Loading ...

Σταύρος Κελέτσης: “Οι Υπουργοί πρέπει να διώκονται από την Δικαιοσύνη και όχι από την Βουλή!”

"Επιτακτική ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, οι Υπουργοί πρέπει να διώκονται από την Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή" τόνισε ο Βουλευτής.

Σταύρος Κελέτσης: “Οι Υπουργοί πρέπει να διώκονται από την Δικαιοσύνη και όχι από την Βουλή!”
Την ανάγκη κατάργησης στην επικείμενη Αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης από την Βουλή τόνισε χθες στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια ο Βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης, στη συζήτηση επί των Προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ περί Σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τυχόν διάπραξη αδικημάτων από τον πρώην Υπουργό κ. Σπύρο Λιβανό και την πρώην Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο πρώην Υφυπουργός Σταύρος Καλέτσης που ήταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι ανάγκη το άρθρο 86 να αναθεωρηθεί. Είναι επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας. Κατά την άποψη μου οι υποθέσεις όπως αυτές που συζητούμε σήμερα θα πρέπει σε όλα τα στάδια να αξιολογούνται από τα όργανα της Δικαιοσύνης και στις περιπτώσεις που η δικαιοσύνη κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός να οδηγείται όπως κάθε πολίτης στο φυσικό του δικαστή.

Αν θέλουμε η πολιτική να αποκαταστήσει και να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην κοινωνία θα πρέπει να προχωρήσουμε με τόλμη στις αλλαγές του Συντάγματος που απαιτούνται σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος.

Σήμερα θα πρέπει η Βουλή να αναλάβει με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως ισχύει, το ρόλο του Δικαστή. Μπορεί η διάταξη να μη μας αρέσει. Οφείλουμε όμως μέχρι να την αλλάξουμε να την εφαρμόσουμε.

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ελαφρά τη καρδία! Θα πρέπει τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας και θα αξιολογήσουμε να είναι ισχυρά ώστε να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια απόφαση με αδύναμα στοιχεία ή με άλλα κριτήρια πολιτικών σκοπιμοτήτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα ή πολιτικά αφηγήματα.

Σχετικά με τον κ. Σπύρο Λιβανό: Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει προσωπική εμπλοκή. Του αποδίδεται το αδίκημα της απιστίας κατά την πρόταση επειδή λέει «είναι υπεύθυνος για την επιλογή και την εποπτεία των συνεργατών του». Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει εντολή ή οδηγία ή υπόδειξη προς τους συνεργάτες του να ενεργήσουν για την κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχει περιουσιακή ζημία της ΕΕ, αφού όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων επιλέξιμων δικαιούχων και συμπλήρωση ελλείψεων φακέλων ή για λόγους ανωτέρας βίας, ώστε δικαιούχοι να μην αποκλειστούν τελικά.

Σχετικά με την κ. Φωτεινή Αραμπατζή: Παίρνει η ίδια τηλέφωνο σε δύο περιπτώσεις. Δεν ασκεί καμία πίεση, στην πρώτη ρωτά για δικαιούχο του 2018, πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό που δικαιούται; Η συνάδελφος μάλιστα αργότερα ως βουλευτής έχει καταθέσει ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο άνθρωπος ήταν δικαιούχος. Άρα νόμιμα. Και η Υφυπουργός ρωτά πότε; Δεν καταβλήθηκαν ακόμη! Πού είναι η ζημία; Που είναι το αδίκημα;

Στη δεύτερη περίπτωση ενδιαφέρεται για τρεις κτηνοτρόφους που είχαν ελεγχθεί την προηγούμενη χρονιά και επρόκειτο να ξαναελεγχθούν. Οι τρεις παραγωγοί ελέγχθηκαν κανονικά και δεν υπήρξε κανένα εύρημα. Καμία ζημία από πλευράς ΕΕ και εδώ αφού ήταν δικαιούχοι. Ούτε δόλος, ούτε παράβαση νόμου, ούτε ζημία.

Αυτά είναι τα στοιχεία. Και αναρωτιέμαι αν με αυτά τα στοιχεία μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινική δίωξη; Και δύο δημόσια πρόσωπα - ελαφρά τη καρδία - να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το μένος των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και να στοιχειοθετηθεί το αφήγημα περί κυβέρνησης διαφθοράς;

Ε λοιπόν όχι. Ως εδώ! Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε φρένο σ΄ αυτόν τον κατήφορο. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το πολίτευμα και την δημοκρατία μας!».

Οι δύο Προτάσεις τελικά απορρίφθηκαν με 152 ψήφους.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Facebook | X | Instagram | Threads | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων