«Ναυάγιο» στο Προεδρικό Μέγαρο - Πάμε για νέες εκλογές…

Το είχαμε γράψει την επομένη των εκλογών: "Οι εκλογές έβγαλαν… επαναληπτικές εκλογές".

Σε ναυάγιο κατέληξε και η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, με πρακτικό αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται πλέον σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα για τις 17 Ιουνίου, αν συνυπολογίσει κανείς ότι νωρίτερα οι σχολικές αίθουσες δεν θα είναι διαθέσιμες, λόγω των Πανελληνίων Εξετάσεων...

Μετά από μια συνάντηση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο, με πρώτον από όλους τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος και έδωσε τον τόνο της αποτυχίας στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή περισσότερων των δυο κομμάτων.

Ο καπνός που περίμεναν όλοι να βγει από το Προεδρικό Μέγαρο τελικά δε βγήκε ποτέ. Η Ελλάδα πάει σε νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς η ύστατη προσπάθεια του Κάρολου Παπούλια και των δυνάμεων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ναυάγησε.

Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας κατά πρώτο λόγο και ο Π. Καμμένος (μετά το βέρτιγκο με το έγγραφο) δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έβαλαν ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες να σχηματιστεί κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

Χαρακτηριστικό της γελοιότητας της κατάστασης είναι ότι ο Πάνος Καμμένος πρότεινε να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση και να στηριχθεί από τους άλλους. Ο Π. Καμμένος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Απίστευτα πράγματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας, αύριο στις 13:00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση. Πιθανότερη λύση για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Πικραμένος.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

«Κάποιοι οδηγούν την Ελλάδα σε περιπέτειες και πασχίζουν να τη βγάλουν από την Ευρώπη», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις που έκανε μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε ότι η χώρα απομονώνεται καθώς απειλείται το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν νέες εκλογές ωστόσο είναι αναπόφευκτες και συμπλήρωσε ότι «απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα».

«Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Τόνισε ότι το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο και ζητεί την παραμονή στο ευρώ. «Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στο παρελθόν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετώπου ελπίδας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε ότι η ΝΔ έβαλε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας «αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και απαιτούνται πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. «Στόχος είναι να μη βρεθούμε διχασμένοι», πρόσθεσε.

«Ο λαός ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη εκλογική δύναμη και μπλόκαρε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε την πολιτική του μνημονίου. Για μερικές χιλιάδες ψήφους, όμως, βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση να σχηματίσουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανοικοδομήσει τη χώρα από τα ερείπια της πολιτικής των κομμάτων του μνημονίου», ανέφερε στην αρχή της δήλωσής του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ' ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία, όμως οι κύριοι Σαμαρας και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας μας έθεσαν το δίλημμα μνημόνιο ή εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Με αξιοπρέπεια, με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης και του πατριωτικού μας καθήκοντός, πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας, να μη γίνουμε και εμείς μια δύναμη αφερέγγυα στο πολιτικό σκηνικό», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνοντας διεμήνυσε:

«Αν μπορούμε να ελπίζουμε ξανά είναι επειδή κάναμε ένα βήμα στις 6 Μαΐου και τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα και να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη στη Βουλή. Το χρωστάμε στην ιστορία της πατρίδας μας το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Τόνισε ότι παρευρμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ».

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες, δεν το πετύχαμε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. «Ο κ. Καμμένος μας πρότεινε μία Κυβέρνηση Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δεν ήταν δυνατόν να δεχθούμε κάτι τέτοιο», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

«Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε, οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας.

Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός». Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε.

«Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, βάλλοντας για άλλη μία φορά κατά πάντων.

Η κ. Παπαρήγα μίλησε και πάλι για υποκρισία των διερευνητικών εντολών και υποστήριξε πως αυτή τη φορά τίθεται ένα παλιό δίλημμα με νέα μορφή: δεξιά κυβέρνηση ή αριστερή κυβέρνηση. «Οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν, αφοπλίζοντας το λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες. Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλλήματος», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και καταλήγοντας τόνισε πως το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας.

Με τη φράση «έκανα ότι μπορούσα να μην υπάρξει προσφυγή σε νέες εκλογές», ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την αποτυχία σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, βάσει της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η ΔΗΜΑΡ έκανε ότι μπορούσε με το 6,11% για να μην πάμε σε νέες εκλογές, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν ήδη επιλέξει να πάμε σε εκλογές», υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κάλεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «να κρίνουν πλέον και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Για ακόμη μία φορά, είπε ο κ. Κουβέλης, «κατέθεσα την πρόταση οικουμενικής κυβέρνησης, δυστυχώς όμως, δεν επήλθε συμφωνία και η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης μίλησε για γραπτή προγραμματική συμφωνία η οποία θα δέσμευε τους πάντες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), αλλά και πάλι όπως είπε, δεν έγινε δεκτή η πρόταση. Σύμφωνα τέλος, με τον κ. Κουβέλη, στη σημερινή συνάντηση δεν ετέθη η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, ή για κυβέρνηση από τεχνοκράτες.

«To πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά κατώτερο των περιστάσεων» σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προσθέτοντας πως «η αδυναμία συμφωνίας, έστω και για όσα ιεραρχήθηκαν ως πολιτικές προτεραιότητες, όπως η παραμονή στην Ευρώπη και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, προδίδει τη στρεβλή αντίληψη περί συνεργασιών των κομμάτων της Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: «Ναυάγιο» στο Προεδρικό Μέγαρο - Πάμε για νέες εκλογές…
«Ναυάγιο» στο Προεδρικό Μέγαρο - Πάμε για νέες εκλογές…
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeJP5xRlV3sfa2jodaFTE_2qdm6lg9Ut61QEG1ir4ibBki9pDwqcgehF2a4XIFhU_alx6cbBFIrAZUvfYARKWuhAA9ZHC2SyLGffjeXXCXcDKhOxoqs_ZMmXxUB8P79vbNnQPCrQHZz5Ru/s200/78.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeJP5xRlV3sfa2jodaFTE_2qdm6lg9Ut61QEG1ir4ibBki9pDwqcgehF2a4XIFhU_alx6cbBFIrAZUvfYARKWuhAA9ZHC2SyLGffjeXXCXcDKhOxoqs_ZMmXxUB8P79vbNnQPCrQHZz5Ru/s72-c/78.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_6674.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_6674.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων