Για το νέο μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου» στο ΔΠΘ

Η λήξη του πρώτου εξαμήνου διδασκαλίας του μαθήματος "Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου" έγινε με μεγάλη επιτυχία, με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών. Ελπίζουμε ότι τα μαθήματα θα συνεχισθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και στο επόμενο εξάμηνο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Για το νέο μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου» στο ΔΠΘ
Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης των καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στις 28-6-2018, συμπεριελήφθη στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών και στο δεύτερο έτος ένα νέο μάθημα με τον τίτλο «Εκμάθηση της Ποντιακής Ι & ΙΙ», το οποίο διδάσκεται σε δύο διαδοχικά εξάμηνα (στο τρίτο και τέταρτο), ως μάθημα ελεύθερης επιλογής.

Η εκμάθηση της Ποντιακής, για πρώτη φορά, προσφέρεται ως αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές με στόχο την εκμάθηση αυτής της ελληνικής ποικιλίας με το μεγάλο ιστορικό βάθος, συμβάλλοντας στην μελέτη, την καλλιέργεια και την διάδοσή της ώστε να μην χαθεί και σβήσει.

Στο μάθημα έχουν δικαίωμα εγγραφής οι φοιτητές όλων των ετών του Τμήματός μας, πλην του πρώτου, και διδάσκεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος, κ. Ηλία Κ. Πετρόπουλο, σε συνδιδασκαλία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, κα Ιωάννα Σιταρίδου (www.languagesciences.cam.ac.uk/directory/is269@cam.ac.uk).

Η διδασκαλία της ποντιακής υλοποιείται μέσω της παιδαγωγικής της διαγλωσσικότητας (translanguaging) και με στόχους τον κριτικό γραμματισμό και την κοινωνιογλωσσική ενημερότητα. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσης της δομής της ποντιακής (φωνητική και φωνολογία, κλιτική και παραγωγική μορφολογία, σύνταξη) και κατ’ επέκταση η εμπέδωση των διακριτών δομικών στοιχείων της Ποντιακής σε σχέση με την Κοινή Νέα Ελληνική. Επιπλέον στόχοι του μαθήματος είναι:

(α) η ενίσχυση της κοινωνιογλωσσικής ενημερότητας για την ποντιακή και τη σχέση της με την πρότυπη νέα ελληνική όπως επίσης για την ποικιλότητα εντός του συστήματος της ποντιακής και γνώση των δομικών διαφορών μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών της ποντιακής.

(β) η διεύρυνση της γνώσης τους για τα επικοινωνιακά πλαίσια όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ποντιακή.

(γ) αναγνώριση των δομικών και λεξιλογικών διαφορών μεταξύ διάφορων υβριδικών μορφών της ποντιακής όπως αυτές μιλιούνται σε διαφορετικές κοινότητες και αποτίμηση της εναλλαγής και μείξης κωδίκων, της υβριδικότητας και τη διαγλωσσικότητας ως τρόπους παραγωγής κοινωνικοπολιτιστικά εντοπισμένων νοημάτων.

(δ) ευαισθητοποίηση για την πιθανότητα εξαφάνισης της ποντιακής λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ομιλητών που την κατακτούν ως μητρική γλώσσα.

Για τους σκοπούς των μαθημάτων χρησιμοποιείται το πρότυπο που προτείνεται στο εγχειρίδιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, όμως οι φοιτητές/τριες θα διδαχθούν, επίσης, φωνητική μεταγραφή της Ποντιακής δεδομένου ότι πολλοί ποντιόφωνοι τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία αλλά και σε πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης (όπου μέχρι σήμερα ομιλείται η Ποντιακή) δεν γνωρίζουν το ελληνικό αλφάβητο και χρησιμοποιούν αυτοσχέδια συστήματα γραφής. Με βάση τους παραπάνω στόχους και χάρη στις σύγχρονες μεθόδους που θα επιστρατευθούν για να βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή εκμάθηση της Ποντιακής από τους φοιτητές μας, ελπίζουμε ότι το Τμήμα μας συμβάλλει ενεργά στην διατήρηση, την μελέτη και την διάδοσή της στις νέες γενιές, διανοίγοντας ένα νέο και πολύ σημαντικό ερευνητικό πεδίο και γνωστικό αντικείμενο.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που προκάλεσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, η είδηση ότι η Ποντιακή Διάλεκτος έγινε αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν με πολύ μεγάλη ένταση στην Κομοτηνή και, ειδικότερα, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Ανάμεσα στα μεγάλα κεντρικά ΜΜΕ που εστίασαν την προσοχή τους στην ανωτέρω εξέλιξη, είναι και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 ο οποίος πρόβαλε σχετικό ρεπορτάζ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, το βράδυ της Τετάρτης3-10-2018, καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, όπου ο διδάσκων καθηγητής φιλοξενήθηκε ζωντανά στην πρωινή εκπομπή «ALPHA ρεπορτάζ» των Σπύρου Λάμπρου και Ράνιας Τζίμα (4-10-2018). Επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον έγιναν συνεντεύξεις και σε τοπικής εμβελείας τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως Δέλτα Τηλεόραση και Thrakinet (Αλεξανδρούπολη) και TV100 (Θεσσαλονίκη), αλλά και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της επικράτειας (όπως ΕΡΑ Κομοτηνής, Ράδιο Πατρίδα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας, Ράδιο Maximum και πολλά άλλα κυρίως της βόρειας Ελλάδας). Μάλιστα, ορισμένες έγκριτες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας (όπως η «Καθημερινή της Κυριακής», 4-11-2018), αλλά και τοπικής εμβελείας (όπως ο «Παρατηρητής της Θράκης», «Χρόνος», «Εύξεινος Πόντος»), πραγματοποίησαν ειδικά αφιερώματα στο θέμα αυτό. Τέλος, σε πάρα πολλά και μεγάλης ακροαματικότητας sites και blogs του διαδικτύου έγιναν ειδικές αναφορές και αναρτήσεις για το θέμα αυτό, κοινωνώντας την είδηση σε ένα ευρύτατο αριθμό αναγνωστών, εντός και εκτός Ελλάδος (π.χ., HuffingtonPost, ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr, e-pontos.gr).

Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Ε.) ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια του Τμήματος. Επίσημο χαιρετισμό και ενθουσιώδη μηνύματα δημοσίευσαν και άλλα λαογραφικά Σωματεία και κυρίως των εν Αθήναις Κρητών, οι οποίοι εξέφρασαν και τον διακαή πόθο τους να εισαχθούν μαθήματα διδασκαλίας και άλλων ελληνικών διαλέκτων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.

Επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η είδηση αυτή και στην ομογένεια του εξωτερικού και ιδιαιτέρωςστην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έγιναν ειδικά αφιερώματα και συνεντεύξεις σε ομογενειακά ραδιόφωνα με πολλές αναρτήσεις σε σχετικές ιστοσελίδες (π.χ. Ράδιο Τραπεζούντα Boston). Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε δε το γεγονός ότι οι 2 έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Harvard και McGill,αμέσως μετά την έναρξη των μαθημάτων, χαιρέτισανμε εκτενείς και συγχαρητήριες αναφορές για την είδηση αυτή στις ηλεκτρονικές τους σελίδες δίδοντας μεγάλη έμφαση κυρίως στην επιστημονική διάσταση και την ανάγκη διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Η λήξη του πρώτου εξαμήνου διδασκαλίας έγινε με μεγάλη επιτυχία, κάτι που φάνηκε από τα πρώτα μαθήματα άλλωστε, με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών μας (21). Εκτός αυτού, το μάθημα παρακολούθησαν, έπειτα από την προβλεπόμενη άδεια, φοιτητές και από άλλα Τμήματα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή. Για τις ανάγκες των φοιτητών μας πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με την ευγενική χορηγία της οποίας κάθε φοιτητής του μαθήματος παρέλαβε δωρεάν από ένα αντίτυπο του Ιστορικού Λεξικού και ένα της Ιστορικής Γραμματικής του πρώην Προέδρου της Επιτροπής, Αρχιμανδρίτου Άνθιμου Παπαδόπουλου. Στα πρώτα μαθήματα συγκινητική ήταν και η παρουσία ορισμένων εκπροσώπων της δεύτερης γενιάς προσφύγων οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και χαρά προσήλθαν στα μαθήματα, συμβάλλοντας έτσι σε έναν σπάνιου βιωματικού χαρακτήρα τρόπο διδασκαλίας της διαλέκτου.

Ελπίζουμε ότι τα μαθήματα θα συνεχισθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και στο επόμενο (εαρινό) εξάμηνο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Οι διδάσκοντες,

Ηλίας Κ. Πετρόπουλος, Ιωάννα Σιταρίδου
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2507,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Για το νέο μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου» στο ΔΠΘ
Για το νέο μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου» στο ΔΠΘ
Η λήξη του πρώτου εξαμήνου διδασκαλίας του μαθήματος "Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου" έγινε με μεγάλη επιτυχία, με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών. Ελπίζουμε ότι τα μαθήματα θα συνεχισθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και στο επόμενο εξάμηνο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIGCzvaUDLexVquVdbwR2SvqyR9oJ4TcnfbE4xpdoDNmc1if2oAoidgjhNU9IqNzjM8aV48k7usLH91sXUqfb0N6aP9dk_KtMRY2hNZKqNqqDt52KD9cVjHsFAewZU3uvF-G6c7MxnyQM/s1600/8561306.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIGCzvaUDLexVquVdbwR2SvqyR9oJ4TcnfbE4xpdoDNmc1if2oAoidgjhNU9IqNzjM8aV48k7usLH91sXUqfb0N6aP9dk_KtMRY2hNZKqNqqDt52KD9cVjHsFAewZU3uvF-G6c7MxnyQM/s72-c/8561306.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/02/blog-post_49.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/02/blog-post_49.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων