Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν το Eurogroup

Κορυφώνεται η αγωνία λίγο πριν την επίσημη έναρξη του σημερινού Eurogroup με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται εν εξελίξει και όλες τις πλευρές να είναι έτοιμες για τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορεί οι τόνοι να φαίνεται πως έπεσαν

Κορυφώνεται η αγωνία λίγο πριν την επίσημη έναρξη του σημερινού Eurogroup με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται εν εξελίξει και όλες τις πλευρές να είναι έτοιμες για τις σκληρές διαπραγματεύσεις.

Μπορεί οι τόνοι να φαίνεται πως έπεσαν ύστερα από τις χθεσινή έντονη αντιπαράθεση με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, τίποτα δεν προμηνύει όμως πως θα υπάρξει κάποια συμφωνία σήμερα. Το κλίμα μέχρι στιγμής δείχνει διχασμό στην Ευρώπη...

Η Πορτογαλία, αλλά και η Αυστρία έσπευσαν να συνταχθούν στο πλευρό του Β. Σόιμπλε, ενώ εκτιμάται ότι στο ίδιο σκληρό μπλοκ θα μπει η Ισπανία. Εσωτερικές αναταραχές υπήρξαν όμως και στη Γερμανία με την Καγκελαρία να σπεύδει σήμερα να υπερτονίσει την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Β. Σόιμπλε και την ενιαία φωνή που υπάρχει για λογαριασμό της Γερμανίας.

Μέχρι και αυτή την ώρα πληθώρα δηλώσεων από όλες τις πλευρές έρχεται να δημιουργήσει το ανάλογα κλίμα. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας πάντως είναι η μετάθεση της έναρξης της συνεδρίασης κατά μιάμιση ώρα αργότερα, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν πως οι διεργασίες είναι ιδιαίτερα έντονες. Σε τελευταία παρέμβαση πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, με το πιθανότερο σενάριο να αποτελεί η ανάγκη Συνόδου Κορυφής μέσα στις επόμενες μέρες.

Λάδι στη φωτιά από το Spiegel λίγο πριν το Eurogroup

Σε ένα δημοσίευμα-βόμβα μια ανάσα πριν το κρίσιμο Eurogroup, το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, επεξεργάζεται ένα εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης το πώς θα κινηθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα. Συμφωνα με το περιοδικό, τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν προχωρήσει σε ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς το υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια περίπτωση.

Σουλτς - Φάιμαν: Να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα

Να πέσουν οι τόνοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους επιχειρούν από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Κατά τις συνομιλίες τους στη Βιέννη οι δύο άντρες εξέφρασαν την έκπληξη για την απότομη αρνητική αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων, ενώ παράλληλα τόνισαν πως η ελληνική πρόταση έχει "πολλή ουσία" ενώ είναι και ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση η ευκαιρία να ακουστεί.

Ο αυστριακός καγκελάριος ζήτησε για πολλοστή φορά να υπάρξει κατανόηση για την Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα σήμαινε πως και οι άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

Όπως επισήμανε ο καγκελάριος, οι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν μαζί τους ένα δεύτερο βήμα και αυτός είναι ο μοναδικός εποικοδομητικός δρόμος.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει την Ευρώπη και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ωστόσο είναι επιτακτικό να υπάρξει ανταπόκριση απέναντι στους Έλληνες λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάστασή τους, καθώς, όπως πρόσθεσε, αποκλειστικά με λιτότητα μόνον δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θέλει τώρα να περάσει κάτι μόνον για να αποδείξει πως έχει δίκιο ή να κτίσει γέφυρες, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, πρέπει να εξεταστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας τις οποίες ζητά η Ελλάδα.

Ως μια καλή βάση για να γίνουν διαπραγματεύσεις θεωρεί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση η Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με το «ξερό» όχι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας δηλώνει ρητά πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη στη θέση της αναφορικά με την Ελλάδα. Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά πως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει εξαιρετική δουλειά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η τελευταία πρόταση της Αθήνας για παράταση «δεν προχωρά αρκετά» και διευκρίνισε πως το Βερολίνο θα περιμένει το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup για να αποφασίσει εάν χρειάζονται και άλλες συναντήσεις.

Σημείωσε πως η τελευταία πρόταση Βαρουφάκη καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για περαιτέρω βοήθεια από την Ε.Ε. και αυτό είναι καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, εμπρηστικές δηλώσεις για την ελληνική κυβέρνηση έκαναν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και ο γενικός γραμματέας του κυβερνητικού εταίρου της Άγκελα Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στη Bild.

Ο γενικός γραμματέας του άλλου κυβερνητικού εταίρου της Άγκελα Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, με δήλωσή του στην Passauer Neue Presse υπερασπίζεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας ότι φέρεται με συνέπεια: «Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε».

Πιθανό συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup αναμένει η RBS, με την Ελλάδα να προσφέρει μέχρι και ρητή δέσμευση να μην παραιτηθεί από τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις καθώς και να συμφωνεί με την συντριπτική πλειοψηφία των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον πακέτο.

Η RBS εκτιμά πως θα υπάρξει χαμηλότερος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές για αναζήτηση «νέας συμφωνίας» έπειτα από έξι μήνες, το οποίο θα είναι ένα τρίτο «πακέτο» για την Ελλάδα.

Έτινγκερ: Λύση μέχρι τέλος του μήνα για την Ελλαδα

Συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα προβλέπει ο Γκίντερ Έτινγκερ σε δηλώσεις του νωρίτερα. Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης Συνόδου Κορυφής, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα όμως, δια της ατόπου, ο κ Έτινγκερ εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ο Έτινγκερ τόνισε πως όλες οι πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που δεν απέκλεισε να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σε αυτή τη βάση νομίζω ότι είναι ακόμη εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Εάν χρειαστεί μέσω μίας νέας Συνόδου Κορυφής», τόνισε.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8497,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3314,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,688,Δράμα,115,Έβρος,18387,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2536,Εκκλησία,1228,Εκπαίδευση,1484,Ελλάδα,1308,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,70,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,297,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,45,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,752,Ιστορία,229,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,577,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,341,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1493,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,423,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3878,Πολιτική,1476,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6153,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,554,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,53,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,64,Τυχερό,53,Υγεία,1091,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν το Eurogroup
Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν το Eurogroup
Κορυφώνεται η αγωνία λίγο πριν την επίσημη έναρξη του σημερινού Eurogroup με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται εν εξελίξει και όλες τις πλευρές να είναι έτοιμες για τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορεί οι τόνοι να φαίνεται πως έπεσαν
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge6gDWObAohCWUo10YhGR_tS1J40HCtH-KA_rHVyBCu7ZkmQ-NTfYAONP8FPkZk5iclT1GvXyxSpRvCXPNvuEerG7qNV1ip8oZIr3mCG6xB7TRMo10L9kAb-g6jJ-QulX-2AFlVwEvqZg/s1600/eurogroup.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge6gDWObAohCWUo10YhGR_tS1J40HCtH-KA_rHVyBCu7ZkmQ-NTfYAONP8FPkZk5iclT1GvXyxSpRvCXPNvuEerG7qNV1ip8oZIr3mCG6xB7TRMo10L9kAb-g6jJ-QulX-2AFlVwEvqZg/s72-c/eurogroup.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/02/eurogroup.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/02/eurogroup.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων