3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλεί Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όβερ! (photos+video)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η προγραμματισμένη επικοινωνία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλεί Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όβερ!
Γράφει ο Δημήτριος Πρασόπουλος, Καθηγητής Φυσικής 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 (μετά την αναβολή τρεις φορές στην προγραμματισμένη επικοινωνία) στήθηκε μια «ασυνήθιστη γιορτή» στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Από τις 8 το πρωί 4 βιντεοπροβολείς, 9 υπολογιστές, 5 web κάμερες, πάνω από 7 φωτογραφικές μηχανές, πάνω από 5 βιντεοκάμερες, καλώδια, ηχοσυστήματα, μικρόφωνα, εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών, κεραίες... περίμεναν να «πάρουν φωτιά».


Στην αίθουσα επικοινωνίας είχαμε γράψει: “You could rattle the stars, you could anything, if you only dared” (το πρότεινε η μαθήτρια Πεχλιβάν Σετσήλ και επιλέχθηκε από την ομάδα).


Το άγχος... στα ουράνια!... στα αστέρια! Η συγκίνηση... ακόμη ανύπαρκτη! Μετά όμως....

Οκτώ μέλη του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, δεκατέσσερα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, δεκαοκτώ μαθητές που θα συνομιλούσαν με τον Διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Shane Kimbrough, ακόμη 360 μαθητές του σχολείου και 35 καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, περίμεναν τη στιγμή που θα αρχίσει η εκδήλωση που σχεδιαζόταν εδώ και 3,5 περίπου χρόνια όταν διευθύντρια του Γυμνασίου ήταν η κ. Γεωργιάδου Κερατσώ (με αρκετά αστρονομικά ενδιαφέροντα).


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

«Το μέλλον της Ροδόπης καλεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ARISS - ιστορική αναδρομή»
Πρασόπουλος Δημήτριος, Φυσικός.

«Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και Ραδιοερασιτεχνισμός»
Γιαγκίνης Αχιλλέας, ραδιοερασιτέχνης/συντονιστής, μέλος Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης.

«Ζωή και υγεία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»
Ζήκου Νεφέλη - Ζήκου Μελίνα, μαθήτριες 4ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης, μέλη Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ΣΕΑΘ).

«Δράσεις ΣΕΑΘ - Διεθνής Διαστημικός Σταθμός»
Αμανατίδης Ανδρέας, πρόεδρος ΣΕΑΘ.

18 μαθητές απευθύνουν (με απευθείας ραδιοζεύξη) ερωτήσεις στον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Shane Kimbrough.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα (αν και ξεφύγαμε λίγο στην έναρξη μέχρι να καθίσουν οι 360+ μαθητές του σχολείου στην θέση τους) καλύψαμε την διαφορά με την περιεκτικότατη παρουσίαση των μαθητριών 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Ζήκου Μελίνα και Νεφέλη για την «Ζωή και υγεία στον ΔΔΣ».


Κάθε μαθητής είχε δικαίωμα για μια ερώτηση και έλαβε από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ΔΔΣ θα ταξίδευε στον «κοντινό ουρανό». Η όλη διαδικασία της συνομιλίας είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτά. Όλη η εκδήλωση βρίσκεται ήδη στο YouTube καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της προβαλλόταν ζωντανά (το παρακολουθούσαν ζωντανά πάνω από 180 επισκέπτες).

Οι ερωτήσεις των μαθητών (σε παρένθεση η ηλικία κάθε μαθητή):
 1. Nikοs (14). What is the most challenging problem of living in space ?
 2. Elena (14). Can you see the moon closer from Earth, is it different?
 3. Kostantinos (15). How do you stabilize the food on the table ?
 4. Setsil (15). How often do you do extravehicular activity ?
 5. Georgia (15). Is it very difficult to become an astronaut ?
 6. Kiriaki (15). Do you have sufficient oxygen in ISS ?
 7. Magda (15). If you had just one wish to become true for your job what would it be ?
 8. John (15). If a member of the crew is injured can you give him first aid ?
 9. Gabriela (15). When you come back to earth, is it easy for you to walk ?
 10. Erifili (15). Which is the difference between day and night in Earth and in Moon ?
 11. Andreas (15). What is the main target of your expedition ?
 12. Fotis (15). Can you see meteor showers from space ?
 13. Chistina (14. Have you ever seen a comet from space ?
 14. Maria (15). How long did the preparation for this expedition last ?
 15. Alexandros (15). How many hours do you work, do you have shifts ?
 16. Paris (15). What is the most extreme procedure of your expedition ?
 17. Maria-Despoina (15). What is your favorite food in space ?
 18. Dimitris (14). How old were you when you decided to become an astronaut and what was the motive of your decision ?

Παρατήρηση: Οι ερωτήσεις μας ήταν περισσότερες (στο μυαλό μας) και πολυπλοκότερες αλλά έπρεπε να μπορούν να απαντηθούν σε μικρό χρόνο από τον αστροναύτη, διότι δεν θέλαμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση κάποιος μαθητής να μην κάνει την ερώτησή του λόγω έλλειψης χρόνου.


Μια σύντομη περίληψη των απαντήσεων του Shane R. Kimbrough παραθέτουμε παρακάτω:

«Το πιο μεγάλο πρόβλημα της ζωής ενός αστροναύτη στο διάστημα είναι ο χωρισμός από την οικογένεια. Η Σελήνη φαίνεται πολύ λίγο μεγαλύτερη αλλά καθαρότερη λόγω έλλειψης της ατμόσφαιρας. Οι αφυγροποιημένες τροφές που τρώνε οι αστροναύτες μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τραπέζι με αυτοκόλλητες ταινίες (αν και δεν είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθούν - είναι σε σακουλάκια).

Σε αυτήν την αποστολή έχουν εκτελέσει 2 διαστημικούς περιπάτους (EVA) και σχεδιάζονται ακόμα 3. Συνήθως γίνονται 2 EVA από κάθε αστροναύτη κάθε χρόνο εκτός αν κάτι έκτακτο ή λόγοι συντήρησης απαιτήσουν περισσότερους διαστημικούς περιπάτους.

Είναι δύσκολο να γίνει κάποιος αστροναύτης. Οι αιτήσεις τώρα είναι 18.000 και θα εκπαιδευτούν 10 άτομα. Χρειάζεται υπόβαθρο, εμπειρία καθώς και διαστημικές σπουδές και εκπαίδευση.

Υπάρχει διαθέσιμο αρκετό οξυγόνο καθώς και εφεδρικό. Ευχή του διοικητή του ΔΔΣ Shane Kimbrough είναι τις εμπειρίες που αποκομίζει από το διάστημα να μπορούσαν να τις νιώσει η οικογένειά του και οι φίλοι του ειδικότερα την έλλειψη βαρύτητας. Πρώτες βοήθειες είναι μέρος της εκπαίδευσής καθώς και η CPR. Σε αυτή την αποστολή 2 μέλη του πληρώματος είναι εκπαιδευμένοι γιατροί (πχ για κάποιο σπασμένο κόκκαλο). Υπάρχει γιατρός σε κάθε πλήρωμα ο οποίος μπορεί να παρέχει μέρος ιατρικών πράξεων.

Προσπαθούν με ασκήσεις να διατηρηθούν σε εξαιρετική σωματική κατάσταση αλλά όταν επιστρέφουν για μερικές μέρες ζαλίζονται. Αν η παραμονή στο διάστημα είναι μεγαλύτερη τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και για να επανέλθουν η ισορροπία πρέπει να εξασκούνται συνεχώς. Αυτή τη φορά επειδή έμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΔΔΣ, θα μπορέσει να απαντήσει σε ένα μήνα που θα επιστρέψει στη Γη.

Στο ΔΔΣ κάνουν μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά άρα βλέπουν κάθε 45 λεπτά μια ανατολή ή δύση του ήλιου... (εδώ χάνεται αρκετά η καθαρότητα του ήχου).

Κύριος στόχος αυτής της αποστολής είναι η προετοιμασία για την αντικατάσταση μπαταριών σε 2 διαστημικούς περιπάτους αλλά και η συνέχιση των πειραμάτων που εκτελούνται καθώς και η προαγωγή της επιστήμης.

Δεν έχει δει «βροχές μετεώρων», διότι θα πρέπει να δουλεύει στην περιοχή που θα μπορούσε να τους δει. Είναι όμως αρκετά αχνοί για να τους δεις από το διάστημα.

Οι κομήτες είναι ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο το οποίο οι αστροναύτες βγάζουν φωτογραφίες από το κεντρικό παρατηρητήριο... (αλλοίωση του ήχου).

Η εκπαίδευση ενός αστροναύτη για μια αποστολή κρατάει περίπου 2,5 χρόνια. Ξυπνούν κατά τις 06.00 (ώρα ISS) ξεκινούν τις εργασίες στις 07.30 έως περίπου 19.30 την νύχτα με μικρά διαλείμματα αν είναι δυνατόν... (αλλοίωση του ήχου). Οι διαστημικοί περίπατοι κάθε φορά είναι ακραίες εμπειρίες. Έχουν ποικιλία τροφών αλλά ίσως τα πιο νόστιμα είναι τα φαγητά με κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρι. Το βασικότερο και το καλύτερο είναι η ποικιλία τροφών που υπάρχει.

Σε ηλικία 5-6 ετών ήθελε/αποφάσισε να γίνει αστροναύτης. Κίνητρό του μια προσγείωση στην Σελήνη που παρακολούθησε; (γεννημένος το 1967 άρα περίπου το 1972-1973)».

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και ο Διοικητής του Shane Kimbrough

Καταγράφουμε στις παρατηρήσεις μας: τους πανηγυρισμούς του Αχιλλέα μετά την αρχική επίτευξη επικοινωνίας, καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα επικοινωνίας κατά την διάρκειά της. Άψογοι οι 350 μαθητές του 3ου Γυμνασίου που παρακολουθούσαν από το αίθριο, τα λόγια του διοικητή του ΔΔΣ σε συνέπαιρναν, σε μάγευαν, σε ταξίδευαν στο διάστημα.


Συγκίνηση από τους διοργανωτές και τους μαθητές, χαρούμενα κόκκινα μάτια, χαρούμενα πρόσωπα. Εμπειρία ζωής για πολλούς.

Αυτές τις μέρες συλλέγουμε τα περίπου 30+ GB που πρέπει να επεξεργαστούμε - ταξινομήσουμε από τα βίντεο και τις φωτογραφίες. Αποκωδικοποιούμε τις απαντήσεις του διοικητή του ISS Shane Kimbrough χρησιμοποιώντας βίντεο που ανεβάσαμε στο διαδίκτυο (ή το έκαναν άλλοι ραδιοερασιτέχνες ακροατές) και τις επεξεργαζόμαστε.

Χρησιμοποιήσαμε γι’ αυτό το δελτίο τύπου 3 φωτογραφίες από την Ημερήσια εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ», την οποία και την ευχαριστούμε για την ευγενή παραχώρηση, καθώς και φωτογραφίες από το sv7apq.blogspot.gr του Αχιλλέα Γιαγκίνη.


Συλλέγουμε τα συναισθήματα των μαθητών, καθηγητών, οργανωτών. Παραθέτουμε τις δηλώσεις που συλλέχθηκαν έως σήμερα:

«Ιστορική στιγμή! Αυτή τη φορά η γη του Δημόκριτου συνδέθηκε με το σύμπαν. Σ αυτή τη σύνδεση της Γης με τον Ουρανό το κύημα ήταν η δημιουργία του μέλλοντος στο παρόντα χρόνο. Σ αυτόν τον αγώνα δεν υπήρχε αχίλλειος πτέρνα. Υπήρχε ο Αχιλλέας (Γιαγκίνης) που με την ομάδα του (τους Ραδιοερασιτέχνες Θράκης) μετέτρεψαν το "impossible" σε "I'm possible" το "be unable: σε be enable". Σ αυτή τη σύνδεση το σχολείο ήταν ο κρίκος! ένας κρίκος που απέδειξε ότι μπορεί με επαγγελματισμό, συνέπεια, εργατικότητα να ανταποκρίνεται σε υψηλούς στόχους! Αυτή η στιγμή στον παγκόσμιο χρόνο ήταν δημιούργημα όλων των συμμετεχόντων. Συγχαίρω τον Συνάδελφο Δημήτρη Πρασόπουλο για την πρωτοβουλία, την έμπνευση. την πίστη, την δημιουργική εμμονή! Συγχαίρω τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής που απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι πετυχημένα σχολεία είναι αυτά που κατακτούν τους στόχους τους! Συγχαίρω τέλος τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, την ομαδικότητα, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα, που αποτέλεσαν πρότυπα για τους μαθητές μας. Ο Δημόκριτος πρέπει να είναι πολύ περήφανος γι αυτούς του απογόνους!»
Κοσμίδου Μαίρη, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

«Ευχαριστούμε τόσο τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα συναδέλφους, όσο και τους εκλεκτούς ερασιτέχνες και μη συνεργάτες τους για την υπευθυνότητα, τη συνέπεια, τις ώρες δουλειάς και διάθεσης από τον προσωπικό τους χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί η ραδιοζεύξη και η συνομιλία. Ήταν ένα σπουδαίο εγχείρημα και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν.Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες αρμόζουν στους μαθητές του σχολείου μας, σ΄ αυτούς που με σοβαρότητα και διάθεση δούλεψαν στο πρόγραμμα και σε όλους τους υπόλοιπους που, ως κοινό, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή την εκδήλωση»
Παπάζογλου Κωνσταντίνος, Δ/ντής του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής.


«Δίπλα στο επίσημο σχολείο υπάρχει και ένα δεύτερο, αθέατο, διακριτικό. Αυτό ξεκινά όταν χτυπάει το κουδούνι της λήξης των μαθημάτων και το ωρολόγιο πρόγραμμά του είναι διαφορετικό: πιο ρευστό, πιο ελεύθερο, προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα και το μεράκι μαθητών και καθηγητών. Η ύλη των μαθημάτων του επιλέγεται αβίαστα από όλους τους εμπλεκομένους και τα μαθήματα δεν έχουν τη συνήθη μορφή που γνωρίζουμε, αλλά βασίζονται, εκτός από τη μελέτη, στην έρευνα, στο βίωμα και στη συλλογική δουλειά. Γι'αυτό και το ενδιαφέρον των μαθητών είναι, κατά κανόνα, μεγάλο και συχνά γίνεται ενθουσιασμός, έμπνευση, υπέρβαση. Αυτό το "δεύτερο σχολείο" της ελεύθερης συλλογικής δημιουργίας που περιλαμβάνεται στη ζώνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου και εντός του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί και κάνει μικρά θαύματα: τέτοιο ήταν κι αυτό που μας επιφύλαξαν οι 18 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και ο επόπτης καθηγητής τους Δημήτρης Πρασόπουλος την 10η Μαρτίου 2017 σε μια μικρή σχολική αίθουσα που άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στον ουρανό. Εκπαιδευμένοι από πολύ καιρό οι μαθητές, με την αγωνία και την έξαψη της μεγάλης στιγμής που για μήνες περίμεναν και προσεκτικά προετοίμαζαν, συνδέθηκαν με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συνομίλησαν επιτυχώς με τον κοσμοναύτη τωρινό διοικητή του Sjane Kimbrough, ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, λύνοντας όσες απορίες τους ανέκυψαν από την πολύμηνη μελέτη του διαστήματος που προηγήθηκε της επικοινωνίας με τον Σταθμό. Τα 6 λεπτά της επικοινωνίας αυτής ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που απέφερε εξαιρετικούς καρπούς: ενθουσιασμό για τη γνώση, εμπέδωσή της μετά από ακούραστη μαθητεία (οι 18 μαθητές απάντησαν με επάρκεια σε όλες τις ερωτήσεις/απορίες που τους έθεσαν στην αρχή της εκδήλωσης οι υπόλοιποι συμμαθητές τους), πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία (συνεργασία με μέλη των συλλόγων Ραδιοερασιτεχνών Θράκης και Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης), είσοδο στον γοητευτικό κόσμο της επιστήμης και τον συμπαντικό Λόγο. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όχι μόνον των μαθητών αλλά και όσων είχαμε την τύχη να είμαστε εκεί και να μοιραζόμαστε τη συγκίνησή τους. Σε μια κοινωνία που αναζητά καταπτοημένη αξίες αναφοράς, ο εκπαιδευτικός κόσμος της Θράκης μπορεί να μας αναπτερώνει ακόμα το ηθικό. Αισθανόμαστε ευγνώμονες σε ένα ακόμη σχολείο της Θράκης, αυτή τη φορά στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, που συντηρεί την ελπίδα μας»
Κατερίνα Σχοινά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης.


«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συνεργάτες για τη συγκινητική "αστροναυτική" εμπειρία που μας προσφέρατε, για τη μοναδικότητα της στιγμής που ζήσαμε, για την εκπαιδευτική, και όχι μόνο, ευκαιρία που χαρίσατε στους μαθητές μας. Ήταν μεγάλη μας τιμή. Να ‘στε πάντα καλά!»
Σαλαμβά Αικατερίνη, υποδιευθύντρια 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

«Για τον Γιαγκίνη Αχιλλέα... «και ένα playmobil να μιλούσε από το διάστημα ο Αχιλλέας θα μιλούσε μαζί του. Ευχαριστούμε Αχιλλέα! Οι μαθητές μας με συγκίνησαν με την υπευθυνότητά τους, η στάση τους με ενθαρρύνει για να συνεχίζω. Τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης ανέπτυξαν την δημιουργικότητά τους δείχνοντας τον εθελοντισμό και επαγγελματισμό μέσω του «ερασιτεχνισμού» τους. Όταν φεύγουν τα δάκρυα χαράς από τα μάτια των μαθητών μας, τότε μπορούν πάλι να χαμογελούν τα χείλη μας... Θα είναι για όλους μια εμπειρία, μια θύμηση χωρίς λησμονιά...»
Πρασόπουλος Δημήτρης, Φυσικός, 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

«Για τους ραδιοερασιτέχνες μόνο η ερασιτεχνική δεν ήταν η δουλειά τους.... απόλυτα επαγγελματική. Εξαιρετική οργάνωση και άψογος ήχος. Για το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, εύγε για τον συντονισμό, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα και την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Οι μαθητές που παρακολουθούσαν μπράβο για την ωριμότητα και προσήλωση για την ομαλή διεξαγωγή της επικοινωνίας. Οι μαθητές που συνομίλησαν που συμμετείχαν ενεργά, συγχαρητήρια που κατανίκησαν το άγχος, να έχουν και άλλες μοναδικές εμπειρίες στην ζωή τους. Με συνέπεια και υπευθυνότητα έβγαλαν ασπροπρόσωπο τον καθηγητή τους. Για τον εκπαιδευτικό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Απόδειξη ότι στην ελληνική εκπαίδευση πολλά μπορούν να γίνουν φτάνει να υπάρχει καλή διάθεση, όρεξη, μεράκι και η αναγνώριση στα χαμόγελα των μαθητών. Μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία να μπορείς να ακούς με τα ίδια σου τα αυτιά τον αστροναύτη που βρίσκεται εκεί ψηλά. Να ξέρεις ότι είσαι από τους λίγους ανθρώπους επάνω στη γη που μπορεί να έχει απευθείας επαφή μαζί του, σε ένα σταθμό που από εδώ κάτω δεν είναι παρά μια μικρή φωτεινή κουκίδα»
Κλημαντάκη Αικατερίνη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας (εθελόντρια).


«Μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας και αναμονής έφτασε τελικά η μέρα της συνομιλίας με τον αστροναύτη. Ύστερα από πολλές δοκιμές η επικοινωνία μας είναι πια γεγονός. Στην αρχή ούτε εμείς πιστεύαμε ότι μέσα από ραδιοσυχνότητες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με τον ΔΔΣ. Αφού υποβάλλουμε τις ερωτήσεις μας και έλαβε τέλος η αγχωτική διαδικασία, με κυρίευσαν ποικίλα συναισθήματα. Αρχικά ένιωσα πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη διότι καταφέραμε εγώ και τα άλλα παιδιά που είμαστε στην ομάδα αστρονομίας να κάνουμε κάτι σπουδαίο και το κυριότερο χωρίς προβλήματα. Επιπλέον αισθανόμουν τυχερή γιατί βρισκόμουν ανάμεσα σε αυτά τα 18 παιδιά που επικοινωνήσαμε με το διοικητή του ΔΔΣ και επειδή θα με συνοδεύει μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία. Τέλος με κυρίευσε υπερηφάνεια εξαιτίας του γεγονότος ότι μπόρεσα να πραγματοποιήσω ένα δικό μου όνειρο και πιστεύω ένα όνειρο κάθε ανθρώπου και παράλληλα ότι συμμετείχα και εγώ με το δικό μου τρόπο στην 5η συνομιλία ελληνικού σχολείου (του σχολείου μου 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής) με τους αστροναύτες μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο γεγονός πιστεύω ότι ανήκει στις ευκαιρίες που σου δίνονται μόνο μια φορά στη ζωή σου»
Λίτσου Εριφύλη, μαθήτρια Γ3.

«Μια καταπληκτική εμπειρία. Αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι και τυχεροί που την ζήσαμε, γιατί δεν μας τυχαίνει κάθε μέρα αυτή η ευκαιρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αχιλλέα Γιαγκίνη και τον κ. Πρασόπουλο Δημήτρη που μας βοήθησαν και μας εμψύχωναν»
Φουτσιτζίδου Χριστίνα, μαθήτρια Β1.


«Ένιωθα άγχος στην αρχή, πίστευα ότι δεν θα ήταν εύκολο και ίσως να μην τα κατάφερνα αλλά τελικά διαπίστωσα ότι όλα έγιναν άψογα και σχετικά εύκολα. Είμαι τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω με τον διοικητή του ΔΔΣ. Μόλις είπα την ερώτησή μου ένιωσα απίστευτα χαρούμενη αλλά και συγκινήθηκα που τα κατάφερα άψογα. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον κ. Πρασόπουλο Δημήτρη, τον κ.Αχιλλέα Γιαγκίνη, τους συνεργάτες τους και τον αστροναύτη που μίλησε μαζί μας. Τέλος θα ήθελα να πω πως αυτό που κάναμεεμείς τα 18 παιδιά της αστρονομίας ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε και άφησε μια δυνατή εμπειρία σε όλους μας»
Ισαακίδου Έλενα, μαθήτρια Β2.

«Ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Διερεύνηση των ορίων του εαυτού και της ψυχής. Κατάδυση στα βάθη της ύπαρξης και ανάσυρση των κρυμμένων θησαυρών της τόλμης και της δύναμης. Αναγνώριση των εσωτερικών δυνατοτήτων και ανάδειξή τους πέρα από το φυσικό και γνωστικό πεδίο. Η αλήθεια είναι πως δεν περιγράφονται με λέξεις τα συναισθήματα που βιώσαμε. Ήταν μια τρομερή διαδρομή και μια τέλεια εμπειρία. Από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Νιώσαμε πολύ έντονα την ελπίδα, την ολότητα, το ομαδικό πνεύμα, την αίσθηση του "εμείς", όλα αυτά μαζί με χαρά, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση. Μα πάνω απ΄όλα αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου τη δική μου δύναμη κάπως διαφορετική. Ένιωσα πιο ισορροπημένη και πιο καλά γειωμένη στα πόδια. Αυτή η αξέχαστη εμπειρία με βοήθησε να εξερευνήσω το λαβύρινθο μέσα μου. Που με οδηγεί στα βαθύτερα σημεία της ύπαρξής μου που μπορώ να αντιληφθώ. Ήταν μια εμπειρία που μου επέτρεψε να ανοίξω τον εαυτό μου στον κόσμο των άπειρων πιθανοτήτων, που ΟΛΑ γίνονται, επιτρέποντάς τα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που το έζησα όλο αυτό και εύχομαι αυτή η μαγική εμπειρία που ζήσαμε να γίνει μια καθημερινότητα σε όλους. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω σε όλους ατελείωτα και από τα βάθη της καρδιάς μου για τη βοήθεια που πρόσφεραν για να πραγματοποιήσουμε το "απραγματοποίητο" και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω στους δυο σημαντικούς «δασκάλους μου», στον κ. Πρασόπουλο Δημήτριο και στον κ. Γιαγκίνη Αχιλλέα που με γέμισαν με χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές. Τους θεωρώ παραδείγματα προς μίμηση και θα είμαι όλη μου τη ζωή ευγνώμων για τον δρόμο που άνοιξαν μπροστά μου»
Πεχλιβάν Σετσήλ, μαθήτρια Γ4.


«Έπειτα από την πραγματοποίηση της συνομιλίας μας με τον διοικητή του ΔΔΣ, νιώθω πιο τυχερή. Δεν έχουν όλα τα παιδιά της ηλικίας μου αυτή τη δυνατότητα. Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε πως ότι θέλω και ονειρεύομαι να κάνω, μπορώ να το πετύχω αν προσπαθήσω και πιστέψω σε αυτό. Έμαθα ακόμη πως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Χαίρομαι λοιπόν που είχα την ευκαιρία να πάρω απάντηση για κάτι που με απασχολούσε ιδιαίτερα σχετικά με τους αστροναύτες και κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να μου απαντήσει καλύτερα από έναν αστροναύτη»
Πελτέκη Γεωργία, μαθήτρια Γ4.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους καθηγητές μου, που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχω σ’ όλη την προσπάθεια. Ήταν πραγματικά μια πρωτότυπη και αξέχαστη εμπειρία για μένα και ίσως ότι πιο σπουδαίο έχω ζήσει αυτά τα τρία χρόνια ως μαθήτρια γυμνασίου. Εύχομαι πάντα να υπάρχουν τόσο δραστήριοι καθηγητές που να μας βοηθούν να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας. Σας ευχαριστώ»
Γαβριέλα Μαγκριώτη, μαθήτρια Γ4.

«Η ομιλία με τον ΔΔΣ ήταν μια εμπειρία ζωής. Την περιμέναμε πολύ καιρό και τώρα έχει πραγματοποιηθεί. Εγώ ήμουν πολύ αγχωμένος λίγες στιγμές πριν την συνομιλία αλλά όταν ήρθε η ώρα να μιλήσω τα ξέχασα όλα και η ερώτηση βγήκε μόνη της»
Ρεντετζής Ανδρέας, μαθητής Β2.

«Μετά την συνομιλία με τον αστροναύτη ένιωθα χαρούμενος και ανακουφισμένος. Είχα μια αίσθηση για το ότι έκανα κάτι σπουδαίο και σπάνιο, αλλά και στεναχώρια γιατί το πρόγραμμα αστρονομίας οδεύουν προς το τέλος τους»
Πάρης Κευσενίδης, μαθητής Γ1.


Συνεργασία και πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων

Η όλη προσπάθεια της επικοινωνίας με τους αστροναύτες υποστηριζόταν από τα μέλη των παρακάτω φορέων:
 1. ARISS Europe, Amateur Radio on the International Space Station
 2. Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θράκης - SZ7TRC (ίδρυση 1997)
 3. Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ίδρυση 2004 www.astrothraki.gr)

Οι επικοινωνίες αυτές υλοποιούνται με την συνεργασία των παγκόσμιων διαστημικών οργανισμών μέσω του ARISS-AMSAT, ΝASA, Russian Space Agency, ESA, CNES, JAXA, CSA, και έχουν σκοπό να διαδώσουν σε εμάς, ένα μικρό μέρος των δυσκολιών/επιτυχιών/δραστηριοτήτων του διαστήματος.


Ο συνεργάτης μας στον οργανισμό ARISS-Europe, ήταν ο Bertus Husken, ετών 72, συνταξιούχος από 8ετίας (Atomic and Plasma Physics στο Eindhoven University of Technology). Τα ενδιαφέροντά του αερομοντελισμός, αστρονομία, φωτογραφία, ραδιοερασιτεχνισμός (από το 1982), και δορυφόροι. Ενεπλάκη στο σχεδιασμό του δορυφόρου Delphi-C3. Το 2004 οργάνωσε την 1η επικοινωνία μέσω ARISS (αστροναύτη Andre Kuipers που δούλευε σε πειράματα πλάσματος για το πανεπιστήμιό του). Από τότε έγινε μέλος του προγράμματος ARISS και μέλος ΔΣ του ARISS-Europe. Μαζί με τα παραπάνω συνεχίζει τις δραστηριότητες με τον τοπικό ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο που ανήκει.

Η επικοινωνία της 10ης Μαρτίου 2017 ήταν μέρος του φετινού προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» που πραγματοποιείται στο γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτριου Πρασόπουλου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ζωή στον ΔΔΣ, την υγεία των αστροναυτών, δορυφόροι και παρακολούθησή τους, χρήση αστρονομικών χαρτών κ.α. (για τα 2 τελευταία σχολικά έτη). Θα συνεχίσουν το πρόγραμμα προσπαθώντας μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες να καταγράψουν συναισθήματα/σκέψεις/ ιδέες που έχουν καθώς και να αποτυπώσουν την εμπειρία τους από την καρδιά και το μυαλό τους.


3o Γυμνάσιο Κομοτηνής, 10 Μαρτίου 2017, ώρα 10.20: Το 5ο σχολείο στην Ελλάδα που πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία την συνομιλία.

Οι τέσσερις προηγούμενες επιτυχημένες επικοινωνίες με την συνδρομή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών από δημόσια σχολεία στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί στις:
 1. 11 Φεβ. 2009: 1ο και 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
 2. 16 Μαρ, 2010: 18ο ΔΣ Περιστερίου
 3. 3 Μαρ. 2012: 5ο ΓΕΛ Κατερίνης
 4. 28 Φεβ. 2013: 4ο ΔΣ Χαϊδαρίου

Το πρόγραμμα ARISS Europe λειτουργεί από το 2001 και μετείχαν έως σήμερα πάνω από 1.000 σχολεία από όλο τον κόσμο από τα οποία τα 400 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού την 10/3/2017

Ο κοσμοναύτης που συνομιλήσαμε

Στις συνομιλίες αυτές συνήθως μετέχουν εκπαιδευμένοι κοσμοναύτες εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες ερωτήσεων/απαντήσεων. Η ομάδα των κοσμοναυτών που «κατοικούν» στον ΔΔΣ αυτή την εποχή αποτελείται από τους ακόλουθους έξι: Shane R. Kimbrough (Διοικητής ΔΔΣ, NASA), Sergey Ryzhikov (RSA), Andrei Borisenko (RSA), Peggy Whitson (επόμενη διοικητής, NASA), Oleg Novitskiy (RSA), Thomas Pesquet (ESA).

Οι πρώτοι 3 έφτασαν εκεί στις 28 Οκτωβρίου 2016 και οι τελευταίοι 3 έφτασαν στις 19 Νοεμβρίου 2016 και θα παραμείνουν έως τον Μάιο 2017.

Ο Shane Kimbrough, ήταν καλά προετοιμασμένος με τις ερωτήσεις. Το σύντομο βιογραφικό του: αστροναύτης της NASA, γεννημένος στις ΗΠΑ, στις 4/6/1967. Μηχανικός για τα διαστημικά λεωφορεία, με ειδικεύσεις στις θετικές επιστήμες και στη διαστημική. Από το 2006 εκπαιδευμένος αστροναύτης της NASA. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ώρες διαστημικών περιπάτων και ταξιδιών.


Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι κα Κοσμίδου Μαίρη, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Γκοτζαρίδης Χρήστος, Σχολικός σύμβουλος ΠΕ4 Θράκης, κα Σχοινά Αικατερίνη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης. Παρόντες αρκετοί δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου καθώς και συνεργείο της ΕΡΤ3. Ευχαριστούμε όλους για την κάλυψη και την υποστήριξη.

Ραδιοερασιτέχνες από Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Πολωνία, Σλοβενία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιαπωνία παρακολουθούσαν την συνομιλία (πιο σωστά άκουγαν μόνο τις απαντήσεις).


Μερικά σχολεία (Θεσσαλονίκη, Καρλόβασι) στην Ελλάδα είχαν συνδεθεί διαδικτυακά και παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Πάνω από 190 άτομα συνολικά είχαν συνδεθεί διαδικτυακά και παρακολουθούσαν ζωντανά. Μερικοί γονείς των μαθητών ήταν παρόντες στην αίθουσα επικοινωνίας. Παρόντες καθηγητές από σχολεία της Κομοτηνής αλλά και της Αλεξανδρούπολης που ενδιαφέρθηκαν να μετέχουν στην εκδήλωση.

Δείτε το βίντεο:


Θερμές Ευχαριστίες

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν μας υποστήριζε ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης κ. Αχιλλέας Γιαγκίνης (εθελοντής συνεργάτης στην προσπάθειά μας) ο οποίος παρά τις αρκετές δυσκολίες επέμενε να συνεχίσουμε. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θα είναι λίγο.

Για όλους όσους κυνηγάτε τα όνειρά σας... πιστέψτε, προσπαθήστε, ευχαριστηθείτε το ταξίδι στη Γη και στον ουρανό! Ταξιδιώτες του σύμπαντος είμαστε!

Ας είναι όμορφο το ταξίδι των μαθητών μας! Με την χαρά των εμπειριών που αποκομίζουν μεγαλώνει η δική μας χαρά και γίνεται δάκρυα στα μάτια μας!


Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε:
 • Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής: Παπάζογλου Κωνσταντίνος (Πληροφορικός)
 • Υπεύθυνος καθηγητής: Πρασόπουλος Δημήτριος (Φυσικός), γραμματέας Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Συνεργαζόμενοι καθηγητές:
 • Αγγλικών: Νικολαΐδου Παναγιώτα, Ευαγγέλου Φωτεινή, Κλημαντάκη Αικατερίνη (για την καλύτερη επεξεργασία των απαντήσεων).
 • Πληροφορικής: Παπάζογλου Κων/νος, Ροδιάτη Αναστασία.
 • Σαλαμβά Αικατερίνη (υποδιευθύντρια, Φιλόλογος).

Συμμετέχοντες μαθητές:
 • Τάξη Β΄ Γυμνασίου: Φουτσιτσίδου Χριστίνα, Λαμπριανίδης Νίκος, Ισαακίδου Έλενα, Ρεντετζής Ανδρέας, Παπαδόπουλος Δημήτριος.
 • Τάξη Γ΄ Γυμνασίου: Κευσενίδης Πάρης, Μηχαϊλίδου Δέσποινα-Μαρία, Μήτρογλου Κυριακή, Σκέντος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Φώτης, Λίτσου Εριφύλλη, Γκουτέλας Αλέξανδρος, Μπακιρτζή Άρτεμις (αντικατέστησε την Αρβανιτίδου Μαρία), Καφαλή Μάγδα, Κουρτίδης Ιωάννης, Πεχλιβάν Σετσήλ, Μαγκριώτη Γαβριέλα, Πελτέκη Γεωργία.

Συνεργαζόμενοι εθελοντές:
 • Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θράκης: Γιαγκίνης Αχιλλέας (SV7APQ, υπεύθυνος/συντονιστής της ομάδας), Μαρινέλης Κωνσταντίνος (πρόεδρος, SV7BOT), Κωνσταντινίδης Ιωάννης (SV7AFF), Μπαξεβανίδης Αθανάσιος (SV7JWS), Παπαδόπουλος Πασχάλης (SV7APS), Τζόγιας Κωνσταντίνος (SV7FOZ), Δεληγιώργης Χρήστος (SV7BVZ), Πλάτσης Χαράλαμπος (SV7BAY).
 • Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης: Αμανατίδης Ανδρέας (πρόεδρος), Γρηγοριάδης Ευστάθιος, Γρηγοριάδης Απόστολος, Ζαφειροπούλου Αναστασία, Ζήκου Μελίνα, Ζήκου Νεφέλη, Ζήκου Μάριος, Καλδούδη Ελένη, Καραδάτκος Βασίλης, Κοπασάκης Αντώνιος, Σπουρίτα Μαρία, Φούρφαρο Αντώνης.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8207,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3199,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17945,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2457,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1419,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5996,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλεί Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όβερ! (photos+video)
3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλεί Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όβερ! (photos+video)
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η προγραμματισμένη επικοινωνία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
https://2.bp.blogspot.com/-m7uBKWGaE2I/WMr9TJDIXjI/AAAAAAABwuo/WvBhJCXwXNA9ZJLq3r-Mr0VGk3KOTkDrACLcB/s1600/ISS.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-m7uBKWGaE2I/WMr9TJDIXjI/AAAAAAABwuo/WvBhJCXwXNA9ZJLq3r-Mr0VGk3KOTkDrACLcB/s72-c/ISS.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/3o-gumnasio-komotinis-kalei-iss.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/3o-gumnasio-komotinis-kalei-iss.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων