Στον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Τον Έβρο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Τον Έβρο επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εκφράσει την συμπαράσταση της Εκκλησίας τόσο στις δυνάμεις που υπερασπίζονται με γενναιότητα τα σύνορα της Πατρίδας μας όσο και για να στηρίξει τους κατοίκους των ακριτικών αυτών περιοχών.

Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Ξάνθης κ. Παντελεήμων.


Ειδικότερα ο Μακαριώτατος τις πρωινές ώρες επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, όπου τον φιλοξένησε ο οικείος Μητροπολίτης, και στη συνέχεια το στρατιωτικό Φυλάκιο Πετάλου στην περιοχή Πέπλου Φερών, όπου τον ξενάγησε ο Διοικητής της XII Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.


Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και όλους τους εθελοντές κατοίκους, που αυτές τις μέρες δίνουν την ψυχή τους στην υπεράσπιση των συνόρων μας. Τους μοίρασε Καινές Διαθήκες και δώρισε στο στρατιωτικό φυλάκιο μια εικόνα της Παναγίας, για να προστατεύει η Παναγία τις ζωές τους.


Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στο ένστολο προσωπικό του Φυλακίου είπε, μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια. Λυπάμαι αυτές τις ψυχές των ανθρώπων που σπρώχνονται προς τα εδώ, γιατί γίνονται εργαλεία στα χέρια άλλων… Επειδή τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να είμαστε απαιτητικοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοια φαινόμενα… Ο λαός μας θαυμάζει και σέβεται όλους εσάς που με θυσιαστικό φρόνημα υπερασπίζεσθε τα σύνορα και είμεθα υπερήφανοι για σας. Είμεθα συγχρόνως προβληματισμένοι, βλέποντας τις τραγικές σκηνές, οι οποίες προβάλλονται για την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων υπάρξεων. Βεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά ότι επιτελείτε το καθήκον σας και για το ακμαίο φρόνημά σας. Ο στρατός μας είναι εκείνος ο οποίος εμπνέει το λαό μας και εμείς καμαρώνουμε και προσευχόμεθα για αυτόν».


Τις μεσημβρινές ώρες ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την παραμεθόρια περιοχή των Καστανεών. Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Καστανιές, τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο ιερός κλήρος της περιοχής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστανεών Σταύρος Τζαμαλίδης και πλήθος κόσμου.


Μετά από μια σύντομη δέηση ενώπιον της εικόνος της Υπερμάχου Στρατηγού και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε τον Μακαριώτατο επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στα σύνορα έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και είναι λίαν ευεργετική, τόσο για τους ένστολους όσο και για τους ακρίτες, «στη δεδομένη χρονική στιγμή, που η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει στις Καστανιές».


Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας εξέφρασε τη βαθειά συγκίνησή του και τον θαυμασμό του για τους υπερασπιστές των συνόρων, τονίζοντας πως «πρόκειται για μία δύσκολη ώρα σε αυτήν την περιοχή και νομίζω πως οι καρδιές όλων των Ελλήνων χτυπούν για αυτόν τον τόπο». Σημείωσε, πως οι Αρχιερείς της περιοχής ποιμαίνουν με τον καλύτερο τρόπο και επεσήμανε πως «παίρνουμε δύναμη και κουράγιο από εσάς».


Σκιαγραφώντας το προφίλ των προσφύγων - μεταναστών, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία, ο Μακαριώτατος μίλησε «για ανθρώπους που είδαν πολέμους και είναι πονεμένοι, ανθρώπους με ψυχές τους οποίους τους συμπονούμε και τους οποίους κατά καιρούς βοηθήσαμε… Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί κάτω από στρεβλή καθοδήγηση γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και οι επιτήδειοι τους χρησιμοποιούν για εκβιασμό, τους κοροϊδεύουν και ευτελίζουν την αξιοπρέπειά τους».

Διευκρίνισε πως με αυτούς τους ανθρώπους «δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε αντίθετοι, τους πονάμε… δεν τους μισούμε, τους λυπούμεθα, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει πάντοτε να δεχόμαστε αναντίρρητα, όλα όσα κάποιες δυνάμεις απεργάζονται εις βάρος αυτού του τόπου και του λαού» και υπογράμμισε πως «όταν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι διωγμένοι, να προσπαθούν κάπου να καταλήξουν, η ψυχή μας πονάει. Εκείνο, όμως, που είναι απαράδεκτο για την εποχή μας, που θέλουμε να την λέμε "εποχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είναι ότι δε μπορεί κανείς, όποια θέση κι αν έχει, να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν εργαλείο. Αυτό είναι το επονείδιστο».


Ευχαρίστησε, ακόμη, και ευχήθηκε στα σώματα ασφαλείας που επιχειρούν στη φύλαξη της μεθοριογραμμής και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα τονίζοντας πως καλούμαστε να είμαστε όλοι ενωμένοι, ενώ έκανε λόγο και για την ευθύνη που φέρει η Ευρώπη.


Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν τον χώρο επιχειρήσεων και διεπίστωσαν, «ιδίοις όμμασι», την σφοδρότητα της πίεσης, την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και το ακμαίο φρόνημα των φρουρών της Πατρίδας.

Επαναλαμβάνοντας τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που αισθάνεται ο Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τις ευχές του για τους ένστολους που φρουρούν τα σύνορα, τονίζοντας: «Εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε σ’ αυτά τα σύνορα να είστε μόνο εσείς, για τους οποίους άλλωστε αισθανόμεθα υπερήφανοι, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας… θα έπρεπε να είναι και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να υπερασπιζόμεθα αυτά εδώ τα σύνορα. Είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα, γι’ αυτό πρέπει να τα υπερασπισθούμε», είπε χαρακτηριστικά.


Και συνέχισε: «Η Ελληνική Πολιτεία κάνει τις δικές της προσπάθειες για να αναδείξει το θέμα. Εκείνο που μας προβληματίζει όμως είναι η Ευρώπη τι κάνει; Καλή είναι και η οικονομική βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Αυτό όμως που θέλουμε είναι οι Ευρωπαίοι να υπερασπισθούν τις αξίες για τις οποίες έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα ιδεώδη για τα οποία υποτίθεται δημιουργήθηκε, αυτά θα πρέπει και να υπερασπίζεται εμπράκτως».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι φιλοξενήθησαν στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου, όπου και κατέλυσαν.
ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,611,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8590,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3022,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3334,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18521,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2573,Εκκλησία,1236,Εκπαίδευση,1504,Ελλάδα,1318,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,758,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,593,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,674,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1511,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3900,Πολιτική,1499,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6192,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,560,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,288,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,141,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,69,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Στον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Τον Έβρο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm5eykN4hpoxeRe8LKeL-_LerzzxeRg_ykB6jhU6yndbR-Dtfudqjw-bza5zfPxYKJlkZ6hGuBCDghQxea870MRYsN54zBhJu3bQgY7esGINvRlX1lQE0P2wUfDSstB08xtjQ-lZstyMo/s1600/06759.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm5eykN4hpoxeRe8LKeL-_LerzzxeRg_ykB6jhU6yndbR-Dtfudqjw-bza5zfPxYKJlkZ6hGuBCDghQxea870MRYsN54zBhJu3bQgY7esGINvRlX1lQE0P2wUfDSstB08xtjQ-lZstyMo/s72-c/06759.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_5.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_5.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων