Νέα Χηλή: Αν δεν οραματιστείς τα μεγάλα, πώς θα πετύχεις τα μικρά, τα καθημερινά;

Η Νέα Χηλή και η ευρύτερη από αυτήν περιοχή, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανεπιστημιακές σχολές, ανάμεσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η θάλασσά της είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, για κάποιο λόγο δεν έχει ανάλογη ανάπτυξη. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα αναπτυξιακό έργο και προς την πλευρά της Νέας Χηλής;

Νέα Χηλή: Αν δεν οραματιστείς τα μεγάλα, πώς θα πετύχεις τα μικρά, τα καθημερινά;
της Ουρανίας Πανταζίδου

Δύο χρόνια ψάχνω ανάμεσα σε χάρτες μήπως και βρω κάπου να αναγράφεται η περιοχή της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης και με την παλιά της ονομασία, έτσι όπως την ονόμαζε ο Άγγελος Ποιμενίδης, Ουτς Κουρναλή (τρεις βρύσες) www.alexpolisonline.com/2017/02/blog-post_36.html

Και να που πριν μερικές μέρες στάθηκα τυχερή. Βρήκα να πουλιέται ο παρακάτω στρατιωτικός χάρτης έτους 1931. Δε δίστασα και αφού παζάρεψα για λίγο την τιμή, με πολύ χαρά τον πήρα στα χέρια μου.


Ο χάρτης μας δίνει ταυτόχρονα και άλλες πολύτιμες πληροφορίες. Βλέπουμε βόρεια, επάνω από τη Νέα Χηλή να αναγράφεται η θέση του παλιού πολυβολείου (πρώτη φορά βλέπω και αυτή την πληροφορία καταγεγραμμένη).

Και εάν κοιτάξουμε λίγο πιο βόρεια βλέπουμε τις αρχικές θέσεις των παλιών οικισμών, αλλά και τα σημεία όπου μετακινήθηκαν αυτοί:
  • Χαλήκιοϊ = Αλίκη (εγκαταλελειμμένος οικισμός)
  • Γενήκιοϊ = Ιάνα (επίσης εγκαταλελειμμένος οικισμός)
  • Ντάμια = Δάμνια = Παλαγία (www.alexpolisonline.com/2019/07/blog-post_77.html)

Αριστερά από την Αλίκη υπήρχε ο οικισμός της Αμφιθέας (Ντελίκιοϊ ή Ντελέσκιοϊ). Το 1928 ο οικισμός καταργήθηκε οριστικά.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στον οικισμό της Αλίκης. Ο οικισμός μετονομάστηκε το 1920, όπως και πάρα πολλοί άλλοι που έφεραν τούρκικα ονόματα. Η Αλίκη (όπως και τα Δάμνια, η Αμφιθέα και ο Πόταμος) το 1924 ενώθηκε με την Κοινότητα της Ιάνας, ενώ το 1933 η Αλίκη αποσπάσθηκε και προσαρτήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρουπόλεως.

Έχοντας στα χέρια μου τον παλιό αυτό χάρτη και μια παλιά γεωλογική μελέτη του 1964 των Ανδρονόπουλου - Μαράτου, όπου υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν την πανίδα της συγκεκριμένης περιοχής, σκέφτηκα να γράψω κάποιες σκέψεις μου.

Σύμφωνα με τη μελέτη (εννοείται ότι υπάρχει πληθώρα μελετών που αφορούν τη θρακική γη), αφού εξετάστηκαν διάφορα απολιθώματα από την περιοχή της Αλίκης, απεφάνθησαν ότι έχει κρητιδική ηλικία. (Στην ίδια μελέτη αναφέρεται και η πανίδα της Μάκρης που είναι ακόμη πιο παλιά. Ανάγεται στην τριαδική περίοδο). geolib.geo.auth.gr/index.php/bgsg/article/view/129/129

Κρητιδική περίοδος είναι η πιο πρόσφατη περίοδος από τις τρεις περιόδους του μεσοζωικού αιώνα (τριαδική - ιουρασική - κρητιδική). Η ονομασία προέρχεται από την λέξη creta που στα λατινικά σημαίνει κιμωλία, ένα πέτρωμα μαλακό, ασβεστολιθικό και σχεδόν λευκό, που αποτέθηκε κατά το τέλος της περιόδου σε εκτεταμένες ζώνες της βορειοανατολικής Ευρώπης (όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ντόβερ της Αγγλίας, απέναντι από την Γαλλία στο στενότερο σημείο της Μάγχης, με τους γνωστούς λευκούς βράχους).

Λευκοί βράχοι στο Ντόβερ

Η Κρητιδική περίοδος τελείωσε με μία από τις μεγαλύτερες μαζικές εξαφανίσεις οργανισμών στην ιστορία της Γης, όπως ήταν η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, των ιπτάμενων και θαλάσσιων ερπετών και πολλών θαλάσσιων ασπονδύλων.

Στην ίδια περίοδο ανήκει και η περιοχή της Αλίκης.

Καιρό τώρα παρακολουθώ την περιοχή βόρεια της Νέας Χηλής. Εάν πάρει κανείς το δρόμο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ευθεία προς τα βόρεια του οικισμού (δρόμος πεδίου βολής), θα συναντήσει την περιοχή όπου βρισκόταν το παλιό πεδίο βολής και το παλιό νταμάρι, όπου τα παλαιότερα χρόνια έβρισκαν εργασία αρκετοί από τους κατοίκους του οικισμού (www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_18.html).

Το παλιό νταμάρι της Νέας Χηλής το 1960

Η περιοχή αυτή στα όρια της Νέας Χηλής, έχει μετατραπεί χρόνια τώρα σε «κόπρο του Αυγεία» (προτιμώ να μην αναρτήσω φωτογραφίες). Ίσως και αυτή η περιοχή να χρειάζεται το δικό της Ηρακλή, ο οποίος θα πραγματοποιήσει έναν ανάλογο άθλο για να την καθαρίσει…

Αριστερότερα του ερειπωμένοι οικισμού της Αλίκης, βρίσκεται σήμερα το Πεδίο Βολής «ΑΕΤΟΣ». Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, πρόκειται για μια κοινόχρηστη περιοχή 246.869 τ.μ. του αγροκτήματος Αλίκης - Αμφιθέας Ν. Έβρου που παραχωρήθηκε το 2000, για 20 έτη, στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για τη δημιουργία πεδίου βολής όπλων ευθυτενούς τροχιάς (ΦΕΚ 79/14-3-2000). Το 2020 συμπληρώνονται τα είκοσι χρόνια από την παραχώρηση της έκτασης, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους εμπλεκόμενους φορείς…

Πεδίο Βολής ΑΕΤΟΣ

Έκανα λοιπόν κάποιες σκέψεις για το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέρος της περιοχής αυτής. Μια πολύ ωραία ιδέα, κατ΄ εμέ πάντα, θα ήταν η δημιουργία ενός θεματικού - βιωματικού γεωλογικού πάρκου.

Εκεί θα μπορούν τα παιδιά (σχολεία και όχι μόνο) να έρχονται κοντά στη φύση και να εξετάζουν ορυκτά και πετρώματα που προέρχονται από τα έγκατα της Εβρίτικης γης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η Σχολή Επιστημών Αγωγής (Παιδαγωγική Σχολή) του ΔΠΘ που βρίσκεται στη Νέα Χηλή. Τα ορυκτά της Αλίκης και της γύρω περιοχής είναι μια πρόκληση.

Μια πολύ καλή ιδέα βιωματικού πάρκου είναι το Paradise Park στην Αττική, με ποικιλία δράσεων, τόσο για την προσχολική ηλικία όσο και για την Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το εν λόγω πάρκο είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για εκπαιδευτική αλλά και ψυχαγωγική επίσκεψη - εκδρομή (www.paradisepark.gr).

Γεωλόγος: Βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Paradise Park

Επίσης στο γεωλογικό πάρκο θα μπορούν φοιτητές ανάλογων σχολών να διενεργούν μελέτες για τα ορυκτά, π.χ. τους φυλλίτες της Μάκρης ή τα λεγόμενα στρώματα της Μελίας, δημιουργώντας έτσι μια γεωλογική ενότητα της ευρύτερης περιοχής.

ΑΠΘ, Τομέας Ορυκτολογίας - Τμήμα Γεωλογίας
4ήμερη άσκηση υπαίθρου Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Και οι δυο προαναφερθέντες οικισμοί (Μάκρη - Μελία) έχουν σχέση με τους ευρύτερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ροδόπης. Όμως δε θέλω να σας κουράσω με γεωλογικές μελέτες γύρω από τα ονομαζόμενα στρώματα της Μελίας και τους φυλλίτες της Μάκρης, οι οποίες έχουν απασχολήσει από πολύ παλιά τους επιστήμονες - τόσο ξένους όσο και Έλληνες, από το 19ο αιώνα ακόμη.

Γεωλογικό Πάρκο Λέσβου, όπου φοιτητές
και από ξένες χώρες εξερευνούν τα ορυκτά της περιοχής

Μπορεί η δική μας περιοχή στην οποία αναφέρομαι να μην έχει ανάλογα γεωλογικά πάρκα, όπως της Λέσβου (απολιθωμένο) ή του Φαρακλού της Λήμνου, για να μείνω μόνο στο Βόρειο Αιγαίο.

Όμως πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή, με μια ποικιλία από δράσεις όπως αυτές που προανέφερα (Paradise Park). Γενικότερα θα μπορούσε να αναπτυχθεί το τρίπτυχο, Επιστήμη, Περιβάλλον, Πολιτισμός. Εξ άλλου δεν ξέρουμε ποτέ τι μπορεί να μας επιφυλάσσει για το μέλλον η Εβρίτικη γη.

Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να ανοιχθούν μονοπάτια έως τους παραπάνω οικισμούς (ως εναλλακτική μορφή τουρισμού). Επίσης ας μη ξεχνάμε και την ύπαρξη της Εγνατίας οδού στην περιοχή.

Θα πει κάποιος ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται χρήματα. Μα νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ανάλογα προγράμματα. Αρκεί να υπάρχει όραμα και βούληση για να αξιοποιήσει κανείς την περιοχή.

Η Νέα Χηλή και η ευρύτερη από αυτήν περιοχή, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανεπιστημιακές σχολές, ανάμεσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η θάλασσά της είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, για κάποιο λόγο δεν έχει ανάλογη ανάπτυξη.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα αναπτυξιακό έργο και προς την πλευρά της Νέας Χηλής;

Μια σκέψη έκανα, από αγάπη για τον τόπο μου. Κατά καιρούς ακούω να μας λένε, σκεφτείτε ιδέες, υποβάλετε προτάσεις. Να, ορίστε μια πρόταση - τουλάχιστον προς διερεύνηση…

Ουτοπιστικό, θα πει κάποιος… Μήπως όμως όλα τα μεγάλα έργα δε γίνονται έχοντας όραμα και τόλμη; Και αν δεν οραματιστείς τα μεγάλα, πως θα πετύχεις τα μικρά, τα καθημερινά;

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Νέα Χηλή: Αν δεν οραματιστείς τα μεγάλα, πώς θα πετύχεις τα μικρά, τα καθημερινά;
Νέα Χηλή: Αν δεν οραματιστείς τα μεγάλα, πώς θα πετύχεις τα μικρά, τα καθημερινά;
Η Νέα Χηλή και η ευρύτερη από αυτήν περιοχή, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανεπιστημιακές σχολές, ανάμεσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η θάλασσά της είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, για κάποιο λόγο δεν έχει ανάλογη ανάπτυξη. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα αναπτυξιακό έργο και προς την πλευρά της Νέας Χηλής;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDA3grjRoi6A5MFBO3NW9LFrKnNlyzUgnFduAJtaU6Y2VemVd4nCYf8YkxbVmimP3inSo2BsGzF11ED5EmoInajLFjeoxhEncvD2Nrcojk69VqDtBEMl70RFjVgFw1WnlmvnnRzJhyLys/s1600/4521265.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDA3grjRoi6A5MFBO3NW9LFrKnNlyzUgnFduAJtaU6Y2VemVd4nCYf8YkxbVmimP3inSo2BsGzF11ED5EmoInajLFjeoxhEncvD2Nrcojk69VqDtBEMl70RFjVgFw1WnlmvnnRzJhyLys/s72-c/4521265.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/nea-xili.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/nea-xili.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων