ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Με συμβολικές συγκεντρώσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σωματεία εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα
Με αποφασιστικότητα και παλμό, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις και μάσκες, πραγματοποιήθηκε ο συμβολικός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, που διοργάνωσαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου.


Με σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός», οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν απαίτησαν μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς και την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που νομοθετήθηκαν στην πανδημία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.


Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Διονύσης Κλάδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα».


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης από τα Σωματεία και αντιπροσωπείες φορέων, που παραβρέθηκαν στον εορτασμό.


Στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργάνωσαν τα ταξικά Σωματεία στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας στην Αλεξανδρούπολη, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Έβρου της ΚΝΕ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη όλων των αγωνιστών της εργατικής τάξης στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.


Στα πλαίσια του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς, αντιπροσωπεία των Κ.Ο. του ΚΚΕ Ορεστιάδας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ηρώων στην Ορεστιάδα.


«Η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός» επισημαίνει στο μήνυμά της η Κ.Ο. Ορεστιάδας του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. Γιατί ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρει:

«Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της "υγειονομικής" κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τη σήψη και την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού.


Την ίδια στιγμή, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό υπονομεύουν τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστήμης και της έρευνας, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο γρήγορα διέξοδο στη σημερινή πανδημία και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ο "παγκόσμιος πόλεμος" ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μεγάλες εταιρείες, για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, επιβεβαιώνουν αυτό που περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται και φωνάζουν, ότι "ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός". Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της κατανομής, των υπηρεσιών, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, τον Σοσιαλισμό.

Τα διδάγματα από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ο,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.

Πάνω από όλα, η Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, παρόλο που αφορούσε χώρες με απόλυτες και σχετικές - σε σύγκριση με τα σημερινά επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα - συνθήκες μεγάλης καθυστέρησης, δείχνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην προστασία της υγείας, στην ασφάλεια, στην εργασία, στην εκτεταμένη κοινωνική προστασία. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού κινήματος ούτε δικαιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, ούτε πολύ περισσότερο σταματούν τον τροχό της Ιστορίας, που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κινείται πάντα προς τα μπρος.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν εξωραΐζεται από επιμέρους μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της, από προσπάθειες συγκάλυψης που κάνουν οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, συνολικά οι δυνάμεις που υπερασπίζονται και υπηρετούν αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αποθεώνουν την "ατομική ευθύνη", για να κρύψουν τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, κυρίως στα δημόσια συστήματα Υγείας.

Προσπαθούν να επιβάλουν σιωπητήριο στους εργαζόμενους, με το πρόσχημα της πανδημίας και μιας ψευδεπίγραφης "εθνικής ομοψυχίας".

Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι "όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι".

Επεξεργάζονται μέτρα άμεσης οικονομικής κρατικής παρέμβασης - με επενδύσεις και επιδοτήσεις, ακόμα και κρατικοποιήσεις χρεοκοπημένων μεγάλων επιχειρήσεων - προκειμένου να ανακάμψουν το καπιταλιστικό κίνητρο και η κερδοφορία. Αλλά όλα αυτά τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι με νέα σκληρά μέτρα και μνημόνια, στο όνομα των "έκτακτων συνθηκών".

Επιστρατεύουν το παραμύθι της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", για να κρύψουν ότι η ΕΕ, η Ευρωζώνη, είναι από τη φύση της συμμαχία ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών και οικονομιών που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, "δείχνει τα δόντια της" τόσο ανάμεσά τους όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς.

Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας μας, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα, που για τους εργαζόμενους θα είναι οδυνηρή αν δεν ορθώσουν πιο αποφασιστικά, μαζικά και μαχητικά το ανάστημά τους, αν δεν περάσουν σε αντεπίθεση.

Καμία αυταπάτη, καμία παραπλάνηση δεν επιτρέπεται για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Καμία αλλαγή στο μείγμα μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, κανένα νέο "Σχέδιο Μάρσαλ", κανένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός κρατικών υπηρεσιών δεν αποτελούν "προοδευτική μεταρρύθμιση" του καπιταλισμού, δεν τον απαλλάσσουν από τα τεράστια αδιέξοδά του και από την επερχόμενη κρίση, όπως συνέβη και το 2009. Από τη νέα, τεράστιων διαστάσεων οικονομική κρίση δεν γίνεται να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό η εργατική αντεπίθεση, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις δεν μένει "στον πάγο".

Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας.

Δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την Παιδεία, την εργασία, τον Πολιτισμό, την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, την υπεράσπιση των εργατικών και ευρύτερα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αστικών ελευθεριών, με κατάργηση των όποιων νόμων περιορισμού της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της έντασης της καταστολής.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές, με αύξηση της φορολογίας τους, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, πάταξη της αισχροκέρδειας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Με την απαίτηση για παραγραφή του κρατικού χρέους που δεν το δημιούργησε ο λαός, που το πληρώνει ακριβά και συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια.

Με απόσυρση από το πρόγραμμα και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που ως χώρα το πληρώνουμε με 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Με τη συνολική και λυτρωτική για το λαό μας σύγκρουση και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση είναι ο δρόμος της πάλης για την εργατική εξουσία.

Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με εργατική εξουσία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος σε όλα τα διοικητικά όργανα και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, από κάτω προς τα πάνω, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη για την περίοδο που διανύουμε. Με αυτό το όπλο στα χέρια και τη σκέψη μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του '36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».


Η ομιλία του Προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Διονύση Κλάδη στην Αλεξανδρούπολη:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, τα σωματεία που καλούμε στη σημερινή εκδήλωση όλο το διάστημα της πανδημίας δεν έχουμε αναστείλει τη δράση μας. Φυσικά ακούμε τους επιστήμονες, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε, προσαρμόσαμε τη δράση μας, αξιοποιήσαμε και νέες μορφές για να παραμείνουμε δυνατοί, αλλά και να υψώσουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Έτσι και σήμερα Πρωτομαγιά δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, στις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.


Στις πανελλαδικές μέρες δράσης που πραγματοποιήσαμε, στις 7 Απρίλη για τους υγειονομικούς, στις 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους στα super market, αλλά και στις 28 του Απρίλη με κεντρικό σύνθημα πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά, δεχτήκαμε είτε την αποσιώπηση των δράσεων, είτε την επίθεση από παπαγαλάκια και λοιπούς παρατρεχάμενους. Έτσι και σήμερα με αφορμή τις συμβολικές μας εκδηλώσεις προσπαθούν να επιτεθούν στα ταξικά συνδικάτα. Η κυβέρνηση δε θέλει να χαλάσει η εικόνα της συναίνεσης, της λογικής "όλοι μαζί" που προπαγανδίζει, για να φορτώσει τη κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Γι΄ αυτό είναι προσχηματική η απόφαση της για μεταφορά των εκδηλώσεων της πρωτομαγιάς, λες και σε μια βδομάδα θα έχει αλλάξει κάτι με την πανδημία. Δε θέλει να κουνηθεί φύλλο γι΄αυτό επιτίθεται, ούτε ο Νεντανιάχου δεν τόλμησε να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στο Ισραήλ. Σ' αυτά εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει.

Μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης ματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας τα χάλια του συστήματος υγείας, βλέποντας στις γειτονικές χώρες τους χιλιάδες νεκρούς εφάρμοσε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκλεινε σε όλους τους χρόνους την ατομική ευθύνη. Αυτή την παραδοχή της αποτυχίας του συστήματος υγείας προσπαθεί να την παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα.

Μας λέει ότι κερδίσαμε χρόνο. Και τι έκανε με τον χρόνο που κερδίσαμε, μήπως έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Μήπως εξασφάλισε την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Μήπως επίταξε τον ιδιωτικό τομέα υγείας ώστε να υπάρχει ένα επαρκές πλαίσιο με κεντρικό σχεδιασμό να καλύπτονται και οι ανάγκες για τις υπόλοιπες ασθένειες που δεν σταμάτησαν. Για να μην γλιτώσουμε από τον κορονοϊό και τελικά πεθαίνουμε από καρδιά, από καρκίνο και όλες τις άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν αν έγκαιρα είχαν διαγνωστεί. Αφήστε που οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα της επιδημίας τους επόμενους μήνες.

Αλλά και τώρα που σταδιακά θα αρθούν κάποια μέτρα της καραντίνας μήπως παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξαπλωθεί ο ιός; Πόσο αντιφατικά είναι αλήθεια τα όσα αναφέρει υποτίθεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων τραγικών ανεβάζει τον αριθμό των μαθητών του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού ανά σχολική αίθουσα σε 26 άτομα, αντί να τα μειώνει. Φέρνει η κυβέρνηση από τη μία μέσα στην πανδημία τέτοια αντιεκπαιδευτικά τερατουργήματα και από την άλλη θέλει να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Να μείνει στα χαρτιά! Είναι προκλητικό!


Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Οι μάσκες έπεσαν!

Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ.

Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή, που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό, που δίχως αυτούς δεν λειτουργεί τίποτε. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, την Υγεία και την Έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο.

Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Στις ΗΠΑ, χώρα πρότυπο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Οι καπιταλιστές στην Υγεία πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο. Τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Οι "χορηγίες" και οι "φιλανθρωπίες" τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: Τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. Ζητούν από την κυβέρνησή τους να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού. Βρήκαν ευκαιρία να τσαλαπατήσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα με αφορμή την επιδημία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Έχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλων εργατοπατέρων που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν.

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα "έκτακτα" αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς - του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Και στην περιοχή μας πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία μας για εξαναγκασμό των εργαζομένων από την εργοδοσία σε λήψη κανονικής άδειας, μετατροπή συμβάσεων σε εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες και μισθοί, ελλιπή μέτρα προστασίας, συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς από και προς τον τόπο εργασίας, τρομοκρατία για την μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού. Παράλληλα, πολλοί συνάδελφοί μας παραμένουν εκτός πρόβλεψης για το ειδικό επίδομα, στην ουσία παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα. Ειδικά συμβασιούχοι συνάδελφοί μας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντιμετωπίζουν ζητήματα με την άδεια ειδικού σκοπού μιας και τελειώνουν οι μέρες κανονικής άδειας που απαιτούνται για τη χρήση της. Τα σωματεία μας έκαναν παρεμβάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και σε αρκετές περιπτώσεις συνέβαλλαν στο να παρεμποδιστεί το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, κέρδισαν κάποια μέτρα ανακούφισης για τους συναδέλφους μας.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα που μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πώς θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το "κοινό σπίτι" των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν είναι παρά το πεδίο των πιο επικίνδυνων εξελίξεων που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις, που δεν σταματούν ούτε οι πανδημίες ούτε οι κρίσεις. Αντίθετα, τρέφονται από αυτές, γιγαντώνουν, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες. Στην περιοχή μας το ζήσαμε πολύ έντονα το προηγούμενο διάστημα, καλούμε το λαό να επαγρυπνεί γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.

ΑΓΩΝΑΣ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ.

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Να παρθούν πίσω και να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

Εμείς διαλέξαμε πλευρά, με όλους τους λαούς που αγωνίζονται, με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,605,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8458,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3303,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18328,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2522,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1476,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,747,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1481,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3866,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6131,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα
ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα
Με συμβολικές συγκεντρώσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σωματεία εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnZSONR913FJRc-85ywhBTn5a3hmubm60gnUe3avyYR2I8hqTZkGe-f3zw1_7OckAaMcN8cOsE9X9oBnmsTd7LLeenrpmLb_wXNGoMPWmtgPvrJQNaLnFwBnnkYEeOjlO7YES1KZMTdOY/s1600/DSC010810.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnZSONR913FJRc-85ywhBTn5a3hmubm60gnUe3avyYR2I8hqTZkGe-f3zw1_7OckAaMcN8cOsE9X9oBnmsTd7LLeenrpmLb_wXNGoMPWmtgPvrJQNaLnFwBnnkYEeOjlO7YES1KZMTdOY/s72-c/DSC010810.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/05/blog-post_83.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/05/blog-post_83.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων