ώστε να διαμορφωθεί αυτή η μοναδική παραμελημένη δασοσκεπής έκταση σε ένα δημοτικό άλσος αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες.

Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική αρχή θα λάβει υπόψη της για το θέμα αυτό τα εξής αναμφισβήτητα για το μοναδικό αυτό δημοτικό αστικό άλσος στην περιοχή του φυτωρίου.

α) Πρέπει να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το ουσιώδες φυσικό περιβάλλον στην πόλη αναπτύσσοντας την προοπτική για άλση και ανοικτούς χώρους βελτιώνοντας τους ποιοτικά και ποσοτικά.

β) Η επένδυση στο πράσινο είναι επένδυση ζωής.

γ) Η χρησιμότητα του αστικού πράσινου δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί. Προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μια κοινωνίας και αναδεικνύει το πολιτιστικό της επίπεδο.

Με εκτίμηση

Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2035,Αλεξανδρούπολη,8336,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,141,Άρθρα - Απόψεις,3002,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3257,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,675,Δράμα,114,Έβρος,18148,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2487,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1452,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,728,Ιστορία,227,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1449,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3821,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6080,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,41,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1063,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας του Άλσους στο Φυτώριο
Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας του Άλσους στο Φυτώριο
Πρωτοβουλία δημοτών για την προστασία του δημοτικού άλσους στο Φυτώριο όπου η δημοτική αρχή θα ανεγείρει το νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg0dKzgQb6hcYI0ONb9LSpAfr_KBkNIm4hbyyW7317vH0-w1zYyHAMVtn0OOKttVLynkt35FTd9iTecgW_sjg_skQ_GuM4EiuAzkKAay0EDsYde_JaJNr_lhm4ckz5B_DcAC4U4jMf2Cbam4aX-JZzqnbc_uJUajdztwfKR4VGLcEKDLH-JHcyy10EL=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg0dKzgQb6hcYI0ONb9LSpAfr_KBkNIm4hbyyW7317vH0-w1zYyHAMVtn0OOKttVLynkt35FTd9iTecgW_sjg_skQ_GuM4EiuAzkKAay0EDsYde_JaJNr_lhm4ckz5B_DcAC4U4jMf2Cbam4aX-JZzqnbc_uJUajdztwfKR4VGLcEKDLH-JHcyy10EL=s72-c
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/11/blog-post_711.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/11/blog-post_711.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων