Στα σύνορα στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (photos+video)

Τα χερσαία σύνορα του Έβρου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κροατίας.

Στα σύνορα στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν πολίτες στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Τρίτη 3 Μαρτίου πραγματοποίησε περιοδεία στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης, συνομίλησε με πολίτες οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση και στάθηκε για καφέ με τις τοπικές αρχές.


«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος»

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που, όπως είπε, «βάζουν πάντα πλάτη».


«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, επισκέφθηκε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.


Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε προσπάθεια από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα, ωστόσο η κατάσταση ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές.


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις Φέρες και με τους καλυβιέρηδες του Δέλτα του Έβρου.


Κατόπιν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου και έφτασε μέχρι την γραμμή που αποτελεί το σύνορο των δυο χωρών πάνω στη γέφυρα του ποταμού. Ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού, φυλάσσοντας τα σύνορα.


Βρέθηκε επίσης στο ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Γέφυρας των Κήπων, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τα επιχειρησιακά σχέδια. Συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.


«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με πάρα πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια».


Στις 13:00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τους επικεφαλής της ΕΕ - τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.


Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σινούκ και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.


Στις 14:15 προσγειώθηκαν στο γήπεδο της Ορεστιάδας και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές. Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα.


Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.


Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για να προστατευθούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα έστειλαν από τον Έβρο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μετά την επίσκεψή τους στην Ελληνική συνοριογραμμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν».


«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.


Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες μέσα στην ΕΕ οι οποίες σπρώχνουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προς τις χώρες που εξαιτίας της γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας». «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο», συμπλήρωσε ο Σ. Μισέλ.


«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε πως θα τηρηθεί η νομιμότητα στα Ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και Ευρωπαϊκά ενώ έστειλε μήνυμα ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τοποθέτησή της δήλωσε κατηγορηματικά: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε η Ευρώπη να σταθεί με αποφασιστικό τρόπο απέναντι σε μια νέα, κοινή πολιτική για το άσυλο, κάτι που όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Ο κ. Σασόλι ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την στάση τους στο πρόβλημα μέχρι τώρα ενώ απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.


Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο, μαζί με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων» είπε.

























































Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8478,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3310,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18361,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2530,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1484,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3873,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6141,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στα σύνορα στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (photos+video)
Στα σύνορα στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (photos+video)
Τα χερσαία σύνορα του Έβρου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κροατίας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6Juqdsk09GtrGbBev9grlX51S7ZnjSr6JyIXdmxwdAgV2YFFi-8IH9u70HO8bM09UQDZpOmdh7GnC1O2s1BFjQRlxg8N7cU3_ClzlgODL5R4YrXxaw3XGdNiGDhvfyNX88A6Xy7P1KM0/s1600/001.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6Juqdsk09GtrGbBev9grlX51S7ZnjSr6JyIXdmxwdAgV2YFFi-8IH9u70HO8bM09UQDZpOmdh7GnC1O2s1BFjQRlxg8N7cU3_ClzlgODL5R4YrXxaw3XGdNiGDhvfyNX88A6Xy7P1KM0/s72-c/001.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/sta-synora-ston-evro-o-mitsotakis.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/sta-synora-ston-evro-o-mitsotakis.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων