Κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να παραμείνουν πολιτικοί αρχηγοί Καμμένος και Θεοδωράκης

Σενάριο τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να διατηρήσουν τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης.

Κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να παραμείνουν πολιτικοί αρχηγοί Καμμένος και Θεοδωράκης
Το σενάριο να διατηρήσουν οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης την ιδιότητα, άρα και τα προνόμια, του πολιτικού αρχηγού επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές το Μαξίμου προτίθεται να προτείνει ή να εισηγηθεί, οι πρόεδροι των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού να παραμείνουν πολιτικοί αρχηγοί ασχέτως του εάν έχουν ή όχι κοινοβουλευτική ομάδα.

Το… βάσανο του Πάνου Καμμένου για το οποίο απειλεί μέρα παρά μέρα την Κυβέρνηση πως δεν θα την αφήσει να φτάσει μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, είναι να μην απολέσει ο ίδιος και το κόμμα του τα κοινοβουλευτικά προνόμια που του παρέχει η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στις εκλογές του 2015.

Εξ ου και περιφέρεται στα ΜΜΕ, ολοφυρόμενος ότι ο «Αλέξης Τσίπρας με πούλησε 100 φορές» και πως εάν του διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, θα ρίξει την Κυβέρνηση πριν από την 25η Μαρτίου.

Από την κυβέρνηση, απάντηση στον Π. Καμμένο δεν υπήρξε ει μη μόνον ένα σχόλιο του Δ. Τζανακόπουλου ότι η κριτική του είναι άδικη και υπερβολική και πως το γνωρίζει και ο ίδιος.

Υπήρξε ωστόσο "σινιάλο" του Μαξίμου προς τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Αλ. Τσίπρα ότι θα αναληφθεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην απολέσει τα προνόμιά του.

Το "σήμα" δόθηκε από τον Πρωθυπουργό, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δήλωσε επακριβώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:

«Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝ.ΕΛ., μιλώ και για το ΠΟΤΑΜΙ, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικά και ηθικά ορθό η διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης, για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν, να αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικό, ηθικό, το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ίδιας της δημοκρατίας».

Αυτό που απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που θέλει τα εκλεγμένα κόμματα να διατηρούν πέντε βουλευτές, από 10 που είναι σήμερα, προκειμένου να μη διαλύεται η κοινοβουλευτική τους ομάδα και να μη χάνουν και οι πρόεδροί τους τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα που απολαμβάνουν ως αρχηγοί κομμάτων.

Στη Βουλή κυκλοφορούν σενάρια επί σεναρίων για το τι είδους αλλαγή θα είναι αυτή.

«Θερμή» Δευτέρα για τον Κανονισμό της Βουλής

Την Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα με την διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διαλυθούν μεν οι ΚΟ, αλλά να παραμείνουν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών ως έχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τόσο ο Πάνος Καμμένος, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα εξακολουθούν να μιλούν ως πολιτικοί αρχηγοί στην Βουλή, και να έχουν τα υπόλοιπα προνόμια που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Δηλαδή αυτοκίνητο, αστυνομική συνοδεία, μετακλητούς υπαλλήλους, γραφείο στον χώρο του Κοινοβουλίου, αλλά και την κρατική χρηματοδότηση που είχαν αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη με την οποία εισήλθαν στη Βουλή τα κόμματά τους το Σεπτέμβριο του 2015.

Η λύση αυτή εκτιμάται από πλευράς πλειοψηφίας πως θα κατευνάσει τις αντιδράσεις κυρίως του πρώην κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ενώ θεωρείται "δίκαιη" και για τον επικεφαλής του Ποταμιού καθώς από μια ΚΟ με έντεκα βουλευτές, βρέθηκε με μόλις δύο.

Αυτός, όπως τόνιζαν κοινοβουλευτικές πηγές, είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Θ. Παπαχριστόπουλου, καθώς από πλευράς Βουλής υπάρχει η επιθυμία να παρουσιαστεί ολόκληρο το σκηνικό την Δευτέρα.

Εάν ευοδωθεί το σενάριο και άνευ απροόπτου, η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών θα μεγαλώσει από τους 16 που έχει σήμερα σε 20 ή 22 (εξαρτάται από το εάν οι κ.κ. Καμμένος και Θεοδωράκης θεωρηθούν επίσης ανεξάρτητοι ή κάτι άλλο).

"Αιτία πολέμου" για τη ΝΔ μία ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής

Η τοποθέτηση - γρίφος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, μετατρέπεται σε… κόκκινο πανί για τη Νέα Δημοκρατία. Μετά τις ευθείες βολές για όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βουλή, όπου κυριαρχεί η εικόνα μίας ιδιόρρυθμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είτε στηρίζεται στο κόμμα του κ. Καμμένου, είτε αναζητάει σανίδα σωτηρίας σε ψήφους ανεξαρτήτων βουλευτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και η περίληψη του μηνύματος είναι μία. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο μία αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, θα πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου ευτελισμό των θεσμών, του κοινοβουλίου και τελικά της Δημοκρατίας, η οποία, όπως σχολιάζουν οι "γαλάζιοι" έχει πληγεί, έτσι κι αλλιώς, βάναυσα όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο επανέρχεται ως σενάριο το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τον έχει καλέσει να μην επιτρέψει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης να διατηρήσουν τα προνόμια τους ως πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα» ανέφεραν γαλάζιες πηγές σιβυλλικά και προσέθεταν: «Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί».

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του κ. Βούτση, τον οποίο κάλεσε να μην αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα είναι ένα «πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα - Καμμένου».

Εάν η ΝΔ κάνει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής, αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει στη συνέχεια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο το ζήτημα είναι, όπως και με το δίλημμα πρότασης δυσπιστίας πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι οι "γαλάζιοι" γνωρίζουν ότι η πρόταση μομφής κατά Βουτση θα πέσει στο κενό, ενώ μάλιστα η συγκεκριμένη διαδικασία δε θα καθυστερήσει καν π.χ. τη ρύθμιση υπέρ Καμμένου ή την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ καθώς διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι στη ΝΔ το εισηγούνται και αν και δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, δεν έχει ακόμη αποκλειστεί και κατηγορηματικά. Ωστόσο δεν είναι κατά πληροφορίες και το πιθανότερο σενάριο, αφού άλλωστε όπως αναφέρθηκε δεν έχει πιθανότητες να περάσει.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει αρχές… Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη

«Κοινοβουλευτικές ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter. Όπως συμπλήρωσε, «Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά, ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

Πηγή: capital.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8461,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18333,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2522,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1478,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1481,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3867,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6133,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,550,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να παραμείνουν πολιτικοί αρχηγοί Καμμένος και Θεοδωράκης
Κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να παραμείνουν πολιτικοί αρχηγοί Καμμένος και Θεοδωράκης
Σενάριο τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να διατηρήσουν τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiso6o1My9JHy5wGMbD_weK7GMo8mDlR81FCdTRjqp6fCdS2aYLLZpMN-fyJFy4bxPyHrVqQYrwq9yP-phqLeKVHioo_eNfauQOeTN-Yw1AQv9C-baab00LctdDjR8s1XVJJ-O4H-Mux6c/s1600/256026.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiso6o1My9JHy5wGMbD_weK7GMo8mDlR81FCdTRjqp6fCdS2aYLLZpMN-fyJFy4bxPyHrVqQYrwq9yP-phqLeKVHioo_eNfauQOeTN-Yw1AQv9C-baab00LctdDjR8s1XVJJ-O4H-Mux6c/s72-c/256026.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/02/blog-post_24.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/02/blog-post_24.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων