Επίσκεψη των αναπληρωτών Υπουργών Σ. Φάμελλου και Ν. Σαντορινιού στη Σαμοθράκη

Τις δυνατότητες ανάπτυξης της Σαμοθράκης μέσα από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος τόνισαν οι αναπληρωτές υπουργοί Σ. Φάμελλος και Ν. Σαντορινιός κατά την επίσκεψή τους στο νησί. Παρουσιάστηκε το νέο master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας.

Επίσκεψη των αναπληρωτών Υπουργών Σ. Φάμελλου και Ν. Σαντορινιού στη Σαμοθράκη
Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σαμοθράκη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις δημόσιες υποδομές, ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν κατοικίες, επιχειρήσεις και μέρος του ζωικού κεφαλαίου του νησιού, η Σαμοθράκη αρχίζει σταδιακά να ανακτά τις δυνάμεις της.

Η παρουσία στη Σαμοθράκη του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σηματοδοτεί όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος το συνεχές ενδιαφέρον της πολιτείας για το νησί και τους ανθρώπους του.


Πριν την αναχώρηση των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου για την Σαμοθράκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.


Οι κύριοι Φάμελλος και Σαντορινιός ξεκίνησαν την επίσκεψή τους από το Λιμενικό Τμήμα του νησιού όπου ενημερώθηκαν από τον Λιμενάρχη, Ανθυποπλοίαρχο Βασίλη Σλανκίδη, για τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δυνατότητα που έχει. Ο Λιμενάρχης τόνισε ότι είναι επαρκής η στελέχωση του Λιμεναρχείου, στο οποίο υπηρετούν 24 άτομα επί συνόλου 27 που είναι η δύναμή του. Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει η πρόσληψη και νέων λιμενοφυλάκων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του δυναμικού των Λιμεναρχείων και λιμενικών σταθμών που εδρεύουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.


Οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού, στο οποίο φοιτούν συνολικά 99 μαθητές και ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές. Ο κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε στα δικά του μαθητικά χρόνια στο δημόσιο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πολιτείας είναι η παροχή όλων εκείνων των μέσων για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες. Επίσης, προέτρεψε τα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον και να πρωτοστατήσουν στην ανακύκλωση, καθώς, όπως τόνισε, ο φυσικός και δασικός πλούτος της Σαμοθράκης θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τέτοιες προσπάθειες όπως είναι η ανακύκλωση.


Από τη μεριά του ο κ. Σαντορινιός απευθυνόμενος στους μαθητές αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει το νησί και στη συμβολή των νέων ανθρώπων σε αυτή. Παρότρυνε τα παιδιά να επιστρέφουν στο τόπο τους μετά τις σπουδές τους, ώστε, όπως είπε, μέσα από την παρουσία τους και τη δουλειά τους να το κρατούν ζωντανό και δραστήριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάδειξης του νησιού.


Στη συνέχεια οι κύριοι Φάμελλος και Σαντορινιός συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νησιού, παρουσία του Δημάρχου Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές του νησιού μετά τις περσινές πλημμύρες, ενώ συζητήθηκαν και οι επόμενες ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση της εκπόνησης και έγκρισης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο τριών μελετών, που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης αναδάσωσης πάνω από τη Χώρα, ύψους 95.000 ευρώ, στην ολοκλήρωση της μελέτης των αντιδιαβρωτικών έργων των ρεμάτων του νησιού, ύψους 335.000 ευρώ και στην ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης για όλη τη δασική έκταση του νησιού, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Μάλιστα με την τελευταία μελέτη καθορίζονται οριστικά οι αντιπυρικές ζώνες, οι διευθετήσεις χειμάρρων, οι αναδασώσεις, οι βοσκότοποι και οι προστατευόμενες περιοχές.


Για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη συστήνεται Φορέας Διαχείρισης της ευαίσθητης περιοχής του νησιού και ήδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και έχει δεσμευθεί και το απαραίτητο κονδύλιο για τη λειτουργία του φορέα. Ανέφερε ότι το 92% της έκτασης του νησιού, δηλαδή 164.000 στρέμματα, είναι σε προστατευόμενη περιοχή Νatura και ενώ από το 1997 είχε ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης.


Επίσης ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι ως προς αυτή την κατεύθυνση εγκρίθηκε σχετική μελέτη, ύψους 157.000 ευρώ, ενώ έχει οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού προς την Αλεξανδρούπολη με οχηματαγωγά και επιβατικά πλοία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις επιλύθηκαν τα ζητήματα της αδειοδότησης του κάμπινγκ όπως και της αδειοδότησης των γεωτρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού είναι τα θέματα αιχμής στη σύσκεψη με τους φορείς, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. «Ήδη έχει ολοκληρωθεί το master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσσας και τρέχει μια μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο των Θερμών όπου εκεί ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις προσαμμώσεις του λιμανιού» υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.


Παρουσίαση νέου master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας

Στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσίασε σήμερα τους βασικούς άξονες του νέου master plan που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 273 χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση του υπουργείου.

Η παρουσίαση του master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, έγινε το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης, παρουσία της τοπικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, των φορέων και κατοίκων του νησιού, και όπως τόνισε ο κ. Σαντορινιός, αποτελεί μια ευκαιρία για την κατάθεση απόψεων και προτάσεων, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο γενικότερο σχεδιασμό.


Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε: «Θα γίνει σήμερα μια παρουσίαση του master plan του λιμανιού της Καμαριώτισσας και ταυτόχρονα και της μελέτης ακτομηχανικής για το αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού για να μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα το νησί και να έχει μεγαλύτερα πλοία, προσέγγιση, και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του λιμανιού. Το λιμάνι στα νησιά μας είναι η καρδιά, από εκεί έρχονται και φεύγουνε τα πάντα, τα αγαθά οι άνθρωποι. Επομένως ένα σωστό λιμάνι, ένα σωστά σχεδιασμένο λιμάνι μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης» και πρόσθεσε: «Το master plan έχει αναταθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση από την ΕΣΑΛ από την αρμόδια επιτροπή για την έγκριση αυτών των μελετών, θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση, στα πλαίσια της διαβούλευσης είναι και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καλύπτει τις ανάγκες του δήμου».

Ο κ. Σαντορινός το χαρακτήρισε λιμάνι μείζονος σημασίας, και σημείωσε ότι το master plan μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, το οποίο είναι και ένα αίτημα ετών.

«Άρα εμείς θα προσπαθήσουμε, όχι μόνο να κλείσουμε γρήγορα με την έγκριση του master plan, αλλά να διασφαλίσουμε και τους πόρους για να γίνουν οι μελέτες της πρώτης φάσης, οι μελέτες εφαρμογής της πρώτης φάσης για το λιμάνι. Γιατί καλά είναι τα σχέδια, καλοί είναι οι σχεδιασμοί, αλλά πρέπει να τους βλέπουμε και να υλοποιούνται. Τουλάχιστον, η δική μας κυβέρνηση δεν αρκείται στους σχεδιασμούς. Κυρίως χαίρεται όταν υλοποιεί και έρχεται να εγκαινιάζει έργα», σημείωσε.


Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, παρέδωσε στο Δήμαρχο και τον Δασάρχη της Σαμοθράκης, ένα νέο υπερσύγχρονο αυτοκίνητο για τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων. Ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από ένα χρόνο ένωσαν τους φορείς, τους κατοίκους και την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κρίθηκε αναγκαία η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, για τις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά, στο έργο των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και για το μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς του οχήματος.

Κείμενο: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Β. Λωλίδης)
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3282,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3849,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Επίσκεψη των αναπληρωτών Υπουργών Σ. Φάμελλου και Ν. Σαντορινιού στη Σαμοθράκη
Επίσκεψη των αναπληρωτών Υπουργών Σ. Φάμελλου και Ν. Σαντορινιού στη Σαμοθράκη
Τις δυνατότητες ανάπτυξης της Σαμοθράκης μέσα από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος τόνισαν οι αναπληρωτές υπουργοί Σ. Φάμελλος και Ν. Σαντορινιός κατά την επίσκεψή τους στο νησί. Παρουσιάστηκε το νέο master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg508JuPutaluTxxmgG65a6yNuqBkLNa5Se07YvgFoJwLjR64mNW306Uk8V-Tnalt3rJoWC05GR13p1ZJMe7_VXiVMzfaivwPwL21SsYWydgPI5WYWGWXQAWYS7Sti4kkP5r8ac67rk5IM/s1600/0301.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg508JuPutaluTxxmgG65a6yNuqBkLNa5Se07YvgFoJwLjR64mNW306Uk8V-Tnalt3rJoWC05GR13p1ZJMe7_VXiVMzfaivwPwL21SsYWydgPI5WYWGWXQAWYS7Sti4kkP5r8ac67rk5IM/s72-c/0301.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_62.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_62.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων