Καρναβάλι Ξάνθης 2024: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες οι πληροφορίες

Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες τις πληροφορίες για το καρναβάλι.

Καρναβάλι Ξάνθης 2024: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες οι πληροφορίες
Συνολικά 17 ημέρες ξέφρενου γλεντιού, με συμμετοχή δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και 33 αποκριάτικων πληρωμάτων. Χιλιάδες καρναβαλιστές, δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις και 59 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων.

Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεκινά το Σάββατο 2 Μαρτίου στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου 2024.


Οι καθιερωμένες πλέον Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, ξεκινούν για μια ακόμη χρονιά με την πεποίθηση ότι θα προσφέρουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, μετατρέποντας την πόλη σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης.

Στη διάρκεια αυτών των 17 ημερών, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024 θα προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες μοναδικές στιγμές παράδοσης, λαογραφίας, διασκέδασης και χορού, με μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών, στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

Το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι «Ιδού η Ξάνθη, Ιδού και το Χοροπήδημα» και η σχετική αφίσα είναι η εξής:


Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των καρναβαλικών παρελάσεων και των συναυλιών...
[post_ads_2]
Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός, που μας προσφέρει την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας, δρώμενα που συνδυάζουν τον πολιτισμό και την παράδοση της Ξάνθης, με τη σύγχρονη ιστορία της. Μουσική, χορός, χρώματα και αρώματα, γεμίζουν κάθε γειτονιά, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν μια αξέχαστη εμπειρία...

Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε στη γοητευτική Ξάνθη, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Οι αναμνήσεις από το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μας γεμίζουν με νοσταλγία, αλλά και με ενθουσιασμό, για όσα πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Για όσους μας επισκέπτεστε για πρώτη φορά, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή της σπάνιας ομορφιάς του τόπου μας, συνδυάζοντας αυτή την πολυήμερη γιορτή χαράς και ξεγνοιασιάς με τη δυνατότητα να γνωρίσετε, όλα όσα έχουν μετατρέψει την Ξάνθη σε σημείο αναφοράς. Σας διαβεβαιώνω ότι σε κάθε γωνιά του Δήμου μας θα βρείτε πρόθυμους φίλους, να σας υποδεχθούν, να σας ξεναγήσουν και να σας φιλοξενήσουν στον μοναδικό τόπο μας.

Φέτος, ο Δήμος Ξάνθης, σε αγαστή συνεργασία με τους ακούραστους εθελοντές μας, έχει μεριμνήσει για την άψογη διοργάνωση του Καρναβαλιού, θέτοντας στο επίκεντρο την άνεση και την ευχαρίστηση όσων συμμετέχουν σε αυτό το θεσμό. Σας καλώ, λοιπόν, να γίνετε άμεσα, πρωταγωνιστές της γιορτής, να νιώσετε τον παλμό της Ξάνθης και να αφεθείτε στην αστείρευτη ενέργεια του Καρναβαλιού. Ας γίνουμε μια μεγάλη παρέα, ας χορέψουμε, ας τραγουδήσουμε και ας δημιουργήσουμε μαζί, αξέχαστες αναμνήσεις!».


Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει τρεις καρναβαλικές παρελάσεις, συναυλίες από δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ θα εμφανιστούν τοπικά λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.


Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η Ξάνθη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου.

Η βασίλισσα του καρναβαλιού Κωνσταντίνα Αδαμίδου, γέννημα θρέμμα Ξανθιώτισσα, μας προσκαλεί στο πιο ζωντανό, χαρούμενο και πολύχρωμο καρναβάλι της Ελλάδας. Στην πόλη της, αυτήν με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και μας καλεί να φορέσουμε το πιο λαμπερό μας χαμόγελο, να διασκεδάσουμε με την καρδιά μας και να αγκαλιάσουμε κάθε χρώμα της ψυχής μας!.

Η βασίλισσα του καρναβαλιού ανεβαίνει στο θρόνο της και οδηγεί τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μουσικής και γλεντιού.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει η Νίνα Μαζάνη.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων
  • Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 12.00: Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού).
  • Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19:30: Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας).
  • Κυριακή 17 Μαρτίου, ώρα 13.30: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία είσοδος πόλης από Καβάλα).

Δείτε παρακάτω τις συναυλίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...

Λάβε κι εσύ μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης!

Για να πάρετε μέρος στη Καρναβαλική Παρέλαση θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε στολή και σύλλογο που συμμετέχει στην παρέλαση και να δηλώσετε συμμετοχή.

Δείτε τις στολές των συλλόγων εδώ, επιλέξτε τη στολή και τον σύλλογο και επικοινωνήστε μαζί τους.


Με τη λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Ένα ξέφρενο γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

Στις 19:00 στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου». Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοσή, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.


Πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

• Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα 11.30: Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024 - «Ημέρα της Λαογραφίας»

• Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 11.00: Παρουσιάσεις Λαογραφικών Χορών

• Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 19.00: Λαογραφικό γλέντι με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων και της Banda Entopica

• Παρασκευή 8 Μαρτίου, ώρα 19.30: Συναυλία Underhill West

• Σάββατο 9 Μαρτίου, ώρα 20.00: Συναυλία Ανδρομάχη

• Πέμπτη 14 Μαρτίου, ώρα 20.00: Συναυλία Tonis Sfinos

• Παρασκευή 15 Μαρτίου, ώρα 12.00: Συναυλία Alcatrash

• Παρασκευή 15 Μαρτίου, ώρα 20.00: Συναυλία Ήβη Αδάμου

• Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 12.30: Συναυλία Solmeister και Marseaux

Επίσης, την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου και ώρα 20:00, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» διοργανώνεται Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Την βραδιά πλαισιώνει το παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια». Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών, σπιτικά γλυκά και κρασί για όλους τους επισκέπτες.

Την Καθαρά Δευτέρα, στα περίχωρα της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη και στον οικισμό Κομνηνών διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακό γλέντι, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια ζωγραφικής και παραδοσιακής μάσκας, καθώς και πλήθος αποκριάτικων χορών, πάρτι, μπαλνταφάν κ.α.

Πρόγραμμα Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024

Δείτε εδώ το αναλυτικό έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών: cultureofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali
και στις σελίδες στο Facebook: www.facebook.com/xanthicarnival
και στο Instagram: www.instagram.com/xanthi_carnival

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8480,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3311,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,115,Έβρος,18363,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2532,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1483,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,43,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,197,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1485,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3874,Πολιτική,1473,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6142,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Καρναβάλι Ξάνθης 2024: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες οι πληροφορίες
Καρναβάλι Ξάνθης 2024: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες οι πληροφορίες
Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες τις πληροφορίες για το καρναβάλι.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisIW40fW54khGoIKjX7-FZWqWRrFaEcgk3-auJj2c_VoLkFL80H6rbOConvIhh60ZK1D3cSzcd32Afk8wpLsuQ5DZZJS0ILKQANTOFTOw_L_wAE8K00GVWCKfeSHUSElNzQAWpNx5i43HlbZq-NZBK7sABABt59tGyGxwWMHNmVUR5zY9ZtNa62_kD/s16000/karnavali-xanthis.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisIW40fW54khGoIKjX7-FZWqWRrFaEcgk3-auJj2c_VoLkFL80H6rbOConvIhh60ZK1D3cSzcd32Afk8wpLsuQ5DZZJS0ILKQANTOFTOw_L_wAE8K00GVWCKfeSHUSElNzQAWpNx5i43HlbZq-NZBK7sABABt59tGyGxwWMHNmVUR5zY9ZtNa62_kD/s72-c/karnavali-xanthis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2024/03/karnavali-xanthis.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2024/03/karnavali-xanthis.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων