Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης είναι γεγονός!

Ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, παρουσιάζεται σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης είναι γεγονός!
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκη παρουσιάζει το έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Τα Θρακιώτικα», ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων

Με την ευκαιρία κυκλοφορίας του παιχνιδιού, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει προγραμματίσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης του παιχνιδιού στους τοπικούς φορείς και το ευρύ κοινό της Θράκης που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη στις 9 και 10 Απριλίου, και εν συνεχεία μέσω ανοικτών διαδικτυακών εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικότερα:

Κεντρική παρουσίαση στην Κομοτηνή: Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 19:00 στην αίθουσα "Γεώργιος Παυλίδης" της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης (πρώην Διοικητήριο, Δημοκρατίας 1). Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Παρουσίαση στην Ξάνθη: Κυριακή 10 Απριλίου, ώρα 11:30 π.μ. στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ.

Παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη: Κυριακή 10 Απριλίου, ώρα 18:00 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

Θα μιλήσουν ο Α. Φλιάτουρας, η Π. Καμπάκη - Βουγιουκλή και ο Π. Παναγιωτόπουλος.


Καλούνται όλοι οι φορείς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να συμβάλουν στη διάχυση και την με οιονδήποτε τρόπο υποστήριξη της παρούσας συνεργασίας και ειδικά του παιχνιδιού για τα Θρακιώτικα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Τι είναι τα «Θρακιώτικα»

Τι είναι η μπαϊντούσκα; Τα σαμάλια τηγανίζονται; Γιατί πουσπουρίζει ο Πουρπούρς; Πως λέμε τους Guns n’ Roses στα θρακιώτικα; Τα ντιλιμπάσκα άλογα είναι μαργελεμένα; Είναι το γκρ΄τλακ σπάνιο υδρόβιο πτηνό του Έβρου; Ποια η προηγούμενη ζωή της λέξης γκρατζούνα; Χιούτς δε νογάς; Σασίρντσαν τα γκζάνια!

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο ψυχαγωγικό, διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, είναι γεγονός! Μια πρότυπη πρωτοβουλία, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι κατόπιν της σχετικής ιδέας και των ενεργειών του κ. Φλιάτουρα Ασημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, υπογράφτηκε Διμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διευθύντρια: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ) και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά (Πρόεδρος του Δικτύου - Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Ντοπιολαλιά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος) με στόχο τη συνεργασία στη δια-δραστική μύηση στη γλώσσα, καθώς και τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους.


Τα «Θρακιώτικα», ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό πολιτιστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια

Παίζοντας τα «Θρακιώτικα», θα εξοικειωθείς με τα λογής τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της ακριτικής σκέψης και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για τη παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων με ευρηματική πλοκή και πολλές ανατροπές. Ένα απολαυστικό παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Το διαδραστικό παιχνιδόλεξο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Σημεία διάθεσης του παιχνιδιού

Το παιχνίδι για τα «Θρακιώτικα» διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.


Τι είναι η «Ντοπιολαλιά»

Η «Ντοπιολαλιά» είναι το πρώτο παιχνίδι για το γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας. Εμπνευστής και δημιουργός των παιχνιδιών είναι ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού «Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά». Τα παιχνίδια της «Ντοπιολαλιάς» έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε μέσω της γλώσσας να παρουσιάζεται με τρόπο ψυχαγωγικό, ευρηματικό και διαδραστικό η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, η καθημερινή ζωή, η αρχιτεκτονική, η πανίδα, η χλωρίδα κι η κουλτούρα κάθε περιοχής. Ενισχύουν τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και γεφυρώνουν το χάσμα γενεών.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφορούν οι πρώτες εκδόσεις παιχνιδιών της σειράς: Τα Κρητικά, Τα Ποντιακά, Τα Ηπειρώτικα, Τα Κουτσαβάκικα, ενώ έπονται και οι επόμενες που ήδη προετοιμάζονται.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα: www.dopiolalia.gr

Μια πρότυπη συνεργασία με πανελλήνια εμβέλεια για την καινοτόμο διάσωση και ανάδειξη της γλώσσας

Μια ολοκληρωμένη σειρά παιχνιδιών για τις λαλιές του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα θρακιώτικα ιδιώματα, που αποτελούν ένα εμβληματικό πολιτιστικό παιχνίδι, προϊόν μιας πρότυπης συνέργειας που θεμελιώθηκε στην (αμισθί) συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά». Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας αμφότερα τα μέρη αποφάσισαν να συνεργαστούν συνεισφέροντας ο καθείς στον τομέα της ειδίκευσης και αρμοδιότητάς του την πολύτιμη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία του, καθώς και το τεχνικό, γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και υλικό που έχει συλλέξει και διαχειρίζεται. Το υλικό σχεδίασαν ο Α. Φλιάτουρας (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ,) η Π. Καμπάκη - Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ), ο διαχειριστής της διαδικτυακής ιστοσελίδας Θρακιώτ’ς και συντελεστές της εταιρείας. Στις ερωτήσεις αξιοποιήθηκε, εκτός από βιβλιογραφικό, και πρωτογενές υλικό επιτόπιων ερευνών και δράσεων υπό την επίβλεψη της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή στο πλαίσιο των μαθημάτων της αλλά και των δράσεων της κατά τη θητεία στην Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με τη βοήθεια του Ασημάκη Φλιάτουρα.

Το πρόγραμμα συνεργασίας έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων στο φάσμα της γλωσσικής ποικιλίας της ελληνικής γλώσσας (γεωγραφικές διάλεκτοι, κοινωνικές διάλεκτοι, υφολογικά επίπεδα), της γλωσσικής εξέλιξης της ελληνικής (αρχαία, ελληνιστική, μεσαιωνική, νεότερη) και της διαχρονικής και συγχρονικής γλωσσικής χρήσης, όπως αρχικά του παιχνιδιού για τα θρακιώτικα ιδιώματα και στη συνέχεια ενδεικτικά παιχνιδιών για την αρχαία ελληνική, τη γλωσσική αλλαγή και την ετυμολογία, τη λόγια ποικιλία στη σύγχρονη νεοελληνική, τη στρατιωτική ορολογία, τη γλώσσα των νέων και τα ειδικά τεχνικά/επιστημονικά λόγια και διαλεκτικά/λαϊκά λεξιλόγια. Ως επιστημονικός υπεύθυνος ορίζεται ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας.

Παράλληλα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, στην οργάνωση κοινών εργαστηρίων (workshops), διαλέξεων ή άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, στη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην εκπόνηση των παιχνιδιών στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης ή μη πρακτικής άσκησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στην οργάνωση παράλληλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων τους. Επίσης, ο φορέας Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά θα προσφέρει ετήσια υποτροφία 1.000 ευρώ στους αριστούχους φοιτητές γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ.

Το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την αρχαία ελληνική!

Σύντομα θα εκκινήσει η υλοποίηση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για την αρχαία ελληνική.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2035,Αλεξανδρούπολη,8336,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,141,Άρθρα - Απόψεις,3002,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3257,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,675,Δράμα,114,Έβρος,18148,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2487,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1452,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,728,Ιστορία,227,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1449,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3821,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6080,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,41,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1063,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης είναι γεγονός!
Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης είναι γεγονός!
Ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, παρουσιάζεται σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7kSl6Ok40gTf4x11kPaLJzTBRxh9RPXlaaCEPtN0U8cF518CshYVEV_UcV4hLq4v7UCTgHGlp3fYldNe7-GVpppmuKwTZk9WccUq-DRw_hx2aA4lOxR1sb3BRPXaij6YSPmn22AqgFfbcW4I2mWEps028jwOLja4QVyRnVK7mJp4XImEmEkaDmQpV/s16000/dopiolalia.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7kSl6Ok40gTf4x11kPaLJzTBRxh9RPXlaaCEPtN0U8cF518CshYVEV_UcV4hLq4v7UCTgHGlp3fYldNe7-GVpppmuKwTZk9WccUq-DRw_hx2aA4lOxR1sb3BRPXaij6YSPmn22AqgFfbcW4I2mWEps028jwOLja4QVyRnVK7mJp4XImEmEkaDmQpV/s72-c/dopiolalia.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/04/blog-post_66.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/04/blog-post_66.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων