Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης

Με την σύμπραξη ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά η κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης.

Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης
Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή έναρξης υλοποίησης της «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», που διεξήχθη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Το παρών στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων υψηλών προσκεκλημένων, έδωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Rosen Hristov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης.  


Το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούνταν ακόμη από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, τον κ. Γιάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κα Βασιλική Λοΐζου και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακόμη, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης, οι Αντιπρόεδροι της ΡΑΕ Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός και κ. Δημήτριος Φούρλαρης, ο Διοικητής ΑΑΔΕ κ. Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος, κ. Σταύρος Κελέτσης και η κα Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρών, επίσης, και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας κ. Erik Holmgren.  


Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.


Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.


Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. (...) Μιλάμε για μία επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Και αυτό με δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλιού τύπου. Η επένδυση αυτή θα απορροφήσει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ, ώστε σε 32 μήνες από τώρα να παραδοθούν οι νέες εγκαταστάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα, θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής παραπάνω από 800 εργαζόμενοι και 100 στελέχη θα προσληφθούν αργότερα και σταδιακά για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου. Πρόκειται, συνεπώς, για ένα ακόμα έργο το οποίο αναμφισβήτητα θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των σημαντικών υποδομών που δημιουργούνται εδώ και 3,5 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη.

(...) Καλορίζικη, λοιπόν, να είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Συγχαρητήρια σε όσους τη σχεδίασαν και σε όσους συνεργάστηκαν για να την υλοποιήσουν. Να τονίσω και πάλι ότι πρόκειται για μια ιδιωτική, σημαντική ιδιωτική επένδυση. Στους ανθρώπους που θα την χτίσουν, στους ανθρώπους που θα την δουλέψουν, εύχομαι και ελπίζω να είμαστε εδώ πάλι σε 32 μήνες από τώρα, για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε και τη λειτουργία της».


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης σημείωσε: «Η νέα μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, την έναρξη της κατασκευής της οποίας εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης του Ομίλου της ΔΕΗ με δύο σημαντικούς εταίρους, την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον Όμιλο Κοπελούζου, με στόχο να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας ως ισχυρού και γιατί όχι εξαγωγικού παραγωγικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

Δεδομένου ότι οι σημερινές τεχνολογίες που παρέχουν μακροπρόθεσμη αποθήκευση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται είτε σε πειραματικό στάδιο είτε είναι πολύ δαπανηρές, αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα και να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με την χρήση καθαρών καυσίμων όπως για παράδειγμα το πράσινο υδρογόνο. Στο πλαίσιο αυτό η επένδυσή μας στην νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο δεν παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς μας στόχους αλλά εξυπηρετεί μία ακόμα πιο ομαλή μετάβαση. Παράλληλα θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ΔΕΗ ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους με τους οποίους ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση της επένδυσης, όσο και για την Αλεξανδρούπολη, την Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Με τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, η χώρα μας αποκτά και μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα εξισορροπεί το σύστημα, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».

Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τονίζοντας: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αξιοποιεί το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για εμάς σηματοδοτεί την εφαρμογή του business plan που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε από το 2020, με στόχο τη μετατροπή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση. Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί, ένα πολύ σημαντικό μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, που θα επιτρέψει την κάλυψη ενός ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση του ενεργειακού μετασχηματισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου κ. Χρήστος Κοπελούζος κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε ένα έργο που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα: Η Ελλάδα θωρακίζεται, αποκτά ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η χώρα μας θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Προς τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και τη Σερβία.

Ως Όμιλος, επιλέξαμε τη θέση της Μονάδας εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Εξάλλου, εδώ και χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, αναγνωρίζοντας την σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, που μαζί με άλλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως το «FSRU Αλεξανδρούπολης», δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και πολλές, νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της στον Όμιλο Κοπελούζου θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε έργα "εθνικής ταυτότητας". Σε αυτά, συγκαταλέγονται επενδύσεις που προετοιμάζονται πολύ μεθοδικά, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τα offshore αιολικά πάρκα. Για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2035,Αλεξανδρούπολη,8339,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,143,Άρθρα - Απόψεις,3003,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3257,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,675,Δράμα,114,Έβρος,18154,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2487,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1452,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,728,Ιστορία,227,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1451,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3821,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6081,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,41,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1063,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης
Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης
Με την σύμπραξη ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά η κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-u3ylHexHc4__kqG90bCiToXciLUh4hm7gOEqPV4tzRSPgdiBmD-MX1-1xMcgL8C19FxmQP7XYwYkw59pEbEpld9rGr0Ru8_sZPiNqNUgbJF_DFG6wORZEKrThrmi6rLl4zHmQIQeu8I2b8TnHgediHcc-YDxenNy4JGeL3Of2oyGEyhQbHzISjtx/s16000/0145256.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-u3ylHexHc4__kqG90bCiToXciLUh4hm7gOEqPV4tzRSPgdiBmD-MX1-1xMcgL8C19FxmQP7XYwYkw59pEbEpld9rGr0Ru8_sZPiNqNUgbJF_DFG6wORZEKrThrmi6rLl4zHmQIQeu8I2b8TnHgediHcc-YDxenNy4JGeL3Of2oyGEyhQbHzISjtx/s72-c/0145256.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2023/01/blog-post_30.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2023/01/blog-post_30.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων