Η Ασφάλεια Κομοτηνής, το ΔΠΘ και η «τουρκική μειονότητα»

Μια προβληματική αλλά εξηγήσιμη επιστολή της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο, έγινε viral και καταδικάστηκε στο Facebook ως απόπειρα φακελώματος, ανάκρισης και δίωξης ιδεών. Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάκουσε όχι στη λογική αλλά στην υστερία του Διαδικτύου.

Η Ασφάλεια Κομοτηνής, το ΔΠΘ και η «τουρκική μειονότητα»
O Νίκος Τόσκας τιμώρησε αστυνομικούς που έκαναν το καθήκον τους εκτελώντας την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κομοτηνής
της Χριστίνας Ταχιάου

Μια πολύ περίεργη ιστορία διαδραματίστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που οδήγησε στη βίαιη μετακίνηση από τα πόστα που κατείχαν δυο ικανότατων - όπως επιμένουν να τονίζουν παράγοντες της περιοχής - στελεχών της Αστυνομίας στην Κομοτηνή. Το τελευταίο και πιο σοβαρό επεισόδιο γράφηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος λίγη ώρα μετά την εντολή που έδωσε να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ, έσπευσε να καρατομήσει τους δυο αστυνομικούς.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρωί της Τετάρτης, το Facebook αναστατώθηκε από μια φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε και δείχνει την επιστολή που απηύθυνε το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με αυτήν, ζητούνται κάποια στοιχεία για διδάσκοντες οι οποίοι έχουν σχέση με τον όρο «τουρκική μειονότητα». Συγκεκριμένα, η επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 30ή Νοεμβρίου 2017, συντάχθηκε κατόπιν της από 14/11/2017 εισαγγελικής παραγγελίας και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Προκειμένου να εκτελέσουμε ανωτέρω σχετική, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας - μαζί με διευθύνσεις κατοικίας - του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (Καθηγητών, Λεκτόρων, Ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και Διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο - πεδίο - ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Η ευρύτητα του φάσματος αναζήτησης αλλά και ο όρος «τουρκική μειονότητα» δημιούργησε μια ανησυχία σε σχολιαστές του Facebook, οι οποίοι βιάστηκαν να κάνουν λόγο για λογοκρισία και για φακέλωμα. Με μια διατύπωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματική και την αναζήτηση από την Ασφάλεια ονομάτων και διευθύνσεων ήταν λογικό να υπάρξει μια ανησυχία, έστω κι αν ζούμε σε περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας. Πολλοί έκαναν λόγο για δίωξη ιδεών, περιορισμό της ελευθερίας του λόγου κλπ.

Έτσι, ουδείς έδειξε να προσέχει το γεγονός ότι η Ασφάλεια Κομοτηνής, εκτός από διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου αναζητά και «δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίοι να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα». Για ποιον λόγο, δηλαδή, μπορεί η Ασφάλεια να αναζητά μελέτες έγκυρων ακαδημαϊκών και άλλων μελετητών; Για να τις φακελώσει κι αυτές;

Η εξήγηση είναι τόσο απλή, που ελάχιστοι την πίστεψαν. Η Εισαγγελία Κομοτηνής, στο πλαίσιο παραγγελίας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην Ασφάλεια Κομοτηνής να της βρει ένα στοιχείο: από ποιον και πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «τουρκική μειονότητα». Όχι για να ρίξει τα βιβλία του συγγραφέα στην πυρά και να εξορίσει τον ίδιο: αλλά επειδή χρειάζεται αυτό την πληροφορία επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η Ασφάλεια Κομοτηνής έδρασε με σοβαρότητα. Έστειλε το έγγραφο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και θέλησε να μάθει ποιοι ασχολούνται με το αντικείμενο, προκειμένου να τους ρωτήσει μήπως ξέρουν ποιος μπορεί να χρησιμοποίησε και πότε για πρώτη φορά τον όρο «τουρκική μειονότητα».

Ο λόγος που η Εισαγγελία ανέθεσε στην Ασφάλεια την αναζήτηση ενός σοβαρού κι αξιόπιστου μάρτυρα έχει να κάνει με το σχηματισμό ή μη δικογραφίας για υπόθεση στην οποία κάποια πρόσωπα χρησιμοποίησαν τον όρο «τουρκική μειονότητα». Στην περιοχή λέγεται ότι πρόκειται για υπόθεση στην οποία μέλη της Χρυσής Αυγής προχώρησαν σε μηνυτήρια αναφορά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μια εισαγγελική παραγγελία δεν σημαίνει υποχρεωτικά παραπομπή στο ακροατήριο. Μια υπόθεση στο στάδιο της προδικασίας μπορεί και να τεθεί στο αρχείο.

Όμως, από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν πλέον οι διαμαρτυρίες για «λογοκρισία» και «στοχοποίηση» γιγαντώθηκαν, άρχισαν να συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα. Αντί να βγει κάποιος να καθησυχάσει τον κόσμο οριζοντίως καθέτως και διαγωνίως, συνέβησαν τα εξής:

1. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ζητά από τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές διευκρινίσεις επειδή το έγγραφο γεννά «εύλογες αμφιβολίες».

2. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εξέδωσε ανακοίνωσε διαβεβαιώνοντας ότι ουδείς από το προσωπικό αναζητείται για τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» αλλά απλώς ζητήθηκε κάποια επιστημονική συνδρομή.

3. Αργότερα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται το έγγραφο, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης (ΕΔΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Νίκος Τόσκας που έδωσε την εντολή για την ανάκληση.

4. Την νύχτα, με εντολή του Νίκου Τόσκα ο Διοικητής Ασφαλείας Κομοτηνής αποσπάστηκε σε αστυνομικό τμήμα, ίσως για να ελέγχει το γνήσιο της υπογραφής, ενώ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κρατικής Ασφαλείας που χειρίστηκε την υπόθεση μετατέθηκε στην Τροχαία, μάλλον για να κόβει κλήσεις στα αυτοκίνητα που παρκάρουν στον ποδηλατόδρομο!

Είναι γνωστό ότι ο πρώην (πλέον) Διοικητής Ασφαλείας είχε χτυπηθεί πριν από 15 μήνες στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής από αναρχικούς, μετά την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ενώ πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αγαπητό άτομο στην κοινωνία της Κομοτηνής.

Για ποιον λόγο καρατομήθηκαν οι δυο αξιωματικοί; Επειδή έκαναν τη δουλειά τους; Δικηγόροι τόσο των Αθηνών όσο και της Θράκης, κρίνουν την ενέργεια της αποστολής του εγγράφου στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ζητήσουν επιστημονική συνδρομή, όχι μόνο νόμιμη αλλά και έξυπνη. «Στις περιπτώσεις που γίνεται κάποια εισαγγελική έρευνα, συνήθως εξετάζεται ως μάρτυρας κάποιος αστυνομικός. Αυτή τη φορά, ο εισαγγελέας επέλεξε να αναζητήσει επιστημονικά στοιχεία - και πολύ καλά έκανε», λέει στο Protagon δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Οι μάρτυρες με ειδικές γνώσεις προβλέπονται στο άρθρο 203 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει: «Αν είναι αναγκαία η κρίση προσώπων που έχουν εντελώς ειδικές γνώσεις για να διαγνώσουν κατάσταση πραγμάτων που δεν υπάρχει πια, καλούνται και εξετάζονται ως μάρτυρες πρόσωπα που έχουν τέτοιες γνώσεις…».

Να συμφωνήσουμε ότι η διατύπωση του εγγράφου της Ασφάλειας ήταν προβληματική. Ωστόσο, όπως είπε αστυνομικός στον ανωτέρω αναφερόμενο δικηγόρο, «εγώ ένα Γυμνάσιο τελείωσα. Τι περιμένεις να γράφω;». Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κομοτηνής. Η υστερία που ακολούθησε ήταν τελείως αδικαιολόγητη.

Επειδή όλο αυτό ξεκίνησε από το Facebook, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ο καθένας μας την ευθύνη του και τη συμβολή του, θετική ή αρνητική, στο δημόσιο βίο. Το Internet και τα social media μας έχουν μετατρέψει όλους σε εκδότες και ζούμε όλοι στην πράξη το φαινόμενο της πεταλούδας. Οτιδήποτε γράφουμε, όσο αυθόρμητο, αστήρικτο ή ανόητο κι αν είναι, μπορεί να επηρεάσει έναν ευρύτατο κύκλο ανθρώπων και να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Γι αυτό και θα περιμέναμε από μια πολιτική ηγεσία να μπορεί να σκεφτεί, να κρίνει, να αξιολογήσει και κατόπιν να πράξει. Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέδειξε - για μια ακόμη φορά - ότι δεν μπορεί. Και δεν θέλει.

Πηγή: protagon.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18248,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,742,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1467,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3847,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η Ασφάλεια Κομοτηνής, το ΔΠΘ και η «τουρκική μειονότητα»
Η Ασφάλεια Κομοτηνής, το ΔΠΘ και η «τουρκική μειονότητα»
Μια προβληματική αλλά εξηγήσιμη επιστολή της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο, έγινε viral και καταδικάστηκε στο Facebook ως απόπειρα φακελώματος, ανάκρισης και δίωξης ιδεών. Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάκουσε όχι στη λογική αλλά στην υστερία του Διαδικτύου.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3ZBmSkJeQK0X0VDnnmRm413rQlU9n2ihE7PRE1iMf5_cGgigNUFNLSyhcN5gjnmKvsdwt0PMQH3xtZVdDIErTwjt0Ed4CK8k6CssBdaPEMvbd8wGvk9Fmh3aWDvbc9CP43TNXquwHsE5v/s1600/30394284.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3ZBmSkJeQK0X0VDnnmRm413rQlU9n2ihE7PRE1iMf5_cGgigNUFNLSyhcN5gjnmKvsdwt0PMQH3xtZVdDIErTwjt0Ed4CK8k6CssBdaPEMvbd8wGvk9Fmh3aWDvbc9CP43TNXquwHsE5v/s72-c/30394284.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_38.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_38.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων