Γ. Παυλίδης: «Η πρόταση των 12 ΕΟΖ είναι βασισμένη σε πελατειακές σχέσεις»

Μία πρόταση βασισμένη σε πελατειακές σχέσεις χαρακτήρισε την πρόταση δημιουργίας 12 Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Γιώργος Παυλίδης επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αποδίδοντας λαϊκισμό στον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Χρόνος» τόνισε ότι είναι καιρός η περιοχή να αποφύγει επιλογές, όπως επιδοτήσεις και κίνητρα, επιλογές οι οποίες, όπως είπε, σπίλωσαν τη φήμη κυρίως της Θράκης και να προσδιορίσει... ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παράλληλα καταφέρθηκε κατά των κυβερνητικών πολιτικών, που όπως είπε, δεν εκμεταλλεύτηκαν ποτέ τη στρατηγική θέση της περιοχής.

Η Θράκη είναι ένας τόπος προικισμένος από την φύση και τον Θεό, ένας τόπος όπου επενδύθηκαν πολλές ελπίδες και οράματα. Υπάρχουν καινούρια σχέδια επί χάρτου, όπως η ειδική οικονομική ζώνη. Ήθελα την άποψη σας γι’ αυτό τον σχεδιασμό.

Γ.Π.: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι ένας στρατηγικός χώρος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Ειδικά η Θράκη που είναι το στενό πέρασμα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, η έξοδος στην Μεσόγειο, έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αν η Θράκη κάτι πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το στρατηγικά της πλεονέκτημα. Δεν εννοώ στρατιωτικά, αλλά στρατηγικά από πλευράς πολιτικής, συγκοινωνιακής, οικονομικής, ενεργειακής θέσης. Αυτό το πλεονέκτημα μετατράπηκε μέσα από τις πιέσεις σε μειονέκτημα και νομίζω ότι καταγράφεται με σαφήνεια. Πολλές φορές η περιοχή μας χρησιμοποιήθηκε από τα εθνικά κέντρα εξουσίας στο όνομα της ανάπτυξης και πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα πίσω από τα κίνητρα κρύφτηκαν διάφορες δράσεις κατά την άποψη μου που αδίκησαν και λάσπωσαν την περιοχή μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να επενδύσουμε στους δικούς πόρους, στην δική μας ταυτότητα, στους δικούς μας ανθρώπους, μακριά από διάφορες διαφορετικές στάσεις και σκέψεις που υπάρχουν σε πολλά σημεία.

Η Θράκη έχει μεγάλες δυνατότητες, όπως όλη η περιοχή, αν αξιοποιήσει τον δικό της πλούτο, αν τον διασυνδέσει με την παραγωγή και αν αποκτήσει εξωστρέφεια. Δυστυχώς όμως αυτοί που διοικούν δεν πιστεύουν στην περιοχή όσο πρέπει και σ’ αυτό είμαι σαφής. Παρά τις πανηγυρικού τύπου φρασεολογίες που χρησιμοποιούν και δεν έχουν και καθαρή πορεία δράσης. Όταν θέλεις να πας κάπου αποφασίζεις από ποιο δρόμο, με ποιες στάσεις και με ποια μέσα θα καταλήξεις στον προορισμό σου. Εδώ εμείς παρατηρούμε ένα αλαλούμ στη διοίκηση, παρατηρούμε στάσεις που αναιρούνται μέσα από τον χρόνο, παρατηρούμε πολλά λόγια, πολλές συσκέψεις, πολλές διαβουλεύσεις, πολύ χαμηλό αποτέλεσμα.

Είστε αισιόδοξος για την υλοποίηση των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών;

Γ.Π.: Πρέπει να μάθει ο καθένας μας τι είναι η ΕΟΖ και να διδαχτούμε από την διεθνή πρακτική. Αυτό που λέγεται ΕΟΖ παρουσιάζει μια τεράστια ποικιλομορφία στον κόσμο. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες ζώνες με διάφορες μορφές, με διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με διαφορετικές στοχεύσεις, ανάλογα με την ταυτότητα της κάθε οικονομίας. Το πιο χαρακτηριστικό μοντέλο, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτές να είναι πανάκεια για την λύση οικονομικών προβλημάτων, είναι αυτές που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες όπως στον Άγιο Δομίνικο, σε κάποιες περιοχές του Μπαγκλαντές, στην Κορέα, όπου είχαμε μια ανάπτυξη με εκτίναξη εντυπωσιακή. Το μοντέλο που πρέπει να δούμε εμείς για την περιοχή μας, θα πρέπει να το μελετήσουμε πολύ προσεκτικά. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να αποφασίσουμε που και με ποιο τρόπο πρέπει να συστήσουμε κάποιες ΕΟΖ. Αυτά δεν αποφασίζονται ούτε στο γόνατο, ούτε αν θέλετε πρέπει να υπακούουν όπως είδαμε με την πρόταση των 12 ζωνών που έγινε βασισμένη σε πελατειακές σχέσεις, δηλαδή να τους ικανοποιήσουμε όλους και από λίγο, πάρτε κόσμε. Αυτά είναι ατοπήματα. Αφού μελετηθούν όλα τα σημεία και αφού διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον και το τοπικό συμφέρον και σε καμία περίπτωση να μην τεθούν προς τα κάτω εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο ήδη βαθιά πληγωμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό που υποστηρίζει ο περιφερειάρχης ότι η ΑΜΘ μπορεί να γίνει μια τεράστια ΕΟΖ.

Γ.Π.: Το ανακάλεσε και είπε ότι αποτελεί λαϊκισμό, το είχε πει και νωρίτερα. Βέβαια είναι σύνηθες φαινόμενο να λέει κάτι και να ανακαλεί. Δεν μπορεί να γίνει. Καταρχήν όποιος λέει τέτοια πράγματα νομίζω ότι τα λέει παντελώς ανεύθυνα, γιατί οι οικονομικές ζώνες προϋποθέτουν έναν αυστηρά περιφραγμένο χώρο, ο οποίος πρέπει να έχει άλλη συμπεριφορά για τα προϊόντα που εξάγονται σε τρίτες χώρες και όχι στην Ε.Ε. και άλλη συμπεριφορά για τα προϊόντα που προορίζονται για το εσωτερικό της χώρας αλλά και για τις χώρες της Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει τελωνειακό έλεγχο, στο κάθε σημείο.

Συμμετέχετε στην επιτροπή Περιφερειών της Ελλάδος, όπου επίκειται μία συνάντηση όπου συζητάτε τι;

Γ.Π.: Συμμετέχω ακόμη και στο συμβούλιο της Ευρώπης με την παλιά σύνθεση και μάλλον θα είμαι και με τη νέα σύνθεση. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος αυτή την περίοδο προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των κοινωνιών όλων των περιφερειών, αλλά και του νέου θεσμού, που πιστεύω ότι δεν έχει την ανάλογη πορεία με αυτή που εμείς περιμέναμε. Θέλαμε ένα ισχυρό εργαλείο περιφερειακά, εκείνο που φαίνεται στο τέλος ότι έγινε, είναι ότι οι περιφερειάρχες έχουν πάρει ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και προσωπικής προβολής του ΕΣΠΑ, που δεν είναι δικό τους εργαλείο, είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θα μοιραστεί και το μοιράζουν ως μποναμάδες δεξιά και αριστερά ανάλογα με τα συμφέροντα. Εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί.

Η Ένωση Περιφερειών είναι κάτι που θέλει την πρόοδο των περιφερειών, όμως μια ομογενοποίηση σε όλη την χώρα, μια ενιαία στάση, μια προσπάθεια προσαρμοσμένη στα δεδομένα της βαθιάς οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, είναι πολύ σημαντικό αυτό να μην το λησμονούμε καμία στιγμή, δεν έχουμε την δυνατότητα πολυτελών δράσεων σήμερα, όταν δίπλα μας κάποιοι πεινάνε, εμείς είμαστε η έκφραση της κοινωνίας και μέσα από την Ένωση Περιφερειών γίνονται αυτές οι προσπάθειες. Τώρα μεθαύριο πιστεύω ότι θα συζητηθεί και είναι απόλυτα λογικό η διαφοροποίηση και η συρρίκνωση που επέρχεται σε πολλά σημεία λόγω του μνημονίου 2. Το μνημόνιο 2 περιορίζει πόρους, αν θυμάμαι καλά περιορίζει περίπου 55 εκατομμύρια από τους δήμους, μειώνει κονδύλια της τάξης των 150 εκ. ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών που επίσης αυτά τα κονδύλια προορίζονται για τις περιφέρειες αλλά και για τους δήμους σε προγράμματα που είναι εθνικής κλίμακας, περιορίζει επίσης άλλα σημεία, άλλα κονδύλια, γιατί έχει να κάνει κυρίως με κονδύλια, που έχουν επιπτώσεις όπως και θεσμικά κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, ενώ δεν δέχεται μια σειρά από προτάσεις που είχαμε κάνει εμείς.

Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ (Μ. Μαρτίδου)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,640,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2083,Αλεξανδρούπολη,8970,Αλεπάκος,11,Άμυνα,357,Ανακύκλωση,37,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,153,Άρθρα - Απόψεις,3053,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3478,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,101,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,739,Δράμα,125,Έβρος,19108,Εθελοντισμός,256,Εκδηλώσεις,2702,Εκκλησία,1274,Εκπαίδευση,1587,Ελλάδα,1346,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,78,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,654,Εργασία,26,Εργασιακά,323,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,122,Ζωή και Υγεία,335,Θράκη,796,Ιστορία,249,Καβάλα,201,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,199,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,621,Κοινωνία,92,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,689,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,464,Ξάνθη,226,Οικολογία,351,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1592,Πανταζίδου,171,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,279,Περιβάλλον,458,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4014,Πολιτική,1538,Πολιτισμός,234,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6390,Ροδόπη,442,Σαμοθράκη,683,Σαρσάκης,49,Σάτιρα,62,Σουφλί,605,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,307,Συνέδρια,148,ΣΥΡΙΖΑ,414,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,266,Τρίγωνο,73,Τυχερό,55,Υγεία,1134,Φέρες,411,Lifestyle,8,Media,306,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Γ. Παυλίδης: «Η πρόταση των 12 ΕΟΖ είναι βασισμένη σε πελατειακές σχέσεις»
Γ. Παυλίδης: «Η πρόταση των 12 ΕΟΖ είναι βασισμένη σε πελατειακές σχέσεις»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic6n5jDZtpZMpkw1tnKXOyi4g5cCxRjhhIVHgRAp9uXsU6wo1HNo4H0Eku1NmBv9FDQCDRPlNVgFQxXeG9ibp3yL1Q6515MXlq21CB-DpJ1RS4yMJPTN1VhUnIEPohmEJRTNy-rGxi_Wk/s200/paylidis.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic6n5jDZtpZMpkw1tnKXOyi4g5cCxRjhhIVHgRAp9uXsU6wo1HNo4H0Eku1NmBv9FDQCDRPlNVgFQxXeG9ibp3yL1Q6515MXlq21CB-DpJ1RS4yMJPTN1VhUnIEPohmEJRTNy-rGxi_Wk/s72-c/paylidis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/03/12.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/03/12.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων