Αλεξανδρούπολη: Με επιτυχία η Ημερίδα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα διαλόγου με θέμα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα της ΠΟΣΔΕΠ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η Ημερίδα με θέμα «Η Ανωτάτη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα»
Ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες της ημερίδας διαλόγου «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα» που διοργανώθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και ήταν ενταγμένη στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του θεματικού συνεδρίου που θα διοργανώσει η ΠΟΣΔΕΠ την άνοιξη του 2018 με το ίδιο θέμα.

Οι ομιλητές και υπόλοιποι συντελεστές ήταν σημαντικοί παράγοντες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο αλλά και την τοπική κοινωνία. Αναδείχθηκε ο ρόλος που παίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του και η επίδραση του στην έρευνα, ανάπτυξη και οικονομία, αλλά και στην ανάσχεση της ανεργίας και του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό.

Συζητήθηκαν θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η θέση και ο ρόλος του στη χώρα και διεθνώς, η θέση και ο ρόλος των καθηγητών. Επιπλέον συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια όπως η σκοπιμότητα αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η λειτουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων Σπουδών, η σχέση Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, καθώς και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Σήμερα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει εκείνο το αξιόλογο Στελεχιακό Δυναμικό που καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες. Επιπλέον, αποφοιτούν από αυτό πτυχιούχοι με σημαντικά προσόντα και υψηλότατη κατάρτιση οι οποίοι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κατακλύσει τις θέσεις επιστημονικού προσωπικού που προκηρύσσονται στην Ευρώπη (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), καθώς νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν συνεχώς Έλληνες πτυχιούχους.


Στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας συμμετείχαν καθηγητές του ΔΠΘ από τις Σχολές Επιστημών Υγείας, Γεωπονίας και Δασολογίας, Κοινωνικών - Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Στους συντελεστές (ομιλητές και μέλη των προεδρείων των συνεδριάσεων) συμπεριλαμβάνονταν:

• Από τον ακαδημαϊκό χώρο οι Πρυτάνεις του ΔΠΘ Σ. Τουλουπίδης και ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, οι πρώην Πρυτάνεις Π. Γκούμας και Κ. Σιμόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), οι Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Υγείας, Κοινωνικών - Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Γεωπονίας και Δασολογίας, οι Πρόεδροι των τμημάτων Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ΤΕΦΑΑ, οι Αναπλ. Πρυτάνεις ΔΠΘ Π. Μπότσαρης και Φ. Μάρης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ Μ. Κατωτομιχελάκης και Ι. Σεϊμένης και καθηγητές του ΔΠΘ.

• Από τον επιχειρηματικό κόσμο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΕΛΠΕΝ Α.Ε. Θ. Τρύφων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χρ. Τοψίδης.

• Από την τοπική κοινωνία ο σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κ. Ευ. Λαμπάκης.

• Από τον πολιτικό χώρο οι βουλευτές Ν. Παρασκευόπουλος (τ. Υπουργός Δικαιοσύνης), Κ. Τσιάρας (τ. Υφυπουργός Εξωτερικών) και Γ. Μαυρωτάς.

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους των παριστάμενων βουλευτών του Ν. Έβρου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αν. Γκαρά (η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας), ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αν. Δημοσχάκης (ο οποίος συνοπτικά παρουσίασε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με το Πανεπιστήμιο), ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Έβρου κ. Π. Τσίρτσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθ. κ. Πλ. Πασαδάκης, ο Αναπλ. Πρόεδρος του τμ. Ιατρικής και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ καθ. κ. Γ. Κολιός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευ. Λαμπάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς (ο οποίος τόνισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια για την υλοποίηση και λειτουργία της Ακαδημίας - Δομής Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ).

Αναλυτικότερα,

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ καθ. κ. Σ. Τουλουπίδη για το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου με έμφαση στο ΔΠΘ, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παθογένειες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου από τον Ομ. Καθηγητή και τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Π. Γκούμα. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Θάνος Δημόπουλος έκανε μια ανάλυση σχετικά με τη θέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη κάνοντας προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης τους στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ο τ. Πρύτανης του ΔΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών καθ. κ. Κ. Σιμόπουλος πραγματεύτηκε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Την αλληλεπίδραση του δημόσιου πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN Α.Ε., κ. Θ. Τρύφων.

Στη συνέχεια, στην έναρξη της δεύτερης συνεδρίας ανακοινώθηκε η απουσία του βουλευτή της ΔΗΣΥ κ. Ι. Μανιάτη οποίος δε μπόρεσε να παρευρεθεί για έκτακτους προσωπικούς λόγους ενώ αναγνώστηκε το κείμενο της ομιλίας του που ο ίδιος απέστειλε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Ανώτατη Παιδεία και Ανιδιοτέλεια», ενώ ο βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας μίλησε για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων ως στοίχημα ανάπτυξης. Η δεύτερη αυτή συνεδρία και το πρωινό πρόγραμμα, έκλεισε με την ομιλία του σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως με θέμα «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εργαστήριο αλληλοπεριχώρησης των Θρησκειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα των δύο αυτών πρωινών συνεδριών, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και πλήθος κόσμου, καθώς και οι 4 βουλευτές του Έβρου, και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα ακολούθησαν δύο ακόμη συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές οργάνωσης προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από τον καθ. του ΔΠΘ κ. Ι. Τοκατλίδη, στρατηγικές Διεθνοποίησης και εργαλεία από την καθ. και πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ κ. Μ. Μιχαλοπούλου, οι μεταπτυχιακές σπουδές ως μοχλός ανάπτυξης από τον αναπλ. καθηγητή κ. Λ. Κιτσαρά και το θέμα «Πανεπιστήμιο και αγορά εργασίας» από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του ΔΠΘ καθ. κ. Π. Μπότσαρη.

Στην τελευταία συνεδρία αναλύθηκαν οι προτάσεις του Βουλευτή από "Το Ποτάμι", Αν. Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Μαυρωτά για το ρόλο της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ανασυγκρότηση της χώρας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χρ. Τοψίδη, και η διασύνδεση Πανεπιστημίου και κοινωνίας από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευ. Λαμπάκη. Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθη Ευσταθόπουλου για τα συμπεράσματα της και τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Στο τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας αποφάσισε την υιοθέτηση του σημαντικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και το βουλευτή Έβρου κ. Αν. Δημοσχάκη κατά το κλείσιμο της ημερίδας για την ίδρυση και λειτουργία της εξαγγελθείσας Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, μετά και τις τοποθετήσεις των παραγόντων του Πανεπιστημίου για τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση του ΔΠΘ να υποστηρίξει σημαντικά τη λειτουργία της.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Πέτροβιτς

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,3,Αγροτικά,398,Αγωγοί,112,Αθλητικά,1746,Αλεξανδρούπολη,4656,Άμυνα,195,ΑΝΕΛ,57,Απεργίες,110,Άρθρα - Απόψεις,2445,Αστυνομικά,465,Αυτοδιοίκηση,1608,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,675,Αφιερώματα,225,Βαλκάνια,27,Βουλευτικές Εκλογές,377,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,31,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,164,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,295,Δράμα,73,Έβρος,12225,Εθελοντισμός,163,Εκδηλώσεις,1824,Εκκλησία,738,Εκπαίδευση,801,Ελλάδα,801,Ελληνισμός,24,Ελληνοτουρκικά,331,Ενέργεια,26,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,464,Εργασία,8,Εργασιακά,178,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,35,Ευρώπη,95,Ζωή και Υγεία,238,Θράκη,229,Ιστορία,116,Καβάλα,126,Καιρός,26,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,173,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,10,ΚΚΕ,264,Κοινωνία,57,Κοινωνική Προσφορά,162,Κόσμος,502,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,19,Μεταναστευτικό,109,Μουσική,167,ΝΔ,420,Ξάνθη,121,Οικολογία,246,Οικονομία,491,Ορεστιάδα,724,Πανταζίδου,69,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,224,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2532,Πολιτική,1068,Πολιτισμός,153,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,4035,Πρωτοσέλιδο,1,Ροδόπη,202,Σαμοθράκη,482,Σάτιρα,62,Σουφλί,256,Συγκοινωνίες,247,Σύλλογοι,253,Συνέδρια,106,ΣΥΡΙΖΑ,289,Σχολείο,9,Τέχνες,115,Τεχνολογία,44,Τουρισμός,210,Τρίγωνο,32,Τυχερό,25,Υγεία,571,Φέρες,208,Χηλή,32,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,297,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αλεξανδρούπολη: Με επιτυχία η Ημερίδα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα»
Αλεξανδρούπολη: Με επιτυχία η Ημερίδα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα διαλόγου με θέμα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα της ΠΟΣΔΕΠ.
https://1.bp.blogspot.com/-4rOFevZnq3M/WhwajJB_x2I/AAAAAAAB7mM/PvlU-jX2kvMxMs-uH-uTX4-jVl7HeXvfgCLcBGAs/s1600/525533.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-4rOFevZnq3M/WhwajJB_x2I/AAAAAAAB7mM/PvlU-jX2kvMxMs-uH-uTX4-jVl7HeXvfgCLcBGAs/s72-c/525533.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/11/blog-post_987.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/11/blog-post_987.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy