Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με ψηφιακό οικοδεσπότη την ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με ψηφιακό οικοδεσπότη την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 50 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Τα ζητήματα της ανάπτυξης και η ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού στο σχεδιασμό και διαχείριση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Δ. Παπαστεργίου: Προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση, η ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση όλων των Δήμων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ταυτόχρονα με την απαίτηση για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα αναδεικνύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Επισήμανε ότι τα αναπτυξιακά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε κατά τη διαδικασία των συνεδριακών διασκέψεων.

Τόνισε πως «μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Δήμων, με διακοσμητικό ρόλο στις επιτροπές παρακολούθησης και χωρίς δυνατότητα διατύπωσης ουσιαστικής άποψης στο σχεδιασμό και υλοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει στο νέο ΕΣΠΑ και να υπάρξει διακριτός ρόλος, τόσο στον στόχο πολιτικής 5 όσο και στα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι οι Δήμοι έχουν ρόλο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν χρησιμοποιείται για έργα περιφερειακού ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, αλλά όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές».

Επίσης, έχει γίνει μια σημαντική δουλειά όσον αφορά την επεξεργασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα στο καλοκαίρι και τηρώντας αυστηρά ως ΚΕΔΕ τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται θετικά.

Δεν θα αφήσουμε κανένα Δήμο εκτός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και τη Διαχειριστική Αρχή του «Αντ. Τρίτσης», για να καταλήξουμε σε ένα πολύ πιο ευέλικτο και δίκαιο τρόπο ώστε όλοι οι Δήμοι, μικροί και μεγάλοι, έχοντες ή όχι τεχνική βοήθεια, να έχουν πρόσβαση στους πόρους των 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες και ο Υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος υποβολών από την 1/1/2021. Ο προβληματισμός που θέσαμε, είναι σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης πλαφόν έργων ανά Δήμο, ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι και μείνουν εκτός χρηματοδότησης έργα μικρών Δήμων, που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνική βοήθεια για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ήδη τρέχει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για την πρόσληψη 50 μηχανικών που θα συνδράμουν τους Δήμους, όμως φαίνεται ότι αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής και πρέπει να αυξηθεί.

Βασίλης Μαυρίδης, Πρόεδρος ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Ριζοσπαστική αναθεώρηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο οικοδεσπότης της Συνεδριακής Διάσκεψης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναθεώρησης της θέσης της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας.

«Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο θα εδράζεται σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με αποκέντρωση, ενσωμάτωση νέων αρμοδιοτήτων, οικονομική αυτοτέλεια, και σύγχρονα εργαλεία που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μαυρίδης. (Ολόκληρη η εμπεριστατωμένη εισήγηση του Βασίλη Μαυρίδη ΕΔΩ)

Υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικός πυλώνας ανάπτυξης και συνοχής της κοινωνίας

«Η πρόοδος της Ελλάδας στηρίζεται στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Τόνισε την ιδιαιτερότητα της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την αποφασιστικότητα με την οποία η Πολιτεία θα είναι πάντα στις επάλξεις για την προάσπιση των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι 9 έργα, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» και κάλεσε όλους τους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στην πρόταση της ΚΕΔΕ για την ανάγκη πλαφόν ώστε να μην αποκλειστεί κανένας Δήμος από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος: Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Θέλουμε, με τις δικές σας προτάσεις, να στηρίξουμε την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στην Συνεδριακή Διάσκεψη.

Ανακοίνωσε ότι μετά την παρέμβαση και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει την καταβολή των δόσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ΓΙΑ το 2022, γεγονός που θα ανακουφίσει τα επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας, οικονομικά των Δήμων.

Ο Κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το νόμο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τα εργαλεία που θα της δοθούν αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της Τ.Α.

Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΕΣ.: Ευκαιρία να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τόνισε την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στο πλαίσιο της Πολυπεπίπεδης Διακυβέρνησης αλλά και το εξειδίκευσε στα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δήλωσε ότι ο ίδιος και το Υπουργείο θέλουν και οι 332 Δήμοι της χώρας να έχουν να είναι ισότιμοι για την ένταξη έργω στο νέο πρόγραμμα.

Τέλος ζήτησε ακόμη πιο λεπτομερή καταγραφή στο παρατηρητήριο ώστε να μπορούν οι Δήμοι να αποδεικνύουν την μείωση των εσόδων τους λόγω της πανδημίας και δήλωσε ότι «το Υπουργείο θα είναι πάντα έμπρακτα στο πλευρό των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με την αξιοπιστία της έχει σταθεί στις τοπικές κοινωνίες».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη διάσκεψη:


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,613,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2049,Αλεξανδρούπολη,8601,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3023,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3335,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18540,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2582,Εκκλησία,1238,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,675,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1516,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,428,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,5,Πρώτο Θέμα,6198,Ροδόπη,419,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,561,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με ψηφιακό οικοδεσπότη την ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με ψηφιακό οικοδεσπότη την ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWzJnG9bNw1Wpt2WeLFWpYMqAuGJlNS7TEdjIglKJLfOAPxR1J8st7igIZok3cPFEGr36d-2h6nGbZEAsOfa9VOv08LrpPmqB0O-u_sTwrVWL4EkEMIfS8gfXJeTf9yAVCgJrifM2RT7c/s16000/PED-Anatolikis-Makedonias-Thrakis.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWzJnG9bNw1Wpt2WeLFWpYMqAuGJlNS7TEdjIglKJLfOAPxR1J8st7igIZok3cPFEGr36d-2h6nGbZEAsOfa9VOv08LrpPmqB0O-u_sTwrVWL4EkEMIfS8gfXJeTf9yAVCgJrifM2RT7c/s72-c/PED-Anatolikis-Makedonias-Thrakis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/4.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/4.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων