Τα Ποντιακά ζητήματα ετέθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε η διημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και ευρωβουλευτής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους

Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε η διημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και ευρωβουλευτής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος του κ. Χατζημαρκάκη ήταν να ανοίξει η συζήτηση για την τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία... σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Χατζημαρκάκης ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με την προφορική πρόταση που κατέθεσε για το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, σε συνεργασία με την «Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών» και άλλες Ποντιακές οργανώσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία και υπερψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου 2014.


Σχετικά με αυτό το επίτευγμα ο ίδιος δήλωσε πως «στόχος μας είναι να αποσταλεί προς την Τουρκική κυβέρνηση σχετικό ψήφισμα, με το οποίο να ζητάει την επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου». Ιδιαίτερη σημασία αποτέλεσε το γεγονός ότι κ. Χατζημαρκάκης κατάφερε να συγκεντρώσει ονόματα δεκάδων Ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη μέλη οι οποίοι υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα με το οποίο εξουσιοδοτούνται τα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. να ζητήσουν το Ελληνοχριστιανικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, να ενταχθεί στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στα πλαίσια της διημερίδας αυτής, η αντιπροσωπεία των Ποντιακών φορέων επισκέφθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου και τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο οποίο μίλησε ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, επ. πρόεδρος της ΠΟΠΣ, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, της Γενικής Προξένου, επισήμων και πλήθος ομογενών.

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, οι εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Elmar Brok, τον επικεφαλής στα θέματα της Τουρκίας στην γενική διεύθυνση διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Christophe Filori, τον Γερμανό ευρωβουλευτή Τούρκικης καταγωγής, στην μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα για σχέσεις με την Τουρκία, κ. Ismail Ertug, καθώς και με τους επικεφαλείς Ευρωβουλευτές των Ελληνικών κομμάτων

Στην εκδήλωση που ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Χατζημαρκάκης ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με την προφορική πρόταση που κατέθεσε για το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ενώ ο κ. Χρήστος Δουλγερίδης, υπ. Τουρισμού του Βελγίου τόνισε ότι «Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν».


«Η τρισχιλιόχρονη ειρηνική και δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, μετά τον ξεριζωμό του το 1923 από τις εστίες τους, άφησε πίσω εκτός από δεκαπλάσια περιουσία από αυτή που ως ανταλλάξιμη τους δόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ελληνοχριστιανικά μνημεία, που δυστυχώς οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους». Μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, τόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης. Ενώ θύμισε στους συνέδρους, ότι το Τουρκικό σύγχρονο κράτος, οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα, χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επιτέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Παναγία Σουμελά», Δικηγόρος και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας, κ Χαράλαμπος Αποστολίδης, αφού διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/λεως, κ. Βαρθολομαίου, κατέθεσε πρόταση, προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, τα φυλασσόμενα σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειμήλια της Μονής της Παναγίας Σουμελά, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες που κάθε χρόνο την επισκέπτονται.

Ενώ τόνισε ότι, «απαραίτητη προϋπόθεση καλής γειτονίας και ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία, που είναι σε μία προοπτική να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε., είναι να δει η κάθε πλευρά, αυτοκριτικά, το δικό της παρελθόν».


Ο Αρμενικής καταγωγής, Director of the political office of AR.F. κ. Ciro Manoyan, τόνισε πως η πολιτική του παντουρκισμού Χριστιανικών μνημείων, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, είχε σαν αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 εκατομμυρίων αθώων ψυχών, Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων.

Την καταδίκη της πολιτικής της Γενοκτονίας, από τις Τουρκικές κυβερνήσεις, που συντελέσθηκε σε βάρος αθώων θυμάτων αλλά συνεχίστηκε σε βάρος ιστορικών ελληνοχριστιανικών μνημείων, για χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τα χιλιάδες θύματα, τόσο την καταστροφή ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον Πόντο, όσο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων της Τουρκία, ζήτησε από τους παριστάμενους Ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Γιάννης Μωυσιάδης.

«Από το Ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανά της Ε.Ε. ζητάμε να επιμείνουν σε αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και φυσικά να πιέσουν την Τουρκία για αυτή την αναγνώριση, ώστε η Ε.Ε. να μην είναι μόνο η Ευρώπη των σπρέντς, των τραπεζιτών και των οικονομικών μεγεθών, αλλά και η Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του πολιτισμού, της ανεξιθρησκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., κ. Βούλα Τεκτονίδου.


«Η προσπάθειά μας για την διατήρηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, αλλά και αγώνας μας να πείσουμε το Τουρκικό κράτος να συμβιβασθεί με το ιστορικό του παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Πιστεύω ενέργειες σαν αυτή των τελευταίων χρόνων, δηλ. της άδειας που δόθηκε 80 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της, για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, της αποκατάστασης και ανακαίνισης Ελληνοχριστιανικών μνημείων που καταστράφηκαν και απόδοσης τους στην αρχική φυσιογνωμία και χρήση τους, μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών Ελλάδας, Τουρκίας.

Γιατί πιστεύουμε ότι όταν εκδημοκρατιστεί η Τουρκία και δει κατάματα το παρελθόν της, τότε μόνον μπορούμε να ελπίζουμε στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τους πολίτες της, επισήμανε από την πλευρά του, ο συντονιστής της εκδήλωσης και Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ, κ. Στέφανος Τανιμανίδης.

«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε σχέση με τα θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού του ιστορικού Πόντου και να τις υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ποντιακής Νεολαίας, νομικός – επιχειρηματίας Ντένιζ Λεόνωφ.


Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, έως ότου δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, τόνισαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες, «Καμίαν κ΄εν αργός», κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών φορέων από την Ελλάδα, τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ, την Νότιο Αφρική, κρατών της Ευρώπης και την Αυστραλία.

Η ημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των Ποντιακών οργανώσεων, είναι η συνέχεια σειράς δράσεων τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης, σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον Ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ενώ ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές να εισηγηθούν στην ολομέλεια του σώματος, την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 19ης μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.

Στη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν τρία DVD,με φωτογραφικό υλικό, με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας, σε επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου.

Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Ποντιακού χορού "Σέρρα", που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, από νέους του «Συλλόγου Ποντίων Καλαμαριάς», με τη συνοδεία στη λύρα του δικηγόρου κ. Αθανάσιου Στυλίδη και στο νταούλι του επιχειρηματία κ. Κώστα Ζώη.


Την ημερίδα συντόνισαν η Δικηγόρος Κατερίνα Τσαπικίδου και ο Δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ τους καλεσμένους καλωσόρισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής γραμματείας, της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών», τελειόφοιτος της Νομικής, κ. Χρήστος Αποστολίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος πατέρας Ευάγγελος Ψάλλας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, οι εκπρόσωποι, του Προέδρου του Ε.Κ. κ. Σούλτς, του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, του Υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πρέσβης κ. Χαλαστάνης Κωνσταντίνος, του Υπουργού πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, των ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, της ΔΗΜ.ΑΡ., η Ευρωβουλευτής κ. Μαριλένα Κοππά, του Κ.Κ.Ε. ο Ευρωβουλευτής κ. Αγγουράκης Χαράλαμπος, μεταφέροντας και σχετικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων τους.

Στην ημερίδα παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, κ. Κασπάρ Καραμπετιάν, που μετέφερε την απόφαση του φορέα τους, για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Πηγή: e-Pontos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2025,Αλεξανδρούπολη,8205,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3198,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17941,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2456,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1419,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5995,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,528,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τα Ποντιακά ζητήματα ετέθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τα Ποντιακά ζητήματα ετέθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε η διημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και ευρωβουλευτής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους
http://3.bp.blogspot.com/-hfE-TWdw1lw/U0dHruUkGNI/AAAAAAAA_-I/yB4vFHpXWE8/s1600/DSC_0918.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-hfE-TWdw1lw/U0dHruUkGNI/AAAAAAAA_-I/yB4vFHpXWE8/s72-c/DSC_0918.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/blog-post_9935.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/blog-post_9935.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων