Στο πλευρό του λαού της Σαμοθράκης κλιμάκιο του ΚΚΕ (photos+video)

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη και εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό του νησιού στο δύσκολο αγώνα που δίνει για την αποκατάσταση των ζημιών από την τεράστια σε μέγεθος καταστροφή που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση.

Στο πλευρό του λαού της Σαμοθράκης κλιμάκιο του ΚΚΕ
Στο πλευρό του λαού της Σαμοθράκης, που ακόμη μετράει τις πληγές του, μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στο νησί εξαιτίας της έντονης και πολύωρης βροχόπτωσης και της έλλειψης των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών της ΤΟ Έβρου του ΚΚΕ. Τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Θανάση Βίτσα, επισκέφθηκαν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, το Κέντρο Υγείας και το Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο και περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές.


Τεράστια καταστροφή...

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές, τουλάχιστον 71 σπίτια πλημμύρισαν και καταστράφηκε ο εξοπλισμός τους. Επιπλέον, 3 σπίτια υπέστησαν ζημιές ως προς τη στατικότητά τους, από τα οποία τα δύο θεωρούνται επικίνδυνα προς χρήση και το ένα εντελώς ακατάλληλο. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί ακόμη το Δημαρχείο, με αποτέλεσμα να αναζητείται χώρος για την προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών του, το Νηπιαγωγείο στη Χώρα, το πρώην Δημοτικό Σχολείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού. Δεκάδες καταστήματα πλημμύρισαν και οι επαγγελματίες μόλις χτες κλήθηκαν να δηλώσουν τις ζημιές που έχει υποστεί ο επαγγελματικός τους εξοπλισμός.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί - θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος - και σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν ισοπεδωθεί, ενώ τουλάχιστον 20.000 ελαιόδενδρα είτε ξεριζώθηκαν είτε έχουν υποστεί ζημιές καθώς έχουν κατακλυστεί από πέτρες και φερτά υλικά που κατέβασε το νερό από το βουνό. Σήμερα, δύο επιτροπές του ΕΛΓΑ θα μεταβούν στο νησί για να κάνουν εκτίμηση των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο. Πρόχειροι υπολογισμοί εκτιμούν τις ζημιές σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν σχεδιάστηκαν ποτέ

Λόγια οι υποσχέσεις... διαχρονική η πολιτική της εγκατάλειψης

Η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και υποσχέθηκε συνδρομή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, όμως μία βδομάδα μετά δεν έχει δοθεί ούτε η έκτακτη χρηματοδότηση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Επίσης, έχουν παραμείνει λόγια οι υποσχέσεις για φοροαπαλλαγή των πληγέντων, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί για την αποζημίωση των κατεστραμμένων περιουσιών, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου του νησιού.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι, η πολιτική της εγκατάλειψης που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα τελευταία σημαντικά έργα υποδομής που έγιναν στο νησί εκτελέστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αφορούσαν στη δημιουργία του Κέντρου Υγείας στη Χώρα, που χτίστηκε πάνω στο ρέμα, του κεντρικού οδικού δικτύου και την επέκταση του λιμανιού της Καμαριώτισσας.


Η καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι είναι αποτέλεσμα της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που ενώ είχαν επείγοντα χαρακτήρα γιατί αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού, δεν σχεδιάστηκαν ποτέ αφού δεν έφερναν κέρδη για το κεφάλαιο.

Έτσι, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα όμβριων υδάτων σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο. Το αποχετευτικό δίκτυο που υπάρχει είναι μη λειτουργικό και σε διαδικασία μελέτης αντικατάστασης. Το δίκτυο ύδρευσης είναι άναρχο και γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση των πολλών υδρομαστεύσεων. Ο μεγάλος όγκος του υδάτινου δυναμικού της Σαμοθράκης καταλήγει ανεκμετάλλευτος στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που οικισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης. Ενδεικτικά, μετά από δύο χρόνια συνεχούς ανομβρίας, το φετινό καλοκαίρι και οι κάτοικοι των οικισμών δίψασαν και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα ζώα τους.

Πολύ σοβαρές ζημιές στο Κέντρο Υγείας

Άμεση ανάγκη να σταλεί κινητή υγειονομική μονάδα στο νησί

Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη το Κέντρο Υγείας. Το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός και η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Η «λειτουργία» των γιατρών του Κ.Υ. έχει μεταφερθεί στο Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο της Καμαριώτισσας που από χτες ξεκίνησε να λειτουργεί και να συνταγογραφεί, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.


Η διοίκηση του Δήμου ελπίζει ότι το Κ.Υ. στη Χώρα θα είναι λειτουργικό στις επόμενες 10 μέρες, όμως αυτό μάλλον θεωρείται απίθανο καθώς ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι ζημιές στα ηλεκτρολογικά, στα υδραυλικά, στην τοιχοποιία, κ.α. Επιπλέον, στο χώρο του ακτινολογικού φαίνεται να έχει καταστραφεί και ο μόλυβδος που είναι τοποθετημένος περιμετρικά στους τοίχους για την προστασία από την ακτινοβολία. Κατά τη χτεσινή περιοδεία η διοίκηση του Δήμου είπε πως έχει λάβει υποσχέσεις για ενίσχυση με εξοπλισμό από την 4η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όμως ακόμη και αν σταλεί παραμένει ζητούμενο το πού θα τοποθετηθεί. Υπάρχει άμεση ανάγκη να σταλεί κινητή υγειονομική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Η πλημμύρα ανέδειξε με τραγικό τρόπο ότι το Κέντρο Υγείας έχει χτιστεί σε ακατάλληλο σημείο, πάνω στο ρέμα, πέραν του ότι λειτουργεί υποτυπωδώς εδώ και χρόνια με ελάχιστο προσωπικό. Στο Κ.Υ. υπάρχουν δύο ειδικοί γιατροί και ένας αγροτικός που τοποθετήθηκε πρόσφατα. Στο Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο στην Καμαριώτισσα υπάρχει ακόμη ένας ειδικός γιατρός. Συνολικά οι ανάγκες των 2.500 κατοίκων του νησιού «καλύπτονται» από μόλις 4 γιατρούς.


Τεράστιες καταστροφές που αναδεικνύουν την ευθύνη του κράτους

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται από την Παλαιόπολη έως την κοίτη του Ξηροποτάμου, που αποτελεί και το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα του νησιού.

Ακόμη και σήμερα, μία βδομάδα μετά, δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή της πραγματικής εικόνας της καταστροφής. Χτες έγιναν αντιληπτά κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή Σελί του Ξηροποτάμου, ενώ υπάρχει ανησυχία για αντίστοιχα φαινόμενα και στη Χώρα και σε άλλες περιοχές. Έχει κληθεί το ΙΓΜΕ, κλιμάκιο του οποίου αναμένεται να φτάσει σήμερα στο νησί.

Η κοίτη του Ξηροποτάμου επεκτάθηκε, άλλαξε η ροή του ποταμού και πλέον περνάει μέσα από τα χωράφια. Νεκρά ζώα βρίσκονται διάσπαρτα στα χωράφια, στο ποτάμι και κρεμασμένα στα δένδρα.

Το οδικό δίκτυο (κεντρικό και αγροτικό) είναι ολότελα κατεστραμμένο, αλλού κομμένο, αλλού έχει ξηλωθεί το οδόστρωμα, και αλλού έχει υποχωρήσει το χώμα στα πλαϊνά, οι γέφυρες, όσες δεν έπεσαν, θέλουν γκρέμισμα γιατί έχουν υποστεί σημαντικότατες φθορές.

Τα προβλήματα στην υδροδότηση εξακολουθούν, καθώς αποκαταστάθηκε μερικώς στον Ξηροπόταμο, παραμένει όμως π.χ. στα Αλώνια και άλλες περιοχές και σε κάθε περίπτωση το νερό δεν είναι πόσιμο.


Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σημείωσε ότι πρέπει άμεσα το νησί να καταστεί στοιχειωδώς λειτουργικό. Να ξαναστηθούν οι υποδομές με σχεδιασμό και όχι στο γόνατο, με προσθήκες ανάλογα με τη ζήτηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι ο Δήμος αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της υλοποίησης των αναγκαίων έργων, καθώς απαιτείται τεράστια τεχνική υποστήριξη την οποία δεν διαθέτει, αφού έχει μόλις έναν μηχανικό και έναν αρχιτέκτονα. Αντίστοιχα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη του τεράστιου κόστους ζημιών, καθώς τα ετήσια έσοδά του από ανταποδοτικά τέλη, ΚΑΠ και ΣΑΤΑ ανέρχονται μόλις σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Ξεκάθαρα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα όλα αυτά να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

Ξεριζωμένα ελαιόδεντρα και νεκρά ζώα παντού

Να αποζημιωθούν άμεσα αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού, Φ. Φωτεινός, περιέγραψε τις ζημιές στην αγροτική οικονομία. Όπως είπε, «τα ελαιοκτήματα έχουν καταστραφεί, επίσης αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές και 2.500 ζώα πνίγηκαν. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής για τους κατοίκους, καθώς το 50% - 60% του πληθυσμού είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι». Και τόνισε την ανάγκη για πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν και φοροαπαλλαγή των πληγέντων καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, σημείωσε την αναγκαιότητα αποστραγγιστικών και άλλων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Β. Κούσιαντας, κτηνοτρόφος, λέει ότι έχασε 30 αιγοπρόβατα, 15 δένδρα με ελιές, ισοπεδώθηκε η στάνη που στάβλιζε τα ζώα, καταστράφηκαν 11 ταΐστρες και η περίφραξη. Ζητά πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές και όχι ψίχουλα, αλλά και μέτρα στήριξης καθώς, εκτός των άλλων, βρίσκονται και αντιμέτωποι με τη φοροληστεία στο πενιχρό εισόδημά τους.


Ο λαός του νησιού να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο τεράστιο μέγεθος της καταστροφής και εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της Σαμοθράκης στο δύσκολο αγώνα που δίνει για την αποκατάσταση των ζημιών. Σημείωσε ότι «αυτή η πολύ μεγάλη νεροποντή αποκάλυψε όλη τη γύμνια των δημόσιων υποδομών του νησιού και το χαρακτήρα που παίρνει πάντα η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η άμεση και πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι, η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και, επιτέλους, ένας σοβαρός σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιας έντασης φυσικά φαινόμενα, που είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν». Τέλος, κάλεσε το λαό του νησιού να μην κάθεται με σταυρωμένα χέρια, αλλά να οργανωθεί, να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του.


Κείμενο: Άννα Ανανιάδου, Φωτογραφίες - βίντεο: 902.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,7,Αγροτικά,557,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2007,Αλεξανδρούπολη,7795,Άμυνα,321,Ανακύκλωση,32,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,138,Άρθρα - Απόψεις,2966,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2967,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,719,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,458,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,88,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,632,Δράμα,113,Έβρος,17314,Εθελοντισμός,241,Εκδηλώσεις,2358,Εκκλησία,1168,Εκπαίδευση,1361,Ελλάδα,1251,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,62,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,613,Εργασία,18,Εργασιακά,267,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,661,Ιστορία,207,Καβάλα,181,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,516,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,658,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,143,Μουσική,195,ΝΔ,456,Ξάνθη,200,Οικολογία,323,Οικονομία,576,Ορεστιάδα,1327,Πανταζίδου,153,Παπανικολόπουλος,269,ΠΑΣΟΚ,268,Περιβάλλον,396,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3640,Πολιτική,1402,Πολιτισμός,212,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5771,Ροδόπη,379,Σαμοθράκη,637,Σάτιρα,62,Σουφλί,476,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,281,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,128,ΣΥΡΙΖΑ,387,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,248,Τρίγωνο,51,Τυχερό,51,Υγεία,1006,Φέρες,369,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στο πλευρό του λαού της Σαμοθράκης κλιμάκιο του ΚΚΕ (photos+video)
Στο πλευρό του λαού της Σαμοθράκης κλιμάκιο του ΚΚΕ (photos+video)
Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη και εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό του νησιού στο δύσκολο αγώνα που δίνει για την αποκατάσταση των ζημιών από την τεράστια σε μέγεθος καταστροφή που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση.
https://2.bp.blogspot.com/-gqH2u1KTa9c/WdOodpzRQYI/AAAAAAAB5Co/K_TNo8rXqrk_muW1L2oG6vJpqnN7ZiiVACLcBGAs/s1600/samothraki-kke.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-gqH2u1KTa9c/WdOodpzRQYI/AAAAAAAB5Co/K_TNo8rXqrk_muW1L2oG6vJpqnN7ZiiVACLcBGAs/s72-c/samothraki-kke.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/klimakio-tou-kke-sti-samothraki.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/klimakio-tou-kke-sti-samothraki.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων