Τι πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα για το Λιμάνι της Σαμοθράκης και για την παραλία του Φάρου μας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις όπως:
• Η έναρξη συνεργασίας του Κινέζικου ναυτιλιακού κολοσσού COSCO με τον ΟΛΠ και το ενδιαφέρον του και για άλλα λιμάνια.
• Η συνάντηση (21/5) του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της COSCO.
• Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (16/6) του ΠΔ50/2010, σύμφωνα με το οποίο όλες οι αρμοδιότητες για την άσκηση λιμενικής πολιτικής περιέρχονται στο Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
• Η επίσκεψη της Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κύριας Λούκας Κατσέλη, στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα (Σαγκάη) και η συνέντευξη τύπου που έδωσε εκεί (18/6).
• Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών στα πλαίσια της υπογραφής (9/5) του Μνημονίου με την Τρόικα.
• Η ζημιογόνος λειτουργία των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας και Λαυρίου, ανοίγουν στην Κυβέρνηση το δρόμο για την εφαρμογή του « Καλλικράτη » και στο σύστημα διοίκησης και εκμετάλλευσης των ελληνικών λιμένων.
Είναι γεγονός ότι στο λιμενικό σύστημα της χώρας, την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις...»
Ειδικότερα:
• Το 1999 με το Ν.2688/1999 ο Ο.Λ.Π και ο Ο.Λ.Θ από ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε Α.Ε.
• Το 2000 με τους Ν.2738/1999 και 2839/2000 παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα να πάρουν τις αρμοδιότητες των Λιμενικών Ταμείων.
• Το 2001 με το Ν.2932/2001, δέκα (10) Λιμενικά Ταμεία, μεταξύ των οποίων και της Αλεξανδρούπολης, από ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε.
• Το 2001 εισάγεται στο Χρηματιστήριο ο Ο.Λ.Θ Α.Ε.
• Το 2003 εισάγεται στο Χρηματιστήριο ο Ο.Λ.Π Α.Ε.
Σήμερα, λόγω των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν σκέψεις – εκτιμώ θετικές – για τη λειτουργία δυο (2) Οργανισμών Λιμένα Α.Ε με έδρες τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ή τεσσάρων (4) με έδρες Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Οι νέοι Οργανισμοί ΑΕ που θα προκύψουν θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο μέχρι του ποσοστού του 45 % ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51%.
Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 74 % από Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ ΑΕ και το 100 % από τους άλλους δέκα (10) Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε.
Όποιο σχήμα και αν επιλέγει η Αλεξανδρούπολη σίγουρα θα υπαχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ο.Λ.Θ ΑΕ θα αγοράσει τα λιμάνια του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
Έτσι θα υπάρξει εξειδίκευση των λιμανιών σε συνδυασμό με οικονομίες κλίμακας.
Τα λιμάνια πχ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, κάτω από ένα έμπειρο Φορέα Διοίκησης, θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά, θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους και θα ειδικευτούν σε συγκεκριμένους τομείς.
Όμως, στην Αλεξανδρούπολη, η χρονίζουσα υπόθεση με το τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα κάτω από το Φάρο, θα «κοστίσει» ακριβά.
Ο Δήμος θα υποχρεωθεί πλέον να έρθει σε συναλλαγή όχι με ένα ΔΣ αποτελούμενο από δημότες της πόλης αλλά με μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το προβλεπόμενο σχήμα δεν επηρεάζει τη Σαμοθράκη η οποία όσο αφορά τα « λιμενικά » για πενήντα χρόνια (1950 – 2000) ήταν κάτω από την «ομπρέλα» της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα του Λιμενικού Ταμείου Ν. Έβρου.
Πρέπει όμως άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για τη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης.
Η μη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, στο Δήμο Σαμοθράκης, όπως έγινε – με την έκδοση σχετικών ΠΔ το 2001– για τόσα αλλά νησιά ( Λήμνο, Κω, Νάξο, Τήνο, Άνδρο, Κάρπαθο, Κάσο, Μύκονο, Ρόδο κλπ ) ήταν τεράστιο λάθος.
Η μόνη δικαιολογία, ίσως, ότι τότε «έπαιζε» αν θα μπει στην «ομπρέλα» του Ο.Λ.Α Α.Ε ή όχι. Αυτό μαρτυρούν οι παλινωδίες με τα άρθρα εικοστό πρώτο του Ν.2932/2001 και 22 του Ν.3450/2006.
Τελικά, η εκ νέου λειτουργία του, από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι και σήμερα, ως Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης, δεν είχε να προσφέρει κάτι στο νησί.
Για το καλό της Σαμοθράκης, η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να δρομολογήσει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Σαμοθράκης.
Άλλωστε δεν νοείται ισχυρός Δήμος, με το πνεύμα του «Καλλικράτη», και ειδικά σε ένα νησί, χωρίς «λιμενικές» αρμοδιότητες.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω