Έπεσε η αυλαία του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Οι νικητές των βραβείων

Ολοκληρώθηκε το 42o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τις απονομές των βραβείων του σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Αναλυτικά οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Έπεσε η αυλαία του 42oυ Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Αυλαία για το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με το Νικόλα Κολοβό, Έλληνα από τη Σουηδία και παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ, να αποσπά το Χρυσό Διόνυσο για την ταινία του «Index». Δεύτερος μεγάλος νικητής, κινούμενος σε μια εντελώς διαφορετική κινηματογραφική θεματική, ο Βασίλης Κεκάτος, ο νεαρός σκηνοθέτης που μας έκανε όλους υπερήφανους για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της διοργάνωσης για την ταινία του «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».


Ο Νικόλας Κολοβός (ο οποίος το 2015 είχε κερδίσει και πάλι το Χρυσό Διόνυσο για το «Σύκο» του), αξιοποιώντας το σεναριακό εύρημα ενός παιδικού δάχτυλου που σφηνώνεται στην καρότσα ενός φορτηγού, αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία με φόντο το προσφυγικό δράμα. Ένα μονοπλάνο δώδεκα λεπτών που συγκίνησε κοινό και κριτική επιτροπή με την δύναμη των αισθημάτων και το εύρος της δεξιοτεχνίας του.

Ο Νικόλας Κολοβός, στο ευχαριστήριο βίντεο που έστειλε, είπε με συγκίνηση αλλά και με χιουμοριστική διάθεση πως άντλησε την ιδέα της ταινίας (που έχει για ήρωα ένα προσφυγόπουλο), «από το γιο μου που είχε μανία να βάζει το χέρι του σε όποια τρύπα έβρισκε!». Είπε επίσης πως στην δημιουργία της ταινίας συνέβαλαν και πρόσφυγες.


Μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αγοριών που ξεκινά σαν τυχαίο συναπάντημα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού, αφηγείται ο Βασίλης Κεκάτος, χρησιμοποιώντας με μαεστρία τα εκφραστικά του μέσα για να δείξει ότι ο ρομαντικός έρωτας μπορεί να ανθήσει οπουδήποτε την πιο αναπάντεχη στιγμή.


Η κριτική επιτροπή βράβευσε και τους δύο πρωταγωνιστές του Κεκάτου: τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου (τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας) και τον Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου, «γιατί εν έτει 2019 άνθρωποι σαν κι αυτούς δολοφονούνται...».


«Χαίρομαι που κάναμε την πανελλήνια πρεμιέρα μας στη Δράμα», είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Βασίλης Κεκάτος. «Πριν πέντε χρόνια πρωτοήρθα εδώ με τον "Ανάδρομο". Ήμουν γεμάτος προσδοκία, όμως τότε δεν άκουσα ποτέ το όνομά μου στα βραβεία. Σήμερα, αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν το όνομά τους, γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα».


Την τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Σίσσυ Τουμάση για το «Βάρος της Θάλασσας», που τιμήθηκε επίσης με την διάκριση φωτογραφίας για την δουλειά του Γιώργου Φρέντζου.

Το βραβείο σεναρίου αλλά και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου.


Όπως είπε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, όλες οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνες.


Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Brotherhood» (Aδελφοσύνη) της Meryam Joobeur (Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία), με θέμα την επιστροφή στο σπίτι ενός νεαρού άντρα ο οποίος πολέμησε στο πλευρό φανατικών Ισλαμιστών.

Η διεθνής κριτική επιτροπή τίμησε και μια κυπριακή ταινία, την «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη, με το νέο βραβείο «#ThisisEU - Ευρωπαϊκές αξίες» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην Ευρώπη που λαμβάνει αυτήν την διάκριση.


Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος είπε, πως παρά την προσωπική περιπέτεια υγείας του, το φεστιβάλ διεκπεραιώθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, την επιτροπή, τους σκηνοθέτες και όλους τους παρευρισκομένους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο για την προσφορά του, υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα».


Για πρώτη φορά στη Δράμα και το Φεστιβάλ της βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος, όπως είπε, πρόλαβε να δει και κάποιες ταινίες και εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο των ταινιών. «Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές και ελπιδοφόρες. Το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους προμηνύεται ευοίωνο. Το φορμά αυτό αξιοποιείται πλέον από μεγάλα στούντιο, σε νέες πλατφόρμες και η συμπύκνωση της ταινίας μικρού μήκους ταιριάζει σε αυτήν την γενιά. Ήρθε η στιγμή το Φεστιβάλ Δράμας να αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο του και να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο, κάνοντας το επόμενο βήμα. Το ΥΠΠΟ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να χαραχθεί στην Ελλάδα για τον κινηματογράφο. Διότι με λίγες εξαιρέσεις (και το Φεστιβάλ Δράμας ανήκει σε αυτές), ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν. Πρέπει να "ξεκολλήσει", και για να γίνει αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη ακροατηρίου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας».


Αναφερόμενος στην ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογράμμισε πως «ο νέος αυτός ρόλος σημαίνει πως η πολιτεία κοιτάζει με νέα βαρύτητα αυτό το κομμάτι, το οποίο μέχρι σήμερα επισκίαζε η βαριά κληρονομιά της χώρας... Πολύ σύντομα θα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε αυτή τη νέα στρατηγική, πέρα και πάνω από πρόσωπα, και το Φεστιβάλ Δράμας έχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το νέο πλαίσιο».


Στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβλήθηκαν συνολικά 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ (Εθνικό και Διεθνές).


Τα βραβεία του 42ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Χρυσός Διόνυσος: Στην ταινία «Index» του Νικόλα Κολοβού

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Βασίλης Κεκάτος για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς»

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «Υπνοβατώντας» της Μελίσσα Αναστάση

Βραβείο Σεναρίου: Κωστής Θεοδοσόπουλος για το σενάριο της ταινίας «Ρουζ», την οποία και σκηνοθέτησε

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Κλεονίκη» της Άννας Αντωνοπούλου

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη

Βραβείο Animation: «Βίαιη Εξίσωση» του Αντώνη Ντούσια

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Κωστής Θεοδοσόπουλος για το «Ρουζ»

Ειδικό βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία: Άρτεμις Αναστασιάδου για το «I am Mackenzie»


Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος GSC για την ταινία «Το βάρος της θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου για την ταινία «Κάρτ-Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Σίσσυ Τουμάση για την ταινία «Το Βάρος της Θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νικολάκης Ζεγκίνογλου για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Τιμητική Διάκριση Ήχου: Γιάννης Αντύπας για το «Pathologies of Everyday Life» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος για το «Sable Noir» του Θανάση Τρουμπούκη

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Γιαννακάκης και Δημήτρης Γιαννούλης για το «Chopper» του Γιώργου Καψανάκη

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Χρήστος Συμεωνίδης για το «Για Χρόνια πλάγιαζα νωρίς» του Ιάκωβου Παναγόπουλου

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Βαγγέλης Καμπέρης για το «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη

Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου

Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ: Στους Γιάννη Πατσιαούρα και Berta Valverde για την ταινία «W» του Στέλιου Κουπετώρη

Εύφημος Μνεία: Στον «Μάγκα» του Αλέξανδρου Κακανιάρη

Εύφημος Μνεία: Στην ερμηνεία του Ιώκου-Ιωάννη Κοτίδη για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: Στην ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου: Στην ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: Στην ταινία ”W" σε σκηνοθεσία Στέλιου Κουπετώρη.

Έπαινος Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών / GSC: Στην Φίλη Ολσέφσκι για την ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού

Διακρίσεις «Κίνητρα» Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Στους δημιουργούς Ανδρέα Βακαλιό για την ταινία «Μίλα», Μιχάλη Γιγιντή για την ταινία «Ο Καραγκίοζης» και Γεωργία Μ. Σωτήρχου για την ταινία «Στο δωμάτιο»


Βραβεία 25ου Διεθνούς Διαγωνιστικού

Grand Prix 2019: «Brotherhood» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Lake of happiness» του Αλιαξέι Παλούγιαν (Λευκορωσία, Γερμανία, Ισπανία)

Βραβείο EFA της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Weightliifter» του Ντμίτρο Σουκολίτκι - Σομπνούκ (Ουκρανία, Πολωνία)

Βραβείο #ThisisΕU - Ευρωπαϊκές Αξίες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη (Κύπρος)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης: «Nellie» της Γκάια Μοντερνόρφερ (Σλοβενία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Story» της Γιολάντα Μπανκόφσκα (Πολωνία)

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Maras / Συμμορίες» του Σαλβαδόρ Κάλβο (Ισπανία)

Εύφημος Μνεία: Στην ταινία «Pinky Promise / Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI: «Brotherhood» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)

Βραβείο "Ανθρωπίνων Αξιών" του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων: «Pinky Promise / Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)


Βραβεία Drama Pitching Lab 2019

Βραβείο PITCHING LAB Finos Film: Στους Anngelica-Marie Eshesimua και Matthew Allen για το project «The Broken Key» (ΗΠΑ)

Βραβείο PITCHING LAB Authorwave: Στην Kaki Wong για το project «The Wild Child» (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)

Βραβείο PITCHING LAB Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Στην Marta Gonzalez De La Vega για το project «The Valdomeros» (Ισπανία)
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,462,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1872,Αλεξανδρούπολη,6114,Άμυνα,253,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,120,Άρθρα - Απόψεις,2701,Αστυνομικά,480,Αυτοδιοίκηση,2223,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,230,Βαλκάνια,28,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,59,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,56,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,171,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,417,Δράμα,89,Έβρος,14557,Εθελοντισμός,206,Εκδηλώσεις,1961,Εκκλησία,967,Εκπαίδευση,1040,Ελλάδα,1060,Ελληνισμός,28,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,40,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,522,Εργασία,9,Εργασιακά,205,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,107,Ζωή και Υγεία,284,Θράκη,417,Ιστορία,164,Καβάλα,153,Καιρός,30,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,184,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,14,ΚΚΕ,363,Κοινωνία,74,Κοινωνική Προσφορά,168,Κόσμος,575,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,132,Μουσική,188,ΝΔ,438,Ξάνθη,153,Οικολογία,279,Οικονομία,535,Ορεστιάδα,974,Πανταζίδου,116,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,302,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3014,Πολιτική,1186,Πολιτισμός,171,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,4837,Ροδόπη,260,Σαμοθράκη,594,Σάτιρα,62,Σουφλί,327,Σπίτι,13,Συγκοινωνίες,273,Σύλλογοι,264,Συνέδρια,110,ΣΥΡΙΖΑ,335,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,234,Τρίγωνο,41,Τυχερό,33,Υγεία,818,Φέρες,276,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έπεσε η αυλαία του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Οι νικητές των βραβείων
Έπεσε η αυλαία του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Οι νικητές των βραβείων
Ολοκληρώθηκε το 42o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τις απονομές των βραβείων του σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Αναλυτικά οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες.
https://1.bp.blogspot.com/-Y-IPw1iKN0w/XYax7m7BTSI/AAAAAAACW3o/pX8zIWRe9K8th4PpjSykRfwxusV9HEdmQCLcBGAsYHQ/s1600/IMG_2461.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Y-IPw1iKN0w/XYax7m7BTSI/AAAAAAACW3o/pX8zIWRe9K8th4PpjSykRfwxusV9HEdmQCLcBGAsYHQ/s72-c/IMG_2461.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/42o.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/42o.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content