Εικόνα διάλυσης εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Σε «ανταρσία» εξελίχθηκαν οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου και κυρίως στην τροπολογία Λοβέρδου για το ωράριο των φαρμακείων.
Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν τη ρύθμιση ή δήλωσαν «παρών». Πολλές ήταν και οι αρνητικές ψήφοι, όπως και τα «παρών», στα άρθρα που αφορούσαν την απελευθέρωση τους επαγγέλματος των δικηγόρων, το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και την περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών...»
Να σημειωθεί ότι έφυγαν από την ψηφοφορία οι περισσότεροι δικηγόροι βουλευτές, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους κυρίως με την διάταξη που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τελικά και τα 11 άρθρα, με εξαίρεση το επίμαχο άρθρο 29 για τα φαρμακεία, στο οποίο οι βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν "παρών" και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ το καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι πρώην υπουργοί Χ. Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη, Πάνος Μπεγλίτης (εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο Χρ. Πρωτόπαπας (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) καταψήφισαν τα μισά σχεδόν άρθρα του νομοσχεδίου ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισαν το άρθρο 29 του Λοβέρδου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν τη ρύθμιση για την απελεύθερη του ωραρίου των φαρμακείων είναι οι βουλευτές Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάνος Μπεγλίτης, Δημήτρης Παπουτσής και Κώστας Στασινός.
Συνολικά αναφέρεται ότι καταψήφισαν άρθρα οι: Πέμη Ζούνη, Γιάννης Βούρος, Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Πάυλος Στασινός, Λάμπρος Μίχος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αικατερίνη Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Χρήστος Κατσούρας, Χάρης Καστανίδης, Χρυσή Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αγγελική Γκερέκου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μανώλης Μπεντενιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Θεοχάρη, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Στάθης Κουτμερίδης, Μιχάλης Τζελεπής, Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωσήφ Βαλυράκης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος καταψήφισε και τα 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά της Ν.Δ. βουλευτές δικηγόροι όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Τζαβάρας, Μιχάλης Γιαννάκης, Γιάννης Ανδριανός, Μαργαρίτης Τζίμας, Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος, επέλεξαν να απουσιάσουν από την διαδικασία εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους κυρίως με την διάταξη που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες.
Η κατάσταση την ώρα της καταμέτρησης έγινε έκρυθμη όταν το προεδρείο της Βουλής και οι παριστάμενοι υπουργοί συνειδητοποίησαν ότι το μεν άρθρο 29 «δεν περνάει», ενώ άλλα, όπως για τις δικηγορικές εταιρίες ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, υπερψηφίσθηκαν οριακά.
Κάποια στιγμή μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος ακούσθηκε να λέει δυνατά προς το προεδρείο «πείτε μου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό εάν έχει πλειοψηφία» - φράση που δημιούργησε την εντύπωση πολιτικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, για την «αποστασία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη για την κυβέρνηση ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω