Παρέμβαση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης στο εργοτάξιο του φράχτη στις Φέρες με αφορμή εργατικό ατύχημα

Το Σωματείο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια του εργατικού ατυχήματος, πραγματοποίησε παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του φράχτη στις Φέρες.

Παρέμβαση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης στο εργοτάξιο του φράχτη στις Φέρες με αφορμή εργατικό ατύχημα
Παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του φράκτη στην περιοχή των Φερών Έβρου, με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη που έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 50χρονου εργαζόμενου, πραγματοποίησε την Παρασκευή 5/3/2021 το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας.

Έγινε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους στο πλαίσιο των εξελίξεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Σωματείου, η οποία παρατίθεται παρακάτω. Προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματα μαζί με τους εργαζόμενους για να σταματήσει η εντατικοποίηση, να προβληθεί η διεκδίκηση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Να ενταθεί η πάλη ενάντια στο 10ωρο που ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς και ενάντια στην προσπάθεια να ελέγξει τα σωματεία και να απαγορεύσει την απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην τρομοκρατία των εργοδοτών.

Επίσης, έγινε παρέμβαση στην εργοδοσία για ζητήματα, όπως καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας εργαζομένων, ωραρίων και ασφάλειας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις και να σταματήσει η εντατικοποίηση και η πίεση στο προσωπικό.

Το Σωματείο σημειώνει ότι θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα αταλάντευτα τη δράση του, πιο οργανωμένα και πιο αποφασιστικά.


Ακολουθεί η ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους και αποτέλεσε το πλαίσιο συζήτησης:

«Συνάδελφοι,

ζούμε σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς πανδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιταχύνει για τις "ανατροπές του αιώνα" και πρέπει να βρει ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση!

Στο επίκεντρο του "επιθετικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων" που έχει προαναγγείλει βρίσκονται οι νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική δράση, όλα αυτά δηλαδή που δίκαια έχουν χαρακτηριστεί από εκατοντάδες συνδικάτα "ανατροπές του αιώνα" και στοχεύουν στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη "ειδική οικονομική ζώνη", με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, με ακόμα πιο λυμένα χέρια στο κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όποτε, όπου, όπως και για όσο θέλει.

Ο "εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας" είναι το γύρισμα του ρολογιού έναν αιώνα πίσω, το χτύπημα του 8ωρου και η επιβολή 10ωρης εργάσιμης μέρας και με νόμο, όπου οι 2 επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα δίνονται σε ρεπό όταν μπορεί ο εργοδότης!

Ήδη το 10ωρο και το 6ήμερο σε πολλές περιπτώσεις είναι ζοφερή πραγματικότητα, ήδη εφαρμόζεται σε μια σειρά από περιπτώσεις, ειδικότερα στον κλάδο των κατασκευών και των τεχνικών έργων.

Στο εργοτάξιο αυτό και σε αυτό του ΤΑΠ είδαμε και έχουμε εμπειρία πλέον στο τι πάει να πει εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και μέχρι πιο σημείο φτάνει η ευαισθησία των εργοδοτών στα θέματα ασφαλείας. Όταν μας μιλάνε για κράνος και γυαλιά εργασίας (που δεν είμαστε αντίθετοι) και την ίδια στιγμή μας βάζουν και εργαζόμαστε ασταμάτητα (συνεχόμενα 10ωρα) και πολλές φορές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για να πετύχουμε τους στόχους του έργου. Που είναι τότε τα μέτρα ασφαλείας, που είναι οι ασφαλείς χώροι εργασίας;

Τα αποτελέσματα τα είδαμε δυστυχώς και την Τετάρτη που μας πέρασε, όταν πραγματικά γλύτωσε από τύχη ο συνάδελφος μας από ένα πολύ επικίνδυνο εργατικό ατύχημα, στον οποίο εκφράζουμε τις ευχές όλων για γρήγορη ανάρρωση.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός, όπως θέλουν να μας πείσουν. Όσο αφήνουμε τις ζωές μας και την σωματική μας ακεραιότητα στα χέρια των μεγαλοεργολάβων θα θρηνούμε συναδέλφους.

Πέρα όμως από την ασφάλεια, η επιβολή του 10ωρου με νόμο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα μεροκάματα, θα τα ρίξει περισσότερο, ενώ θα χειροτερέψουν συνολικά οι συνθήκες εργασίας. Θα αυξηθεί η εκμετάλλευση και η απλήρωτη εργασία και θα γίνει "κανονικότητα" το 12ωρο. Και όποιος αντέξει!

Όλοι μας βλέπουμε ποια λογική επικρατεί στα εργοτάξια: ατελείωτες ώρες δουλειά με χαμηλές αμοιβές και συνεχή πίεση για χρονοδιαγράμματα. Λίγους μήνες δουλειά και μετά ξανά ανεργία. Ενώ πολλοί από εμάς πρέπει να ξεσπιτώνονται συνέχεια για να βρίσκουν δουλειά, γυρνώντας σε όλη την Ελλάδα ή και το εξωτερικό, αφήνοντας την οικογένεια μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν φύγει από το έργο είτε λόγω των χαμηλών μεροκάματων είτε λόγω και των καθυστερήσεων στην πληρωμή που είχαμε σε κάποιες περιπτώσεις.

Συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Στο εργοτάξιο του Πέπλου είχαμε δει τη δύναμη της οργάνωσής μας. Είχαμε σταματήσει σκέψεις για 11ωρα και 12ωρα, αποτρέψαμε απολύσεις, κανείς συνάδελφος που απευθύνθηκε στο σωματείο δεν έχασε τα λεφτά του, είχαμε κάποιες αυξήσεις στους πολύ χαμηλόμισθους. Το κυριότερο όμως ήταν ότι σε μεγάλο βαθμό έσπασε ο φόβος και η μοιρολατρία, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, κάναμε συνελεύσεις, αγωνιστήκαμε με το κεφάλι ψηλά.

Αυτό φοβούνται οι εργοδότες και η κάθε κυβέρνηση, για αυτό τα σχέδια για παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων πάνε χέρι - χέρι με τα μέτρα για ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων, με την ένταση της επιχείρησης χτυπήματος της ταξικής συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, στο ίδιο νομοσχέδιο, που έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας", μαζί με τις βάρβαρες ανατροπές στα Εργασιακά περιλαμβάνονται τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τη συνεννόηση και την οργάνωση των εργαζομένων, να αποτρέψουν τις γενικές συνελεύσεις, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητάνε και να αποφασίζουν, αλλά και να απαγορεύσουν σε συνδικαλιστές να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς, όπως κάνουμε σήμερα, για να μην υπάρχει καμία φωνή διεκδίκησης. Θέλουν τον καθένα μας ξεμοναχιασμένο.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να απαγορεύσουν τελείως την απεργία και την κάθε κινητοποίηση. Δεν είναι άσχετη με αυτό η γενίκευση της καταστολής όλο το προηγούμενο διάστημα, με πρόσχημα την πανδημία.

Άρα συνάδελφοι, το δρόμο για να καλυτερέψουμε τις συνθήκες εργασίας μα τον δείχνει η ίδια η εργοδοσία και η κυβέρνηση, δηλ. αυτό που φοβούνται: οργάνωση στο σωματείο, συμμετοχή στις διαδικασίες και τις συνελεύσεις, αλληλεγγύη μεταξύ μας και ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν ετοιμάσουν το νομοσχέδιο με τα τις ακόμα πιο βαριές αλυσίδες που θέλουν να μας φορέσουν.

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα, 5ήμερο - 8ωρο και πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ενωμένοι σπάμε το φόβο και έτσι θα σπάσουμε και τις αλυσίδες, θα επιβάλλουμε το δίκιο μας και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,5,Αγροτικά,539,Αγωγοί,117,Αθλητικά,1957,Αλεξανδρούπολη,7261,Άμυνα,304,Ανακύκλωση,28,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,130,Άρθρα - Απόψεις,2906,Αστυνομικά,483,Αυτοδιοίκηση,2755,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,30,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,71,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,42,Διαδίκτυο,176,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,553,Δράμα,102,Έβρος,16440,Εθελοντισμός,228,Εκδηλώσεις,2216,Εκκλησία,1107,Εκπαίδευση,1262,Ελλάδα,1207,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,55,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,583,Εργασία,16,Εργασιακά,248,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,114,Ζωή και Υγεία,313,Θράκη,589,Ιστορία,195,Καβάλα,173,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,189,ΚΙΝΑΛ,25,ΚΚΕ,463,Κοινωνία,81,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,642,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,142,Μουσική,192,ΝΔ,447,Ξάνθη,182,Οικολογία,311,Οικονομία,560,Ορεστιάδα,1209,Πανταζίδου,143,Παπανικολόπουλος,256,ΠΑΣΟΚ,255,Περιβάλλον,376,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3446,Πολιτική,1332,Πολιτισμός,208,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,5513,Ροδόπη,337,Σαμοθράκη,624,Σάτιρα,62,Σουφλί,423,Σπίτι,15,Συγκοινωνίες,279,Σύλλογοι,289,Συνέδρια,119,ΣΥΡΙΖΑ,356,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,245,Τρίγωνο,50,Τυχερό,44,Υγεία,938,Φέρες,339,Χηλή,42,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παρέμβαση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης στο εργοτάξιο του φράχτη στις Φέρες με αφορμή εργατικό ατύχημα
Παρέμβαση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης στο εργοτάξιο του φράχτη στις Φέρες με αφορμή εργατικό ατύχημα
Το Σωματείο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια του εργατικού ατυχήματος, πραγματοποίησε παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του φράχτη στις Φέρες.
https://1.bp.blogspot.com/-SXmalbwYzwM/YEPGwtkrmaI/AAAAAAACoWk/iw8B-tIKDZ0gtOycuVua4luzncX9R043gCLcBGAsYHQ/s16000/IMG200305709.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-SXmalbwYzwM/YEPGwtkrmaI/AAAAAAACoWk/iw8B-tIKDZ0gtOycuVua4luzncX9R043gCLcBGAsYHQ/s72-c/IMG200305709.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/03/blog-post_32.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/03/blog-post_32.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων