Πρόταση του Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών για αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη

Η Αλεξανδρούπολη είναι καθαρά παραθαλάσσια πόλη με εύρος ακτής πάνω από 30 χιλιόμετρα. Έτσι πρέπει να θεωρηθεί σαν παράκτια σύγχρονη μεγαλούπολη και να στηριχθεί τόσο η οικονομία όσο και η ανάπτυξή της, με θέμα και κύριο στοιχείο, τη θάλασσα.

Πρόταση του Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών για αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη
Παραθαλάσσιο μέτωπο και ανάπτυξη
Πολεοδομική - Αναπτυξιακή πρόταση για αθλητικές δράσεις στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη είναι καθαρά παραθαλάσσια πόλη με εύρος ακτής πάνω από 30 χιλιόμετρα. Έτσι πρέπει να θεωρηθεί σαν παράκτια σύγχρονη μεγαλούπολη και να στηριχθεί τόσο η οικονομία όσο και η ανάπτυξή της, με θέμα και κύριο στοιχείο, τη θάλασσα. Σε πολλές μελέτες (βλ.: Διδακτορική Διατριβή Αστικής Γεωγραφίας και Πτυχιακή Εργασία Αρχιτεκτονικής & Πολεοδομίας Ν. Σπιτάλα, 1978-1980) η πόλη θα έπρεπε να είχε οργανωμένη Μαρίνα, ως περιφερειακό δυτικό Κέντρο αλλά και ανατολικό Κέντρο με εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες σχετικές με το υγρό στοιχείο. Η γεωγραφική της θέση συνδυασμένη με τη σοβαρά γρήγορη ανάπτυξή της και ιστορία στον αθλητικό τομέα, επιβάλλει ένα χωροταξικό σχεδιασμό ανάπτυξης και ναυταθλητικών, αεροναυτικών και κλασσικών αθλητικών δράσεων που θα σχετίζονται με το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, η οποία φθάνει πάνω από 100.000 κατοίκους και τουρίστες το καλοκαίρι.

Η ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης τοπικής οικονομίας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη επίσης, τους κινδύνους που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο εξωτερικό, απαγορεύεται εγκατάσταση δραστηριοτήτων στον παράκτιο χώρο με ένα καθαρό πολεοδομικό νόμο ο οποίος απαγορεύει όλες τις κατασκευές στη ζώνη των 100 μέτρων.

Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστεί το φυσικό όριο των περιοχών από τις πλημμύρες που θα προκύψουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ώστε να γνωρίζουν το πραγματικό επίπεδο τρωτότητας κάθε πόλης ή παραθαλάσσιου χωριού, σε κατοικημένες περιοχές.

Ένας μεγάλος χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων (κλειστό και ανοικτό γήπεδο) στα ανατολικά της πόλης θα είναι ιδανικός πιθανόν μεταξύ αεροδρομίου και Τραϊανούπολης. Αυτός θα συνδέεται με τραμ τόσο με την πόλη όσο και με την Μάκρη - Αγία Παρασκευή.

Η αξιοποίηση της παραλίας ως περιπατητικός χώρος αναψυχής είναι επιβεβλημένος όπως σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις του εξωτερικού που θα συνδυάζεται με ποδηλατόδρομο.

Ως ιδανικός χώρος πάρκινγκ θα είναι ο υπόγειος χώρος κάτω από τον παραλιακό δρόμο από το γήπεδο έως και το σταθμό (ή το Φάρο).

Να και μερικές προτάσεις για άμεσες λύσεις (βλ.: Γ. Μπαμπαγιάννης, Προπονητής, Καθηγητής, Πρόεδρος Βετεράνων Εθνικού Αλεξανδρούπολης):

α) Στα πάρκα άθλησης και αναψυχής δυτικά (πάρκο προσκόπων) βόρεια (πάρκο Αλτιναλμάζη και ανατολικά (Πλατανότοπος Μαΐστρου) πρέπει να τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής όπου δεν υπάρχουν και να κατασκευαστούν ειδικοί διάδρομοι για τρέξιμο ή περπάτημα με το κατάλληλο υλικό.

β) Στα πάρκα Αλτιναλμάζη και Πλατανότοπος Μαΐστρου να τοποθετηθούν πίστες skateboard για τα παιδιά.

γ) Δημιουργία ποδηλατοδρόμων από την πόλη προς την Παλαγία, τον Μαΐστρο, τον Απαλό, τη Νέα Χηλή και το Νοσοκομείο.

δ) Κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δημοτικού σταδίου για ποδόσφαιρο και στίβο σε περιοχή πέραν του Απαλού, με τους κατάλληλους βοηθητικούς χώρους, βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου και βοηθητικό στίβο με ταρτάν εκτός σταδίου. Εκτός σταδίου πρέπει να υπάρχει και ειδικός χώρος, όπου θα γίνονται οι ρίψεις των οργάνων των ριπτικών αγωνισμάτων του κλασικού αθλητισμού (Σφαίρα, Δίσκος, Ακόντιο, Σφύρα, Βαρύ όργανο).

ε) Από το πάρκο των Προσκόπων (Εγνατία) να απομακρυνθεί το Κηποθέατρο και στη θέση του να κατασκευαστεί μια μεγάλη Παιδική Χαρά.

στ) Μελλοντικά και αφού κατασκευαστεί το νέο στάδιο με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους στο υπάρχον δημοτικό στάδιο «Φώτης Κοσμάς» να χαμηλώσει πολύ το ύψος των τοίχων, φτάνοντας περίπου στο 1 μέτρο από το έδαφος. Να πέσουν κάποια παλιά κτήρια που υπάρχουν εντός του σταδίου, και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μα μετατραπεί το στάδιο αυτό σε έναν τεράστιο χώρο άθλησης και αναψυχής για τους δημότες, με το φυτικό στοιχείο να κάνει έντονη την παρουσία του στον χώρο αυτόν. Μπορεί επίσης με υπόγεια διάβαση να συνδεθεί ο χώρος αυτός με το πάρκο των προσκόπων και να δημιουργηθεί έτσι ένας τεράστιος χώρος άθλησης και αναψυχής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Στη θέση του σημερινού κυλικείου μπορεί να αναγερθεί ένα διώροφο κτίριο, που στο ισόγειο θα υπάρχει το κυλικείο και μια μεγάλη αίθουσα με όργανα γυμναστικής για τους δημότες, ενώ στον επάνω όροφο θα υπάρχουν γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πόλη μας χρειάζεται και το Σπίτι Της Γυμναστικής.

Στη πόλη της Δράμας, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, διεξήχθη Συνέδριο για την χρήση του υγρού Στοιχείου στη Πόλη (εκδόθηκαν πρακτικά). Η Αλεξανδρούπολη, κατέχει το υγρό στοιχείο σε αφθονία και θα έπρεπε να το είχε εκμεταλλευτεί πλήρως.

Πολύ σημαντική είναι η κατασκευή/ίδρυση/διαμόρφωση αθλοπαιδιών θαλάσσης σε όλο τον παράκτιο χώρο. Στην Περιοχή Ν. Χηλής - Μάκρης όπως και στην περιοχή Απαλού - Λουτρών. Το ίδιο ισχύει και για τον αερομοντελισμό, αεροναυπηγικά και εναέρια αθλήματα.

Πρέπει να τεθούν σε λειτουργία νέα επιστημονικά εργαλεία, όπως η μοντελοποίηση των θαλάσσιων πλημμυρών από μια παγκόσμια και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Μια εθνική επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη λειτουργία μοντελοποίησης όλων των ελληνικών ακτών. Για να γίνει αυτή η μοντελοποίηση, είναι φυσικά απαραίτητο οι εμπειρογνώμονες της υπερθέρμανσης του πλανήτη να συμφωνήσουν σε μια αξιολόγηση στο χρόνο και το ύψος της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας.

Η πιθανή εγκατάσταση πετρελαιοειδών ή φυσικού αερίου ή και άλλων εργοστασίων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χωρικά μέτρα προστασίας και την αλιεία καθώς και τη ζώνη θαλασσίων λουτρών και μπάνιων.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,419,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1815,Αλεξανδρούπολη,5362,Άμυνα,228,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,116,Άρθρα - Απόψεις,2514,Αστυνομικά,471,Αυτοδιοίκηση,1789,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,710,Αυτοκίνητο,3,Αφιερώματα,227,Βαλκάνια,27,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,38,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,167,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,338,Δράμα,85,Έβρος,13240,Εθελοντισμός,176,Εκδηλώσεις,1927,Εκκλησία,837,Εκπαίδευση,884,Ελλάδα,860,Ελληνισμός,25,Ελληνοτουρκικά,332,Ενέργεια,29,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,485,Εργασία,9,Εργασιακά,185,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,98,Ζωή και Υγεία,255,Θράκη,316,Ιστορία,120,Καβάλα,139,Καιρός,27,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,177,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,12,ΚΚΕ,290,Κοινωνία,60,Κοινωνική Προσφορά,166,Κόσμος,525,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,20,Μεταναστευτικό,114,Μουσική,176,ΝΔ,431,Ξάνθη,136,Οικολογία,257,Οικονομία,507,Ορεστιάδα,817,Πανταζίδου,87,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,245,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2724,Πολιτική,1106,Πολιτισμός,157,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,5,Πρώτο Θέμα,4369,Ροδόπη,232,Σαμοθράκη,541,Σάτιρα,62,Σουφλί,292,Σπίτι,8,Συγκοινωνίες,266,Σύλλογοι,258,Συνέδρια,109,ΣΥΡΙΖΑ,310,Σχολείο,9,Τέχνες,115,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,225,Τρίγωνο,33,Τυχερό,32,Υγεία,609,Φέρες,229,Χηλή,36,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,300,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πρόταση του Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών για αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη
Πρόταση του Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών για αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη
Η Αλεξανδρούπολη είναι καθαρά παραθαλάσσια πόλη με εύρος ακτής πάνω από 30 χιλιόμετρα. Έτσι πρέπει να θεωρηθεί σαν παράκτια σύγχρονη μεγαλούπολη και να στηριχθεί τόσο η οικονομία όσο και η ανάπτυξή της, με θέμα και κύριο στοιχείο, τη θάλασσα.
https://2.bp.blogspot.com/-0JKv-RbEFmQ/WimZCfHdgiI/AAAAAAAB8F4/K7i38R4FJkE-lgIJfbKapvr1XEVG8LDNwCLcBGAs/s1600/alexpoli.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-0JKv-RbEFmQ/WimZCfHdgiI/AAAAAAAB8F4/K7i38R4FJkE-lgIJfbKapvr1XEVG8LDNwCLcBGAs/s72-c/alexpoli.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_87.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_87.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy