Με νέα αποστολή δυναμικότητας 200 συνοριοφυλάκων
Μόνιμη θα είναι πλέον η παρουσία του Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών». Η νέα μόνιμη αποστολή, δυναμικότητας περίπου 200 συνοριοφυλάκων, αποτελεί τμήμα του νέου σχεδιασμού του οργανισμού για την επιχείρηση «Ποσειδών», που ενώ το 2006 ξεκίνησε ως μια εποχική, θαλάσσια επιχείρηση κρατών-μελών της Ε.Ε. στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει εξελιχθεί σε μόνιμη επιχείρηση στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.
Μάλιστα, στα χερσαία σύνορα η επιτήρηση έχει επεκταθεί από τις αρχές Ιανουαρίου και στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Μπορεί ο αριθμός των αλλοδαπών που προσπαθούν να περάσουν τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα να είναι πολύ μικρότερος από όσους προσπαθούν να περάσουν τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα, αλλά είναι βέβαιο ότι η Τουρκία είναι πλέον η κύρια χώρα από την οποία μπαίνουν στην Ε.Ε. οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες...»
Η μόνιμη παρουσία του «Ποσειδώνα» στην Ελλάδα και η επέκτασή του στα χερσαία σύνορα ξεκίνησε από το 2010, οπότε είχε διαπιστωθεί ότι περισσότερο από 85% των αλλοδαπών που έφθαναν στην Ε.Ε. χωρίς χαρτιά είχαν μπει από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε αναπτύχθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (RABIT) ύστερα από αίτημα του υπ. Προστασίας του Πολίτη, ο Frontex κατέγραφε 245 συλλήψεις καθημερινά που μειώθηκαν στις 98 καθημερινά τον Ιανουάριο 2011. Μεταξύ των ατόμων που συνέλαβαν οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, το 44% ήταν Αφγανοί, 16% Αλγερινοί, 8,5% Πακιστανοί, 6% Σομαλοί και 4% Ιρακινοί.
Η μείωση των συλλήψεων στα επίμαχα 12,5 χλμ. είναι και ένας από τους λόγους που ο Οργανισμός έχει επεκταθεί προς Βουλγαρία, όπου μέχρι στιγμής συλλαμβάνονται μικρές ομάδες ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιράν) και την Αφρική (δυτική και βόρεια). Βέβαια εάν οι ροές στραφούν σταδιακά και προς τη Βουλγαρία, ο έλεγχος θα είναι δυσκολότερος, αφού η συνοριογραμμή Βουλγαρίας -Τουρκίας είναι μεγαλύτερη των 200 χλμ. των ελληνο-τουρκικών συνόρων και επιπλέον δεν υπάρχει το φυσικό εμπόδιο του Εβρου.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του Frontex να συνεχίσει η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης την παρουσία της στον Εβρο μετά τις αρχές Μαρτίου προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ε.Ε., αφού στις περιπτώσεις έκτακτων αποστολών η συνεισφορά όλων των κρατών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό είναι υποχρεωτική. Αυτή η δυσαρέσκεια έγινε ίσως αιτία για ένταξη του Εβρου στην επιχείρηση «Ποσειδών», όπου δεν είναι ακόμη υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κ. Τόμας ντε Μεζιέρ υποσχέθηκε ενίσχυση της γερμανικής παρουσίας στον «Ποσειδώνα 2011».
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Μαρία Δεληθανάση)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω