ΑΣΕ: Οι συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων δε θα περάσουν!

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) για την συζήτηση που άνοιξε για τις συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ), κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε ένα ακόμα χτύπημα στη φυσιογνωμία του σχολείου με ανυπολόγιστες συνέπειες στη μόρφωση των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

«Η συζήτηση που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα, για τις συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ακόμα και υπαγωγή των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής σε ενιαία κοσμητεία με τα παιδαγωγικά τμήματα στα πλαίσια της λεγόμενης "αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη", φαίνεται πλέον να μεθοδεύεται να υλοποιηθεί στα κρυφά, μέσα στο Πάσχα!» επισημαίνει η ΑΣΕ και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να δυναμώνουν την κοινή πάλη των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και των Φοιτητικών Συλλόγων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, διεκδικώντας τα αυτονόητα για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών:

Οι συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων δε θα περάσουν!

Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση των παιδιών και τον παιδαγωγικό μας ρόλο!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε ένα ακόμα χτύπημα στη φυσιογνωμία του σχολείου με ανυπολόγιστες συνέπειες στη μόρφωση των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η συζήτηση που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα, για τις συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ακόμα και υπαγωγή των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής σε ενιαία κοσμητεία με τα παιδαγωγικά τμήματα (!) στα πλαίσια της λεγόμενης «αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη», φαίνεται πλέον να μεθοδεύεται να υλοποιηθεί στα κρυφά, μέσα στο Πάσχα!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται να αποτελέσει άλλο ένα κομμάτι του παζλ των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στο σχολείο, ειδικά μετά τον νόμο 4823/21 που έφερε σοβαρές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη σημερινή εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης, η γνώση, η πρόοδος δημιουργούν τις υλικές προϋποθέσεις για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές, που κάθε επιστημονικό αντικείμενο θα διδάσκεται από τον εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας, με σταθερή εργασία και σύγχρονα, επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην αντίπερα όχθη.

Η επιδίωξή τους να συγχωνευθούν τα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενοποιηθούν σε μια «σχολή - σούπα» σηματοδοτεί ένα αντιδραστικό, αντιεπιστημονικό πισωγύρισμα για την παιδαγωγική επιστήμη. Σηματοδοτεί μια πρωτοφανή υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και μια τεράστια επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση των εκπαιδευτικών και των μελλοντικών αποφοίτων των Παιδαγωγικών σχολών. Επιπλέον, η βούληση να αποσυνδεθεί ακόμα και η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία και αυτή να δίνεται με έναν «έξτρα» παραπάνω χρόνο, ανοίγει τη συζήτηση για εδώ και τώρα εφαρμογή της Μπολόνια στα πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή του γνωστού σχήματος 3+1 ή 2 έτη για πρόσβαση στο επάγγελμα, εξέλιξη που ταιριάζει απόλυτα με την παραπέρα αναγνώριση και ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων που άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ.

Τα σχέδια δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε οφείλονται σε κάποιου είδους «ανικανότητα» ή «εμμονή» του ΥΠΑΙΘ. Αποτελεί συνειδητή επιλογή, διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Δυστυχώς, στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως έχει περιγραφεί και μπροστά στον νόμο - πλαίσιο, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, χωράνε και τέτοιοι “σύγχρονοι-αναχρονισμοί”, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού τοπίου με ρευστά πτυχία, με εμπορευματοποιημένη γνώση, με τη δια βίου αναζήτηση ακριβοπληρωμένων προσόντων για τη διεκδίκηση μιας θέσης στη ζούγκλα της εργασιακής περιπλάνησης. Άλλωστε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουν στο πετσί τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι στην εκπαίδευση που με τον νόμο - σφαγείο «Γαβρόγλου» καλούνται μετά την αποφοίτησή τους να τρέχουν να μαζεύουν προσόντα, μεταπτυχιακά, κάθε είδους πιστοποιητικά για να αποδείξουν ότι είναι «κατάλληλοι» για διδασκαλία! Και ας έχουν οργώσει για χρόνια όλη τη χώρα ως αναπληρωτές! Και ας έχουν κοπιάσει 4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, τόσο στα αμφιθέατρα όσο και στις πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας!

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε πείρα. Θυμίζουμε πως ανάλογες πρακτικές ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντίστοιχα το Πάσχα του 2019 (!!) για αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές και συγχωνεύσεις Τμημάτων. Αντίστοιχες προσπάθειες είχαμε και με την προσπάθεια δημιουργίας πτυχίων - χυλό στην Προσχολική Αγωγή με την απόπειρα ενοποίησης των τμημάτων των Νηπιαγωγών και των Βρεφονηπιοκόμων και φυσικά τη μετονομασία - επί ΣΥΡΙΖΑ - του Παιδαγωγικού της Πάτρας σε τμήμα Παιδαγωγικής και Κοινωνικής Εργασίας...

Την ίδια στιγμή ανοίγεται μεγάλο πεδίο κερδοφορίας στα κάθε είδους Κολλέγια τα οποία ουσιαστικά θα εξισωθούν με τις Παιδαγωγικές σχολές. Όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να αγοράζει τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού! Για μια ακόμη φορά η τωρινή κυβέρνηση (ΝΔ) αξιοποιεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ) αφού πάνω σε σχετική τροπολογία που υπάρχει από το 2017 πάτησε και το επίμαχο άρθρο 50 του νόμου 4653/20! Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ακόμα μια απόδειξη ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στην Εκπαίδευση.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι πολύ πιθανό να συμπεριλάβει και τους αποφοίτους των δύο τμημάτων Ειδικής Αγωγής, θα προκύψουν άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις και στους νυν εκπαιδευτικούς. Ανοίγει ο δρόμος ώστε ο/η δάσκαλός/α να γίνει και λίγο Νηπιαγωγός, ο/η Νηπιαγωγός να συμπληρώνει και ώρες στο Δημοτικό, να χαθεί ο διακριτός ρόλος των ειδικών παιδαγωγών, να ανατραπεί στην πράξη η σημερινή μορφή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική - μορφωτική διαδικασία με μεγαλύτερα θύματα τους μαθητές.

Εδώ και τώρα κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσουν στις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές τους μεθοδεύσεις.

Δυναμώνουμε την κοινή πάλη των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και των Φοιτητικών Συλλόγων των Παιδαγωγικών Τμημάτων διεκδικώντας τα αυτονόητα:
  • Καμία συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα.
  • Στήριξη του Παιδαγωγικού μας έργου. Να διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.
  • Κατάργηση του προσοντολογίου για πρόσληψη - διορισμό στην Εκπαίδευση.
  • Ουσιαστικές επιμορφώσεις, από τα Πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
  • Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα, που θα μορφώνουν ολόπλευρα και δε θα μένουν αποκλειστικά στις ρηχές δεξιότητες.

Όλοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6110,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΑΣΕ: Οι συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων δε θα περάσουν!
ΑΣΕ: Οι συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων δε θα περάσουν!
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) για την συζήτηση που άνοιξε για τις συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM1G7UfI4T-9RpueUtjUAU7P510RrXn8J9JuQP2V2yDNYUUlBP5pDS86cQPRBGqKaxhXcHfPfxB-sNH2F8AwMFVbEMRbcwFJDeo8cdHeP2sBsH_gJd4yRWqici8pTqH6AeK6Af_XZgGZnVfO28JqphINe0Dvh0N8CzunhF00kQNlyaYRo0oCtkTRcA/s16000/ase.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM1G7UfI4T-9RpueUtjUAU7P510RrXn8J9JuQP2V2yDNYUUlBP5pDS86cQPRBGqKaxhXcHfPfxB-sNH2F8AwMFVbEMRbcwFJDeo8cdHeP2sBsH_gJd4yRWqici8pTqH6AeK6Af_XZgGZnVfO28JqphINe0Dvh0N8CzunhF00kQNlyaYRo0oCtkTRcA/s72-c/ase.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/04/blog-post_90.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/04/blog-post_90.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων