Στην Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

Τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και του Δημάρχου Ορεστιάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για το «Έτος Καραθεοδωρή».

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι, οι τοπικές αρχές και οι φορείς της Ορεστιάδας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη, για την κορύφωση των εκδηλώσεων «Έτος Καραθεοδωρή», όπως έχει οριστεί για τον Δήμο Ορεστιάδας το 2017 και έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την προσωπικότητα του Στέφανου Καραθεοδωρή που υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο για το Πατριαρχείο.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έφθασε οδικώς στις 10 το πρωί στον συνοριακό σταθμό Καστανεών όπου έγινε η υποδοχή του από τις Στρατιωτικές Αρχές στο ΕΦ 1.


Λίγο μετά τις 11:00 ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στην Ορεστιάδα και η επίσημη υποδοχή του έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ευχαριστώντας τον για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει πριν από τρία ακριβώς χρόνια, όταν ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί και πάλι την Ορεστιάδα.


Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στην προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Βαρθολομαίου. «Είστε Οικουμενικός, είστε παγκόσμιος, την ώρα που οι λαϊκισμοί και οι φονταμενταλισμοί διαιρούν ακόμη την οικουμένη».


«Όλοι εσείς οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Αδριανουπόλεως και του περιφήμου προαστίου Κάραγατς», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ορεστιάδας και αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την διαχρονική προσφορά των κατοίκων της.


Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου χοροστάτησε στην Δοξολογία.


Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, στο οποίο στεγάζονται το κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο και παντοπωλείο, ραδιοφωνικός σταθμός, βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο και υπηρεσίες της Μητρόπολης.


Μετά την τελετή εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών Αρχών, του Μητροπολίτη Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, Δαμασκηνού, του Δημάρχου της πόλης Βασίλη Μαυρίδη, των βουλευτών Έβρου, Νατάσας Γκαρά, Δημήτρη Ρίζου και Αναστάσιου Δημοσχάκη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστου Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε στον αύλειο χώρο του κέντρου, ένα δέντρο ελιάς.


«Η πόλη αυτή που σας καλωσορίζει σήμερα ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα και τον ιδρώτα των προσφύγων της ιστορικής μας πατρίδας, της Ανατολικής Θράκης, που άφησαν τις εστίες τους, τους τάφους των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν εδώ. Περίπου 900 οικογένειες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και έφυγαν για να συνεχίσουν και να ζήσουν εδώ, όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις αποφάσεις των ισχυρών της γης που εξυπηρετώντας μόνον τα συμφέροντά τους αγνοούν τη βούληση των λαών και τις ειρηνικές ανάγκες των ανθρώπων. Είμεθα όλοι έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Είμεθα εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», ανέφερε κατά την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.


Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του επανέλαβε ότι είναι ευτυχής που επισκέπτεται για δεύτερη φορά, εντός της τελευταίας τριετίας, την Ορεστιάδα σημειώνοντας ότι «ερχόμαστε σε περιοχή ηρώων και μαρτύρων υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εις τον τόπον που ήκμασε και ακμάζει η ορθόδοξος πίστης. Εις τον μικρόν τούτον χώρο όπου ξεκίνησε ο Στέφανος Καραθεοδωρή και βλάστησε καρπόν πολύν, τον οποίον δεν κάλυψε η λήθη, διότι υπήρξε πέραν της λήθης και κατέδειξε σε καιρούς χαλεπούς την φιλοπατρία των Θρακών».


Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, τόπο καταγωγής του Στέφανου Καραθεοδωρή, γενάρχη των διακεκριμένων Θρακών λόγιων Καραθεοδωρήδων.


«Η δημιουργία του μουσείου τούτου, του φέροντα το όνομα της οικογένειας Καραθεοδωρή, αποτελεί οφειλομένην τιμή προς αυτήν δια την ανεκτίμητον προσφορά της. Συγχρόνως όμως και ανταπόδοση της τιμής που απολαμβάνει η Νέα Βύσσα ως γενέτειρα τόσων διασήμων επιστημόνων και ευεργετών ως τα μέλη της οικογενείας αυτής. Είμαστε βέβαιοι ότι το μουσείο θ' αποτελέσει όχι μόνο τόπο εκθέσεως προσωπικών αντικειμένων και ενθυμημάτων της οικογένειας Καραθεοδωρή και ως οφείλει να είναι κάθε μουσείο διδασκαλείον της ιστορίας του τόπου αυτού και της λαμπρής παραδόσεως του γένους μας το οποίο ανέδειξε ανά τους αιώνες πλείστας όσας εξεχούσας προσωπικότητες», ανέφερε στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων του Μουσείου Καραθεοδωρή.

Τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσφώνησε ο Αντιδήμαρχος Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας, Χρήστος Ορμανλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου ως «τον καλύτερο οιωνό που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία και τις προσδοκίες μας», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σύνδεση της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημείωσε πως «το μουσείο Καραθεοδωρή για όλους εμάς που είμαστε απόγονοι προσφύγων από το Μποσνοχώρι που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου, ακριβώς απέναντι από τη Ν. Βύσσα, αποτελεί έμπρακτο δείγμα ηθικού χρέους και πράξη απόδοσης τιμής σε προγόνους μας άξιους, πατριώτες και βαθιά θρησκευόμενους χριστιανούς». Ευχαρίστησε τους απογόνους του Στέφανου Καραθεοδωρή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή εγκαινίων, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία του μουσείου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του κτιρίου το οποίο θα στεγάσει το μουσείο, που «είναι ένα άγγιγμα ιστορίας που μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».


Μεταξύ των απογόνων του Στέφανου Καραθεοδωρή και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Εισερχόμενος στον αύλειο χώρο του μουσείου ο κ. Σαμαράς δήλωσε «Είναι μία σημαντική ευκαιρία αναπόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν στον τόπο από δύσκολες θέσεις, θα έλεγα επομένως στο έθνος. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους με πολλούς συγγενείς αλλά και φίλους και κυρίως τις τοπικές Αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για την οποία τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Ο κ. Βαρθολομαίος, μπαίνοντας στον χώρο της εκδήλωσης, πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό και αντάλλαξε μαζί του θερμή χειραψία.


Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της τριήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ορεστιάδα, ολοκληρώθηκε με επισκέψεις και ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας καθώς και στην ιστορική βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.


Αύριο Κυριακή, το πρωί θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων και Μνημόσυνο Στεφάνου Καραθεοδωρή και το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συμμετάσχει σε συμπόσιο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Στέφανου Καραθεοδωρή. Την Δευτέρα θα επισκεφθεί σχολεία και στρατιωτικές μονάδες της περιοχής και την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης - Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας.








Πηγές: romfea.gr, fanarion.blogspot.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8480,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3311,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,115,Έβρος,18363,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2532,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1483,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,43,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,197,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1485,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3874,Πολιτική,1473,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6142,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στην Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
Στην Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
Τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και του Δημάρχου Ορεστιάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για το «Έτος Καραθεοδωρή».
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD3NfRbn_AsXcOy0toJmd3V1YjZObgfma9ZglzCqNfzQqm7Pzg62PQd1lc7bkeLO2BbD_EuluIdI5C3Xuf2svOqnGHiNMHMwNyJUgJrFyOEiaZBLb7WOucB90kavpAd9XKAjM5To8LaiW2/s1600/074716_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD3NfRbn_AsXcOy0toJmd3V1YjZObgfma9ZglzCqNfzQqm7Pzg62PQd1lc7bkeLO2BbD_EuluIdI5C3Xuf2svOqnGHiNMHMwNyJUgJrFyOEiaZBLb7WOucB90kavpAd9XKAjM5To8LaiW2/s72-c/074716_n.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/blog-post_808.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/blog-post_808.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων