Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Είναι ασφαλείς οι online αγορές;

Online αγορές τροφίμων: Πόσο ασφαλείς είναι και πώς το αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές;

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Είναι ασφαλείς οι online αγορές;
Γράφει η Εβίτα Σιατίτσα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.

15η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Καταναλωτών. Φαντάζομαι πως αρκετοί από εσάς γνωρίζετε την ύπαρξη της ημέρας αυτής. Ποια είναι όμως η ιστορία της και τι συμβολίζει στην πραγματικότητα; Την εμπνεύστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος John F. Kennedy, ο οποίος έστειλε ένα ειδικό μήνυμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 15 Μαρτίου 1962, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία έθιξε το θέμα των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Μια εικοσαετία περίπου αργότερα, το 1983, το κίνημα των καταναλωτών όρισε την ημερομηνία αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και έκτοτε κάθε χρόνο η μέρα αυτή αποτελεί αφορμή στο να κινητοποιήσει τη δράση σε θέματα καταπάτησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Κάθε 15η Μαρτίου λοιπόν, γίνεται μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα σε θέματα σχετικά με τις ανάγκες, την ισότητα και τα δικαιώματα των καταναλωτών.


Το ηλεκτρονικό εμπόριο, γνωστό παγκοσμίως ως e-commerce έχει πραγματικά μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν οι καταναλωτές και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις επιλογές τους. Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, πολλοί το επέλεξαν για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα φυσικά καταστήματα.

Και τι εννοούμε ακριβώς λέγοντας e-commerce;

Το να έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να αγοράσει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί μέσω ίντερνετ! Από ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και την μαναβική του! Να μπορεί να πληρώσει και να κλείσει τη θέση του σε μέσα μαζικής μεταφοράς, να κανονίσει την διαμονή του και να αγοράσει εισιτήρια για θεάματα. Το κίνημα καταναλωτών λοιπόν ηγείται για δίκαιες, εύκολες και καλύτερες ψηφιακές αγορές!

Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν και κατά πόσο επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών όταν οι αγορές αυτές αφορούν τρόφιμα; Γνωρίστε μέσα από το άρθρο μου "Online αγορές τροφίμων: Πώς το αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές;".

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, γνωστό παγκοσμίως ως e-commerce έχει πραγματικά μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν οι καταναλωτές και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις επιλογές τους. Το 2021, το ηλεκτρονικό εμπόριο υπολογίζεται ότι αντιπροσώπευσε πάνω από το 15% των συνολικών παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων.

Όπως όμως συμβαίνει πάντα σε κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας πέραν του καλού που έχει προσφέρει στην αγορά δεν παύουν να ανακύπτουν θέματα και προβληματισμοί σχετικά με το e-commerce!

Έτσι το καταναλωτικό κίνημα έχει θέσει 3 βασικούς στόχους:

1. Πρόσβαση σε δίκαιο και ασφαλές διαδίκτυο

Γνωρίζατε ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 1995 άγγιζε μόλις το 1%; Όσο για σήμερα; Ίσως θα σας παραξενέψει αν σας πω ότι περίπου ο μισός πληθυσμός στον κόσμο εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, κάτι που για εμάς αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας και απαραίτητη ή ίσως και αυτονόητη «πολυτέλεια». Παράλληλα ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιορισμένο μόνο εύρος ιστοσελίδων ή επιβάλλουν ανώτατα όρια δεδομένων.

2. Καταπολέμηση και εξάλειψη της ηλεκτρονικής απάτης

Ποιος είναι ο λόγος που μας κάνει ακόμη καχύποπτους ως προς τις ηλεκτρονικές αγορές παρ’ όλη την τεράστια άνθιση του e-commerce;  Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, με το 70% των καταναλωτών να ανησυχεί ότι οι ψηφιακές πληρωμές τους δεν είναι ασφαλείς. Σε μία ηλεκτρονική αγορά που ανθίζει και επεκτείνεται καθημερινά είναι πράγματι δύσκολο να αποτραπούν οι ηλεκτρονικές απάτες. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών φαίνεται επίσης να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην online αγορά προϊόντων. Σε μία μελέτη της KPMG σε 18.000 καταναλωτές σε 50 χώρες, το 41% αυτών δήλωσε ότι το να γνωρίζουν και να μπορούν να ελέγξουν το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα θα έκανε πιο πιθανό το να εμπιστευτούν μία εταιρεία. Έτσι το κίνημα των καταναλωτών ευελπιστεί και δρα ώστε τα ηλεκτρονικά ψώνια να γίνουν ασφαλέστερα για όλους.

3. Προστασία όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο

Ακόμη και για ανθρώπους που κάνουν συστηματική χρήση του διαδικτύου, περίπου το 49% αυτών δεν έχουν ψωνίσει ποτέ online, και όχι αδικαιολόγητα! Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μπορούν να εμπιστεύονται τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, να είναι βέβαιοι ότι η χρέωση θα γίνει σωστά και ότι θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν το δίκιο τους με νόμιμα μέσα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά!

Το e-commerce με νούμερα
  • Το 2016, εκτιμάται ότι 1,61 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αγόρασαν προϊόντα online.
  • Το 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασαν τα 2,29 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2020 το νούμερο αυτό άγγιξε τα 4,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ενώ το 2011 μόλις 10% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούσε smartphone, αυτό έφτασε λίγο πιο πάνω από 36% το 2018. Η έκρηξη αυτή στη χρήση smartphone είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου.
  • Το Μάρτιο του 2016 μελέτη έδειξε ότι το 46% των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και το 28% αυτών στη Βόρεια Αμερική είχε αγοράσει προϊόντα μέσω μιας κινητής συσκευής, είτε μέσω smartphone είτε μέσω tablet.
  • Το 2017 το 11% των online αγοραστών δήλωσε ότι ψώνιζαν διαδικτυακά μέσω smartphone σε εβδομαδιαία βάση.

Το e-commerce ανά τον κόσμο!

Σε ποιες χώρες όμως φαίνεται να ανθίζει περισσότερο η ηλεκτρονική αγορά; Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή. Στις 10 πρώτες οικονομίες παγκοσμίως οι 6 είναι Ευρωπαϊκές, οι 3 από την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και η μία από τη Βόρεια Αμερική. Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν 3 οικονομίες υψηλού εισοδήματος, η Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Η Ουρουγουάη είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η Νότια Αφρική είναι πρώτη χώρα στην αφρικανική ήπειρο.

Ποιο είναι το προφίλ των καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές;

Μία πολύ μεγάλη μελέτη της KPMG που διεξάχθηκε το 2016 ανάμεσα σε 18.000 καταναλωτές, σε 50 χώρες του κόσμου μας έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για το ποιοι τελικά ψωνίζουν συχνότερα online και τι αγαθά επιλέγουν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη χρονολογία γέννησής τους. Βασικό κριτήριο για την ένταξή τους στη μελέτη ήταν να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Πηγή: Kruh, W. (2017)

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης
  • Γεωγραφική διαφοροποίηση: Περισσότερες online αγορές πραγματοποιούν καταναλωτές της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.
  • Κάτι που δεν περίμεναν οι περισσότεροι ήταν ότι οι καταναλωτές της ομάδας Generation X, γεννημένοι δηλαδή μεταξύ 1966 και 1981 έκαναν 20% περισσότερες online αγορές σε σχέση με την ομάδα των νεότερων (1982-2001).
  • Οι γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1965 έκαναν παραδόξως online αγορές εξίσου συχνά με την ομάδα των νεότερων (1982-2001) και μάλιστα ξόδευαν περισσότερα χρήματα ανά αγορά.
  • Online αγορές φάνηκε να πραγματοποιούν εξίσου συχνά οι άνδρες και οι γυναίκες με τους πρώτους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα ανά αγορά.
  • Προϊόντα όπως βιβλία, ηλεκτρονικά και αξεσουάρ/ρουχισμός αποτελούν τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες online αγορών ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι αγορές σε προϊόντα λιγότερο εύκολα στη μεταφορά όπως έπιπλα, είδη σπιτιού και αθλητικό εξοπλισμό.

Online αγορά τροφίμων: Έχει μέλλον;

Αν και μέχρι σήμερα η κατηγορία των τροφίμων δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς για online αγορά φαίνεται ότι και αυτή η κατηγορία γνωρίζει μεγαλύτερη άνθιση. Οι εταιρείες εστιάζουν κυρίως στη νεότερη γενιά και στους νέους επαγγελματίες όπου η αγορά έτοιμων φρέσκων γευμάτων κερδίζει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράσει εύκολα και γρήγορα μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων χωρίς να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια.

Πέραν όμως των έτοιμων γευμάτων ανθίζουν ολοένα και περισσότερο οι υπηρεσίες παραλαβής των ειδών super market στο σπίτι

Πέρα από την προφανή διευκόλυνση ανθρώπων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν αυτό θα μπορούσε άραγε να οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου όλα θα φτάνουν στην πόρτα μας με ένα «κλικ», χωρίς να κουνηθούμε στη κυριολεξία από τον καναπέ μας; Αν συνηθίζουμε να παίρνουμε το αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς που είναι σε απόσταση 200 μέτρων τι θα γίνει όταν δεν θα κάνουμε ούτε αυτό; Μήπως αποκτήσουμε μία ακόμη περισσότερο καθιστική ζωή;  Ή μήπως ο χρόνος που θα κερδίζουμε με τις γρήγορες online αγορές θα μας εξασφαλίσει τον πολύτιμο αυτό ελεύθερο χρόνο ώστε να πάμε επιτέλους στο γυμναστήριο που έχουμε γραφτεί εδώ και 3 μήνες, και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ακόμη;

Online αγορά τροφίμων: πόσο επηρεάζει τις επιλογές μας;

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης όπου η ομάδα των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν υπηρεσία παραλαβής των ειδών super market στο σπίτι είχαν σημαντικά μικρότερη διαθεσιμότητα τροφίμων στο σπίτι αλλά και λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε λίπος. Τα άτομα της ομάδας αυτής δήλωσαν ότι ο τρόπος αυτός αγοράς των αγαθών τους βοήθησε να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα μίας μελέτης από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, όπου οι 28 γυναίκες που συμμετείχαν και που αγόραζαν τα τρόφιμα τους online για 8 εβδομάδες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να περιοριστούν στην αρχική τους λίστα αγορών και να χάσουν βάρους κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων. Πιθανώς γιατί η επιλογή αγαθών μέσω μία οθόνης μας γλιτώνει από αρκετές περιττές επιλογές που θα κάναμε χαζεύοντας προϊόντα στα ράφια του super market.

Πηγή: mednutrition.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,604,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8449,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3300,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,684,Δράμα,114,Έβρος,18316,Εθελοντισμός,252,Εκδηλώσεις,2519,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1474,Ελλάδα,1302,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,631,Εργασία,23,Εργασιακά,291,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,40,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,746,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,575,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,462,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1479,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3862,Πολιτική,1471,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6127,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,548,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,59,Τυχερό,53,Υγεία,1085,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Είναι ασφαλείς οι online αγορές;
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Είναι ασφαλείς οι online αγορές;
Online αγορές τροφίμων: Πόσο ασφαλείς είναι και πώς το αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές;
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgRoW96e8k1ci0Nw1q6GXVgjXECycY_emxaKumNU68TJMN9bCiejDVnVQ_b-Gunsrm1QkGirotUNCbAoTSrIxME-qB971E6ubpecnYWUsZMVdSbhf57gSCBMb9rg7Em8xlla_UTL89gWwWYuG25GMYHs1Gwseo2VlWxz0Bxwt8ZEPrALc2YtNPlPwqg=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgRoW96e8k1ci0Nw1q6GXVgjXECycY_emxaKumNU68TJMN9bCiejDVnVQ_b-Gunsrm1QkGirotUNCbAoTSrIxME-qB971E6ubpecnYWUsZMVdSbhf57gSCBMb9rg7Em8xlla_UTL89gWwWYuG25GMYHs1Gwseo2VlWxz0Bxwt8ZEPrALc2YtNPlPwqg=s72-c
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/03/online.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/03/online.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων