Παραδόθηκαν στην Ελλάδα μετά από 54 χρόνια τα λείψανα μελών της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ

Παραδόθηκαν την Τρίτη στην Ελληνική Πολιτεία τα λείψανα επτά ακόμη Ελλαδιτών, που πρόσφεραν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας.

Παραδόθηκαν στην Ελληνική Πολιτεία μετά από 54 χρόνια τα λείψανα μελών της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ
Μετά από 54 χρόνια επέστρεψαν στην Ελλάδα τα λείψανα των πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, που συνέβαλαν στην προσπάθεια απόκρουσης των τουρκικών επιθέσεων στην περιοχή Τηλλυρίας της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1964.

Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Χρυσούλη από την Αθήνα, τον Πλωτάρχη Σπυρίδωνα Αγαθό από την Κέρκυρα, τον Πλωτάρχη Νικόλα Πανάγο από την Αρκαδία, τον Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Θεοδωράτο από την Κεφαλληνία και τον Ανθυπασπιστή Νικόλαο Καππαδούκα από τη Σκόπελο.

Σημειώνεται ότι ακόμη δυο μέλη του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων έπεσαν ηρωικά την ίδια μέρα, ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, τα λείψανα του οποίου επαναπατρίστηκαν τον Ιανουάριο πέρσι και ο Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου, Άκης Φιλήτας, η σορός του οποίου ετάφη στη γενέτειρα του.


Τα λείψανα παραδόθηκαν την Τρίτη σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Βίτσα, ενώ μετά το πέρας της τελετής μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου και αναχώρησαν για την Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-27.


Στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας έγινε ειδική τελετή και αποδόθηκαν όλες οι δέουσες τιμές.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ κρατώντας φωτογραφίες και τα φέρετρα των νεκρών, που ήταν σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, με επικεφαλής δύο ιερείς και εθνοφρουρό που βαστούσε σταυρό καμωμένο με άσπρα λουλούδια, πορεύθηκαν προς το σημείο όπου ήταν σταθμευμένο το μεταγωγικό αεροσκάφος.

Εκεί αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές και τελέστηκε τρισάγιο στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Βίτσα, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και συγγενών των Ελλαδιτών πεσόντων.


Μετά το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, ακολούθησε στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του Συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του Ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964.

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέστη και εκφώνησε ομιλία ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βίτσα.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.


Σε ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «η στιγμή είναι σίγουρα πολύ ξεχωριστή, έχοντας πλήρη συνείδηση της υποχρέωσης απέναντι στους ήρωες μας, αλλά και της επιταγής της ιστορίας μας να μην λησμονούμε ποτέ την προσφορά και τη θυσία τους, και να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τις αρχές και τις αξίες της αγάπης προς την πατρίδα».

«Πενήντα τέσσερα χρόνια από τις τουρκικές επιθέσεις στην Τηλλυρία και 44 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, κατά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, ανταποκρινόμαστε στο υπέρτατο δικαίωμα των οικογενειών των ηρώων αυτών για ταυτοποίηση και παράδοση των λειψάνων τους ώστε να ταφούν εκεί όπου τα αγαπημένα του πρόσωπα επιθυμούν για να καταθέτουν τα λουλούδια της αγάπης τους, έχοντας μαζί και τη δυνατότητα της αναγνώρισης και υπόμνησης της ηρωικής θυσίας τους. Και το πράττουμε αυτό ως Κυπριακή Πολιτεία με ένα μεγάλο συγνώμη για την καθυστέρηση που οφείλεται σε λάθη ή και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως και σε λόγους που κρίθηκαν επιβεβλημένοι στην πορεία μας μέσα στο χρόνο», είπε ο κ. Φωτίου.


Όπως πρόσθεσε ο κ. Φωτίου «η θυσία όχι μόνο των Ελλαδιτών μελών του πληρώματος του Φαέθων, αλλά και πολλών άλλων αδελφών μας από την Ελλάδα σε διάφορες χρονικές στιγμές στις μάχες για προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου, υπογραμμίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού και αποτελεί αδιάψευστο δείκτη της ενότητας και της συστράτευσης μας στους κοινούς αγώνες», για να σημειώσει πως «το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρώων μας, όπως και απέναντι στις νεότερες γενιές, είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα τους υπερασπίζοντας τις ίδιες αξίες και ιδεώδη, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με την κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας».

«Χωρίς», συμπλήρωσε, «να υποχωρούμε από τις αμετάθετες θέσεις μας για την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επικράτηση συνθηκών ελευθερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας για όλους τους πολίτες μας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες σε μια επανενωμένη πατρίδα, χωρίς τα επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έστειλε από την πλευρά του μήνυμα «ενότητας και σεβασμού των δομικών αξιών της υπεράσπισης της πατρίδας και του ελληνισμού», σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.

Ωστόσο, διεμήνυσε ότι ως Ένοπλες Δυνάμεις, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως λαός και ως κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμοι να υπερασπιστούν την ελευθερία, την κυριαρχία, την δημοκρατία και να αποδώσουν διεθνή δικαιοσύνη.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Euronews με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τα ταυτοποιηθέντα οστά των Ελλήνων πεσόντων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ υποδέχθηκε η ελληνική γη, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο Εκπαίδευσης "Παλάσκας" παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


«Ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού "ΦΑΕΘΩΝ", ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.


«Στη δίνη και την επερχόμενη καταστροφή, οι ναυτικοί μας, γαλουχημένοι με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας μας, προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Έθνους. Ουδείς εγκατέλειψε το πλοίο του, τον κυβερνήτη του, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου. Ο κυβερνήτης έπεσε τελευταίος στη θάλασσα. Οι ήρωες ήταν σε εθνική αποστολή, με εντολή του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ήρωες που υποδεχόμαστε εκτελούσαν διαταγές του ελληνικού κράτους» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαβεβαιώνοντας τους παριστάμενους συγγενείς, ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων στα χώματα της Κύπρου, βάζοντας τέλος στις αδικαιολόγητες παραλείψεις της πολιτείας».

Στις μάχες της Τηλλυρίας η ακταιωρός ΦΑΕΘΩΝ


Οι ακταιωροί Φαέθων και Αρίων, οι οποίες ήταν δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβαν μέρος στις μάχες της Τηλλυρίας, κατά την διάρκεια των οποίων τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς, αλλά και κατοικημένων περιοχών προκαλώντας μεγάλες απώλειες.

Στις 8 Αυγούστου 1964 επιτέθηκαν και εναντίον της ακταιωρού Φαέθων, που εκείνη την ημέρα κατευθύνθηκε με μηχανικά προβλήματα στον όρμο του Ξερού, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Μανσούρας, όπου οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει προγεφύρωμα.


Συνεπεία της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους δυο υπαξιωματικοί και τέσσερις ναύτες, καθώς και ο Κύπριος εθελοντής, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος εξαιτίας του τραυματισμού του έχασε αργότερα το δεξί του χέρι.

Ο ηρωισμός του πληρώματος της ακταιωρού περιλαμβάνεται στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας που αρκετές, όπως και η συγκεκριμένη, παρέμειναν ή συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8462,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18334,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2523,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1478,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3867,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6133,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,550,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παραδόθηκαν στην Ελλάδα μετά από 54 χρόνια τα λείψανα μελών της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ
Παραδόθηκαν στην Ελλάδα μετά από 54 χρόνια τα λείψανα μελών της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ
Παραδόθηκαν την Τρίτη στην Ελληνική Πολιτεία τα λείψανα επτά ακόμη Ελλαδιτών, που πρόσφεραν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpSM-OQYK3l67-HAc9jHrxMROAx7OdG-nM9B-qT9K5UYv5Mk4cqxmtdjvvBBOeknnzjCkFX5H3k5l9iNaFUJT-1TV2iAVpkWZ-eTwTJmlbk3UDfvnGGUGYmYebyhAmrV-ETaXx_C33i6cY/s1600/442581.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpSM-OQYK3l67-HAc9jHrxMROAx7OdG-nM9B-qT9K5UYv5Mk4cqxmtdjvvBBOeknnzjCkFX5H3k5l9iNaFUJT-1TV2iAVpkWZ-eTwTJmlbk3UDfvnGGUGYmYebyhAmrV-ETaXx_C33i6cY/s72-c/442581.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/01/54.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/01/54.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων