Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι στέλνουν μήνυμα: «Ακούστε μας!» #ListenChangeProtect

Νοέμβριος: Παγκόσμιος Μήνας Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι. "“Άκουσε. Άλλαξε. Προστάτευσε."

Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι στέλνουν μήνυμα: «ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ»
Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι κάνουν παγκόσμια εκστρατεία τον Νοέμβριο για να ρίξουν φως στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Η φυγή συχνά θεωρείται ως «προβληματική συμπεριφορά», αλλά «αν ακούγατε και τη δική μας άποψη, θα γνωρίζατε ότι είναι μία λύση για να τα καταφέρουμε με σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 25χρονος που το «έσκασε» από το σπίτι για πρώτη φορά στα 10 του χρόνια.

Φέτος το Νοέμβριο, Παγκόσμιο Μήνα Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι - #RunawayPreventionMonth, το Missing Children Europe (MCE), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και μέλη του προγράμματος RADAR, ενώνουν δυνάμεις και πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με σκοπό να αναδείξουν τα ζητήματα των ανήλικων φυγάδων με αντίστοιχες εμπειρίες.

Τα παιδιά και οι νέοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι η μεγαλύτερη ομάδα αγνοουμένων παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Το 2019, οι νέοι που έφυγαν από το σπίτι αποτέλεσαν το 54,5% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, εκ των οποίων το 14% δεν βρέθηκαν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Missing Children Europe και τα μέλη του απευθύνθηκαν σε νέους σε όλη την Ευρώπη που έχουν αντίστοιχη εμπειρία για να ακούσουν τις ιστορίες τους. Η καμπάνια “Άκουσε. Άλλαξε. Προστάτευσε.” - "Listen. Change. Protect.” - δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη ομάδα νέων με στόχο να συμβάλλει στην αλλαγή της αντίληψης ότι το πρόβλημα είναι των παιδιών και όχι του περιβάλλοντός τους, και να ενισχύσει την υποστήριξη που αξίζουν και πρέπει να έχουν.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η καμπάνια #ListenChangeProtect θα αναδεικνύει όσα τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι που έχουν σχετικά βιώματα τόνισαν στις συναντήσεις τους. Τα παιδιά θέλουν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι:

• Οι λόγοι που ωθούν ένα παιδί να φύγει δεν είναι προφανείς, ούτε και αποκλειστικά δικοί του. Μία φυγή από το σπίτι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση απ’ όσους θα ασχοληθούν με τα παιδιά για να διαγνώσουν την κατάσταση και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν το πραγματικό πρόβλημα.

• Οι αρνητικές αντιλήψεις είναι απαραίτητο να αλλάξουν. Το παιδί που φεύγει δεν είναι προβληματικό. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι προβληματική, είτε λόγω δικής του ερμηνείας είτε επειδή συντρέχουν πραγματικές προϋποθέσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και τα παιδιά να ενθαρρύνονται να επικοινωνούν πώς νιώθουν για να ζητούν βοήθεια, αντί να φεύγουν.

• Μετά την επιστροφή τους στο περιβάλλον από το οποίο έφυγαν, οι νεαροί φυγάδες χρειάζονται καθοδήγηση. Για να λάβουν ουσιαστική υποστήριξη θα πρέπει να εμπιστευθούν από την αρχή τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους και τους πιθανούς ειδικούς που θα τους βοηθήσουν.

• Για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις της κοινωνίας θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση με στόχο την άρση της προκατάληψης και μία διαφορετική προσέγγιση των παιδιών που φεύγουν, ερμηνεύοντας την πραγματικότητά τους μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η Aagje Leven, Γενική Γραμματέας του Missing Children Europe (MCE) δήλωσε: “Συχνά επικρατούν παρανοήσεις ως προς τους λόγους που παιδιά και νέοι αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι και τους αντιμετωπίζουμε με προκαταλήψεις. Οι νέοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε και έχουν τέτοιες εμπειρίες, μας ζητούν να ακούμε τις ανησυχίες και τα βιώματά τους και να τους παίρνουμε στα σοβαρά γιατί εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι πραγματικά έχει συμβεί που τους οδήγησε να φύγουν. Η φυγή είναι η απάντησή τους σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, και που πιθανότατα εμείς δεν βλέπουμε. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε. Μόνο τότε μπορούμε να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης για να διερευνήσουμε τι έγινε και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να τους παρέχουμε το ασφαλές περιβάλλον και την προστασία που τους αξίζει.”

Ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε: “Κάθε παιδί που φεύγει από το σπίτι, είναι παιδί σε κίνδυνο και εκτίθεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τη φαντασία και τον έλεγχό του. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να φθάνουν στο σημείο να σκεφθούν να φύγουν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι μεγάλη ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα τους και να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους για να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί τους. Η αποξένωση είναι ύπουλη και πολλές φορές δεν θέλουμε ούτε εμείς οι ίδιοι οι γονείς να την αναγνωρίσουμε. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με ενδοοικογενειακά προβλήματα και έλλειψη επικοινωνίας.

Και στην περίπτωση που το περιβάλλον είναι κακοποιητικό, έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κοινωνία να φροντίσουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας ότι υπάρχουν θεσμοί που τα προστατεύουν, για να απευθύνονται σε αυτούς και να λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια χωρίς να ρισκάρουν τη ζωή τους σε απρόβλεπτα μονοπάτια. Να μιλάμε οι γονείς με τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας! Μιλήστε τους και για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, να γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει ένας ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που μπορεί να τα ακούσει και να δώσει λύση, κάθε στιγμή, κάθε μέρα, όλο το χρόνο, δωρεάν και ανώνυμα. Τώρα και μέσα από την εφαρμογή Chat 1056 μπορούν να ζητούν βοήθεια με γραπτό μήνυμα και να συζητούν με ειδικούς για όσα τα απασχολούν, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η επικοινωνία από το περιβάλλον τους”.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από το 2007 κατόπιν αριθμοδότησης από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Το 2016 στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί πανευρωπαϊκά την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο στην διαδικασία παροχής υποστήριξης και σε παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ανάγκη οδήγησε τον Οργανισμό να συγκροτήσει ομάδα εθελοντών διερμηνέων/διαμεσολαβητών Αραβικών και Φαρσί. Παράλληλα η Γραμμή 116000 και οι υπηρεσίες που παρέχει επικοινωνήθηκαν μέσω ειδικών φυλλαδίων στα σημεία εισόδου και παραμονής παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ενημερωτική καμπάνια #ListenChangeProtect πραγματοποιείται σε Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Πορτογαλία.

Μείνετε συντονισμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σχετικά με το project RADAR

Το έργο RADAR στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της κοινής γνώμης ως προς τη συμπεριφορά των νεαρών φυγάδων και να αναδείξει ότι η φυγή αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποκείμενων δυσμενών παιδικών βιωμάτων, όπως κακοποίηση, παραμέληση, προβλήματα ψυχικής υγείας ή διαβίωση με ένα μέλος της οικογένειας με προβλήματα ψυχικής υγείας ή/και εθισμό. Το έργο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των δραπέτων παιδιών μέσω της έρευνας με την παροχή εργαλείων υπεράσπισης, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εργαλειοθηκών καθώς και ένα μαζικό ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα για επαγγελματίες σε σχετικούς τομείς.

Σχετικά με το Missing Children Europe - ΜCE

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe - ΜCE), με έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία αριθμεί 31 μέλη από 26 χώρες της Ευρώπης. Μέσω της συμμετοχής του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς με στόχο την εξάλειψη της σεξουαλικής και ψυχολογικής εκμετάλλευσης των παιδιών, αλλά και τον εντοπισμό παιδιών που έχουν εξαφανισθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ο κοινός ευρωπαϊκός αριθμός 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά έχει εκχωρηθεί στον Οργανισμό και λειτουργεί από το 2008 αποτελώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή έκτακτης ανάγκης για παιδιά που αγνοούνται.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2036,Αλεξανδρούπολη,8344,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3004,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3259,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,676,Δράμα,114,Έβρος,18163,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2489,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1453,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,733,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,209,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1453,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3826,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6085,Ροδόπη,406,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,541,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1065,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι στέλνουν μήνυμα: «Ακούστε μας!» #ListenChangeProtect
Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι στέλνουν μήνυμα: «Ακούστε μας!» #ListenChangeProtect
Νοέμβριος: Παγκόσμιος Μήνας Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι. "“Άκουσε. Άλλαξε. Προστάτευσε."
https://1.bp.blogspot.com/-XjMG1nSlZqU/X6Nij5xhqcI/AAAAAAACl18/FtA7lMbYBUwAXRbyOPyRHDOMDf6nhHk8gCLcBGAsYHQ/s16000/54652356.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-XjMG1nSlZqU/X6Nij5xhqcI/AAAAAAACl18/FtA7lMbYBUwAXRbyOPyRHDOMDf6nhHk8gCLcBGAsYHQ/s72-c/54652356.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/listen-change-protect.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/listen-change-protect.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων