Έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου για τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου σχετικά με τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου..

Έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου για τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου στέκεται στο πλευρό των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου και τάσσεται εναντίον της πρότασης μεταστέγασης του σχολείου, προκειμένου το κτίριο να παραχωρηθεί για χρήση από τα πανεπιστημιακά τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας του ΔΠΘ.

Ο σύλλογος καλεί την Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους υπόλοιπους φορείς να βρεθεί καλύτερη και βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία στο θέμα και να μη δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στην σχολική μονάδα ούτε στην δημιουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Καταγγέλλει την στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης «η οποία θέτει το δίλημμα ή το σχολείο ή τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, δίλημμα που αναστατώνει την τοπική κοινωνία, στερεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ακριτικής μας πόλης, συμβάλλει στην αποδυνάμωση του πληθυσμού της και καταρρακώνει το ηθικό της».

Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους «όλους όσους στηρίξουν προς ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί, αν προκύψουν ατυχήματα είτε λόγω των προβληματικών υποδομών του νέου χώρου είτε λόγω της μετακίνησης των μαθητών από και προς το "νέο σχολείο", τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, θα βρουν απέναντι τους όλη τη σχολική κοινότητα του 3ου Δ.Σ. Διδυμοτείχου και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου» και προειδοποιεί πως θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο Δήμος είναι εγγυητής και υπεύθυνος για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου:

«Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 το προεδρείο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, με θέμα την πρόταση μεταστέγασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, προκειμένου το κτίριο να παραχωρηθεί βραχυπρόθεσμα για χρήση από τα πανεπιστημιακά τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας του ΔΠΘ.

Στην συνάντηση ο κ. Χατζηγιάννογλου μας παρουσίασε το ιστορικό των εξελίξεων και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρόταση. Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο:

• Σε επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας κ. Α. Συρίγου στον Δήμο κατόπιν συνοδείας τοπικών βουλευτών, του ζητήθηκε κτίριο άμεσα που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των πανεπιστημιακών τμημάτων έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση το υπάρχον τμήμα Νοσηλευτικής θα φύγει από την πόλη και της Ψυχολογίας δε θα δημιουργηθεί ποτέ.

• Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κτίρια στο Δήμο που να πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Υφυπουργός ούτε χρόνος προετοιμασίας κάποιου.

• Η μεταστέγαση θα είναι προσωρινή και δόθηκε η υπόσχεση πως θα διαρκέσει μόνο 1 έτος.

• Το κτίριο που θα μεταφερθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί θα είναι έγκαιρα έτοιμο.

• Τέλος αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος αυτής της πρότασης την οποία σκοπεύει να φέρει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης ειπώθηκε ότι το μαθητικό δυναμικό του Δήμου μειώνεται και πως αργά ή γρήγορα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε σε αναστολή λειτουργίας κάποιας σχολικής μονάδας.

Κύριε Δήμαρχε,

ο θεσμικός σας ρόλος δεν είναι απλά η διαχείριση του Δήμου, αλλά να εξασφαλίσετε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και υποδομών έτσι ώστε οι δημότες να αυξηθούν και να συζητάμε τη δημιουργία καινούριων σχολικών μονάδων.

Το προεδρείο του Συλλόγου αφού ήρθε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της δημιουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ωστόσο δεν συμφωνεί με τη μεταστέγαση των μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου, αφού:

Διαταράσσεται για άλλη μια φορά η ομαλή σχολική ζωή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, η οποία τώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα λόγω πανδημίας.

Δημιουργούνται προβλήματα πρακτικής φύσης, όπως η ασφάλεια των μαθητών είτε λόγω έλλειψης κατάλληλου προαύλιου χώρου, είτε λόγω μετακίνησης μαθητών στο κέντρο της πόλης, αφού θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν περισσότερο σε σχέση με πριν και σε σημείο με μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται διαχωρισμός των τμημάτων σε διαφορετικά κτίρια που έχουν απόσταση μεταξύ τους. Όλα αυτά και πολλές ακόμα ιδιόρρυθμες συνθήκες λειτουργίας, που θα προκύψουν για το νέο σχολικό έτος 2021-2022, οδηγούν σε ταλαιπωρία μαθητών και γονέων με ταυτόχρονη ύπαρξη κινδύνων για την ασφάλεια τους.

Δημιουργούνται προβλήματα οικονομικής φύσης και αφερεγγυότητας της σχολικής μονάδας, επειδή φορείς όπως το "Μαζί για το παιδί" καθώς και γονείς έχουν επενδύσει χρηματικά στην σχολική μονάδα για την αναβάθμισή της. Επίσης δημιουργείται έξτρα χρηματικό κόστος μετακίνησης υλικοτεχνικής υποδομής και προετοιμασίας εγκαταστάσεων, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά και να δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Η εναλλακτική λύση για την σχολική μονάδα που θα μεταφερθούν οι μαθητές δεν είναι καλή, αφού τμήματα θα μοιραστούν σε άλλα σχολεία και το κεντρικό κτίριο της παλιάς Νοσηλευτικής είναι υποδεέστερο (κρίθηκε ακατάλληλο για φοιτητές ενώ κρίνεται κατάλληλο για μαθητές χωρίς αίθουσα πληροφορικής και εκδηλώσεων). Ο προαύλιος χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι μικρότερος, σε σημείο προβληματικό και επικίνδυνο λόγω της διέλευσης δίπλα σε αυτόν οχημάτων (χώρος στάθμευσης μπροστά από την Εκκλησία) και μέσα από αυτόν πολιτών και δε θα εγγυάται την ασφάλεια των μικρών μαθητών, όπως ορίζει ο νόμος.

Επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η εκπαιδευτική λειτουργία και δραστηριότητα της σχολικής μονάδας, αφού ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο διευθυντής θα έχουν να διαχειριστούν ένα διαιρεμένο σχολείο.

Προκύπτουν παιδαγωγικά και ηθικά ζητήματα, αφού θα πρέπει να εξηγηθεί σε μικρά παιδιά για ποιο λόγο πρέπει να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία και το "ξεσπίτωμα".

Δημιουργούνται ερωτήματα που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε οργή σχετικά με το πως ένας Δήμος και η οργανωμένη πολιτεία αποφασίζουν "ελαφρά την καρδία" για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια υπεύθυνη και αποτελεσματική λύση στην ανάπτυξη του Δήμου χωρίς να καταστρέφουν αυτά που ήδη λειτουργούν ιδανικά. Πως είναι δυνατόν αυτοί οι δύο φορείς, που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων να οδηγούνται σε μια τέτοια λύση που θα τους καταστήσει υπόλογους απέναντι στον νόμο σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην σχολική κοινότητα στο μέλλον λόγω μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.

• Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα ή εγγύηση επιστροφής στη σχολική μονάδα.

• Αναδεικνύεται η απαξίωση του κράτους και της Δημοτικής αρχής απέναντι στην εκπαίδευση και στο πόσο σοβαρά οραματίζονται το "Σχολείο του αύριο".

• Θεωρούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη βιώσιμη λύση, αφού πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου στέκεται στο πλευρό των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και τάσσεται εναντίον της συγκεκριμένης πρότασης. Κατά αυτόν τον τρόπο:

• Καλεί την Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους υπόλοιπους φορείς να βρεθεί καλύτερη και βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

• Καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία στο θέμα και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να μη δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στην σχολική μονάδα ούτε στην δημιουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

• Καλεί και ζητάει από την ομοσπονδία μας την ένθερμη υποστήριξη της θέσης μας και την προβολή του θέματος στο Υπουργείο Παιδείας.

• Ως πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας καταθέτουμε τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Νοσηλευτικής και της Ψυχολογίας στην πόλη του Διδυμοτείχου με αναστολή λειτουργίας τους για 1 έτος, έως ότου προετοιμαστούν οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή σχολική ζωή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του 3ου Δ.Σ. Διδυμοτείχου.

Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι για την ταλαιπωρημένη ακριτική πόλη του Διδυμοτείχου η δημιουργία και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, επειδή θα τονώσει την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό είναι πως η Ελληνική Πολιτεία και η Τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να δείξουν αντανακλαστικά που να προστατεύουν το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του, ειδικά τώρα που προσπαθούν όλοι να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά την Πανδημία.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου καταγγέλλει την στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία θέτει το δίλημμα ή το σχολείο ή τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, δίλημμα που αναστατώνει την τοπική κοινωνία, στερεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ακριτικής μας πόλης, συμβάλλει στην αποδυνάμωση του πληθυσμού της και καταρρακώνει το ηθικό της. Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους όλους όσους στηρίξουν προς ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί, αν προκύψουν ατυχήματα είτε λόγω των προβληματικών υποδομών του νέου χώρου είτε λόγω της μετακίνησης των μαθητών από και προς το "νέο σχολείο", τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, θα βρουν απέναντι τους όλη τη σχολική κοινότητα του 3ου Δ.Σ. Διδυμοτείχου και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου. Να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο Δήμος είναι εγγυητής και υπεύθυνος για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων».

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8560,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3018,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18469,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2567,Εκκλησία,1235,Εκπαίδευση,1499,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,58,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1503,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6173,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,66,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου για τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου για τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου σχετικά με τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου..
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZojgTjbQBUCgjiBRdnIYSo_tr3WY5M-CLD6dtGtBy63HvJyvteZ0gldAT2H6k4MEZVOoMhj8Q8fEW3tZPW0-c4y-nMqyToUZrFKCau71_2O_FYnp-XXMm0Uti_xgfmCplHQfHGJviPzo/s16000/4520312650.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZojgTjbQBUCgjiBRdnIYSo_tr3WY5M-CLD6dtGtBy63HvJyvteZ0gldAT2H6k4MEZVOoMhj8Q8fEW3tZPW0-c4y-nMqyToUZrFKCau71_2O_FYnp-XXMm0Uti_xgfmCplHQfHGJviPzo/s72-c/4520312650.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/05/3_0919043951.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/05/3_0919043951.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων