Οι τζιχαντιστές της ISIS και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου

Καθώς η επέλαση των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) -γνωστού και ως ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας)- συνεχίζεται στο Ιράκ, και τα γεγονότα παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας των χριστιανών και άλλων κουρδικών και θρησκευτικών

ISIS
Καθώς η επέλαση των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) -γνωστού και ως ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας)- συνεχίζεται στο Ιράκ, και τα γεγονότα παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας των χριστιανών και άλλων κουρδικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως και αυτή των Γεζίντι, ερωτήματα σχετικά με το εξτρεμιστικό κίνημα και τους ξένους νεοσύλλεκτους πλανώνται σε όλο τον Δυτικό κόσμο, από το Βέλγιο ως στην Αυστραλία...

Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου οι αρχές της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου –μιας από τα πιο φιλοδυτικές μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο- ανακοίνωσαν την κράτηση 40 Κοσοβάρων πολιτών, ύποπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ και τη Συρία. Οι συλλήψεις ήρθαν μετά από επιδρομές σε 60 περιοχές της Βαλκανικής χώρας και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα του Κοσσυφοπεδίου για την προστασία «της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας στη Δημοκρατία».

Από τα άτομα που φυλακίστηκαν, μόνο τα αρχικά και οι ηλικίες τους δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για οκτώ από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, επτά από την ανατολική πόλη Γκίλαν κοντά στα σερβικά σύνορα, 11 από τη Φεριζάχ στα νοτιοανατολικά, πέντε από το Πρίζρεν στα νότια, τέσσερις από την Πέχα στα βορειοδυτικά, και πέντε από τη Μιτρόβιτσα στο βόρειο άκρο της χώρας. Η τελευταία αυτή πόλη είναι χωρισμένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Οι ημερομηνίες γέννησης των συλληφθέντων κυμαίνονταν μεταξύ 1962 και 1994.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν εκρηκτικά, όπλα και πυρομαχικά. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σημείωσε ότι 16 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου Koha Ditore, η αστυνομία είπε ότι οι συλλήψεις ήρθαν μετά από μια έρευνα δύο ετών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Η Koha Ditore ανέφερε επίσης ότι τοπικοί μουσουλμάνοι κληρικοί ερευνώνται. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Blerim Isufaj, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των υπόπτων έχει σχέσεις με την ISIS ή την Jabhat Al-Nusra, τις αντίπαλες ομάδες που έχουν αποσχιστεί από την Αλ Κάιντα.

ISIS

Στη Δυτική Ευρώπη, ο συναγερμός για την ISIS και την επιρροή της στην τοπική μουσουλμανική διασπορά σήμανε μετά από την επίθεση σε ένα Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στις 24 Μαΐου. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό το περιστατικό, με φερόμενο ως δολοφόνο τον Mehdi Nemmouche, έναν Γάλλο μουσουλμάνο ο οποίος είχε πολεμήσει στη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι η επιστροφή των τζιχαντιστών από μακρινές εμπόλεμες ζώνες στην Ευρώπη είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια». Ο Βαλς χαρακτήρισε την επιρροή της ISIS στις μουσουλμανικές μειονότητες ως «φαινόμενο πρωτοφανούς μεγέθους».

Στις 11 Αυγούστου, η Αυστραλία σοκαρίστηκε όταν τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Khaled Sharrouf, ένας καταδικασμένος για τρομοκρατία στην χώρα, ο οποίος πήγε στη Συρία πέρυσι, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter με ένα παιδί που πιστεύεται ότι είναι ο γιος του Sharrouf, να κρατά το κομμένο κεφάλι ενός Σύριου στρατιώτη. Στο μεταξύ, αποτροπιασμό προκάλεσε η δημοσίευση στις 31 Ιουλίου ενός Κοσοβάρου στις τάξεις της ISIS, ονόματι Lavdrim Muhaxheri, φωτογραφιών στη σελίδα του στο Facebook, να αποκεφαλίζει έναν Σύριο στρατιώτη.

Ο Muhaxheri έχει παρελθόν στο Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά την υποστήριξη εξτρεμιστών στη Συρία. Στις 12 Μαΐου, το ειδησεογραφικό site Express, σε ένα ρεπορτάζ που υπογράφει ο ερευνητής του ριζοσπαστικού Ισλάμ, Visar Duriqi, αναφέρεται ότι ο Muhaxheri είχε εργαστεί στον επίσημο μηχανισμό της Ισλαμικής Κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο στην Κατσάνικ, μια πόλη κοντά στα νότια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ. Στο Facebook, σε δημοσιεύσεις πριν την βάρβαρη φωτογραφία, ο Muhaxheri ισχυριζόταν ότι ελέγχει το διορισμό του ιμάμη στο Κεντρικό Τζαμί στην Κατσάνικ, που έχει γίνει το κέντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στους ριζοσπάστες Ισλαμιστές και στους ντόπιους παραδοσιακούς μουσουλμάνους. Ο Muhaxheri απείλησε να σκοτώσει κληρικούς στην Κατσάνικ, καθώς και πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι κατήγγειλαν την υποκίνηση νεαρών Αλβανών μουσουλμάνων να πολεμήσουν στη Συρία.

Όπως περιγράφεται από το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) στη διαδικτυακή πύλη του, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτε Γιαχάγκα συγκάλεσε συνάντηση με αξιωματούχους της ασφάλειας της βαλκανικής δημοκρατίας την ημέρα που εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες του Muhaxheri στο Facebook. Ζήτησε «την αντιμετώπιση αυτής της απειλής για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, ως προτεραιότητα». Ο Γιαχάγκα είπε ότι «είναι ευθύνη μας ως θεσμοί και ως κοινωνία να καταδικάσουμε αυτά τα άσχημα φαινόμενα. Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτές τις βίαιες πράξεις των εγκληματιών, και οφείλουμε να τους καταγγείλουμε και να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους». Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι δήλωσε ότι ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί για τον Muhaxheri.


Η συμμετοχή των Αλβανών στην ISIS έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών σχολιαστών στον κόσμο. Στις 7 Αυγούστου, ο David Gardner, εμπειρογνωμόνων στη Μέση Ανατολή και δημοσιογράφος στους λονδρέζικους Financial Times, τόνισε ότι, όταν, κατά την έναρξη της μουσουλμανικής νηστείας του Ραμαζανιού, το τέλος του Ιουνίου, το «Ισλαμικό Κράτος» διακήρυξε την εξουσία του πάνω σε όλους τους σουνίτες μουσουλμάνους στον κόσμο, το κείμενο «μεταφράστηκε στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα τουρκικά, τα ρωσικά και τα αλβανικά». «Γιατί… κάνουν τον κόπο;» αναρωτήθηκε.

Ο Gardner απέδωσε την έκκληση του «Ισλαμικού Κράτους» στους Αλβανούς μουσουλμάνους στη διείσδυση του ουαχαμπισμού στις μουσουλμανικές κοινότητες στα Δυτικά Βαλκάνια - το φονταμενταλιστικό δόγμα που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία. Το Radio Free Europe ανέφερε στις 8 Αυγούστου ότι ο Naim Maloku, ένας εξέχων βετεράνος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) στον πόλεμο του 1998-99 και τώρα ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμων σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε ότι τα νομικά ιδρύματα στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποτρέψουν τους πολίτες από το να πολεμούν στο εξωτερικό και ότι η επίσημη Ισλαμική Κοινότητα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας.

«Στο κήρυγμά τους, οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να είναι πιο ενεργοί στις δηλώσεις τους» είπε ο Maloku. Κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα, ριζοσπαστικές φωνές ακούστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας οι Αλβανοί να υποστηρίξουν τη Χαμάς. Την 1η Αυγούστου, το «Ισλαμικό Κίνημα για την Ένωση», επίσης γνωστό ως «Ελάτε μαζί μας» και LISBA από τα αλβανικά αρχικά του, υποστηρίχθηκε από λιγότερους από 100 ανθρώπους σε μια διαδήλωση υπέρ της Γάζας που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι συμπονετικοί, εντός των ορίων, με τους Παλαιστινίους. Πολλοί Κοσοβάροι όμως είναι πικραμένοι από τις στενές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Παλαιστίνης. Ο Muhammad Nabhan, πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, από το 1974 έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Σερβίας να επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και έχει επίσης αρνηθεί ότι η Σερβία - που εισέβαλε και προσάρτησε το Κοσσυφοπέδιο το 1912 – «κατέλαβε» το Κοσσυφοπέδιο.

Το 1999, η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον εκλιπόντα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Το Ισραήλ, στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι «αν ο Σέρβος δικτάτορας επιχειρήσει να περάσει τα σύνορά του Ισραήλ, θα πρέπει να συλληφθεί και να σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για την Πρώην Γιουγκοσλαβία». Η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Πηγή: The Huffington Post via Antinews

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2025,Αλεξανδρούπολη,8205,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3198,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17941,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2456,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1418,Ελλάδα,1282,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,5994,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,527,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Οι τζιχαντιστές της ISIS και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου
Οι τζιχαντιστές της ISIS και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου
Καθώς η επέλαση των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) -γνωστού και ως ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας)- συνεχίζεται στο Ιράκ, και τα γεγονότα παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας των χριστιανών και άλλων κουρδικών και θρησκευτικών
http://1.bp.blogspot.com/-RMiheKLetCw/U-6u21TXn9I/AAAAAAABE_w/9nwTkEWnETQ/s1600/JIHAD.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-RMiheKLetCw/U-6u21TXn9I/AAAAAAABE_w/9nwTkEWnETQ/s72-c/JIHAD.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/08/oi-tzixantistes-tis-isis-kai-oi-alvanoi-tou-kossufopediou.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/08/oi-tzixantistes-tis-isis-kai-oi-alvanoi-tou-kossufopediou.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων