Κοινός βηματισμός για την επιτυχία της Συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι.

Κοινός βηματισμός για την επιτυχία της Συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
Την ανάγκη του κοινού βηματισμού για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια στις 16-17 Μαΐου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα τόνισε πως η θεσμοθέτηση της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή έχει σαν στόχο τη συνανάπτυξη, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που πάντοτε αντιμετώπιζε πολλαπλές προκλήσεις, είναι μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις, είναι, όμως, μια περιοχή που έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες κι εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες», είπε ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και συνέχισε:

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι θεσμοθετείται αυτή η μορφή τετραμερούς συνεργασίας που έχει σαν στόχο πρώτα και κύρια να είμαστε εμείς, οι βαλκανικές χώρες, που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, των χωρών μας, των λαών μας και όχι με βάση τις ατζέντες τρίτων. Με στόχο τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της εξωστρέφειας σε μια εποχή δύσκολη, την εποχή της παγκοσμιοποίησης».


Όραμα συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια

Το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών δεν είναι καινούριο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε: «Είναι ένα όραμα παλιό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά πιστεύω ότι σήμερα όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Με όρους σύγχρονους βέβαια. Με όρους διαλόγου και όχι με αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που δυστυχώς έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια».

Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Δήλωσε πως οι πρωτοβουλίες τους προσανατολίζονται προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά «πάντα, βέβαια, με την αιρεσιμότητα ως προς την πλήρωση των κριτηρίων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας».


Να πετύχει η Σύνοδος της Σόφιας

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει στηρίξει αυτή την προοπτική, καθώς η συζήτηση ξεκίνησε και ο πρώτος της κύκλος ολοκληρώθηκε με την "ατζέντα της Θεσσαλονίκης", πριν 15 χρόνια, και την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε.

«Και με αυτή την έννοια έχει σημαντική αξία ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, στη Σόφια σε λίγες μέρες, στις 16 και 17 Μαΐου, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η ιδέα της Συνόδου στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μια ιδέα που βγήκε από τις δικές μας συναντήσεις και την ανακοινώσαμε για πρώτη φορά στη Βάρνα, στην πρώτη Τετραμερή Συνάντηση».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δουλέψουν όλοι για να πετύχει και η Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. και η Σύνοδος της Σόφιας.

Δήλωσε πως η Ελλάδα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και την προεδρία της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ενεργή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, λέγοντας πως είναι ίσως η ώρα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για να επουλωθούν και οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Σερβία, εξαιτίας λαθεμένων επιλογών της Δύσης.

«Στηρίζουμε ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μιας χώρας η οποία έχει εργαστεί και εργάζεται σκληρά για αυτή την ευρωπαϊκή της προοπτική. Μια χώρα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και μια χώρα η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης. Και ίσως είναι η ώρα να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες και να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που χαράχτηκαν στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Σερβία», είπε ο κ. Τσίπρας.


Συζητήσεις για συγκεκριμένα πρότζεκτ

Αναφερόμενος στις εργασίες της Τετραμερούς Συνάντησης τόνισε πως εστίασε σε πολλά και συγκεκριμένα πρότζεκτ, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της διασυνδεσιμότητας των Βαλκανίων, όπως η οδική, η σιδηροδρομική, η ψηφιακή, ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Μίλησε για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, με σιδηροδρομική γραμμή.
Την οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι, ένα έργο το οποίο θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές ροές. Τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι.

Χαρακτήρισε "εξαιρετικό έργο" τον αγωγό φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και τον κάθετο άξονα προς τη Ρουμανία.

Τα έργα αυτά θα δώσουν μια άλλη πνοή και να αναδείξουν την αξία της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη Τετραμερής στα τέλη Ιουνίου

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και ίσως είναι επιβεβλημένη και η παρουσία σε αυτή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών των τεσσάρων χωρών, καθώς αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν πρωτοβουλίες.

Κοινή στρατιωτική άσκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί κοινή στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων των τεσσάρων χωρών.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η χώρα του ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξαναφέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πίσω, εκεί που κανονικά ανήκουν, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ σημείωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία των Δ. Βαλκανίων μπήκε στην "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003.

Σε ότι αφορά το Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα θέματα των Βαλκανίων δεν μπορούν να πάνε αλλιώς μπροστά. «Είμαστε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, παρά μόνον η Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Η Ελλάδα είναι συνεργάτης κλειδί για την περιοχή και θέλουμε να προωθήσουμε τις συνεργασίες μαζί της, επισήμανε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Μίλησε για την οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είπε πως στην Τετραμερή Συνάντηση συζήτησαν για συγκεκριμένα έργα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Ζήτησε, μάλιστα, πιο δυναμική υποστήριξε λέγοντας πως το ίδιο θα έκανε και εκείνος αν ήταν στη θέση τους.

Πρόσθεσε πως έχουν αυξηθεί οι ανταλλαγές μεταξύ των τεσσάρων χωρών και οι τουριστικές ροές, ενώ αναφέρθηκε και στη Συνάντηση των "16+1" που θα γίνει τον Ιούλιο αντί για το φθινόπωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8382,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3007,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3273,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18215,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2502,Εκκλησία,1214,Εκπαίδευση,1459,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,629,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,740,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,563,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,668,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1460,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3840,Πολιτική,1459,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6103,Ροδόπη,408,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,542,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1073,Φέρες,388,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κοινός βηματισμός για την επιτυχία της Συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
Κοινός βηματισμός για την επιτυχία της Συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRTiBPocRLjJgKKY4bOE8nzsKQMv0_j5xpYxq5145fBXdPNfIwxi7ZFUf25J1KMQYb1BbJVtAjutCSL52tQr8M9nFZ203VujzMbz1IK4ww2IgA6TehX7TupcXqLeuD5CgW3p6XWAxLii4/s1600/ABF2493.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRTiBPocRLjJgKKY4bOE8nzsKQMv0_j5xpYxq5145fBXdPNfIwxi7ZFUf25J1KMQYb1BbJVtAjutCSL52tQr8M9nFZ203VujzMbz1IK4ww2IgA6TehX7TupcXqLeuD5CgW3p6XWAxLii4/s72-c/ABF2493.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/04/blog-post_69.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/04/blog-post_69.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων