Απάντηση στον κ. Κυριάκο Αρίκα από κ. Γιάννη Mπαρά

Αγαπητέ Κύριε Αρίκα,

Κατ’αρχάς είναι ίσως χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ για την πλήρη συνέντευξη (25/2/11) καθώς αυτό που δημοσιεύτηκε είναι εύλογα -λόγω περιορισμένου χώρου στο φύλλο της εφημερίδας υποθέτω- μια περίληψη και κάποια μόνο κομμάτια της συνολικής συνέντευξης που διήρκησε περίπου 1μιση ώρα. Εκεί διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι η μελέτη στην οποία αναφέρομαι σχετικά με το ισοζύγιο του έργου είναι η Μελέτη Κόστους - Ωφέλους που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Ιούλιο του 2010. Δεν πρόκειται λοιπόν για «κατασκευασμένη» μελέτη από πλευράς της εταιρίας...»

Σε ότι αφορά τα ακριβή στοιχεία του έργου του Περάματος σας παραπέμπω στην παρουσίαση στην οποία αρχικά αναφέρεστε και εσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι τελικώς δεν την μελετήσατε με προσοχή. Ακόμη επιμένετε να ανεφέρεστε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 2000 από άλλη εταιρία. Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στον σχεδιασμό, εκτέλεση και λειτουργία του έργου από την σημερινή εταιρία (www.eldoradogold.com), την οποία εάν δεν κατανοήσετε δεν έχουμε κοινό παρονομαστή συζήτησης, επομένως και συννενόησης. Τα στοιχεία είναι αυτά που αναγράφονται λεπτομερώς στην παρουσίαση που δημοσιεύσαμε στις 14 Μαρτίου 2011.

Το επίπεδο της σημερινής μητρικής εταιρίας αποδεικνύεται έμπρακτα από την άψογη λειτουργία των 4 μεταλλείων χρυσού, ενός μεταλλείου σιδήρου και άλλων 2 υπό κατασκευή μεταλλείων χρυσού στην Τουρκία την Κίνα και την Βραζιλία. Χρειάζεται ίσως να τα επισκεφτεί κάποιος από κοντά για να λάβει πλήρη εικόνα. Ωστόσο αν και αυτό μπορεί να είναι πρακτικά δύσκολο για το σύνολο των συμπολιτών μας, θα αποτελούσε μία αυτόματη κατάρριψη των τρομακτικών σας σεναρίων για απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή.

Μια άλλη βασικότατη διαφοροποίηση σε σχέση με τον παλιό σχεδιασμό του έργου είναι η απουσία της λίμνης τελμάτων. Είναι άξιο απορίας το να επιμένετε να αναφέρεστε σε αυτήν εφόσον δεν θα υπάρχει κάτι ανάλογο στο έργο του Περάματος. Χρησιμοποιείται σειρά από φιλτρόπρεσσες και παράγεται αφυγραμμένο τέλμα (filter cake) το οποίο εναποτίθεται ως στερεό στοιχείο σε πλήρως σχεδιασμένη στεγανοποιημένη περιοχή η οποία θα αποκατασταθεί πλήρως. Το αφυγραμμένο αυτό υλικό δεν περιέχει τα στοιχεία που ισχυρίζεστε στην αναλυτική σας τοποθέτηση και δεν αποτελεί εστία μόλυνσης καθότι έχει προηγηθεί κατάλληλη και πιστοποιημένη επεξεργασία αποτοξικοποίησης που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Επιτέλους ας αποδειχθεί με αληθινά στοιχεία η παραφιλολογία για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί από το κυάνιο σε έργα ανα τον κόσμο και ας αναρωτηθούμε πώς γίνεται να λειτουργούν αυτή τη στιγμή πάνω από 900 μεταλλεία χρυσού χωρίς κανένα προβλήμα.

Η Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) καθώς και η κύρια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία ακολουθεί -εάν και εφόσον ελέγξει και προωθήσει το ΥΠΕΚΑ την ΠΠΕ- συντάσσονται από μελετητικές εταιρίες της Ελλάδας και του Εξωτερικού παράλληλα με τον σχεδιασμό του έργου, από μηχανικούς, γεωλόγους κλπ εξειδικευμένους στο αντικείμενο τους ο καθένας, έτσι ώστε να αποτυπωθούν οι υπάρχουσες συνθήκες στον χώρο ενός προτεινόμενου έργου και να εξεταστούν οι επιπτώσεις της λειτουργίας του. Δεν παρουσιάζονται πλαστά στοιχεία με σκοπό την παραπλάνηση των αρμόδιων φορέων και του κόσμου. Έχουμε να κάνουμε με έναν σύγχρονο σχεδιασμό και συγκεκριμένες διαδικασίες που έχουν επαληθευτεί στην πράξη και δεν θα αποτελέσουν πειραματισμό στην περιοχή μας.

Οι καταστάσεις ληστρικής εκμετάλλευσης που περιγράφετε θα ευδοκιμούσαν θεωρητικά σε περιβάλλοντα πλήρους ανομίας και ο ισχυρισμός ότι πρέπει να εξορυχθούν ανεξέλεγκτα όλοι οι λόφοι της περιοχής για να φτάσει η εταιρία στο επιθυμητό κέρδος ή ποσότητα χρυσού, καταργούν κάθε έννοια ύπαρξης περιβαλλοντικής μελέτης και νόμων. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Ελληνική κατ’ επέκταση) είναι συγκεκριμένη, αυστηρή και έχει δημιουργηθεί μέσα από ζωντανά παραδείγματα για να εξυπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος μαθαίνοντας μεταξύ άλλων και από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν συντάσσονται οι νόμοι για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιριών. Αυτός ο υπαινιγμός είναι ένας ισοπεδωτικός και απόλυτος λαϊκισμός, που δεν αρμόζει σε επιστημονικές αναλύσεις.

Ίσως θα ήταν ωφελιμότερο για τους συμπατριώτες μας να κάνετε προσπάθειες για την αποκατάσταση του παρατημένου μεταλλείου στην Κίρκη, για του οποίου την αποκατάσταση είναι υπεύθυνο το Ελληνικό κράτος (είναι αστείο να λέτε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα η προτεινόμενη αποκατάσταση του από την Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. ως αντισταθμιστικό αφού τέτοιου μεγέθους αντισταθμιστικά έργα προβλέπονται), παρά να επιτίθεστε σε πρόσωπα που δεν γνωρίζετε προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Δεν αρμόζει στην σοβαρότητα του βιογραφικού σας το οποίο κατά τα άλλα σέβομαι απόλυτα. Είναι παρ’ όλα αύτα μεγάλη ευθύνη να μην αποπροσανατολίζουμε τους συμπολίτες μας. Η προσωπική μου ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μου -εάν προσπεράσουμε την ευθύνη που έχω για την επιστήμη που σπούδασα- είναι πολύ μεγαλύτερη από την δική σας εξ αποστάσεως θέση. Κατοικώ σε αυτή την πόλη και εργάζομαι σε αυτό το έργο προσπαθώντας να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για τις αληθινές παραμέτρους ενός τέτοιου έργου, που εφόσον γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές (προϋπόθεση κάθε σύγχρονου έργου και υπεύθυνης ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον γενικότερα) η τοπική κοινωνία θα καρπωθεί πολλά θετικά τα οποία αναλύονται στην παρουσίαση του έργου, αλλά και εκτενέστερα σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας με τους συμπολίτες μου, όπως επίσης και σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις (επισκέψεις σε μεταλλεία, ενημερωτικές ημερίδες, κλπ) που θα επακολουθήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα. Δεν εκμεταλλεύομαι την άγνοια τους κατακεραυνώνοντας τους με έναν καταιγισμό από ανακρίβειες. Ειλικρινά προβληματίζομαι για τις προθέσεις σας με τα όσα τρομακτικά μεγέθη παρουσιάζετε.

Αντίθετα με τα όσα ισοπεδωτικά υπαινίσσεστε για επικοινωνιακές τακτικές σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω καμία αυτοπροβολή, όμως με αναγκάζετε σήμερα να σας απαντήσω σε αυτό το δημόσιας πρόσβασης μέσο διότι οι ισχυρισμοί σας απευθύνονται σε εμένα προσωπικά και είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα διαστρεβλωμένοι. Εν κατακλείδι δεν θα προσπαθούσα ποτέ να αλλάξω την άποψη κανενός, αλλά είναι πλέον χρέος να υπερασπίζεται κανείς την πραγματικότητα με ακριβή στοιχεία που προέρχονται από την πρακτική λειτουργία ανάλογων έργων. Έτσι τουλάχιστον μπορεί ο καθένας να έχει άποψη, αλλά έχοντας επαρκή ενημέρωση. Οι καταθέσεις σας βοηθούν την απαξίωση της εφαρμογής της τεχνολογίας και της επιστήμης που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υφίσταται γιατί υπάρχει λόγος ύπαρξης για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, αφού καλύπτουν δεδομένες ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Είναι υποκριτικό να κατηγορούμε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και την ίδια στιγμή να απολαμβάνουμε τα αγαθά, των οποίων οι πρώτες ύλες προέρχονται από αυτές.

Εν τέλει η πιο αφελής απλοποίηση για την οποία με κατηγορείτε στο κείμενο σας, εντοπίζεται στον δικό σας ισχυρισμό σας ότι όλη η περιοχή της Θράκης θα γεμίσει με μεταλλεία, έτσι απλά. Την στιγμή που για να υλοποιηθεί ένα έργο πρέπει να εξεταστούν όλες οι σχετικές με αυτό μελέτες και να προκύψει μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία του είναι επωφελής. Διαδικασίες χρονοβόρες, λεπτομερείς και πολύ σοβαρές που δεν επιβάλλονται χωρίς να εξετάζεται η διαδραστικότητα τέτοιων έργων με τις παράπλευρες δραστηριότητες και αναπτυξιακές παραμέτρους κάθε περιοχής.

Θα χρειαζόντουσαν πολλές ακόμα σελίδες για να αναλυθούν μία μία οι ανακρίβειες που αποδίδετε στο έργο του Περάματος μέσα από το κειμενό σας. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν κάποια στιγμή επισκεφτείτε και πάλι τον Έβρο να κουβεντιάζαμε και από κοντα όλες αυτές τις παραμέτρους που αναπτύσσετε στην ανάλυση σας για την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Ίσως μας τιμούσατε με την παρουσία σας σε κάποια από τις ενημερωτικές ημερίδες που θα διεξαχθούν στην πόλη μας τους προσεχείς μήνες. Ο διάλογος είναι πάντα εποικοδομητικός και θα μπορούσαμε να τον συνεχίσουμε χωρίς να αναστατώνουμε τα μέσα ενημέρωσης και τους συμπολίτες μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Μπαράς
Μηχανικός Διαχείρισης Περιβάλλοντος
και Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.
Βενιζέλου 51
68100 Αλεξανδρούπολη

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18340,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2524,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Απάντηση στον κ. Κυριάκο Αρίκα από κ. Γιάννη Mπαρά
Απάντηση στον κ. Κυριάκο Αρίκα από κ. Γιάννη Mπαρά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv20700USzxKBO9FBCG0q8k1H_Nr4hVbjJ5c1tDnGDg1nhtRfbi5JxqsyOnxOOXv-fl5kEPZTySispTcbgleWIK8Kbm9luZL_x34tk5zUjTwQo3-MDIhh6gqXfFk8PNml8aFabMhe79dY/s200/xrysoryxeia.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv20700USzxKBO9FBCG0q8k1H_Nr4hVbjJ5c1tDnGDg1nhtRfbi5JxqsyOnxOOXv-fl5kEPZTySispTcbgleWIK8Kbm9luZL_x34tk5zUjTwQo3-MDIhh6gqXfFk8PNml8aFabMhe79dY/s72-c/xrysoryxeia.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/03/m.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/03/m.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων