Μήνυμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου προς τους Μαθητές για την έναρξη του νέου σχολικού έτους

Αγαπητά μου παιδιά, χαίρετε, Αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά και βρίσκεστε σε μια νέα τάξη. Μπροστά σας ανοίγεται ένας νέος κόσμος και χρειάζεται να ρίξετε το επόμενο βήμα σας προκειμένου να τον γνωρίσετε. Έτσι θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ποιητικά ένα λόγο

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της νέας σχολικής χρονιάς

Αγαπητά μου παιδιά, χαίρετε,

Αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά και βρίσκεστε σε μια νέα τάξη. Μπροστά σας ανοίγεται ένας νέος κόσμος και χρειάζεται να ρίξετε το επόμενο βήμα σας προκειμένου να τον γνωρίσετε. Έτσι θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε... ποιητικά ένα λόγο του αποστόλου Παύλου (Φιλ. 3, 14) «παλιές επιτυχίες σου και ήττες ρίξε πίσω και, πες, θα τρέξω ακούραστος νέες να κατακτήσω».

Αυτό επιτάσσει η ζωή. Αφού γεννηθήκαμε έχουμε τη λαχτάρα να γνωρίσουμε τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας και να γευθούμε κάθε σταγόνα από το ποτήρι της ζωής. Την ζωή μας τη χρωστάμε, σ' όσους μας τη χάρισαν, σ' όσους τη ζουν πλάι μας και σ' όσους περιμένουν να γεννηθούν από μας. Η ζωή είναι ένα ωραίο ταξίδι, σαν εκείνα που έκαναν οι παλαιοί εξερευνητές και γνώριζαν τόπους και λαούς εξωτικούς, κόσμους άγνωστους και υπάρξεις διαφορετικές. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες είναι τα εφόδια του ταξιδιού αυτού. Ας σκάζουν δίπλα στο σκαρί τα μανιασμένα κύματα, ας σκίζει ο αγριεμένος αέρας τα πανιά. Η γοητεία και η δίψα της εξερεύνησης, στο τέλος, αποζημιώνει τον καλό ταξιδευτή. Η ομορφιά της περιπέτειας αποζημιώνει τον καλό εξερευνητή.

Και μην αποκλείετε «το θαύμα» από τη ζωή σας! Πού ξέρετε; Μπορεί εκεί, σε κάποια τρικυμισμένη θάλασσα, όπως της Τιβεριάδος, μέσα στην άγρια νύχτα, όπου λυσσομανούσαν τα στοιχεία της φύσεως να πάσχιζαν να καταπιούν το πλοιάριο με τους 12 Αποστόλους, μπορεί εκεί, να εμφανισθεί και σε σας ο Χριστός. Περπατώντας πάνω στα κύματα να έρθει κοντά σας, για να γαληνέψει τη φύση και να σας βγάλει σε ήρεμη ακρογιαλιά. Μην αποκλείετε «το θαύμα» από τη ζωή σας.

Αρκεί να έχετε μαζί σας καλή εξάρτυση, πλήρη εφόδια, όρεξη για ζωή, λαχτάρα για περιπέτεια, περιέργεια για τον κόσμο και μάτια ανοιχτά να βλέπουν ακόμα και τα θαύματα!

Γι' αυτό είστε σε μια νέα τάξη σήμερα. Όχι για να πάρετε γνώσεις· αυτές τις προσφέρει το διαδίκτυο. Ούτε για να πάρετε εμπειρίες· αυτές είναι τόσο πολύπλοκες που δεν χωρούν σε σχολεία. Κανένας δεν φιλοδοξεί να σας χειραγωγήσει (να σας κρατήσει από το χέρι) και να σας ποδηγετήσει (να σας μάθει να περπατάτε), αυτά τα ξέρετε.

Είστε σε μια νέα σχολική τάξη για να μάθετε να παλεύετε στη ζωή και να νικάτε ή να νικιέστε. Και τα δύο είναι τόσο όμορφα. Να μάθετε να χαίρεστε, αλλά και να υποφέρετε. Να μάθετε να κερδίζετε, αλλά και να χάνετε.

Και το πιο βασικό: όταν νικιέστε, όταν υποφέρετε, όταν χάνετε, να μην γονατίζετε!

Η κοινωνία σήμερα, σέβεται έναν αξιοπρεπή ηττημένο, έναν βασανισμένο, έναν αποτυχημένο άνθρωπο.

Όμως, εσείς ξεκινάτε να νικήσετε, να χαρείτε, να κερδίσετε τη ζωή. Κι αυτό σας ευχόμαστε όλοι, όσοι ήρθαμε στον αγιασμό της φετινής χρονιάς. Αυτό ελπίζουν από σας, γονείς και κηδεμόνες σας, κι όσοι σας αγαπούν. Αυτό περιμένει από σας η Πατρίδα μας και η Ευρώπη.

Μπορεί να μη σας προσφέρονται όλα «στο πιάτο», εύκολα. Η οικογένειά σας, η κοινωνία μας, η Πατρίδα μας, μπορεί να σας αδίκησαν λίγο. Όμως, δεν πειράζει. Τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχει η επιτυχία σας και τόσο μικρότερη ευθύνη θα έχετε σεις για την όση αποτυχία σας. Μια παλιά παροιμία λέει: «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Μη σας φοβίζει η ακαταστασία που βιώνουμε. «Μπόρα είναι, θα περάσει» κι αργότερα θα θυμάστε ότι σας γέμισε εμπειρία και δράση, εκπλήξεις και δημιουργικότητα. Το σάπιο πρέπει να πεταχτεί, το άρρωστο χρειάζεται να θεραπευθεί. Η κακή νοοτροπία, η αδικίες, οι ανισότητες πρέπει να διορθωθούν.

Ο νέος κόσμος που, ούτως ή άλλως, ανατέλλει χρειάζεται ήλιους, φεγγάρια και αστέρια. Κι αυτά είστε σεις. Και χρειάζεστε όλοι και όλες. Κανένας δεν περισσεύει. Όλοι και όλες εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας, θα συμπληρώσετε τα σημερινά «άδεια καθίσματα», όσων έφυγαν στο Εξωτερικό κι όσων δεν φάνηκαν αντάξιοι του ρόλου τους.

Μην το βάλετε κάτω. Μη φοβηθείτε τη ζωή που σας περιμένει. Μη κουραστείτε από τον κόπο.

Και μην αποκλείσετε το θαύμα από τη ζωή σας.

Ζωή χωρίς μυστήριο μέσα της, είναι μονότονη και κουραστική.

Και όλοι μαζί. Κανένας μη μείνει μόνος του. Όλοι μαζί. Κρατηθείτε από τα χέρια και προχωρήστε.

«Ζωή που δεν μοιράζεται», λέει το τραγούδι, «είναι ζωή χαμένη».

Έτσι θα ξεπεράσετε δυσκολίες από καθηγητές, δυσκολίες από βιβλία, δυσκολίες από διδακτέα ύλη, από ωράρια και παρόμοια.

Οι δυσκολίες είναι χρήσιμες για να σας κάνουν αγωνιστικούς.

Αγαπητά μου παιδιά,

Δεν σας δίνω συμβουλές, αυτό είναι επικίνδυνο για όποιον το τολμά σήμερα. Σας μιλώ από την καρδιά μου και με τη βεβαιότητα που μου δίνει η πίστη μας στο Χριστό και η σταθερότητα στην ιερή μας παράδοση.

Σας εύχομαι υγεία, προσέχετε τον εαυτό σας. Πολλοί που σας αγαπούν περιμένουν από σας, και τα παιδιά σας που περιμένουν να γεννηθούν από σας. Σας εύχομαι δύναμη και αγωνιστικό φρόνημα. Να είστε στο στίβο και να βγείτε τελευταίοι, είναι προτιμότερο από το να είστε στις κερκίδες. Σας εύχομαι να χαρείτε το φετινό ταξίδι της ζωής σας, που ήδη άρχισε. Καλύτερα ταξιδευτής, θαλασσοδαρμένος και ναυαγός σε νέους κόσμους, παρά στο παντέρημο ακρογιάλι της μονοτονίας και της πλήξης.

Να σας έχει ο Χριστός καλά, και αφήστε Τον να ‘ρθει μέσα στη νύχτα κοντά σας. Να σας πλησιάσει στο ταραγμένο σκάφος της ζωής σας. Μην του το απαγορεύσετε. Προσκαλέστε τον κιόλας. Μην αποκλείετε από τη ζωή σας την γοητεία του θαύματος.

Καλή χρονιά κι ευλογημένη, σας εύχομαι με αγάπη σε σας και ελπίδες πολλές.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,605,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8453,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,145,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3300,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,684,Δράμα,114,Έβρος,18322,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2520,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1475,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,631,Εργασία,23,Εργασιακά,291,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,747,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1480,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3863,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6129,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1085,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μήνυμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου προς τους Μαθητές για την έναρξη του νέου σχολικού έτους
Μήνυμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου προς τους Μαθητές για την έναρξη του νέου σχολικού έτους
Αγαπητά μου παιδιά, χαίρετε, Αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά και βρίσκεστε σε μια νέα τάξη. Μπροστά σας ανοίγεται ένας νέος κόσμος και χρειάζεται να ρίξετε το επόμενο βήμα σας προκειμένου να τον γνωρίσετε. Έτσι θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ποιητικά ένα λόγο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0JmkkViIDma5eFAD_o_IQbBb3-X_nfcUk3YsQyocSd49Dj5V1-36vp8NIxHnoYZ0JFSv3JGofjEiMJYwBULHLxmx6dJuU7uCPV6WQAOQ_Z82JR0awRXXRNjeJnAe-q3L4-Uz5v7PuCUlQ/s1600/Anthimos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0JmkkViIDma5eFAD_o_IQbBb3-X_nfcUk3YsQyocSd49Dj5V1-36vp8NIxHnoYZ0JFSv3JGofjEiMJYwBULHLxmx6dJuU7uCPV6WQAOQ_Z82JR0awRXXRNjeJnAe-q3L4-Uz5v7PuCUlQ/s72-c/Anthimos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/09/blog-post_22.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/09/blog-post_22.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων