Συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Συνεδρίασε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Mεικτή Ενεργειακή Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev.
Τη συνάντηση απασχόλησε ιδιαίτερα η ξαφνική αλλαγή της στάσης της Βουλγαρίας το... τελευταίο τριήμερο και η επίσημη άρνηση να συνεχίσει να προωθεί την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η Βουλγαρία ήγειρε, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας του 2007, αιτιάσεις περί μη οικονομικής βιωσιμότητας του έργου με απόφαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Η δήλωση αναφέρεται στην απόφαση της Βουλγαρίας να αποπληρώσει τις οφειλές της στη διεθνή εταιρεία του αγωγού Transbalkan SA και στη συνέχεια να αποχωρήσει από τη Διακρατική Συμφωνία, εφόσον τα δύο άλλα μέρη (Ρωσία – Ελλάδα) δεν συναινέσουν με αυτή.
H απόφαση προέκυψε, ενώ λίγο πριν, στις 4 Νοεμβρίου 2011, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας είχε χαρακτηρίσει ως επαρκή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού, γεγονός που άνοιγε το δρόμο για την περαιτέρω εξέλιξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησής του.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού από ενεργειακή και οικονομική σκοπιά, και τη σταθερή διαχρονική στήριξή του από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για κοινά συντονισμένα βήματα των δύο χωρών, υπέρ της συνέχισης της στήριξης του έργου.
Η ελληνική και η ρωσική πλευρά εξέφρασαν την έκπληξη και δυσαρέσκειά τους για τις τελευταίες αποφάσεις της Βουλγαρίας. Τόνισαν ότι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου είχε καταδειχθεί πλήρως ήδη από την περίοδο υπογραφής της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας του 2007 και συμφώνησαν, αφού διαβουλευθούν με τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών και την διεθνή εταιρεία του έργου, να αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες. Αυτές θα αφορούν μεταξύ άλλων και εκείνες που σχετίζονται με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις Βουλγαρίας, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Διακρατική Συμφωνία και στη διεθνή εταιρεία του έργου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στη βάση των εξαιρετικών διμερών τους σχέσεων, όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας μας από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την μετά το 2016 περίοδο.
Έγινε, τέλος, αποδεκτή από ρωσικής πλευράς η ελληνική πρόταση για προώθηση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στον κτιριακό τομέα, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω