Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Έβρου για τα "κόκκινα δάνεια" με ομιλητή τον Νίκο Δένδια

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα «Κόκκινα Δάνεια» διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, στην Αλεξανδρούπολη, το Επιμελητήριο Έβρου. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής με σκοπό την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν το Νόμο

Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Έβρου για τα "κόκκινα δάνεια" με ομιλητή τον Νίκο Δένδια
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα «Κόκκινα Δάνεια» διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, στην Αλεξανδρούπολη, το Επιμελητήριο Έβρου.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής με σκοπό την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν το Νόμο 4307/2014 σχετικά με τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, κατά την θητεία του οποίου στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έγιναν όλες οι διεργασίες για την σύνταξη και την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου, αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν, σε αυτό το επίμαχο και επίκαιρο ζήτημα που ταλανίζει την πλειονότητα των επαγγελματιών.

Photo: Γιάννης Ναλμπάντης (radiomax.gr)

Σημεία ομιλίας του τέως Υπουργού Νίκου Δένδια
στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Έβρου με θέμα "Κόκκινα Δάνεια"

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας ώστε να συζητήσουμε γι’ αυτό που θα έπρεπε να συζητούμε από την αρχή:

Πως θα επαν-εκκινήσουμε την πραγματική οικονομία για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αξίζουν γι’ αυτό συγχαρητήρια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, καθώς την ώρα που άλλοι παρακολουθούσαν αδρανείς το διαπραγματευτικό εγχείρημα της Κυβέρνησης – με πρώτη την ίδια την Κυβέρνηση - εσείς προσβλέπατε και σχεδιάζατε μια εκδήλωση για την επόμενη μέρα.

Η προσέγγιση αυτή καταδεικνύει διορατικότητα και ρεαλισμό, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπους του Έβρου γενικότερα:

Μέσα στην κρίση και παρά την κρίση, οι επιχειρήσεις του Έβρου παρουσίασαν σημαντική αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας το 2014 (96,3 εκ. ευρώ) σε σχέση με το 2013 (88,9 εκ. ευρώ), δίνοντας ένα σημαντικό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν παίζουμε με τους κανόνες της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά της περιοχής είχα άλλωστε την ευκαιρία από νωρίς να γνωρίσω, όταν ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και αργότερα Εθνικής Άμυνας, επισκέφθηκα επανειλημμένα την περιοχή ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ν' αντιμετωπίσουμε από κοινού σοβαρά προβλήματα, όπως η παράνομη μετανάστευση.

Με τα μέτρα που ελήφθησαν τη διετία 2012-2014, οι παράνομες είσοδοι σχεδόν μηδενίστηκαν στην περιοχή του Έβρου.

Ατυχώς, πιστεύω, η νέα κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται την ανησυχία των πολιτών για την ασφάλεια πρωτίστως των ακριτικών περιοχών αλλά και ολόκληρης της χώρας γενικότερα.

Εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, κινείται χωρίς στρατηγική στη μεταναστευτική πολιτική με αποτέλεσμα τις γνωστές εικόνες που εκτυλίσσονται στα νησιά και τα λιμάνια μας και κάνουν το γύρο του κόσμου.

Όπως δυστυχώς το γύρο του κόσμου έκαναν επί πέντε μήνες τα αγωνιώδη ρεπορτάζ για την πιθανολογούμενη συμφωνία ή χρεωκοπία και έξοδό μας από την ευρωζώνη, για να καταλήξει η Κυβέρνηση σε μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να είχε αποσπάσει τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και στην απόφαση για δημοψήφισμα που βάζει σε περιπέτειες την χώρα. Με το ερώτημα που θέτει τίθεται σε αμφισβήτηση όχι μόνο η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ενωμένη Ευρώπη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τα εθνικά μας θέματα και την παρουσία της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όταν την οικονομία συνόδευαν οι θετικές για την εξέλιξη του ΑΕΠ προοπτικές που είχε σηματοδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Πριν προλάβει να την οδηγήσει σε ύφεση η παρούσα Κυβέρνηση, παραδίδοντας στην αβεβαιότητα την πραγματική οικονομία, θυσιάζοντας την τελευταία ικμάδα των φορολογουμένων στην ανασύσταση του κομματικού κράτους και αναστέλλοντας ή καθυστερώντας την εφαρμογή σημαντικών νόμων για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, όπως αυτοί που αφορούσαν:
  • Την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και την επένδυση στη χώρα άνω των 26 δις ευρώ (ν.4314/14).
  • Την έκδοση κανονιστικών πράξεων υλοποίησης του απλοποιημένου συστήματος αδειοδότησης επιχειρήσεων (ν.4262/14).
  • Την εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς πλαισίου ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων (ν.4281/14).
  • Την υλοποίηση του νέου πλαισίου για τα κέντρα εφοδιαστικής – logistics (ν.4302/14).
  • Την εφαρμογή του νέου νόμου (4307/14) για τη ρύθμιση των χρεών των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου ν' ανασάνουν οικονομικά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση και να δημιουργήσουν κέρδη για τους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία.

Όταν σχεδιάσαμε τη νομοθετική αυτή παρέμβαση είχαμε υπόψη μας ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 70% της απασχόλησης και 58% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας.

Η παρατεταμένη, όμως, ύφεση είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η δυνατότητα ανταπόκρισής τους προς τις υποχρεώσεις τους έναντι τραπεζικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκτιμάτο τότε ότι οι οφειλές σε καθυστέρηση προς τραπεζικά ιδρύματα κ.α. υπερέβαιναν τα 40 δις ευρώ, από τα οποία 13 δις περίπου όφειλαν επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκ. ευρώ. Σήμερα, οι οφειλές αυτές έχουν αυξηθεί και επαυξηθεί, με την προσθήκη νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της μακράς οικονομικής αβεβαιότητας.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία μιας νέας αρχής στις επιχειρήσεις αυτές, αποφασίσαμε τη θέσπιση μιας σειράς έκτακτων μέτρων για την ελάφρυνση των οφειλών τους προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), καθώς και την εισαγωγή ειδικών διαδικασιών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής οφειλών προς τραπεζικά κλπ. ιδρύματα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων που είχε ποτέ επιχειρηθεί στη χώρα μας, ώστε με τον τρόπο αυτό να ανακτήσουν την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Στόχοι της ρύθμισης:
  • Παροχή κινήτρων για συμμετοχή των οφειλετών και τραπεζών σε πρόγραμμα ρύθμισης – διαγραφής χρεών.
  • Ελάφρυνση και διακανονισμός χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς το Δημόσιο και τους ΦΚΑ που προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών τους προς τράπεζες.
  • Έκτακτη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών).
  • Έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Photo: Γιάννης Ναλμπάντης (radiomax.gr)

Ρύθμιση / διαγραφή οφειλών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Προϋποθέσεις και ορισμοί

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που:
  • κατά τη χρήση που έληξε στις 31.12.2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ,
  • δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή,
  • δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους,
  • δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και
  • δεν έχουν καταδικαστεί – οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες - για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Επιλέξιμες διαγραφές:
  • διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, οφειλετών που την 30.06.2014 είχαν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη) και δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων ή είχαν λόγω ρύθμισης.
  • οι διαγραφές αφορούν μία ή περισσότερες πιστώσεις της τράπεζας προς τον οφειλέτη που συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500.000 ευρώ. Ισούνται δε τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη ή, εφόσον είναι μικρότερο, το ποσό που απαιτείται έτσι ώστε μετά τη διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης της τράπεζας κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του ιδίου και των συνοφειλετών.

Ο οφειλέτης καλείτο να υποβάλει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας (31.03.2015) αίτηση ρύθμισης και βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονταν τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του.

Η τράπεζα παρείχε την αιτούμενη ρύθμιση ή / και διαγραφή σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου την ρύθμιση ή/και διαγραφή να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις.

Η τράπεζα μπορούσε να παράσχει ρύθμιση ή / και διαγραφή υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση ή και να αρνηθεί συνολικά τη ρύθμιση ή / και διαγραφή . Σε περίπτωση διαγραφής πίστωσης που είχε εγγυηθεί μερικά το Ελληνικό Δημόσιο, η σχετική διαγραφή κατανέμετο αναλογικά και στο εγγυημένο ποσοστό.

Κάθε επαγγελματίας ή μικρή επιχείρηση που θα προσκόμιζε στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, θα δικαιούτο να υπαχθεί στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ, που προβλεπόταν στα άρθρα 51 και 54 του ν. 4305/2014, μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, λαμβάνοντας πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20%, πέραν των προβλεπομένων στα ανωτέρω άρθρα.

Η μη προσήκουσα εκπλήρωση από τον οφειλέτη των όρων ρύθμισης, σύμφωνα με το παρόν άρθρο και τα άρθρα 51 και 54 του ν. 4305/2014 για χρονικό διάστημα αθροιστικά μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών ως προς οποιαδήποτε από τις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις, θα προκαλούσε αυτοδικαίως την αναβίωση των ρυθμισθεισών υποχρεώσεών του (μείον τυχόν καταβολές που θα είχαν γίνει στο πλαίσιο των ρυθμίσεων) και την αναδρομική αναβίωση του συνόλου των προς όλους διαγραφεισών υποχρεώσεων, προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία καθίσταντο στο σύνολό τους άμεσα απαιτητά και ληξιπρόθεσμα.

Photo: Γιάννης Ναλμπάντης (radiomax.gr)

Το σχέδιο ρύθμισης των υπερήμερων στεγαστικών δανείων

Πέραν της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή το Νοέμβριο του 2014, είχαμε κάνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης την προεργασία για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι πλέον, πολλά τέτοια δάνεια υπερέβαιναν τόσο την τρέχουσα αξία του ακινήτου, όσο και τη δυνατότητα αποπληρωμής του.

Στοχεύαμε, επομένως, σε μια αναπροσαρμογή του εξυπηρετούμενου τμήματος του δανείου σε σχέση με την τρέχουσα αξία του ακινήτου ή αλλιώς, να καταλήγαμε σε μια ποσοστιαία υπόθεση επί της αξίας της μείωσης των ακινήτων σήμερα, π.χ. 30%.

Εν συνεχεία το δάνειο θα χωριζόταν σε δυο τμήματα, σ’ ένα τμήμα το οποίο θα συνέχιζε να εξυπηρετείται κατά το 70% με το τρέχον επιτόκιο και σ’ ένα άλλο τμήμα το οποίο θα γινόταν κατά την τραπεζική έκφραση ‘balloon’, θα μετατίθετο στο μέλλον και θα αποπληρωνόταν εφόσον η οικονομία ανέκαμπτε και η αξία του ακινήτου έφτανε στα προηγούμενα επίπεδα, μετά από μια πάροδο καθ’ υπολογισμό του μοντέλου που εξετάσαμε, 15 ετών.

Το πάγωμα της ρύθμισης από τη νέα Κυβέρνηση και η εξαγγελία μιας νέας

Τόσο η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών σε εκατό δόσεις (ν.4305/14), όσο και η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια (ν.4307/14) που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2014 υπονομεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με διττό τρόπο:
  • Την περίοδο που ψηφίστηκαν και εξελίχθηκε σε προεκλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν "σεισάχθεια" οφειλών και δανείων και καλούσε σε μη πληρωμή των οφειλών.
  • Μετά τις εκλογές, για τις μεν οφειλές προς το Δημόσιο και τους ΦΚΑ η νέα Κυβέρνηση εισήγαγε δική της ρύθμιση (ν.4321/14) με κύρια διαφορά τη συμπερίληψη των μεγαλο-οφειλετών άνω του 1.000.000 € και μόλις πρόσφατα (09.06.2015) ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο "την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων" με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και παραδοτέων.

Ανάγκη για ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου:
  • να ελαφρυνθούν οι υπόχρεοι που βαρύνονται με δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες δεν δύνανται, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να εξυπηρετήσουν,
  • αλλά και να διευθετηθεί μια εκκρεμότητα που υπονομεύει τη φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρατείνει την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία.

Δεν είναι όμως πανάκεια, ειδικά σε ό,τι αφορά τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, για την υπέρβαση της κρίσης και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Στο επίμονο αίτημα της κοινωνίας για απαλλαγή της χώρας από την επιτροπεία των δανειστών, για οριστική έξοδο από το σπιράλ της ύφεσης και των διαδοχικών μειώσεων εισοδημάτων μπορούμε μόνον ν' απαντήσουμε με την κατάρτιση κι εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία διατηρήσιμών θέσεων εργασίας: απλότητα στις αδειοδοτήσεις, σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, διαφάνεια στις σχέσεις με το κράτος.
  • Ζητήματα για τα οποία στο Υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε λάβει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ανέφερα προηγουμένως, που έμειναν χωρίς συνέχεια.
  • Στήριξη της καινοτομίας με την έμπρακτη ενθάρρυνση των νεοφυών επιχειρήσεων (‘startups’), την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών όπως της YOZMA, τη χορήγηση ‘seed capital’, τη δημιουργία ‘θερμοκοιτίδων’ επιχειρήσεων (‘incubators’).
  • Σήμερα η συμβολή της καινοτομίας στο ΑΕΠ είναι μόλις 0,47%. Την ίδια ώρα η ΕΕ διαθέτει μέσω του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου “Horizon 2014-2020” 80 δισ. € που θα συμπληρωθούν με επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία.
  • Ανάπτυξη κι αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εξασφάλιση ρευστότητας ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει άνω των 960 δισ. € σε δεσμεύσεις / 908 δισ. € σε πληρωμές μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. 26 δις € συνολικά θα είναι η δημόσια δαπάνη για το ελληνικό ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Κι αυτά σ’ ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον: φθηνός δανεισμός για όλους μέσω και της εφαρμοζόμενης από την ΕΚΤ ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. €, ανταγωνιστικότερες εξαγωγές λόγω της πτώσης της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου και του πετρελαίου.
  • Παράλληλη ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που ενεργοποιήσαμε τον Νοέμβριο του 2014 με χρηματοδότηση και από τη γερμανική KfW (100 εκ. €), χρηματοδοτήσεις από το ΕΤΕΑΝ, το ΤΑΝΕΟ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης & Ανάπτυξης.
  • Διευκόλυνση των εξαγωγών μέσω της μείωσης του διοικητικού άχθους, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες – πρωτοπόρους, την ενίσχυση του ‘Enterprise Greece’.
  • Αποκατάσταση του ακινήτου ως κυρίου κρίκου της οικονομικής αλυσίδας: κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ρύθμιση των ‘κόκκινων’ στεγαστικών δανείων, φορολογική ελάφρυνση της ακίνητης περιουσίας (ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώθηκε από 10% σε 3%, ο δε ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος σε σχέση με ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, εφόσον διατηρηθεί η πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων).

Με μια σύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική, με εξωστρεφή αντίληψη, με επένδυση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και ιδίως στις ικανότητες της νέας γενιάς, μέσα στην Ευρώπη, με την Ευρώπη, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας μας, αυτό είναι το πρόταγμα της εποχής, αυτό είναι το στοίχημα που θα κριθούμε όλοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,605,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8453,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,145,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3300,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,684,Δράμα,114,Έβρος,18322,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2519,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1475,Ελλάδα,1302,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,631,Εργασία,23,Εργασιακά,291,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,747,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1480,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3863,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6129,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1085,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Έβρου για τα "κόκκινα δάνεια" με ομιλητή τον Νίκο Δένδια
Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Έβρου για τα "κόκκινα δάνεια" με ομιλητή τον Νίκο Δένδια
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα «Κόκκινα Δάνεια» διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, στην Αλεξανδρούπολη, το Επιμελητήριο Έβρου. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής με σκοπό την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν το Νόμο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaO7Mr8-H7BVWSRV56Kh32QEsJSAzaclVWI6XSibXsnm1ujHx9QURkqxLS_3WQWOc17gTMfi6DPwC7XX9Qrxgsxul0neC7O7kY-LO6C4_xCCMDUhmb7_tVethYBHnuIzvgshcSDjlHL8k/s640/1257.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaO7Mr8-H7BVWSRV56Kh32QEsJSAzaclVWI6XSibXsnm1ujHx9QURkqxLS_3WQWOc17gTMfi6DPwC7XX9Qrxgsxul0neC7O7kY-LO6C4_xCCMDUhmb7_tVethYBHnuIzvgshcSDjlHL8k/s72-c/1257.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_538.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_538.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων