Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας με τελεσίγραφο: Συμφωνία και Μνημόνιο ή Grexit

Δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τους δανειστές να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ απείλησαν ανοικτά την Ελλάδα

Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας με τελεσίγραφο: Συμφωνία και Μνημόνιο ή Grexit
Δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τους δανειστές να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ απείλησαν ανοικτά την Ελλάδα ότι έχουν στα σκαριά σχέδιο Grexit αν η Ελλάδα δεν υπογράψει τρίτο μνημόνιο και μάλιστα μακροπρόθεσμο...

Το δράμα και ο εκβιασμός μεταφέρονται σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη φορά (και όχι μόνον των μελών της Ευρωζώνης) που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για δραματικές αποφάσεις με το σενάριο της εξόδου να είναι στο τραπέζι.

Η Μέρκελ πετάει το μπαλάκι του Grexit στα υπόλοιπα μέλη της Ευρώπης με εκβιαστικό τελεσίγραφο ότι μέχρι την Πέμπτη η Ελλάδα πρέπει να έχει καταθέσει αίτημα νέου προγράμματος με δανεισμό από τον ESM.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γιούνκερ στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της Συνόδου διατύπωσαν πολλές φορές την δυσπιστία τους κατά της Ελλάδας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα διευρυμένη Σύνοδος της Κυριακής γίνεται για να εξετάσει και το ενδεχόμενο Grexit σε περίπτωση που δεν υπογραφεί τρίτο μνημόνιο.


Είναι πλέον προφανές ότι οι δανειστές και όχι εταίροι, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν, τίποτε πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η τύχη της χώρας θα κριθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον με την "πλάτη στον τοίχο", γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώρια για παλινωδίες, καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την υποχρεώνει να επιμείνει σε κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι δανειστές.

Ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις στο Eurogroup και τις παρουσίασε επίσης στη Σύνοδο. Αντίθετα, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έκαναν δηλώσεις, είπαν ότι περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις, για να δουν προς τα που μπορεί να κινηθούν οι εξελίξεις.


Πολυετές Μνημόνιο

Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος Μέρκελ αν υπάρξει συμφωνία, θα αφορά ένα καινούργιο πολυετές πρόγραμμα στήριξης μέσω του ESM, καθώς το προηγούμενο του EFSF που ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουνίου, «έχει λήξει, δεν υφίσταται πλέον».

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να καταθέσει την πλήρη πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία όπως είπε «θα είναι η τελευταία» για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε θα συμμετέχουν οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες και όχι μόνον τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.


Τουσκ: Μπορεί να συμβεί το χειρότερο

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής. Υπογράμμισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά τις 12 Ιουλίου, ενώ δήλωσε πως δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή το Grexit.

Όπως είπε ο Τουσκ τo νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει προοπτική συμφωνίας, με προϋπόθεση δεσμεύσεις στο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια θα πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα έχουμε πτωχεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα».

Σ' αυτό το σημείο ο Τουσκ είπε ότι είναι «η πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «όπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».

Γιούνκερ: Δεν αποκλείω κανένα σενάριο, έχουμε ετοιμασθεί και για Grexit

Χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σκληρός λέγοντας πως δεν δέχεται να τον αποκαλούν στην Ελλάδα τρομοκράτη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα!

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Αν και όπως είπε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει που θέλει να πάει τη χώρα. Όσον αφορά στο ζήτημα του «κουρέματος» τους χρέους, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν συζητήθηκε στο νέο Eurogroup και στη νέα Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι το θέμα ίσως συζητηθεί ξανά από τον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:



Φωτογραφίες: independent.ie
Πηγές: newsbomb.gr, sofokleousin.gr


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας με τελεσίγραφο: Συμφωνία και Μνημόνιο ή Grexit
Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας με τελεσίγραφο: Συμφωνία και Μνημόνιο ή Grexit
Δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τους δανειστές να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ απείλησαν ανοικτά την Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRSJgGyfGFwRf0VIRkWndjTuP-lgRh1uF53I_6Rfi1AjrbzR0vWa8dpnyLOEcUwE2XP9jSY1hXVEr62MmiyeUyekHIMztJE50iyxpxIUb_YnD9xxbKyg1VoNCcUFQrwkj5vx048kmMjJY/s640/101.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRSJgGyfGFwRf0VIRkWndjTuP-lgRh1uF53I_6Rfi1AjrbzR0vWa8dpnyLOEcUwE2XP9jSY1hXVEr62MmiyeUyekHIMztJE50iyxpxIUb_YnD9xxbKyg1VoNCcUFQrwkj5vx048kmMjJY/s72-c/101.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/mnimonio-i-grexit.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/mnimonio-i-grexit.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων