Αρνητές αριστείας

Ο δρόμος για την Αριστεία περνάει μέσα από επίπονη και μακρόχρονη εξάσκηση σε Αρετή (“έξη” και “δευτέρα φύσιν” την έλεγε ο Αριστοτέλης).

Αρνητές αριστείας
Γράφει η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, Εκπαιδευτικός ΠΕ-02, M.A, Ph.D

Κανονικά δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε˙ εντύπωση, όμως, προκάλεσε η ένταση και η αντίδραση ακόμη κι ενός μέλους ΔΕΠ που τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στο 10άρι της νεαρής μαθηματικού, Ελίνας Χατζηδημητρίου.

Η Χατζηδημητρίου πέτυχε το ακατόρθωτο και απόλυτο “Άριστα 10”, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που από το έτος ίδρυσής της, το 1925, δεν πέτυχε άλλος κανείς και σε κανένα από τα επτά της τμήματα (Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας, Πληροφορικής και Χημείας). Και είναι και γυναίκα (με τη στατιστική εναντίον της)˙ να τα λέμε κι αυτά.

Μέσα στον πηχτό χυλό ανοησίας, όπου χειροκροτητές του Survivor, των λαϊκών τροβαδούρων, των “αγανακτισμένων” wannabe πεζοδρομιακών ηγετών, των ανεπάγγελτων influencer και τηλεπερσόνων αποθεώνουν το Τίποτα και μοιράζουν επαίνους και συμπάθεια για ό,τι κουτσό, στραβό, παράταιρο, ημίγυμνο, θρασύ και ετερόκλητο περπατάει γύρω μας (αρκεί να ανήκει στο ιερό τοτέμ της Ετερότητας, εννοείται!) έρχεται μια κοπελιά από τον χώρο της Γνώσης και διεκδικεί να πάρει το Μπράβο. Αυτά τα πράματα δε γίνονται…

Εμείς είμαστε προοδευτικοί. Ούτε στην εποχή του Ομήρου ζούμε, για να θεωρούμε τον Άριστο ως πρότυπο επωφελές για την κοινότητα, ούτε στην εποχή του Πλάτωνα που μιλάει για ελίτ των ενάρετων και κυβερνώντες από τον κόσμο της Γνώσης˙ ούτε καν στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τότε που ο ξυπόλητος ραγιάς προτιμούσε το «κάλλιο γνώση, παρά γρόσι». Όχι, όχι και πάλι όχι.

Εμείς μεγαλώνουμε παιδιά με την Ιδέα της ισότητας (περασμένης στον κοπτοράπτη για να εξισώνει βολικά προς τα κάτω. Ζόρικος ο ανάντης δρόμος, βλέπεις, μα ο κατάντης, λεωφόρος με διπλό διαφορικό).

Εμείς μεγαλώνουμε τους νέους μας με αφοσίωση στην προστασία του ψυχοσυναισθηματικού τους κόσμου (δε θα έρθει ο άλλος να κοκορευτεί για τα κατορθώματά του στο καμάρι μου και να το κάνει να νιώσει κομπλεξικά. Θα τον βάλω στη θέση του και θα ζητήσω χαιρέκακα να «ψοφήσει η κατσίκα του», για λόγους ισορροπίας κι ομοιόστασης).

Εμείς, έχουμε υψηλή προτεραιότητα να τα περνούν όλοι τα εμπόδια, γιατί είμαστε δημοκράτες. (Ο πήχης χαμηλά! Μην και μας πουν ότι κάνουμε και διακρίσεις. Δεν θα ήμασταν πολύ μοντέρνοι. Ούτε και πολιτικά ορθοί).

Α, εμείς είμαστε και σωστοί παιδαγωγοί… αυτό που το πας; («Εγώ δε θέλω το παιδί να είναι πετυχημένο, το θέλω ευτυχισμένο». Έτσι γενικώς και αορίστως. Το επί - δηλώνει κόπο, στοχοπροσήλωση για έρθει η τύχη. Το ευ -, όμως; Μια καλή διάθεση εκ Θεού και ορίστε μας).

Επιπλέον, εμείς - κοντά στην πνευματική νωθρότητα, που γεννά ο υλισμός, αλλά και το θράσος, που γεννά η μαθημένη μας αβοηθησία, ως παιδιά της εποχής που «λεφτά υπήρχαν» - έχουμε κληρονομήσει και το μεταλλαγμένο γονίδιο της άρνησης. Γνήσιοι απόγονοι «Ελλήνων Χριστιανών καθολικώς διαμαρτυρομένων». Άρνηση για την άρνηση, δηλαδή. Τα βλέπουμε και στον πολιτικό κόσμο.

Δεν θα κάτσω να αναλύσω όλα τα φτηνά και λαϊκιστικά επιχειρήματα που χλευάζουν την αριστεία. Ως εκπαιδευτικός θα σταθώ στο ψευτοδίλημμα που αρθρώνεται από τους αρνητές της αριστείας μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης, γιατί αυτός με αφορά. Κι ακούω να λένε: «Εμείς,όμως, θέλουμε παιδιά με δεξιότητες ολόπλευρα καλλιεργημένες», θέτοντας σε αντιθετικό διώνυμο την ανάπτυξη προσωπικότητας με την Αριστεία. Λησμονούν, μάλλον, ότι η ολόπλευρη ανάπτυξη είναι το ήκιστα χαμηλό από το οποίο πρέπει να ξεκινούμε προσδιορίζοντας στόχους, όχι το ύψιστα υψηλό. Το minimum, δηλαδή, των στόχων που επιτυγχάνει το σχολείο οφείλει να είναι η Επάρκεια. Η έννοια της Αριστείας συνεχίζει από εκεί και πέρα και, ακριβώς επειδή αφορά την «εξέχουσα» διάκριση, αποκλείει εξ ορισμού τη γενικευμένη υπεροχή στα πάντα. Δεν είναι η Αριστεία «όλα τα σφάζω, κι όλα τα μαχαιρώνω» (για ανθρώπους μιλάμε, προς Θεού! Όχι για υπερήρωες)˙ για ανθρώπους που ανάλογα με την περίσταση αναδεικνύουν τη σπανιότητα των επιδόσεών τους σε έναν στίβο: αθλητισμού, γνώσης-έρευνας, πολιτικής κλπ.

Και είναι μέγεθος εξέχον, ορατό, υπερβάλλον. Και γι’ αυτό ενοχλεί.

Και το ύποπτο είναι ότι ενόχλησε και κάποιους από τον εκπαιδευτικό κόσμο τώρα αυτό το 10άρι. Και μπήκαν και στον κόπο να γράψουν «κάτι» και «κάπως» για να γίνουν «κάποιοι». Τι να πρωτοπείς για ανθρώπους που επιδιώκουν να ψηλώσουν ποδοπατώντας με τα ακριβά παπούτσια τους τέτοια πρότυπα;

Δειλοί, Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, μετά θα αρθρογραφούν προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα… Και θα το αναμένουν άνωθεν, όπως έχουν συνηθίσει μοιρολατρικά να το προσδοκούν: από κάποιον υπουργό, πρωθυπουργό, νομοθέτημα και τον Θεό τον ίδιο.

Πνευματικός μεσαίωνας, fast backwards.

Αντί επιλόγου: Αρετή και Αριστεία είναι δύο όροι που δεν συγγενεύουν μόνο ετυμολογικά (ρίζα εκ του ἀραρίσκω), αλλά και σημασιολογικά. Ο δρόμος για την Αριστεία περνάει μέσα από επίπονη και μακρόχρονη εξάσκηση σε Αρετή (“έξη” και “δευτέρα φύσιν” την έλεγε ο Αριστοτέλης). Η Αριστεία, επομένως, δεν είναι Πράξη. Είναι Συνήθεια. Με τις τρομερές εκπτώσεις που κάνουμε όλοι σε συνέπεια, προγράμματα, ανατροφή και διαπαιδαγώγηση παιδιών, δεν είναι να απορούμε που δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε ενάρετους ενήλικες στην κοινωνία. Έχει γίνει καθεστώς η ανεπάρκεια. Και η ανεπάρκεια ψυχολογικά προκαλεί συμπλέγματα κατωτερότητας. Επομένως, η στάση των αρνητών αριστείας εξηγείται, όσο κι αν και δε δικαιολογείται. Είναι κι αυτή μια στάσις˙ νιώθεται.

Η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα - Μανδαλίδου είναι καθηγήτρια φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση, διδάκτορας Παιδοψυχιατρικής του ΔΠΘ και Ειδική Σύμβουλος Παιδείας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 1 σχόλια
 1. “Η αρετή του πολίτη επηρεάζεται καταρχήν από τη βούλησή του να συμμετέχει στα κοινά. Δεν υπάρχει δικαίωση του ανθρώπου έξω από την κοινωνική και πολιτική ζωή - γι᾽ αυτό άλλωστε ο άνθρωπος ορίζεται ως «ζώο πολιτικό» (Αριστοτέλης Πολιτικά 1253a9-11).”
  Κα Γκουλιαμά παραθέτω το παραπάνω για να καταδειχθεί ότι η άποψη και πρόθεση του Αριστοτέλη είναι ο πολίτης να επιτυγχάνει την αρετή όχι μόνον μέσω της αριστείας (που ώς όρος, όπως και η αρετή, χωράει πολλές ερμηνείες) αλλά, πρωτίστως, μέσω της συμμετοχής στα κοινά (δυστυχώς για εσάς οι δραστηριότητες εκτός σπουδών, οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις, οι πορείες, αφορούν συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνική και πολιτική ζωή).
  Ουδείς θα αρνηθεί στην συμπαθέστατη απόφοιτο της ΣΘΕ του ΑΠΘ τα μπράβο για την αξιοζήλευτη επίδοσή και την κοπιώδη προσπάθεια στις προπτυχιακές σπουδές της. Αυτό όμως από μόνο του (το απόλυτο 10αρι) δεν της δίνει ούτε την αξία ούτε το δικαίωμα, δίκην αυθεντίας, να απαξιώνει με τα λεγόμενά της το ουσιώδες που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση: τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων στα πλαίσια του ακαδημαϊκού βίου και μέσω διδαχής και μέσω .βιωματικής τριβής σε ακαδημαϊκό περιβάλλον.
  Κα Γκουλιαμά θα προτιμούσατε να διδάσκετε σε πλήθος μαθητών προσηλωμένων απόλυτα (και με παρωπίδες για όλα τα υπόλοιπα εκτός του στενού πεδίου των μαθημάτων) στο κυνήγι του απόλυτου 20αριου χωρίς κοινωνική ή ακόμη και πολιτική σκέψη ή δραστηριότητα ή να διδάσκετε σε άτομα, τα οποία δεν ασχολούνται με την κατάκτηση βαθμοθηρικών κορυφών, αλλά έχουν την ικανότητα και την διάθεση να διατυπώσουν και να διαμορφώσουν, να διαδράσουν κοινωνικά δημιουργικά δηλαδή, στο σχολικό τους περιβάλλον?
  Υπάρχει ο όρος “κοινωνική ευφυΐα” που ερμηνεύεται ως η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται με επιτυχία το στενό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του. Σε αυτήν (την κοινωνική ευφυ”ια δηλαδή) η άριστη απόφοιτος του ΑΠΘ δεν νομίζω ότι επιτυγχάνει καλή βαθμολογία με την “χρηστομάθεια” που παραθέτει.
  Κα Γκουλιαμά η κοινωνία δεν προχωράει μπροστά μόνον με τις επιδόσεις στα μαθήματα...θέλει συμμετοχή σε πολλά επίπεδα και αγώνα με ιδεολογικό σκεπτικό. Αλλιώς είναι σαν ένα περίπλοκο στην παρασκευή του γεύμα αλλά άνοστο στην γεύση και στην όψη.
  Στάμος Χάρης MD Ph.D Ιατρός Παθολογικής Ανατομικής Επιμελητής Α ΕΣΥ
  (εισαχθείς με πανελλαδικές εξετάσεις – τραυματική εμπειρία- στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,6,Αγροτικά,554,Αγωγοί,117,Αθλητικά,1992,Αλεξανδρούπολη,7630,Άμυνα,316,Ανακύκλωση,31,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,136,Άρθρα - Απόψεις,2945,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2917,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,714,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,30,Βουλευτικές Εκλογές,416,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,85,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,614,Δράμα,112,Έβρος,17051,Εθελοντισμός,239,Εκδηλώσεις,2318,Εκκλησία,1153,Εκπαίδευση,1327,Ελλάδα,1238,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,61,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,607,Εργασία,17,Εργασιακά,263,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,648,Ιστορία,203,Καβάλα,180,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,193,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,496,Κοινωνία,85,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,655,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,142,Μουσική,194,ΝΔ,452,Ξάνθη,196,Οικολογία,321,Οικονομία,573,Ορεστιάδα,1295,Πανταζίδου,150,Παπανικολόπουλος,265,ΠΑΣΟΚ,261,Περιβάλλον,388,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3597,Πολιτική,1368,Πολιτισμός,211,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,5696,Ροδόπη,369,Σαμοθράκη,633,Σάτιρα,62,Σουφλί,459,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,280,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,121,ΣΥΡΙΖΑ,371,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,247,Τρίγωνο,51,Τυχερό,49,Υγεία,991,Φέρες,364,Χηλή,41,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αρνητές αριστείας
Αρνητές αριστείας
Ο δρόμος για την Αριστεία περνάει μέσα από επίπονη και μακρόχρονη εξάσκηση σε Αρετή (“έξη” και “δευτέρα φύσιν” την έλεγε ο Αριστοτέλης).
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgc-t_EPJU3YgJb2v-JFOgFclqRppPUya7j3xqFu1QegQF0BWLKUAyECz7KIPH0ya_ih-1TPt5rMdBbVlwMiroOouJfNwBdEKDpsJFYYmzCBU6qAS7s7l1tdk3gd08AMqzSQwWVVda2uOeb1URlNqk9jC_ptIbmOTOqmfgYMDZz6yq_vMhKCGDWLPK/s16000/gouliama.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgc-t_EPJU3YgJb2v-JFOgFclqRppPUya7j3xqFu1QegQF0BWLKUAyECz7KIPH0ya_ih-1TPt5rMdBbVlwMiroOouJfNwBdEKDpsJFYYmzCBU6qAS7s7l1tdk3gd08AMqzSQwWVVda2uOeb1URlNqk9jC_ptIbmOTOqmfgYMDZz6yq_vMhKCGDWLPK/s72-c/gouliama.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/08/arnites-aristeias.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/08/arnites-aristeias.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων