«Οι διαβεβαιώσεις ότι η Βουλγαρία θα πληρώσει το χρέος για τη συμμετοχή της στο σχέδιο του αγωγού προκαλούν αμφιβολίες. Τέτοιες υποσχέσεις ακούμε εδώ και τρία χρόνια»
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να πληρώσει το χρέος για τη συμμετοχή της στο σχέδιο πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο πρέσβης της στη Ρωσική Ομοσπονδία Πλάμεν Γκροζντάνοφ. Θα ήταν, εξάλλου, πιο σωστό να ειπωθεί για «την άρνηση της συμμετοχής».
Η διακυβερνητική νομική Συμφωνία για την κατασκευή αυτού... του αγωγού, παρακάμπτοντας τα τουρκικά Στενά, όπως είναι γνωστό, είχε υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα το 2007 με πολύ διαφανή σκοπό – τον σκοπό της αποσυμφόρησης των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Με την επέκταση του Κονσόρτσιουμ Μεταφοράς Ενέργειας από την Κασπία, εδώ, στις προσβάσεις των Στενών θα βρεθούν περίπου 135 - 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, ενώ η μέγιστη διαπεραστικότητα είναι 110 - 115 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο.
Η χερσαία διαδρομή από το βουλγαρικό Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα ως την ελληνική Αλεξανδρούπολη στο Αιγαίο, μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων θα εξασφάλιζε την διοχέτευση 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και μακροπρόθεσμα, 50 εκατομμυρίων. Το σχέδιο αυτό, όπως θα έλεγε κανείς, είναι επικερδές για όλες τις πλευρές – για τον προμηθευτή, τον καταναλωτή, τις διαμετακομιστικές χώρες, οι οποίες χάρη στην «γεωγραφία» τους θα αποκόμιζαν αρκετά μεγάλο κέρδος καθώς επίσης και για όλη την Ε.Ε. γενικά, η ενεργειακή ασφάλεια της οποίας θα αυξανόταν σημαντικά.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες υποστήριξαν αυτό το σχέδιο, το οποίο, εξάλλου, δεν είχε υποβληθεί από τη Μόσχα, αλλά από τους ίδιους του Έλληνες και τους Βούλγαρους. Όταν όμως το 2009 στην εξουσία στη Βουλγαρία ανήλθε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, τότε ακολούθησαν διάφορες πολυπλοκότητες – η κατανομή των μεριδίων είναι δήθεν άδικη και οικολογική ζημιά της χώρας θα είναι τεράστια. Γενικά μας ενδιαφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό διύλισης πετρελαίου απ’ ότι ο αγωγός. Παρόλα αυτά, η Βουλγαρία ενέκρινε την οικολογική εξπερτίζ. Τελικά όμως αποφάσισε να θάψει αυτό το σχέδιο.
«Δεν υπάρχει καμιά τραγωδία εδώ», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Ιγκόρ Ντιόμιν, γραμματέας τύπου της ρωσικής εταιρείας Transneft.
«Δεν έχουμε σήμερα καμιά επιτακτική ανάγκη από την αύξηση του δυναμικού εξαγωγών μέσω των Στενών της Μαύρης θάλασσας. Έχουμε ακόμα καιρό να μελετήσουμε καλά, χωρίς βιασύνη, διάφορες προτάσεις. Έχουμε απορρίψει το τουρκικό σχέδιο πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν μιας και η διαδρομή του περνά στα βουνά και συνεπώς δεν μας συμφέρει οικονομικά. Είναι ακόμα πιθανή η κατασκευή αγωγού μέσω του ευρωπαϊκού μέρους της Τουρκίας κατά μήκος του Βοσπόρου, αλλά εδώ, για να πούμε την αλήθεια, υπάρχει το πρόβλημα της γεωγραφικής κοντινότητας μιας νατοϊκής βάσης. Όλα όμως συζητούνται, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής αγωγού μέσω της Ρουμανίας και της Κροατίας. Αν εμφανιστεί τέτοια ανάγκη, τότε θα εμφανιστεί και συγκεκριμένο σχέδιο», παρατήρησε ο Ιγκόρ Ντιόμιν.
«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τελικά θα παραμείνει το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», δήλωσε αυτές τις μέρες η Βουλγάρα εμπειρογνώμονας Νίνα Ντιουλγκέροβα. Οι ελπίδες αυτές στηρίζονται στην αλλαγή της εξουσίας στη Σοφία το 2013. Η Μόσχα δε, όπως εξήγησε ο Ιγκόρ Ντιόμιν, δεν κλείνει, αλλά μόνο «παγοποιεί» αυτό το σχέδιο. Οι διαβεβαιώσεις δε ότι οι δαπάνες για την προετοιμασία του σχεδίου (ολικού ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ) θα καλυφθούν, προκαλούν εδώ μεγάλες αμφιβολίες. «Τέτοιες υποσχέσεις ακούμε εδώ και τρία χρόνια», σημείωσε ο γραμματέας τύπου της ρωσικής εταιρείας Τρανσνέφτ.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω