Μετανάστες: Να τους σκοτώσουμε ή να τους διώξουμε;

του Γιάννη Τσιρώνη

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών:

Ο ΛΑ.Ο.Σ. επιμένει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες ΤΩΡΑ! Κατηγορεί την Χρυσή Αυγή, ότι την βολεύουν οι μετανάστες γιατί έτσι βρίσκει λόγο ύπαρξης δέρνοντας τους. Η Χρυσή Αυγή με την σειρά της δεν κάνει πολιτικές προτάσεις. Μάλλον ελπίζει ότι με το άγριο... ξύλο, όσοι επιζήσουν θα φύγουν μόνοι τους τρομοκρατημένοι.

Θεωρώ ότι δεν αρκεί να κριτικάρουμε τις παραπάνω «ριζικές λύσεις», στενά από ηθική και δημοκρατική σκοπιά. Προφανώς οι μετανάστες είναι άνθρωποι, και έχουν δικαιώματα. Προφανώς ως λαός, που για χρόνια μεταναστεύαμε σε ανεπτυγμένες χώρες οφείλουμε να είμαστε φιλόξενοι. Όμως η παραπάνω δημοκρατική και ανθρωπιστική στάση, δεν λύνει το πρόβλημα την εγκληματικότητας στον Άγιο Παντελεήμονα, ούτε απαντά στο κρίσιμο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να έχουμε 23% ανεργία και ταυτόχρονα να δίνουμε δουλειές σε ξένους; Πώς θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα;

Εάν η μόνη απάντηση στο πρόβλημα των μεταναστών είναι το ότι οφείλουμε να είμαστε φιλάνθρωποι και φιλόξενοι, ας μην απορούμε γιατί ανεβαίνουν τα ποσοστά της ακροδεξιάς!

Ας εντοπίσουμε λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα:

● Πρώτον ας δεχθούμε ότι υπάρχει έντονο μεταναστευτικό ρεύμα, που οφείλεται στην εξαθλίωση πολλών χωρών του Τρίτου Κόσμου. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τις επόμενες δεκαετίες θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να καταφύγουν στην Ευρώπη. Οι κλιματικές αλλαγές, οι πόλεμοι και η ληστρική στάση των πολυεθνικών εταιριών σε αυτές τις χώρες γεννά μετανάστευση. Κάθε φορά που υπερκαταναλώνουμε πετρέλαιο, κάθε φορά που αγοράζουμε ένα εισαγόμενο παντελόνι αδιαφορώντας για το πόσο αμείφθηκε ο εργάτης-δούλος που το έφτιαξε, ας καταλάβουμε ότι προσκαλούμε έναν μετανάστη στην χώρα μας.

Το γεγονός, ότι η μετανάστευση είναι αναπότρεπτη δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα. Σημαίνει όμως ότι οι λύσεις πρέπει να εστιάζουν στις πραγματικές αιτίες και όχι να είναι «παυσίπονα».

● Δεύτερον, είναι πραγματικά παράλογη η στάση της Ε.Ε. να φορτώνει το πρόβλημα στις χώρες που έχουν σύνορα με τον Τρίτο Κόσμο, όπως η Ελλάδα. Το Δουβλίνο ΙΙ είναι μία απαράδεκτη επιλογή. Είναι τουλάχιστον στρουθοκαμηλισμός, των χωρών της Ε.Ε. που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα, να υποθέτουν ότι με το να συσσωρεύονται οι μετανάστες στην Ελλάδα ή την Ιταλία, εκείνοι θα γλυτώσουν το πρόβλημα.

● Τρίτον ας παραδεχθούμε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών προσέφεραν στην Ελλάδα φθηνή εργασία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Πιθανότατα η κρίση να είχε έρθει πολύ νωρίτερα εάν δεν υπήρχαν οι μετανάστες: Μεγάλο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής στηρίζεται σε τριτοκοσμικές αμοιβές. Το ίδιο ισχύει για τον κατασκευαστικό τομέα. Όσοι έχουμε επαφή με βιομηχανίες ξέρουμε, ότι μεγάλο κομμάτι του προλεταριάτου είναι ξένοι. Τέλος δεκάδες εργαζόμενες μητέρες αφήνουν την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών σε ξένες. Ας θέσουμε ένα θαρραλέο ερώτημα: Αντέχει η ελληνική παραγωγή το να εργάζεται νόμιμα όλο αυτό το προσωπικό; Αντέχει να πληρώνει το ΙΚΑ και όλα τα γραφειοκρατικά κόστη μίας νόμιμης πρόσληψης. Ή μήπως προτιμά τον παράνομο μετανάστη, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να προβεί σε κάποια καταγγελία, ακόμα και εάν αμείβεται με αμοιβή δούλου;

● Τέταρτον ας ξεχωρίσουμε τα προβλήματα της μετανάστευσης από την εγκληματικότητα. Προφανώς η παράνομη μετανάστευση γεννά εγκληματικότητα. Αφού ένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει νόμιμη διέξοδο για τις καθημερινές του ανάγκες θα καταφύγει σε κάποια μαφία, που θα του βρίσκει δουλειά, θα του παρέχει προστασία, θα λαδώνει αστυνομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της εγκληματικότητας έχει άλλα αίτια:Πολύ πριν την έλευση μεταναστών βλέπαμε γειτονιές της Αθήνας να υποβαθμίζονται και να γίνονται άντρα πορνείας, λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών. Το ζήσαμε στην Πλάκα, αργότερα στου Ψυρρή και τώρα σειρά έχουν η πλατεία Βάθης και ο Άγιος Παντελεήμονας. Είναι εξαιρετικά ύποπτο, ότι σε κάποιους δρόμους η αστυνομία φαίνεται να χάνει την μάχη από τις μαφίες, ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω, καλοντυμένες κυρίες επισκέπτονται θέατρα με απόλυτη ασφάλεια. Αυτή η τμηματική εξαθλίωση ολόκληρων τετραγώνων, που απαξιώνονται, εγκαταλείπονται από κατοίκους και καταστηματάρχες για να αγοραστούν κοψοχρονιά από επενδυτές, δεν κρύβει καμία αθωότητα, ούτε υπακούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Είναι κατευθυνόμενη υποτίμηση, που στηρίζει κερδοσκοπία δισεκατομμυρίων.

Απόδειξη των παραπάνω, είναι ότι άλλες περιοχές με υψηλότατο ποσοστό μεταναστών, όπως το Παλαιό Φάληρο, δεν αντιμετωπίζουν, ούτε μαφίες, ούτε έκρηξη της εγκληματικότητας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ:

Με βάση τα παραπάνω οι επιλογές της Χρυσής Αυγής ή του ΛΑΟΣ δεν είναι απλά απαράδεκτες από ανθρωπιστική σκοπιά. Προσφέρουν στους κατοίκους των περιοχών μία αυταπάτη, ότι η βία θα λύσει το πρόβλημα με μία "συγκριτική λογική" ότι εμείς κάνουμε κάτι ενώ οι άλλοι δεν κάνουν τίποτα.

Τα κόστη να «οχυρώσουμε» τα σύνορα μας και να αυξήσουμε σε τέτοιο βαθμό την αστυνόμευση για να πιάσουμε όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς μετανάστες, είναι τεράστια. Χώρες με εξαιρετικά υψηλή αστυνόμευση όπως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα.

Οι λύσεις λοιπόν πρέπει να είναι ουσιαστικές:

1. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκτιμήσουμε τον αριθμό των μεταναστών που θα εισρεύσουν λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων. Θα πρέπει να φτιαχτούν γραφεία μετανάστευσης σε όλες τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης, ώστε οι άνθρωποι να ζητάνε προσωρινή βίζα εργασίας και να έρχονται για λίγα χρόνια στην Ευρώπη. Στην βίζα θα αναφέρεται και το επάγγελμα που προσδοκά να ασκήσει ο μετανάστης, ώστε να μην τρώει με μαύρη εργασία θέσεις από το ντόπιο δυναμικό. Εάν ο κύριος όγκος μεταναστών μπορεί να φθάσει στην Ευρώπη νόμιμα, οι παράνομη εισροή θα ελεγχθεί πολύ ευκολότερα. Αν τα πάντα απαγορεύονται εν τέλει τα πάντα επιτρέπονται.

2. Πρέπει να μειωθεί δραστικά το μη παραγωγικό κόστος εργασίας. Όσο οι ασφαλιστικές εισφορές και η γραφειοκρατία κοστίζει σχεδόν όσο και ο μισθός, ο μικρός επιτηδευματίας, ή ο αγρότης είτε θα απασχολούν το σόι τους, είτε να ψάχνουν για παράνομους. Και εάν υπάρχει ζήτηση για παράνομους, θα γεννιέται και προσφορά. Και όσο το κράτος θα κλιμακώνει την βία με συνταγές Χρυσής Αυγής ή ΛΑΟΣ, τόσο και οι μαφίες θα κλιμακώνουν με την σειρά τους την δική τους οργάνωση, όπως έγινε στις ΗΠΑ. Εν τέλει θα φθάσουμε να ζούμε σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές ολόκληρες θα γίνου γκέτο, όπως στην Βραζιλία.

3. Τέλος ας λογοδοτήσει η αστυνομία για την έλλειψη κάλυψης ολόκληρων περιοχών. Δεν την πληρώνουμε μόνο για να μας δέρνει. Ας κάνει και κάτι χρήσιμο.

Για κλείσιμο ας θυμηθούμε τα γραπτά του Ρήγα Βελεστινλή από τη «Νέα Πολιτική Διοίκησης», το σύνταγμα που ονειρεύονταν για την ελεύθερη Ελλάδα:

Κάθε άνθρωπος που εργάζεται και προκόβει για ένα χρόνο στην Ελλάδα, δικαιούται να είναι Έλληνας υπήκοος.

Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονταν όσοι ήταν πραγματικοί πατριώτης και όχι πατριδοκάπηλοι!

Γιάννης Τσιρώνης
υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στη Β' Αθηνών
yannistsironis.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3008,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18248,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,742,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1467,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3847,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μετανάστες: Να τους σκοτώσουμε ή να τους διώξουμε;
Μετανάστες: Να τους σκοτώσουμε ή να τους διώξουμε;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj66tctF_H1Q6X99gpeLlqFeZqj4DP9KS5B-VMgRQDCrJDca5HJQahzP-HP_SlPgmTzIWRdDvMiyQNeOaJRq2d4rVtayc5uI1eX0Ej0XExwRBSDIi8ncLVnGOwMiFwz4y4BNNbcfNe42lUG/s320/Fylakio_Kentro_Krathshs_Metanastwn.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj66tctF_H1Q6X99gpeLlqFeZqj4DP9KS5B-VMgRQDCrJDca5HJQahzP-HP_SlPgmTzIWRdDvMiyQNeOaJRq2d4rVtayc5uI1eX0Ej0XExwRBSDIi8ncLVnGOwMiFwz4y4BNNbcfNe42lUG/s72-c/Fylakio_Kentro_Krathshs_Metanastwn.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_3.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_3.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων