Ενημέρωση καταναλωτών εν όψει των εορτών του Πάσχα

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και για τις αγορές που θα κάνουν εν όψει των εορτών του Πάσχα.

Ενημέρωση καταναλωτών εν όψει των εορτών του Πάσχα
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εν όψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης και κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες αυτές, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επισημαίνονται κατάλληλα.

2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφαγίων από πλανόδιους πωλητές.


3. Τα αμνοερίφια φέρουν υποχρεωτικά σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:
  1. Αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος μπλε.
  2. Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος μπλε ή ερυθρού ή άλλου χρώματος επιλογής της χώρας προέλευσης.
  3. Αμνοερίφια τρίτων χωρών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα καστανό.

4. Στο κρεοπωλείο το κρέας συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) για τον τόπο γέννησης, τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τον τόπο σφαγής, την ηλικία του ζώου, τον αριθμό ενωτίου (βοοειδή) ή τον αριθμό παρτίδας (πρόβατα, χοίροι, πτηνά).

5. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.), δεν πρέπει να φέρουν οζίδια ή κύστεις και πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7°C για το κρέας και τους 3°C για τα νωπά παραπροϊόντα.

6. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θερμοκρασία μικρότερη των -18°C) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους, η οποία φέρει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής.

7. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.


Όσον αφορά τα αυγά:

1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται ωοειδής σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός αποτελείται από τρία τμήματα:
  1. μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί).
  2. κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία).
  3. κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095).

2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνει πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Ο ΕΦΕΤ και καταναλωτικές οργανώσεις, εν όψει των εορτών του Πάσχα, συνιστούν στους καταναλωτές:


Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα και θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.

Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητάμε να μας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

• Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.


Για την προμήθεια ειδών ζαχαροπλαστικής

• Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Επίσης είναι υποχρεωτική η αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης και πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά από τους καταναλωτές.

• Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αυγά κλπ), για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας» κυρίως για λόγους παραπλάνησης.


Για την χρήση κεριών - λαμπάδων

Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη. Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ. Δεν ανάβουμε κεριά κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.

Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς. Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.

• Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα ή έχουν οσμή τροφίμων γιατί υπάρχει κίνδυνος κατανάλωσης από μικρά παιδιά.

• Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεγούν αυτά τα υλικά κατά την καύση των κεριών.


Πυροτεχνήματα

• Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας πυροτεχνημάτων που προέρχονται από κατασκευαστές χωρίς πιστοποίηση, κυκλοφορούν παράνομα παρόμοιες κατασκευές, από πλανόδιους κυρίως πωλητές. Δεν αγοράζουμε, ιδιαίτερα για χρήση από παιδιά, τέτοια πυροτεχνήματα, δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας και αποτρέπουμε και γνωστούς και φίλους να επιδοθούν σε ιδιοκατασκευή πυροτεχνημάτων.

Διαβάστε περισσότερα: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια


Γενικά

Αγοράζουμε τα τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Η αγορά τροφίμων από ανώνυμους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές θα πρέπει να αποφεύγεται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του.

Αγοράζοντας προϊόντα από την τοπική αγορά, ενισχύουμε έμπρακτα την ανάπτυξη του τόπου μας και βοηθάμε την ανάκαμψη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις, αυξάνουμε την απασχόληση και αναπτύσσουμε την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8460,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3303,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18332,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2522,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1477,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1481,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3866,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6132,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ενημέρωση καταναλωτών εν όψει των εορτών του Πάσχα
Ενημέρωση καταναλωτών εν όψει των εορτών του Πάσχα
Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και για τις αγορές που θα κάνουν εν όψει των εορτών του Πάσχα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF2v6Az9ZqV_MyCZC5gqINJ30OxqFqB7WFY6KKX0JXgBU5kSKt2ELLGA4t81_ozukK049mCZWf2OUTQUJzp52HRu_0evq2JuEenLK-orTVSbaMZIh8rD9wGkZXRFNOInNzboXadCChtGs/s1600/agora+pasxa.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF2v6Az9ZqV_MyCZC5gqINJ30OxqFqB7WFY6KKX0JXgBU5kSKt2ELLGA4t81_ozukK049mCZWf2OUTQUJzp52HRu_0evq2JuEenLK-orTVSbaMZIh8rD9wGkZXRFNOInNzboXadCChtGs/s72-c/agora+pasxa.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/04/blog-post_489.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/04/blog-post_489.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων