Αυξήσεις κεφαλαίου ή εκκαθάριση οι δύο δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Έτοιμη, είναι η μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης ανάλυσης, που θα εξεταστεί διεξοδικά από τους επικεφαλής

Συνεταιριστικές Τράπεζες
Ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί ολόκληρη σχεδόν την ελληνική περιφέρεια εκτός… από τον Έβρο. Εδώ το Επιμελητήριο Έβρου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και τα τοπικά ΜΜΕ περί άλλων τυρβάζουν…

Έτσι, κι αυτό το σοβαρό θέμα το αναδεικνύει ένα ανώνυμο blog, αφού ειδικά η ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση ασχολείται με σοβαρότερα θέματα, όπως η παρουσίαση του έργου του πρώην Νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη (καλά περνούσατε... επί θητείας του, το ξέρουμε, μην εκδηλώνεστε τόσο), με αφιερώματα για το ποιος έφερε τους Ρώσους στην Αλεξανδρούπολη, με τις προ διετίας ανεξαρτητοποιήσεις τοπικών συμβούλων, με το ότι δεν έχουν ταχυδρομικές θυρίδες οι κάτοικοι του συνοικισμού της οδού Άβαντος και άλλα ενδιαφέροντα.

Βέβαια το ερώτημα είναι αν οι "ναυλωμένες ουκρανέζες" της ΔΕΛΤΑ, τολμάνε να "αγγίξουν" το θέμα, τολμάνε να "ακουμπήσουν" τους προστατευόμενούς τους του Επιμελητηρίου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως π.χ. τον κ. Τοψίδη, τον κ. Ντουμανίδη, τον κ. Σταυράκογλου.

Πάμε λοιπόν στο θέμα μας…

Έτοιμη, είναι η μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης ανάλυσης, που θα εξεταστεί διεξοδικά από τους επικεφαλής της τρόικας είναι η πλήρης καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των Συνεταιριστικών Τραπεζών προκειμένου να αναδειχθούν τα τυχόν προβλήματα τους.

Να διευκρινιστεί πως οι Συνεταιριστικές Τράπεζες που λειτουργούν κάτω από το αυστηρό βλέμμα των δανειστών είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Ευβοίας, Πελοποννήσου, Παγκρήτια, Χανίων και Δωδεκανήσου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το ζήτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών να διευθετηθεί με καταγραφή λεπτομερειών έως τα τέλη Οκτωβρίου. Επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τις διοικήσεις έτσι ώστε να συντελεστεί η κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση.

Ασφαλώς εντός της έρευνας θα υπάρχουν και κατατοπιστικές οδηγίες αναφορικά με το πώς θα πρέπει να γίνεται η κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών ενώ θα υπάρχει καθοδήγηση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα για όσες καταφέρουν να «επιζήσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί όχι μόνο αύξηση του ελάχιστου κεφαλαίου, αλλά συνολικά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Σημειώνεται ότι το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου έχει αναπροσαρμοσθεί 3 φορές τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα πολλών νομών της χώρας, δυσχεραίνοντας στην πράξη τόσο τη δημιουργία όσο και τη μετεξέλιξη των Πιστωτικών Συνεταιρισμών σε Τράπεζες.

Έτσι τα 1,76 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, έγιναν 2,64 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το ελάχιστο κεφάλαιο αυξήθηκε σε 6 εκατ. ευρώ. Κύκλοι που γνωρίζουν το περιεχόμενο της μελέτης εκφράζουν ενδοιασμούς όσον αφορά στον αριθμό των συνεταιριστικών τραπεζών που θα καταφέρουν να βγουν σώες από την κρίση και να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια, οι συνεταιριστικές τράπεζες από 14 θα μείνουν 3-4, ενώ ακόμα χειρότερα είναι αυτά που κάνουν λόγο για μία μονάχα διάσωση.

Κεφαλαιακή ενίσχυση ή εκκαθάριση

Σημειώνεται πως ήδη κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες για να πραγματοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Συνολικά η κεφαλαιακή ενίσχυση και των 14 Συνεταιριστικών Τραπεζών υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει 260 εκατ. ευρώ.

H εκκαθάριση είναι ο δεύτερος δρόμος που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που δεν βρεθούν κεφάλαια για τη διάσωση της τράπεζας. Τον τελευταίο χρόνο ουκ ολίγες τράπεζες δοκίμασαν την συγκεκριμένη οδό.

Ειδικότερα, μέσα σε λίγους μήνες ορισμένες συνεταιριστικές προχώρησαν στην πώληση των χορηγήσεων και καταθέσεών τους σε κάποια από τις πέντε τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Όσες καταφέρουν να προσελκύσουν κεφάλαια θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πανελλήνια Τράπεζα

Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος της Πανελλήνιας Τράπεζας, η οποία ενδεχομένως να «παίξει» και τον ρόλο του… γαμπρού στη διάσωση εκείνων που αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από μη συστημική τράπεζα για την απόκτηση συνεταιριστικών, προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο των καταστημάτων της.

Τράπεζα Πελοποννήσου

Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με υψηλά επίπεδα ρευστότητας και δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων που προσεγγίζει το 9%, σχεδιάζει η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου για το προσεχές διάστημα. Aπαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη των νέων κεφαλαίων από τη διοίκηση έτσι ώστε να εφαρμοσθεί το επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2014-2018 και ο κυρίαρχος στόχος για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου.

Το ενεργητικό της Tράπεζας σημείωσε αύξηση 7,68% και οι χορηγήσεις αύξηση 11,67%. Τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση της Τράπεζας, ο Πρόεδρος Γεώργιος Δαλαμαρίνης και ο Γενικός Διευθυντής Πέτρος Σανταμούρης, συναντήθηκαν με τους τοπικούς φορείς της Πελοποννήσου, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρα, καθώς και τον υπουργό Υγείας κ. A. Γεωργιάδη, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.

Τράπεζα Ηπείρου

H Τράπεζα Ηπείρου σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται να απευθυνθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε όλους τους Hπειρώτες που της ανταποδίδουν τη στήριξή της, εμπιστευόμενοι σ’ αυτήν τα κεφάλαια και τις καταθέσεις τους, προκειμένου να την ενισχύσουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. H αύξηση αυτή προγραμματίζεται το επόμενο τρίμηνο, ώστε να διαπραγματευθεί από ισχυρότερη θέση την συνέχιση της ανεξαρτησίας της και την παροχή στήριξης στην τοπική οικονομία.

Παγκρήτια

H Παγκρήτια αυτή τη στιγμή θεωρείται η συνεταιριστική εκείνη που βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση από πλευράς κεφαλαίων. Μάλιστα πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 50 εκατ. ευρώ. Ήδη μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, έχουν διοχετευτεί 25 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ που ήδη έχει κατατεθεί στην Παγκρήτια, θα χρηματοδοτήσει άμεσα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Τράπεζα Έβρου

Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι κινήσεις που γίνονται, αν γίνονται, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Το σίγουρο είναι πως τους επόμενους μήνες το νέο Δ.Σ. της Τράπεζας, που εκλέχτηκε πριν 4,5 μήνες, και κυρίως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης, θα "δώσουν εξετάσεις" για το αν θα μπορέσουν να σώσουν την Τράπεζα των Εβριτών που ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Έβρου ή θα της βάλουν "λουκέτο".

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Αν τρέξουν πάντως όσο… έτρεξαν για να εκλεγούν στο Δ.Σ. της Τράπεζας, κάτι μπορεί να καταφέρουν…

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8472,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18351,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2526,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3872,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6139,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1089,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αυξήσεις κεφαλαίου ή εκκαθάριση οι δύο δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες
Αυξήσεις κεφαλαίου ή εκκαθάριση οι δύο δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες
Έτοιμη, είναι η μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης ανάλυσης, που θα εξεταστεί διεξοδικά από τους επικεφαλής
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7Hk1m_6liLsGUZiRRlxWCy3JRKwzcT_Jyk_9jrqzpG1449DFW9PtAYiI2vYCeVrXvcUVwI66i1MAxUMb8yCPzu3NMkJqq5OSVmgWTGsKdRn10qxGCzf3ePlAjc9QrD1gO9rEjDuva3owl/s200/23.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7Hk1m_6liLsGUZiRRlxWCy3JRKwzcT_Jyk_9jrqzpG1449DFW9PtAYiI2vYCeVrXvcUVwI66i1MAxUMb8yCPzu3NMkJqq5OSVmgWTGsKdRn10qxGCzf3ePlAjc9QrD1gO9rEjDuva3owl/s72-c/23.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/10/dyo-oi-dromoi-gia-tis-synetairistikes-trapezes.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/10/dyo-oi-dromoi-gia-tis-synetairistikes-trapezes.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων