Μεγάλες φωτιές άναψε… η μεγάλη πυρκαγιά
Σχεδόν δέκα ημέρες έχουν περάσει από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λευκίμη, η οποία κατάφερε σημαντικό πλήγμα στο δασικό οικοσύστημα του κεντρικού και νότιου Έβρου.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν ακουστεί διάφορες εκτιμήσεις, τόσο για το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της φωτιάς, όσο και για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών, τις οποίες έχει δηλώσει πως θα διερευνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης...»
Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι έδωσαν επί 4 μερόνυχτα τη μάχη με τις φλόγες, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις δραματικές ώρες.
Μάλιστα, αυτό το κλίμα της δυσαρέσκειας εύκολα ανιχνεύεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
«Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή στη δύσκολη πυρκαγιά της Λευκίμης, καθώς και τους πολίτες - εθελοντές, οι οποίοι συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται στη δύσκολη μάχη που δίνει το Πυροσβεστικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Προσωπικό. Μας λυπεί όμως το γεγονός ότι ορισμένοι Θεσμικοί Παράγοντες αρνήθηκαν την ηθική συμπαράσταση στους συναδέλφους μας και ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θέτουν τα αποτελέσματα ερευνών για τυχόν ευθύνες. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει απαξιώνοντας τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων πυροσβεστών που από την πρώτη στιγμή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις που συνεχώς αυξάνονταν ρίχτηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς».
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Αν. Μακεδονίας - Θράκης Λεωνίδας Καραγκούνης, ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, υποστηρίζει πως «ο μοναδικός τοπικός φορέας που με τη στάση του προκάλεσε δυσαρέσκεια στους συναδέλφους που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες ήταν ο κ. Λαμπάκης. Η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των υπόλοιπων φορέων ήταν άψογη. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κράτησε αυτή την στάση και σήμερα αναζητά ευθύνες. Εμείς, πάντως, δεν τον είδαμε στον τόπο της πυρκαγιάς, αλλά μόνο στα κανάλια. Αντιθέτως, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Γκότσης ήταν συνεχώς στο πλευρό μας.
Δεν είχαμε την ηθική υποστήριξη που θα θέλαμε την ώρα του αγώνα μας από τον κ. Λαμπάκη, ο οποίος, θεωρούμε ότι προσπάθησε να καπηλευτεί πολιτικά την πυρκαγιά. Την ώρα του πολέμου, δεν έχουμε κομματικά χρώματα, τους θέλουμε όλους δίπλα μας», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης, επισημαίνοντας πως το ίδιο κλίμα επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων του που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, «δίχως, όμως, κάποιοι να το σέβονται αυτό».
Παράλληλα, τόνισε πως ο συνδυασμός των 12 αρχικών εστιών της φωτιάς και του ανέμου, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν είχαμε καταστροφή, αλλά σοβαρές ζημιές, εφόσον δεν κάηκε το δάσος της Δαδιάς και δεν θρηνήσαμε θύματα.
«Οι πραγματικά καμένες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 35.000 στρέμματα. Νομίζω πως η κινητοποίηση όλων ήταν άψογη και πως η αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς ήταν τόσο υποδειγματική, που θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές και υπεύθυνους πολιτικής προστασίας. Από την 3η μέρα είχε σταματήσει το ενεργό μέτωπο της φωτιάς. Στις 19 πρώτες ώρες είχαν έρθει τα γαλλικά εναέρια μέσα κι είχε ενεργοποιηθεί η πολιτική προστασία της Ε.Ε. Η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των φορέων – πλην του Δημάρχου- ήταν άμεση και θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να κατασβεστεί γρηγορότερα μία τέτοια φωτιά», κατέληξε ο κ. Καραγκούνης.
Μεγάλες φωτιές άναψε η μεγάλη πυρκαγιά
Εντωμεταξύ, στα άκρα κινήθηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης και αντιπολίτευσης, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ετοιμότητα και τη συνεισφορά του Δήμου στη μεγάλη φωτιά της Λευκίμης, η οποία προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και στο διευρυμένο Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Προβληματισμός επικράτησε και για την επόμενη μέρα της τραγωδίας, καθώς οι πλημμύρες απειλούν πολλές περιοχές από τις οποίες πέρασε η πύρινη λαίλαπα.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, η πυρκαγιά άφησε πίσω της μεγάλες πληγές στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, καίγοντας βασικούς «πνεύμονες» της περιοχής. Σημείωσε πως ήταν υποδειγματική η στάση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και όλων των αυτοδιοικητικών που βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ανάγκη να γίνει έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν ολιγωριών και λαθών και στηλιτεύοντας την στάση όσων δεν βρέθηκαν στις περιοχές που φλέγονταν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι την πρώτη και πιο κρίσιμη μέρα της πυρκαγιάς, «ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι το γραφείο κίνησης του Δήμου λειτουργούσε όταν εκδηλώθηκε η φωτιά». Αυτό άλλωστε προκύπτει κι από τα αναλυτικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, στην οποία αναφέρονται οι υπηρεσίες και ο αριθμός των οχημάτων που απεστάλησαν στον τόπο της φωτιάς, δίχως να υπάρχει αναφορά για το Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Λαμπάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Γρηγοριάδη ότι προσπαθεί να ακυρώσει την προσπάθεια που έγινε από το Δήμο, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν σε επιφυλακή με όλα του τα μέσα.
Ο κ. Γρηγοριάδης επέρριψε ευθύνες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Γερακόπουλο, ο οποίος όπως σημείωσε, «έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς ή στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, και όχι σπίτι του». Τέλος, ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει μία μελέτη που θα επουλώσει τις «πληγές» των περιοχών που κινδυνεύουν με μεγάλες πλημμύρες.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί πάμε μπροστά» Μιχάλης Κογιομτζής, σημείωσε πως δεν έχουν πια σημασία τα λάθη ή οι παραλείψεις που μπορεί να σημειώθηκαν, αλλά η επόμενη μέρα στις περιοχές που επλήγησαν και στις οποίες, όπως είπε, «θα αλλάξει το κλίμα».
Στην πρόληψη τέτοιων φυσικών καταστροφών επικεντρώθηκε ιδιαίτερα ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία, όπως επεσήμανε, δεν έλαβε τις απαντήσεις που θα περίμενε. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους τόσες μέρες έτρεξαν και βοήθησαν στην αντιμετώπιση της φωτιάς, ωστόσο τι ωφελεί να τρέχει κανείς, αν δεν έχει σχεδιάσει από πριν κάποια βασικά πράγματα, όχι μόνο για τις φωτιές, αλλά και για πλημμύρες και σεισμούς ακόμη», προτείνοντας να συζητηθούν εκτενώς στα δημοτικά συμβούλια σχέδια πρόληψης τέτοιων φυσικών καταστροφών.
«Καλύτερα να είμαστε Προμηθείς, παρά Επιμηθείς», είπε. Απέδωσε ευθύνες στη δημοτική αρχή, η οποία θα παραδώσει στους επόμενους δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσος και με τεράστιο έλλειμμα του περιβαλλοντικού κεφαλαίου του δήμου. Συμπλήρωσε ότι δεν ήλθε ποτέ θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ δεν προβλέφθηκε ούτε ένα ευρώ, για αντιπυρικές ζώνες, καθάρισμά τους, την αγροτική – δασική οδοποιία, την κατασκευή μικρών φραγμάτων. «Δεν πρέπει να επιρρίπτουμε σε άλλους τις ευθύνες, αλλά να αναλαμβάνουμε πρώρα τις δικές μας, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει στην επικράτεια του δήμου μας», κατέληξε.
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος εξέφρασε την αγωνία του για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, κάνοντας αναφορά στην ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή για τις φωτιές του Έβρου βουλευτές του ΚΚΕ.
Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω