Στις 19 Απριλίου 2011, Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιήθηκε τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αρχή στα πλαίσια των ανακοινώσεων ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Δ/Σ ότι την ίδια μέρα στην Αθήνα είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου στην οποία έθεσε θέματα της αρμοδιότητας της, που αφορούν τον Δήμο Διδυμοτείχου.
Ειδικότερα μας είπε ότι υπέβαλε υπόμνημα με τα κάτωθι αιτήματα:
1) ΤΕΙ Νοσηλευτικής (κτιριολογικό-ένταξη στο ΕΣΠΑ, ίδρυση 2ου Τμήματος)
2) Κατασκευή Γεν. Λυκείου
3) Κατασκευή Νηπιαγωγείων και Ειδικού Σχολείου
4) Μεταφορά μαθητών
5) Ιδιοκτησιακό Σχολείων - Λειτουργικά έξοδα
6) Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων
7) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Μεταξάδες...»
Στην ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σιναπίδη, προς τον κ. Δήμαρχο, ποιες δεσμεύσεις έλαβαν από την υφυπουργό, και για ποια έργα δεσμεύτηκε αυτή να πραγματοποιηθούν, μας απάντησε ότι τους άκουσαν με «κατανόηση και πολλή προσοχή» αλλά δεν τους δόθηκε καμία άμεση διαβεβαίωση.
Ο κ. Σιναπίδης συνεχίζοντας είπε πως «όλοι οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου είμαστε αλληλέγγυοι στα παραπάνω κρίσιμα θέματα παιδείας που αφορούν την περιοχή μας και ζητούμε την άμεση επίλυση τους. Πρόσθεσε όμως πως το παραπάνω υπόμνημα που δόθηκε στους αρμοδίους ήταν μία απλή έκθεση ιδεών».
«Για να ζητήσεις κάτι από κάποιο Υπουργείο και να εισακουστείς αυτήν την περίοδο, κύριε Δήμαρχε πρέπει να έχεις και να υποβάλεις ώριμες οικονομοτεχνικές μελέτες για τα έργα που διεκδικείς, και μετά να πιέζεις συνεχώς για την χρηματοδότηση αυτών.
Τα απλά υπομνήματα και η παράθεση ευχολογίων δεν δείχνουν σοβαρότητα και φυσικά καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων στις υπηρεσίες των Υπουργείων».
Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του, εδώ και 4 μήνες δεν έχουν στρωθεί να παράγουν μελέτες για τα κρίσιμα θέματα της περιοχής μας παρόλο που ως Δήμος έχουμε και τεχνική αλλά και διαχειριστική επάρκεια. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις προηγούμενες ώριμες μελέτες (υπάρχουν για το Ειδικό Σχολείο και για το Γενικό Λύκειο), αλλά το κυριότερο πρέπει με σωστή καθοδήγηση και δουλειά να παράξουν καινούριες μελέτες σε όλους τους τομείς, προσαρμοσμένες στην νέα τοπική πραγματικότητα.
Παρόμοιο θέμα τέθηκε κατόπιν όταν πήρε τον λόγο ο σύμβουλος της παράταξης «Δήμος των Αξιών» κ. Περιστεράκης. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι τέλος Μαΐου, έχει ζητήσει από τους Δήμους της χωρικής αρμοδιότητα της αν έχουν έτοιμες ώριμες μελέτες για να τις χρηματοδοτήσει.
Φυσικά κάτι ανάλογο ζητήθηκε και από τον Δήμο Διδυμοτείχου ο οποίος όμως με την παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο αυτό, να φτιάξει δηλ. έστω λίγες ώριμες οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση άμεσα.
Δυστυχώς όπως επισήμανα και προηγουμένως αρκείται σε εκθέσεις ιδεών, ευχολόγια, διαπιστώσεις και επικαλείται φόρτο εργασίας και άλλες ανούσιες δικαιολογίες.
Ορθή πολιτική όμως για μία δημοτική αρχή δεν είναι να κάνει διαπιστώσεις αλλά να παράγει γεγονότα και έργα. Τις διαπιστώσεις τις κάνει η αντιπολίτευση. Η συμπολίτευση «μιλάει» με τα έργα και τις δράσεις της.
Εκτός αν έχουν μπερδέψει του ρόλους τους και κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους.
Δυστυχώς μοιάζουν μέχρι τώρα με μία παρέα ερασιτεχνών που δεν επιθυμούν να κυβερνήσουν στην ουσία, γιατί αυτό θα τάραζε την ησυχία τους και θα αυξάνονταν έτσι οι υποχρεώσεις τους. Παραμένουν μία λέσχη συζητήσεων και όχι μία πολιτική δημοτική κίνηση που μπορεί να διοικεί.
Δυστυχώς για εσάς, κε Δήμαρχε αν δεν έχεις πολιτικές εμπειρίες στα νιάτα σου, και αν δεν έχεις συγκρουστεί στα φοιτητικά αμφιθέατρα δεν μπορείς να διοικήσεις πολιτικά όχι μόνο δημαρχία αλλά ούτε καν απλό σωματείο.
Το ξαναλέω η πολιτική υπάρχει για να δημιουργεί γεγονότα και όχι να αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις.
Το επόμενο θέμα της «Έγκρισης τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 2011» έγινε επίσης πεδίο αντιπαράθεσης για την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η παράταξη «Δήμος των Αξιών» καταψήφισε την έκθεση γιατί η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε για να εισπράξει τα οφειλόμενα και βεβαιωθέντα προηγούμενων ετών.
Αναφέρω χαρακτηριστικά πως ενώ υπάρχουν βεβαιωθέντα από παρελθόντα έτη (ΠΟΕ) 1.600.000 Ευρώ και έπρεπε αυτό το 3μηνο να εισπραχθούν, δυστυχώς έχουν εισπραχθεί μόνο 30.000 (2%). Δυστυχώς εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο εκτέλεσης του προϋπολογισμού με την προηγουμένη δημοτική αρχή.
Η νέα δημοτική αρχή από την μία δεν περιορίζει τις δαπάνες και φυσικά δεν εισπράττει τα οφειλόμενα των ασυνεπών πολιτών προς τον Δήμο μας, και από την άλλη, έχει φορτωθεί όλα τα χρέη (2.000.000 Ευρώ μόνο του Δήμου, χωρίς τις δημοτικές επιχειρήσεις) των προηγούμενων, τα οποία φυσικά θα τα πληρώσουν οι έντιμοι συνδημότες μας.
Επιτέλους δεν πρέπει οι έντιμοι συμπολίτες μας να είναι συνεχώς τα κορόιδα της πόλης μας σε βάρος αυτών που συστηματικά φοροαποφεύγουν, δεν πληρώνουν τις οφειλές προς τον Δήμο και κανένας δεν τους εγκαλεί.
Το ίδιο μοντέλο δημοτικής διακυβέρνησης συνεχίζεται στο Διδυμότειχο κατόπιν συνεννόησης, με την μέθοδο της «κλωνοποίησης» για να μην υπάρχουν ενδοκομματικές απώλειες. Και το συμφέρον της πόλης μας και των πολιτών περνά δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα.
Αναλυτικά σας αναφέρω σύμφωνα με την έκθεση.
1) Μισθώματα από αστικά ακίνητα. Έπρεπε να εισπραχθούν στο 3μηνο αυτό 75.000 Ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 13.000.
2) Τέλη και δικαιώματα ύδρευσης από παρελθόντα έτη. Έπρεπε να εισπραχθούν 537.000 Ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.259.
3) Τέλη και δικαιώματα αποχέτευσης. Έπρεπε να πάρουν17.000 Ευρώ και πήραν μόνο 25.
4) Τέλος εξόρυξης λατομείων. Έπρεπε να πάρουν 129.000 Ευρώ και πήραν μόνο 0.
5) Μίσθωση αγροτεμαχίων. Από 15.000 Ευρώ πήραν μόνο 1.800
6) Τέλη νεκροταφείων. Από 82.000 πήραν μόνο 1.500
7) Πάγιο λατομείων. Από17.000 πήραν 0.
8) Ενοίκια από κτίρια παρελθόντων ετών. Από 293.000 πήραν μόνο11.000
9) Τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων. Από 41.000 πήραν μόνο 890.
10) Τέλος επί ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων 2%, παρελθόντων ετών. Από 191.000 Ευρώ πήραν μόνο 4.000.
Δεν χρωστούν λοιπόν στον Δήμο μας, μόνο οι άποροι αλλά και αρκετοί «έχοντες και κατέχοντες». Πότε επιτέλους θα βάλει ο Δήμος δικηγόρο να διεκδικήσει τα νόμιμα από τους οφειλέτες; Ή θα συνεχιστεί το ίδιο έργο να φοροδιαφεύγουν κάποιοι και να την πληρώνουν τελικά οι έντιμοι συμπολίτες μας;
Όπως πάντως διαπιστώνουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης πρόθεση να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα διαμέσου της νομικής οδού τουλάχιστον από τους έχοντες και κατέχοντες της πόλης μας.
Επόμενο θέμα «Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Διδ/χου στη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Έρευνας Ανάπτυξης Βορείου Έβρου».
Η συζήτηση ξεκίνησε με μία ελλιπέστατη εισήγηση από την μεριά του Δημάρχου που δεν γνώριζε καν για ποιο λόγο γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες πήραμε από τον Δ/ντή της Εταιρείας.
Έτσι η ΕΕΑΒΕ Α.Ε. έχει μετοχικό κεφάλαιο 400.000 Ευρώ. Ιδρύθηκε το 1991 με μετόχους κυρίως τους Δήμους του Βορείου Έβρου και ορισμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Σήμερα την πλειοψηφία την έχει ο Δήμος Ορεστιάδος, ενώ η Δήμος Διδυμοτείχουχου έχει περίπου 30%.
Η Εταιρεία από το 1997 διαχειρίστηκε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το LEADER ,το ΟΠΑΑΧ, «Κοινωνία της πληροφορίας» κλπ ύψους περίπου 17.000.000 Ευρώ και στην ακμή της απασχολούσε έως και 45 άτομα. Έχει έδρα στην Ορ/δα σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Η εταιρεία ενίσχυσε πολλές επενδύσεις ιδιωτών στο Διδ/χο (οι περισσότερες πρόσφατες ιδιωτικές επενδύσεις στον εθνικό δρόμο Διδ/χου προς Σοφικό είναι «παιδιά» της ΕΕΑΒΕ)
Όσο υπήρχαν τα προγράμματα και μέχρι το2008 ήταν πλεονασματική. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι ελλειμματική σε ύψος 180.000 Ευρώ σε 2 έτη και απασχολεί 2 υπαλλήλους. Το έλλειμμα αφορά περίπου 30.000 Ευρώ σε ενοίκια, 40.000 Ευρώ σε έξοδα του Δ/Σ (αμοιβές και έξοδα παράστασης) 30.000 Ευρώ σε προσωπικό και τα υπόλοιπα είναι χρέη προς προμηθευτές.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους περίπου 200.000 Ευρώ από τα οποία τα 50.000 Ευρώ είναι η συμμετοχή του Δήμου Διδ/χου, θα πάει όλη σε εξόφληση των πιο πάνω ελλειμμάτων. Το νέο Δ/Σ είναι 7μελές με συμμετοχή 4μελών από Ορ/δα και 3 από Διδ/χο.
Η Εταιρεία πιστεύει πως μπορεί να γίνει ισοσκελισμένη αν διαχειριστεί το ΟΠΑΑΧ που θα τρέξει από το 2011. Ίδωμεν.
Ο κ. Σιναπίδης παίρνοντας τον λόγο είπε πως «δεν αμφισβητεί κανείς πως η εταιρεία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει ως Α.Ε. πλεονασματική για να είναι βιώσιμη και να μην επιβαρύνει έτσι τα πορτοφόλια των δημοτών. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να πηγαίνει σε επενδύσεις και όχι σε κάλυψη χρεών γιατί έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος. Πρέπει λοιπόν να φύγει από τα ενοίκια και να ελαττώσει κατά πολύ τις δαπάνες και τα έξοδα του Δ/Σ. Το Δ/Σ κόστισε 40.000 Ευρώ για τα προηγούμενα 2 χρόνια κατά τα οποία υπήρχε ελάχιστος φόρτος εργασίας».
Ο κ. Σιναπίδης είπε πως ψηφίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τους εξής όρους. 1) να γίνει μικρότερη αύξηση κεφαλαίου, άρα και μικρότερη επιβάρυνση του Δήμου μας, 2)να μην πληρωθούν οι δαπάνες του προηγούμενου Δ/Σ και να μειωθούν τα έξοδα παραστάσεως του νέου Δ/Σ, 3) να παραχωρηθεί δωρεάν χώρος στην εταιρεία από τον Δήμο Ορ/δος για να γλιτώσει τα ενοίκια ή 4) σε αδυναμία του Δήμου Ορ/δος, να παραχωρήσει ο Δήμος Διδ/χου δικό του χώρο για την στέγαση της 5) η κατανομή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα χειριστεί η Εταιρεία στο άμεσο μέλλον να είναι ισότιμη σε Διδ/χο και Ορ/δα.
Τα επόμενο θέματα ήταν η «Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Διδ/χου και Περιφέρειας Α.Μ.Θ για την υλοποίηση του έργου ¨καταπολέμηση κουνουπιών¨ για το 2011».
Η σύμβαση είναι 10μηνη ύψους 1.070.000 Ευρώ, συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, ο Δήμος μας θα πληρώσει 10.000 Ευρώ. Το πρόγραμμα θα το διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης με αμοιβή 50.000 Ευρώ και θα περιλαμβάνει τα… συνηθισμένα (ψεκασμούς κλπ).
Να δούμε αν θα μας απαλλάξουν φέτος από τα κουνούπια ή θα ξοδευτούν άσκοπα 1.000.000 Ευρώ.
Επόμενο θέμα «Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σχολικές επιτροπές».
Οι δήθεν έκτακτες λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων αφορούν την επιχορήγηση των εκδρομών τους. Το ποσό είναι 23.000 Ευρώ και είναι μια τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Ο Δήμος δηλ. ο φορολογούμενος πληρώνει τα έξοδα των ημερήσιων και πολυήμερων «εκπαιδευτικών»; εκδρομών των Σχολείων.
Ο κ. Σιναπίδης καταψήφισε την λογική του παραπάνω αιτήματος. Να βαφτίζονται οι εκδρομές έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων και να χρηματοδοτούνται από τον εκάστοτε προϋπολογισμό του Δήμου.
Στην δική μας εποχή τα έξοδα για την 7ημερη της Γ Λυκείου τα εξασφαλίζαμε με ιδία συμμετοχή και την διοργάνωση εκδηλώσεων.
Επίσης μία άλλη κακή τακτική των τελευταίων ετών στα Δ/Σ του Δήμου Διδ/χου είναι το θέμα «επί αιτήσεων δημοτών». Πρόκειται κυρίως για ενδεείς συνδημότες μας οι οποίοι ζητούν οικονομική ενίσχυση απευθείας από τον Δήμο μας. Το κονδύλιο είναι περίπου 20.000 Ευρώ κάθε χρόνο και μοιράζεται αναλόγως.
Το παράδοξο είναι πως μόνο ο δικός μας Δήμος έχει αυτήν την πρωτοτυπία, να αποστέλλει εδώ και χρόνια τέτοιου είδους αιτήσεις στον Επίτροπο για έγκριση. Τα συμπεράσματα δικά σας για το τι εξυπηρετεί αυτή η «βιομηχανία» αιτήσεων οικονομικών ενισχύσεων συνδημοτών μας.
Εμείς λέμε πως αντί για απλές ενισχύσεις ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε αυτά τα άτομα και να αφήσει το έργο της ελεημοσύνης στην τοπική εκκλησία. Το προσωπικό για 2μηνη και 8μηνη εποχιακή απασχόληση θα έπρεπε να είναι από τα άτομα αυτά, και όχι να προσλαμβάνονται άτομα που έχουν οικονομική επιφάνεια και καλό οικογενειακό εισόδημα.
Και μην ξεχνάτε το κινέζικο ρητό. «Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα χορτάσει μία φορά. Αν τον μάθεις να ψαρεύει θα χορταίνει μια ζωή».
Επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Απριλίου 2011 με τα εξής σημαντικά… θέματα
1) Αποδοχή και απόδοση επιχορηγήσεων-χρηματοδοτήσεων
2) Μερική τροποποίηση προϋπολογισμού 2011
3) Επιλογή πιστωτικού ιδρύματος για άνοιγμα λογαριασμού
Θα ξοδέψουμε το λιγότερο 2.700 Ευρώ σε ένα απόγευμα (τόσο είναι το κόστος μόνο των αιρετών, χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα για ΔΕΗ, υπερωρίες υπαλλήλων κλπ οπότε αυξάνεται περισσότερο το κόστος) για να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα…
Ενώ σε άλλους Δήμους ασχολούνται με συντάξεις, εγκρίσεις κατάρτιση μελετών, έργων και προγραμμάτων εμείς αναλωνόμαστε σε… υψηλή πολιτική.
Περαστικά μας και Καλή «Δημοτική» Ανάσταση.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Στέφανος Σιναπίδης
sinapidistef.blogspot.com
Ειδικότερα μας είπε ότι υπέβαλε υπόμνημα με τα κάτωθι αιτήματα:
1) ΤΕΙ Νοσηλευτικής (κτιριολογικό-ένταξη στο ΕΣΠΑ, ίδρυση 2ου Τμήματος)
2) Κατασκευή Γεν. Λυκείου
3) Κατασκευή Νηπιαγωγείων και Ειδικού Σχολείου
4) Μεταφορά μαθητών
5) Ιδιοκτησιακό Σχολείων - Λειτουργικά έξοδα
6) Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων
7) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Μεταξάδες...»
Στην ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σιναπίδη, προς τον κ. Δήμαρχο, ποιες δεσμεύσεις έλαβαν από την υφυπουργό, και για ποια έργα δεσμεύτηκε αυτή να πραγματοποιηθούν, μας απάντησε ότι τους άκουσαν με «κατανόηση και πολλή προσοχή» αλλά δεν τους δόθηκε καμία άμεση διαβεβαίωση.
Ο κ. Σιναπίδης συνεχίζοντας είπε πως «όλοι οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου είμαστε αλληλέγγυοι στα παραπάνω κρίσιμα θέματα παιδείας που αφορούν την περιοχή μας και ζητούμε την άμεση επίλυση τους. Πρόσθεσε όμως πως το παραπάνω υπόμνημα που δόθηκε στους αρμοδίους ήταν μία απλή έκθεση ιδεών».
«Για να ζητήσεις κάτι από κάποιο Υπουργείο και να εισακουστείς αυτήν την περίοδο, κύριε Δήμαρχε πρέπει να έχεις και να υποβάλεις ώριμες οικονομοτεχνικές μελέτες για τα έργα που διεκδικείς, και μετά να πιέζεις συνεχώς για την χρηματοδότηση αυτών.
Τα απλά υπομνήματα και η παράθεση ευχολογίων δεν δείχνουν σοβαρότητα και φυσικά καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων στις υπηρεσίες των Υπουργείων».
Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του, εδώ και 4 μήνες δεν έχουν στρωθεί να παράγουν μελέτες για τα κρίσιμα θέματα της περιοχής μας παρόλο που ως Δήμος έχουμε και τεχνική αλλά και διαχειριστική επάρκεια. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις προηγούμενες ώριμες μελέτες (υπάρχουν για το Ειδικό Σχολείο και για το Γενικό Λύκειο), αλλά το κυριότερο πρέπει με σωστή καθοδήγηση και δουλειά να παράξουν καινούριες μελέτες σε όλους τους τομείς, προσαρμοσμένες στην νέα τοπική πραγματικότητα.
Παρόμοιο θέμα τέθηκε κατόπιν όταν πήρε τον λόγο ο σύμβουλος της παράταξης «Δήμος των Αξιών» κ. Περιστεράκης. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι τέλος Μαΐου, έχει ζητήσει από τους Δήμους της χωρικής αρμοδιότητα της αν έχουν έτοιμες ώριμες μελέτες για να τις χρηματοδοτήσει.
Φυσικά κάτι ανάλογο ζητήθηκε και από τον Δήμο Διδυμοτείχου ο οποίος όμως με την παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο αυτό, να φτιάξει δηλ. έστω λίγες ώριμες οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση άμεσα.
Δυστυχώς όπως επισήμανα και προηγουμένως αρκείται σε εκθέσεις ιδεών, ευχολόγια, διαπιστώσεις και επικαλείται φόρτο εργασίας και άλλες ανούσιες δικαιολογίες.
Ορθή πολιτική όμως για μία δημοτική αρχή δεν είναι να κάνει διαπιστώσεις αλλά να παράγει γεγονότα και έργα. Τις διαπιστώσεις τις κάνει η αντιπολίτευση. Η συμπολίτευση «μιλάει» με τα έργα και τις δράσεις της.
Εκτός αν έχουν μπερδέψει του ρόλους τους και κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους.
Δυστυχώς μοιάζουν μέχρι τώρα με μία παρέα ερασιτεχνών που δεν επιθυμούν να κυβερνήσουν στην ουσία, γιατί αυτό θα τάραζε την ησυχία τους και θα αυξάνονταν έτσι οι υποχρεώσεις τους. Παραμένουν μία λέσχη συζητήσεων και όχι μία πολιτική δημοτική κίνηση που μπορεί να διοικεί.
Δυστυχώς για εσάς, κε Δήμαρχε αν δεν έχεις πολιτικές εμπειρίες στα νιάτα σου, και αν δεν έχεις συγκρουστεί στα φοιτητικά αμφιθέατρα δεν μπορείς να διοικήσεις πολιτικά όχι μόνο δημαρχία αλλά ούτε καν απλό σωματείο.
Το ξαναλέω η πολιτική υπάρχει για να δημιουργεί γεγονότα και όχι να αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις.
Το επόμενο θέμα της «Έγκρισης τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 2011» έγινε επίσης πεδίο αντιπαράθεσης για την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η παράταξη «Δήμος των Αξιών» καταψήφισε την έκθεση γιατί η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε για να εισπράξει τα οφειλόμενα και βεβαιωθέντα προηγούμενων ετών.
Αναφέρω χαρακτηριστικά πως ενώ υπάρχουν βεβαιωθέντα από παρελθόντα έτη (ΠΟΕ) 1.600.000 Ευρώ και έπρεπε αυτό το 3μηνο να εισπραχθούν, δυστυχώς έχουν εισπραχθεί μόνο 30.000 (2%). Δυστυχώς εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο εκτέλεσης του προϋπολογισμού με την προηγουμένη δημοτική αρχή.
Η νέα δημοτική αρχή από την μία δεν περιορίζει τις δαπάνες και φυσικά δεν εισπράττει τα οφειλόμενα των ασυνεπών πολιτών προς τον Δήμο μας, και από την άλλη, έχει φορτωθεί όλα τα χρέη (2.000.000 Ευρώ μόνο του Δήμου, χωρίς τις δημοτικές επιχειρήσεις) των προηγούμενων, τα οποία φυσικά θα τα πληρώσουν οι έντιμοι συνδημότες μας.
Επιτέλους δεν πρέπει οι έντιμοι συμπολίτες μας να είναι συνεχώς τα κορόιδα της πόλης μας σε βάρος αυτών που συστηματικά φοροαποφεύγουν, δεν πληρώνουν τις οφειλές προς τον Δήμο και κανένας δεν τους εγκαλεί.
Το ίδιο μοντέλο δημοτικής διακυβέρνησης συνεχίζεται στο Διδυμότειχο κατόπιν συνεννόησης, με την μέθοδο της «κλωνοποίησης» για να μην υπάρχουν ενδοκομματικές απώλειες. Και το συμφέρον της πόλης μας και των πολιτών περνά δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα.
Αναλυτικά σας αναφέρω σύμφωνα με την έκθεση.
1) Μισθώματα από αστικά ακίνητα. Έπρεπε να εισπραχθούν στο 3μηνο αυτό 75.000 Ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 13.000.
2) Τέλη και δικαιώματα ύδρευσης από παρελθόντα έτη. Έπρεπε να εισπραχθούν 537.000 Ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.259.
3) Τέλη και δικαιώματα αποχέτευσης. Έπρεπε να πάρουν17.000 Ευρώ και πήραν μόνο 25.
4) Τέλος εξόρυξης λατομείων. Έπρεπε να πάρουν 129.000 Ευρώ και πήραν μόνο 0.
5) Μίσθωση αγροτεμαχίων. Από 15.000 Ευρώ πήραν μόνο 1.800
6) Τέλη νεκροταφείων. Από 82.000 πήραν μόνο 1.500
7) Πάγιο λατομείων. Από17.000 πήραν 0.
8) Ενοίκια από κτίρια παρελθόντων ετών. Από 293.000 πήραν μόνο11.000
9) Τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων. Από 41.000 πήραν μόνο 890.
10) Τέλος επί ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων 2%, παρελθόντων ετών. Από 191.000 Ευρώ πήραν μόνο 4.000.
Δεν χρωστούν λοιπόν στον Δήμο μας, μόνο οι άποροι αλλά και αρκετοί «έχοντες και κατέχοντες». Πότε επιτέλους θα βάλει ο Δήμος δικηγόρο να διεκδικήσει τα νόμιμα από τους οφειλέτες; Ή θα συνεχιστεί το ίδιο έργο να φοροδιαφεύγουν κάποιοι και να την πληρώνουν τελικά οι έντιμοι συμπολίτες μας;
Όπως πάντως διαπιστώνουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης πρόθεση να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα διαμέσου της νομικής οδού τουλάχιστον από τους έχοντες και κατέχοντες της πόλης μας.
Επόμενο θέμα «Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Διδ/χου στη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Έρευνας Ανάπτυξης Βορείου Έβρου».
Η συζήτηση ξεκίνησε με μία ελλιπέστατη εισήγηση από την μεριά του Δημάρχου που δεν γνώριζε καν για ποιο λόγο γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες πήραμε από τον Δ/ντή της Εταιρείας.
Έτσι η ΕΕΑΒΕ Α.Ε. έχει μετοχικό κεφάλαιο 400.000 Ευρώ. Ιδρύθηκε το 1991 με μετόχους κυρίως τους Δήμους του Βορείου Έβρου και ορισμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Σήμερα την πλειοψηφία την έχει ο Δήμος Ορεστιάδος, ενώ η Δήμος Διδυμοτείχουχου έχει περίπου 30%.
Η Εταιρεία από το 1997 διαχειρίστηκε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το LEADER ,το ΟΠΑΑΧ, «Κοινωνία της πληροφορίας» κλπ ύψους περίπου 17.000.000 Ευρώ και στην ακμή της απασχολούσε έως και 45 άτομα. Έχει έδρα στην Ορ/δα σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Η εταιρεία ενίσχυσε πολλές επενδύσεις ιδιωτών στο Διδ/χο (οι περισσότερες πρόσφατες ιδιωτικές επενδύσεις στον εθνικό δρόμο Διδ/χου προς Σοφικό είναι «παιδιά» της ΕΕΑΒΕ)
Όσο υπήρχαν τα προγράμματα και μέχρι το2008 ήταν πλεονασματική. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι ελλειμματική σε ύψος 180.000 Ευρώ σε 2 έτη και απασχολεί 2 υπαλλήλους. Το έλλειμμα αφορά περίπου 30.000 Ευρώ σε ενοίκια, 40.000 Ευρώ σε έξοδα του Δ/Σ (αμοιβές και έξοδα παράστασης) 30.000 Ευρώ σε προσωπικό και τα υπόλοιπα είναι χρέη προς προμηθευτές.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους περίπου 200.000 Ευρώ από τα οποία τα 50.000 Ευρώ είναι η συμμετοχή του Δήμου Διδ/χου, θα πάει όλη σε εξόφληση των πιο πάνω ελλειμμάτων. Το νέο Δ/Σ είναι 7μελές με συμμετοχή 4μελών από Ορ/δα και 3 από Διδ/χο.
Η Εταιρεία πιστεύει πως μπορεί να γίνει ισοσκελισμένη αν διαχειριστεί το ΟΠΑΑΧ που θα τρέξει από το 2011. Ίδωμεν.
Ο κ. Σιναπίδης παίρνοντας τον λόγο είπε πως «δεν αμφισβητεί κανείς πως η εταιρεία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει ως Α.Ε. πλεονασματική για να είναι βιώσιμη και να μην επιβαρύνει έτσι τα πορτοφόλια των δημοτών. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να πηγαίνει σε επενδύσεις και όχι σε κάλυψη χρεών γιατί έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος. Πρέπει λοιπόν να φύγει από τα ενοίκια και να ελαττώσει κατά πολύ τις δαπάνες και τα έξοδα του Δ/Σ. Το Δ/Σ κόστισε 40.000 Ευρώ για τα προηγούμενα 2 χρόνια κατά τα οποία υπήρχε ελάχιστος φόρτος εργασίας».
Ο κ. Σιναπίδης είπε πως ψηφίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τους εξής όρους. 1) να γίνει μικρότερη αύξηση κεφαλαίου, άρα και μικρότερη επιβάρυνση του Δήμου μας, 2)να μην πληρωθούν οι δαπάνες του προηγούμενου Δ/Σ και να μειωθούν τα έξοδα παραστάσεως του νέου Δ/Σ, 3) να παραχωρηθεί δωρεάν χώρος στην εταιρεία από τον Δήμο Ορ/δος για να γλιτώσει τα ενοίκια ή 4) σε αδυναμία του Δήμου Ορ/δος, να παραχωρήσει ο Δήμος Διδ/χου δικό του χώρο για την στέγαση της 5) η κατανομή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα χειριστεί η Εταιρεία στο άμεσο μέλλον να είναι ισότιμη σε Διδ/χο και Ορ/δα.
Τα επόμενο θέματα ήταν η «Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Διδ/χου και Περιφέρειας Α.Μ.Θ για την υλοποίηση του έργου ¨καταπολέμηση κουνουπιών¨ για το 2011».
Η σύμβαση είναι 10μηνη ύψους 1.070.000 Ευρώ, συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, ο Δήμος μας θα πληρώσει 10.000 Ευρώ. Το πρόγραμμα θα το διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης με αμοιβή 50.000 Ευρώ και θα περιλαμβάνει τα… συνηθισμένα (ψεκασμούς κλπ).
Να δούμε αν θα μας απαλλάξουν φέτος από τα κουνούπια ή θα ξοδευτούν άσκοπα 1.000.000 Ευρώ.
Επόμενο θέμα «Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σχολικές επιτροπές».
Οι δήθεν έκτακτες λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων αφορούν την επιχορήγηση των εκδρομών τους. Το ποσό είναι 23.000 Ευρώ και είναι μια τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Ο Δήμος δηλ. ο φορολογούμενος πληρώνει τα έξοδα των ημερήσιων και πολυήμερων «εκπαιδευτικών»; εκδρομών των Σχολείων.
Ο κ. Σιναπίδης καταψήφισε την λογική του παραπάνω αιτήματος. Να βαφτίζονται οι εκδρομές έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων και να χρηματοδοτούνται από τον εκάστοτε προϋπολογισμό του Δήμου.
Στην δική μας εποχή τα έξοδα για την 7ημερη της Γ Λυκείου τα εξασφαλίζαμε με ιδία συμμετοχή και την διοργάνωση εκδηλώσεων.
Επίσης μία άλλη κακή τακτική των τελευταίων ετών στα Δ/Σ του Δήμου Διδ/χου είναι το θέμα «επί αιτήσεων δημοτών». Πρόκειται κυρίως για ενδεείς συνδημότες μας οι οποίοι ζητούν οικονομική ενίσχυση απευθείας από τον Δήμο μας. Το κονδύλιο είναι περίπου 20.000 Ευρώ κάθε χρόνο και μοιράζεται αναλόγως.
Το παράδοξο είναι πως μόνο ο δικός μας Δήμος έχει αυτήν την πρωτοτυπία, να αποστέλλει εδώ και χρόνια τέτοιου είδους αιτήσεις στον Επίτροπο για έγκριση. Τα συμπεράσματα δικά σας για το τι εξυπηρετεί αυτή η «βιομηχανία» αιτήσεων οικονομικών ενισχύσεων συνδημοτών μας.
Εμείς λέμε πως αντί για απλές ενισχύσεις ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε αυτά τα άτομα και να αφήσει το έργο της ελεημοσύνης στην τοπική εκκλησία. Το προσωπικό για 2μηνη και 8μηνη εποχιακή απασχόληση θα έπρεπε να είναι από τα άτομα αυτά, και όχι να προσλαμβάνονται άτομα που έχουν οικονομική επιφάνεια και καλό οικογενειακό εισόδημα.
Και μην ξεχνάτε το κινέζικο ρητό. «Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα χορτάσει μία φορά. Αν τον μάθεις να ψαρεύει θα χορταίνει μια ζωή».
Επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Απριλίου 2011 με τα εξής σημαντικά… θέματα
1) Αποδοχή και απόδοση επιχορηγήσεων-χρηματοδοτήσεων
2) Μερική τροποποίηση προϋπολογισμού 2011
3) Επιλογή πιστωτικού ιδρύματος για άνοιγμα λογαριασμού
Θα ξοδέψουμε το λιγότερο 2.700 Ευρώ σε ένα απόγευμα (τόσο είναι το κόστος μόνο των αιρετών, χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα για ΔΕΗ, υπερωρίες υπαλλήλων κλπ οπότε αυξάνεται περισσότερο το κόστος) για να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα…
Ενώ σε άλλους Δήμους ασχολούνται με συντάξεις, εγκρίσεις κατάρτιση μελετών, έργων και προγραμμάτων εμείς αναλωνόμαστε σε… υψηλή πολιτική.
Περαστικά μας και Καλή «Δημοτική» Ανάσταση.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Στέφανος Σιναπίδης
sinapidistef.blogspot.com
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω