Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Υπάρχουν διατροφικές λύσεις για το άσθμα;

Μπορεί η επικαιρότητα να επικεντρώνεται σε θέματα γύρω από τον κορωνοϊό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπόλοιπα εξίσου σημαντικά θέματα υγείας. Σήμερα 5 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή σε μία χρόνια αναπνευστική νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Υπάρχουν διατροφικές λύσεις για το άσθμα;
Επιμέλεια: Ειρήνη Κοντοπίδου, Μαίρη Μιχελή, Γεωργία Γεωργίου
Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι, M.Sc.

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος, η οποία επηρεάζει συνήθως το 10% των παιδιών. Το 50% της αιτιολογίας της είναι γενετική, αλλά το υπόλοιπο 50% μπορεί να επηρεαστεί και να ελεγχθεί με κάποιο τρόπο.

Υπάρχει θεραπεία για το άσθμα;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το άσθμα. Όμως, τα περισσότερα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα αποτελεσματικά με υποβοηθητικούς τρόπους. Τα κρούσματα άσθματος φαίνεται να έχουν μια αυξητική τάση, και αυτό προβληματίζει τους ειδικούς. Στην Ελλάδα 6,6% του πληθυσμού έχει διαγνωσθεί με άσθμα, ποσοστό λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης (5,1%).

Μέθοδοι πρόληψης του άσθματος

Αναζητώντας λόγους γι’ αυτή την αύξηση, αλλά και πιθανούς τρόπους πρόληψης, το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε παράγοντες όπως οι αλλεργίες. Άλλοι πάλι, ενοχοποιούν τις έντονες οσμές, τις αγχώδεις διαταραχές ή ακόμα και διατροφικούς παράγοντας όπως η έλλειψη βιταμίνης D.

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

Μια από τις αιτίες που ανθίζει η εμφάνιση του άσθματος τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και μια από τις βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας, από τη χοληστερόλη που υπάρχει κάτω από το δέρμα μας και την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα παιδιά παίζουν πλέον λιγότερο στον ήλιο, και ασχολούνται περισσότερο με τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην παράγουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D έχει γνωστές επιδράσεις στην ανάπτυξη των πνευμόνων και στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να είναι σημαντική στην ανάπτυξη, τη σοβαρότητα και την εκδήλωση αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα, το έκζεμα και οι τροφικές αλλεργίες. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση απέναντι στις εξάρσεις άσθματος.

Τι έδειξαν οι έρευνες για το άσθμα και την βιταμίνη D;

Έρευνες διαπίστωσαν ότι παιδιά με άσθμα που λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D3 σε ποσότητα 500-1000 IU ημερησίως μείωσαν τις κρίσεις άσθματος στο μισό, ίσως επειδή με αυτό τον τρόπο μειώθηκε η συχνότητα των αναπνευστικών μολύνσεων με την αύξηση της ανοσίας, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι φυσικές συνέπειες της φλεγμονής.

Οι περισσότερες υποδεικνύουν ότι υψηλότερα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης 25(ΟΗ) D συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων άσθματος. Βέβαια, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από κλινικές δοκιμές και μελέτες. Γιατί μια άλλη πιθανή εξήγηση, μπορεί να είναι ότι άτομα με σοβαρό άσθμα περνάνε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού από φόβο, και για αυτό εμφανίζουν και χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Γνωρίζουμε ότι πολύ πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά έχουν συχνά ενοχοποιηθεί ως ένα κοινό έναυσμα για το άσθμα, αλλά υπάρχει πολύ μικρή επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει αυτό το μύθο. Μια συνοπτική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας έδειξε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα την κατανάλωση γαλακτοκομικών με το άσθμα.

Εθνικοί Οργανισμοί σχετικά με το άσθμα, όπως αυτός της Αυστραλίας δε συστήνει τη συστηματική αποφυγή των γαλακτοκομικών για τη διαχείριση του άσθματος και συμβουλεύει ότι τα γαλακτοκομικά δεν αυξάνουν τη βλέννα, όπως πιστεύεται. Ακόμα και σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη - το κύριο σάκχαρο του γάλακτος, επειδή αυτή δε θεωρείται τροφική αλλεργία αλλά τροφική δυσανεξία για την οποία ευθύνεται η έλλειψη ενζύμου, δεν επηρεάζεται η πυροδότηση συμπτωμάτων άσθματος. Συνήθως οι τροφικές αλλεργίες είναι εκείνες που πυροδοτούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως το βήχα, το φτέρνισμα ή τη βλέννα. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά είναι πιο συχνή στα παιδιά, αλλά αυτή παύει να υφίσταται καθώς ωριμάζει το πεπτικό τους σύστημα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τέλος, άνθρωποι που έχουν τροφικές αλλεργίες, όπως σε γαλακτοκομικά, θαλασσινά, σιτάρι και ξηρούς καρπούς, μπορεί επίσης να έχουν άσθμα ή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν. Θα πρέπει να διαπιστώσουν με το γιατρό τους αν κάποιο τρόφιμο τους προκαλεί αλλεργία, μέσα από ειδικά τεστ, το οποίο επηρεάζει και την εμφάνιση κρίσης άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση λόγω της χρήσης στεροειδών φαρμάκων, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο για την καλύτερη σκελετική τους υγεία. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται μόνο με εντολή γιατρού και εφόσον αντικαθιστούνται με άλλες πηγές ασβεστίου.


Αντιοξειδωτικά και άσθμα

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έφηβους σημειώθηκε μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος, όταν αυξήθηκε η κατανάλωση θερμίδων που προερχόταν από ρύζι, ξηρούς καρπούς, άμυλο και λαχανικά. Η έρευνα έδειξε ότι αν αυτά τα αποτελέσματα γενικευτούν και αυξηθεί η κατανάλωση αυτών των τροφίμων, είναι πιθανό ότι μια σημαντική μείωση στα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιτευχθεί. Γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες είναι σημαντικό στην παθοφυσιολογία του άσθματος συνεισφέροντας αρνητικά στην εμφάνιση και επιδείνωσή του. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή, τα οποία προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μέσω των φρούτων και των λαχανικών.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Η βιταμίνη Ε, που υπάρχει κυρίως σε φυτικά λιπαρά, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος. Ακόμη, η βιταμίνη C, που τη βρίσκουμε κυρίως σε εσπεριδοειδή και πράσινα λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση των αεραγωγών ανοιχτών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την φλεγμονή που δημιουργείται στο αλλεργικό άσθμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι άτομα με άσθμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτενοειδή, στο αίμα τους συγκριτικά με υγιή πληθυσμό.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά επηρεάζει το άσθμα. Όμως, έρευνα που μείωσε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε ασθματικούς ασθενείς, σε μια μερίδα φρούτου και δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα-όπως είναι και η συνήθης κατανάλωση σε δυτικού τύπου δίαιτες- απέδειξε ότι χειροτέρεψαν τα συμπτώματα και οι κρίσεις άσθματος. Αυτή αλλά και άλλες μελέτες στο ίδιο ύφος υποδεικνύουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή συνεισφέρει στην επιδείνωση της λειτουργίας των πνευμόνων και στο χειρότερο έλεγχο του άσθματος.

Παράλληλα, μελέτες που εξέτασαν τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε αντιδιαστολή με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, έδειξαν θετικά αποτελέσματα μόνο στην πρώτη περίπτωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνδυασμό αντιοξειδωτικών και πετυχαίνουν καλύτερη απορρόφηση αυτών από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τα συμπληρώματα διατροφής που συνήθως περιέχουν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά ή λιγοστούς συνδυασμούς αυτών.

Λιπαρά και άσθμα

Τέλος, τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επιδρούν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και οδηγούν στη μείωση των περιστατικών άσθματος. Βέβαια, πολύ σημαντική είναι η αναλογία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, γιατί τα ω-6 είναι αυτά που ενισχύουν τη φλεγμονή, ενώ τα ω-3 αυτά που τη μειώνουν. Οι περισσότερες μελέτες δεν καταλήγουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά αναφέρουν τη βελτίωση των συμπτωμάτων όταν εμπλουτίζεται η διατροφή με αυτά.

Πώς το junk food επηρεάζει το άσθμα και το έκζεμα;

Το γρήγορο φαγητό φάνηκε πως συνδέεται και με το παιδικό άσθμα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε 51 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών άσθματος και εκζέματος. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Έφηβοι που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27%.

Οι ίδιοι γνωστοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση φανεί αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.


Συντηρητικά τροφίμων και άσθμα

Τα θειώδη και η ταρτραζίνη είναι τα πιο κοινά πρόσθετα που προκαλούν αλλεργίες. Τα θειώδη άλατα είναι άλατα που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των μεταποιημένων τροφίμων και συχνά απαντώνται σε προϊόντα όπως το τουρσί, το κρασί, το άρτυμα λεμονιού και τα αποξηραμένα φρούτα. Η ταρτραζίνη είναι κίτρινη χρωστική τροφίμων. Τα νιτρώδη απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά προστίθενται σε ωριμασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, το σαλάμι και τα λουκάνικα για να είναι ασφαλή για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν συνθετικά νιτρώδη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Παρότι είναι σπάνιο, κάποια άτομα με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητα στα σαλικυλικά οξέα που βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, βρίσκεται σε παυσίπονα και στην ασπιρίνη, που συνήθως ενοχοποιούνται περισσότερο από τα τρόφιμα για την πυροδότηση κρίσεων άσθματος.

Επιπλέον, κρίσεις άσθματος μπορεί να πυροδοτήσουν τρόφιμα που περιέχουν αέρια, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, του λάχανου, των αναψυκτικών και του σκόρδου και των κρεμμυδιών. Ακόμη, όταν καταναλώνουν μεγάλα γεύματα, αυτά ασκούν πίεση στο διάφραγμα, ειδικά σε άτομα με γαστρική παλινδρόμηση. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει πίεση στο στήθος και να πυροδοτήσει κρίση άσθματος.
Βότανα και άσθμα

Μια έρευνα της Βρετανικής Επιτροπής για την καμπάνια του Άσθματος ανακάλυψε ότι το 60% των ατόμων που πάσχουν από μέτριο άσθμα και το 70% αυτών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα έχουν χρησιμοποιήσει εναλλακτικές θεραπείες για να βελτιώσουν ή θεραπέψουν την πάθηση τους.

Η κατανάλωση φυτικών φαρμάκων ή βοτάνων αποτελεί την τρίτη πιο δημοφιλή επιλογή τόσο για τους ενήλικες (11%) όσο και για τα παιδιά (6%) που υποφέρουν από άσθμα

Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από gingko biloba δρα ως αντιφλεγμονώδες και μειώνει το βροχοσπασμό σε ασθματικούς ασθενείς μέσα σε 8 εβδομάδες χρήσης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Τα τελευταία χρόνια και η μαριχουάνα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της επιφέρει σημαντική μείωση στην αντίσταση των αεραγωγών και έχει μία ενεργή βρογχοδιασταλτική επίδραση σε ασθματικούς ασθενείς. Ακόμη, τα κινέζικα βότανα είναι τα πιο δημοφιλή στην εναλλακτική θεραπεία του άσθματος.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία επαναλαμβανόμενη τεκμηρίωση για τη χρήση βοτάνων ή φυτικών θεραπειών στο άσθμα. Αναλογιζόμενοι το πόσο δημοφιλείς είναι τέτοιου είδους θεραπείες, περισσότερες κλινικές έρευνες, πιο αυστηρά σχεδιασμένες, θα πρέπει να γίνουν ώστε με σιγουριά να μπορούμε να συστήσουμε κάτι τέτοιο.

Ποιοι διατροφικοί μύθοι υπάρχουν;

Ήρθε η ώρα να μάθετε!

1. Υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών;

Όχι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδική διατροφική θεραπεία ή αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Η υιοθέτηση υγειών διατροφικών συνηθειών, που καλύπτουν τις ανάγκες σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι ευεργετική σε ένα γενικότερο πλαίσιο διατήρησης της καλής υγείας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, φροντίστε να μην επιβαρύνετε περισσότερο τον οργανισμό σας με υπερκατανάλωση τροφών που με έμμεσους τρόπους ίσως επιβαρύνουν το άσθμα (όπως μεγάλα και λιπαρά γεύματα που λόγω παλινδρόμησης μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο ή/και τον λάρυγγα).

2. Τα καφεϊνούχα ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Ναι. Φαίνεται πως τα καφεϊνούχα ροφήματα έχουν ήπια βρογχοδιασταλτική δράση και μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση για λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά βοηθήματα. Η ενδεδειγμένη από τον γιατρό σας φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στην τσάντα σας για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κρίσης άσθματος.

3. Το υπερβάλλον βάρος επιβαρύνει την εκδήλωση άσθματος;

Ναι. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) κατέγραψε ότι 4 στους 10 ενήλικες με άσθμα ήταν υπέρβαροι ή/και παχύσαρκοι, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι σε ενήλικες που δεν είχαν άσθμα. Επίσης, φαίνεται πως το υπερβάλλον βάρος μπορεί να ενισχύσει την ένταση των ασθματικών επεισοδίων είτε λόγω του αυξημένου λιπώδους ιστού, είτε λόγω του κεντρικού ρόλου που έχει η παχυσαρκία στο μεταβολικό σύνδρομο, μια (ακόμα) φλεγμονώδη κατάσταση του σώματος.

4. Έχω ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγω τροφές που έχουν «Ε»

Και σωστό και λάθος. Για να την ακρίβεια, οι θειικές ενώσεις που μπορεί να συναντώνται σε διάφορα τρόφιμα ως συντηρητικά ή ως μέσο επεξεργασίας τους, μπορεί σε κάποια ασθματικά άτομα να προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο. Πρόσθετα θειικών ενώσεων βρίσκονται συχνά σε προϊόντα όπως: αποξηραμένα φρούτα, συσκευασμένες πατάτες, κρασί, μπύρα, εμφιαλωμένος χυμός λεμόνι, συσκευασμένες γαρίδες και πίκλες ή τουρσιά. Πάντα κοιτάτε τη λίστα συστατικών για ενώσεις που έχουν τις λέξεις θειικό ή θειώδες ή sulfite, sulfate και sulfur, αν υποπτεύεστε ότι έχετε μια τέτοια ευαισθησία.

Αυτό όμως δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε για όλα τα πρόσθετα και για όλα τα άτομα. Αλλεργικές ευαισθησίες σε βρώσιμα συστατικά μπορούν να παρουσιαστούν κατά περίπτωση, οπότε θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε με τον γιατρό σας, τις προσωπικές σας παρατηρήσεις και να το εξακριβώσετε με τη βοήθειά του.

5. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος;

Σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικά σε άτομα με πολλές αλλεργίες, ίσως τα συμπτώματα συγκλίνουν. Σπάνια όμως εμφανίζεται μεμονωμένο άσθμα λόγω τροφικής αλλεργίας. Για την ακρίβεια, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν με ένα εύρος συμπτωμάτων, από δερματικές εκδηλώσεις, γαστρεντερικές ή αναπνευστικές. Καθώς γίνεται η κατάποση της αλλεργιογόνου τροφής, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του αναπνευστικού σωλήνα, που με τη σειρά του επιφέρει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή συριγμό και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το επεισόδιο, αναφυλαξία. Αν υποπτεύεστε ότι οι τροφικές σας αλλεργίες μπορεί να ευθύνονται για κρίσεις άσθματος, μιλήστε με το γιατρό σας.

6. Η άσκηση απαγορεύεται σε άτομα με άσθμα

Λάθος. Η άσκηση δεν πρέπει να απαγορεύεται, γιατί είναι ευεργετική για το σώμα μας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά, υπό την επιτήρηση ειδικού που γνωρίζει και παρακολουθεί την κατάσταση του ασθματικού ατόμου. Η άσκηση, πράγματι, μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των αεραγωγών σε μεγάλο ποσοστό ατόμων που εμφανίζουν κρίσεις άσθματος. Τα συμπτώματα του άσθματος εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα 5-15 λεπτά τις άσκησης και στη συνέχεια υποχωρούν. Είναι σημαντικό, όμως, το ζέσταμα και η κλιμάκωση της άσκησης να γίνονται με επιμέλεια, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια ή και τις επόμενες ώρες μετά την άσκηση.

Αν θέλετε να έχετε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής συζητήστε το με τον ιατρό σας και τον προσωπικό σας γυμναστή ή εργοφυσιολόγο για να σας υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

7. Η έλλειψη βιταμίνης D επιδεινώνει τα συμπτώματα;

Είναι ασαφές. Είναι αλήθεια, ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που φαίνεται να έχει η βιταμίνη D σε φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατήρηση ότι είναι από τις πιο συχνά παρατηρούμενες ελλείψεις σε βιταμίνες, ίσως οδηγεί σε μια τάση για χορήγηση συμπληρωμάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων άσθματος. Εστιάζοντας όμως σε μετα-αναλύσεις (οι πιο «αυστηροί» κριτές των επιστημονικών δημοσιεύσεων), οι ερευνητές συγκλίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να καθιστούν τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D καθοριστική για την αντιμετώπιση του άσθματος. Επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης, καλό θα ήταν να παρέχεται για πολλούς άλλους λόγους.

8. Τα ασθματικά άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση;

Ναι. Σε σοβαρές περιπτώσεις άσθματος, που η χρήση κορτικοειδών είναι πολύ συχνή, έχει βρεθεί ότι υπάρχει αυξημένη επίπτωση μειωμένης οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ενδείκνυται η αποχή από τη συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να ανακουφίσει ή και να σώσει τη ζωή του ασθματικού ατόμου. Υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του οργανισμού, όπως η διαμόρφωση ενός διαιτολογίου με έμφαση σε πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, αλλά και η συμπληρωματική χορήγηση σκευασμάτων, αν δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα.

Πηγή: mednutrition.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνωΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8052,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2985,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3120,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,801,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,90,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17706,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2421,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1392,Ελλάδα,1273,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,21,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,215,Καβάλα,182,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,327,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1386,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,403,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3719,Πολιτική,1435,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5910,Ροδόπη,390,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,501,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,298,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,407,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,377,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Υπάρχουν διατροφικές λύσεις για το άσθμα;
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Υπάρχουν διατροφικές λύσεις για το άσθμα;
Μπορεί η επικαιρότητα να επικεντρώνεται σε θέματα γύρω από τον κορωνοϊό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπόλοιπα εξίσου σημαντικά θέματα υγείας. Σήμερα 5 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή σε μία χρόνια αναπνευστική νόσο.
https://1.bp.blogspot.com/-5JL_nj_77KA/XrGbP9xB1_I/AAAAAAACgBE/cJWg8zPJokMzoWAHyBOYNnEotQ68PHcVQCLcBGAsYHQ/s1600/asthma.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-5JL_nj_77KA/XrGbP9xB1_I/AAAAAAACgBE/cJWg8zPJokMzoWAHyBOYNnEotQ68PHcVQCLcBGAsYHQ/s72-c/asthma.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/05/blog-post_73.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/05/blog-post_73.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων